V 12 ZEELAND SUIKERINDUSTRIE DUURZAAMHEID West-Brabant is de suikerhoek van Nederland, ook al is er van de vroegere 23 fabrieken nog maar een over, in Dinteloord. Zeeland telde twee suikerfabrieken, beide in Sas van Gent. Die zijn beide al lang ter ziele. Het gaat overigens op de Dinteroordse fabriek, waarvan de naam vorig jaar veranderde van Suiker Unie in Co sun Beet Com pany, al lang niet meer louter over dat witte korreltje gewonnen uit sui kerbieten. Er valt immers zo veel meer te halen uit de beetwortel. Grondstoffen voor cosmetica, was- en schoonmaakmiddelen bijvoor beeld. Suiker dient ook als grondstof voor de productie van biologisch af breekbare plastics. Zo kan een proces van fermentatie de suiker omzetten in chemicaliën. Schimmels of bacte riën maken dan bijvoorbeeld melk zuur als basis voor de plantaardige plastics. Anno 2021 wordt de biet vrijwel tot het laatste bladsprietje benut. Duur zame verpakkingen zijn in de ont- wikkelfase. Als veevoer en groene energie wordt het gewas al langer be nut en recentelijk is op De Dintel- oord ook begonnen met het winnen van eiwitten uit het bietenblad. Vooral als bijproduct, er zit slechts 1 tot 2 procent eiwit in de bladeren. ,,Het is kenmerkend voor Cosun, waar we ons inspannen om alle waarde uit het agrarische product te halen en niets te verspillen", zegt duurzaamheidsmanager Andries Olie. ,,Het sluit mooi aan bij de eiwit transitie en de groeiende behoefte aan plantaardige eiwitten. Zonder af valstromen kun je stellen dat de sui kerbiet volledig circulair is."Als zij- stroom produceert Cosun ook zo'n miljoen liter suikerbietenpulp. Prima veevoer, zegt Olie terwijl hij wijst op een statafel in de ontvangstruimte van het hoofdkantoor. ,,Het tafelblad is deels vervaardigd uit pulpvezels." Discussie Dat al deze innovatieve en duurzame bedrijfsontwikkelingen de gezond heidsdiscussie over suikerconsump tie naar de achtergrond drukken, is meegenomen. Maar Andries Olie, die vanuit het Kenniscentrum Voeding en Gezondheid in Dinteloord be landde, gaat ook die discussie niet uit de weg. ,,Met de consument, met voedingsdeskundigen en diëtisten. Zolang het op basis van inhoud is. Ie dereen weet dat te veel suiker in voe ding niet goed is, zoals in de jaren ne gentig vooral vetten gekoppeld wer den aan overgewicht. Bij voedingspa tronen gaat het om de juiste balans." De groene strategie, die Cosun Beet Company begin deze eeuw heeft ingezet, vijzelt het bedrijfs- imago beslist op. Met de quotumvrije suikermarkt was het ook nodig om nieuwe wegen in te slaan al blijft sui ker het hoofdproduct (90 procent). De in september ingezette bieten campagne nadert zijn eind. Was de bietenfabriek tot voor tien jaar terug gedurende vijf maanden in bedrijf, met alle nevenactiviteiten is het een alle-seizoenen-bedrijf geworden. Dat de suikerindustrie in de 19de eeuw juist hier sterk opkwam, had meerdere factoren. Het zeekleigebied in Zeeland en West-Brabant bleek uitermate geschikt voor de bieten teelt. Door de dalende graanprijzen en het instorten van de meekrapteelt moesten de boeren hun teelt her oriënteren en kwamen uit op de in middels winstgevende suikerbiet. In 1858 bouwde de Amsterdamse suikerraffinadeur De Bruyn de eerste Brabantse bietsuikerfabriek in Ze venbergen: de Azelma. In Sas van Gent kwam het kapitaal deels van over de grens uit België. Dat Sas als vestigingsplaats werd gekozen was niet toevallig. Zeeland beschikte niet over ruime voorraden zoet water met weinig zout, onontbeerlijk voor de suikerproductie. In Zeeuws-Vlaan- deren was dat wel te vinden. In 1872 kwam de NV Zeeuwsche Beetwor telsuikerfabriek (later CSM) van de grond. In 1900 volgde de Eerste Ne- derlandsche Coöperatieve Beetwor- telsuikerfabriek (ENCB), vanaf 1970 onderdeel van De Suikerunie. De Dinteloord werd groot dankzij vooruitstrevende directeuren als Vlekke en Van Malland. In Leur maakte Sybrand Heerma van Voss faam met het eerste suikerlaborato rium. In plaats van de bieten te per sen, dompelde hij de snijdsels onder in heet water, het veel efficiëntere diffusieproces. Kenmerkend voor de suikerindu strie is de loyaliteit van haar werkne mers en seizoenarbeiders, deels ver klaarbaar door de sociale bewogen heid van de directie. ,,Trouw aan en trots op hun fabriek, dat hoor je hier nog steeds", merkt Olie, sinds 2018 verbonden aan De Dinteloord. Na Zevenbergen verrezen langs Mark en Dintel steeds meer suikerfabrieken We ambiëren één ding: het beste uit de biet halen tot 23 toe. Ruim honderd jaar later resteren nog de fabrieken in Din- teloord en het Groningse Vierver- laten. De twee Zeeuwse suikerfa brieken legden ook het loodje. De CSM in 1986 en de fabriek van de Suikerunie in 1990. Duurzaamheid vertaalt zich ook in efficiënter bietentransport. Steeds meer bulkwagens rijden op groen gas of dual-fuel, waarbij biogas de dieselmotor in gespoten wordt. Deze bietencampagne is Cosun een pilot gestart met aan voer van Limburgse bieten per schip. ,,De c02-uitstoot gaat om laag en het wordt minder druk op de wegen." Zouden alle Zuid-Lim burgse bieten over water naar Din- teloord komen, scheelt dat al gauw zo'n vier miljoen asfaltkilometers. Vanuit het convenant Groene Cirkels werkt Cosun Beet Com pany samen met Naturalis Biodi versity Center en de provincie Noord-Brabant aan duurzaam heid. Op het gebied van biobased, energieverbruik, logistiek, circu lair en de leefomgeving wil het be drijf in de kopgroep meedraaien. ,,We zijn de grootste groen-gas- producent van Nederland. Met duizenden telers, tevens leden van de coöperatie, ambiëren we één ding: het beste uit de biet halen." dinsdag 12 januari 2021 GO De suikerbiet wordt vrijwel tot het laatste bladsprietje benut Wim van den Broek Dinteloord 1 Cosun gebruikt alles van de suikerbiet, vertelt duurzaamheidsmanager Andries Olie. FOTO'S MARCEL OTERSPEER/PIX4PROFS Het wagenpark van Cosun rijdt op eigen groen gas. -Andries Olie

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 44