GEZOND Geef je gedachten de ruimte, dan laten ze je 's nachts met rust Deze smaak moet van zijn slechte imago af i 20 René Diekstra In het kader van goede voornemens: kies eens wat vaker voor bitter. Voedingsmiddelen met deze smaak, zoals witlof en broccoli, zijn goed voor je gezondheid. Niet lekker? Je kunt ze makkelijk leren eten. dinsdag 12 januari 2021 i' a René Diekstra kwam vroeger vaak in een negatieve denkbui terecht, vooral vroeg in de ochtend. In meditatie vond hij de oplossing. et is een veelvoor komende klacht: 's Morgens veel te vroeg wakker wor den en meteen stromen negatieve gedachten je hoofd in, die niet zelden een gevoel van hulpeloosheid achterlaten. Eenmaal uit bed en afgeleid door dagelijkse routines verdwijnen ze meestal wel. Maar die weten schap voorkomt niet dat je de volgende ochtend opnieuw in zo'n negatieve denkbui kunt terechtkomen. Als beginnend psychotherapeut had ik daar veel last van en probeerde ik met verschilllende methoden ervan af te komen. Zonder 'Overgeleverd aan enkel hun gedachten gaan mensen zich ellendig voelen' veel succes. Terugkijkend is het een filosoof, Blaise Pascal (1623-1662), geweest die me de weg wees via zijn boek Pensées (gedachten) waarin de volgende uitspraak staat: 'Ik heb ontdekt dat al het onge lukkig zijn van mensen voort komt uit één enkel feit: dat zij niet stil en alleen kunnen zitten in hun eigen kamer. Ze zoeken in- ofbuitenshuis voortdurend naar afleiding want overgele verd aan enkel hun gedachten, gaan ze zich na enige tijd ellen dig voelen, omdat we nu een maal zwakke,fragiele, sterfelijke wezens zijn.' Anders gezegd: als we even geen afleiding hebben, bij voorbeeld als je 's nachts wak ker ligt, dan bestormt het denken ons met vooral ver ontrustende gedachten. Wetenschappelijk onder zoek toont aan dat de meeste spontane gedachten negatief zijn en zich centreren rond drie thema's. 1: Gedachten waarin we ons zelf negatief vergelijken met anderen en die een gevoel van minderwaardigheid of af gunst opleveren. 2: Gedachten over gebrek aan contact of liefde van anderen waardoor we te weinig waar dering kunnen ervaren. 3: Gedachten over een gebrek aan controle over onszelf, onze prestaties en onze rela ties. Dat geeft een machteloos gevoel. De conclusie: ons brein is vooral een sociaal brein. Wordt ons denken niet afge leid, dan houdt het zich bij voorkeur bezig met 'making sense of others and ourselves' zoals Lieberman dat in zijn boek The Social Brain zo tref fend omschrijft. Ons brein heeft regelmatig perioden nodig waarin het zonder afleiding zich aan gedachten kan wijden. En krijgt het die overdag niet, dan dwingt het die 's nachts wel af. Voor mij ooit reden geweest om mijn gedachten overdag tijdens twee meditatieve periodes van circa 20 tot 25 minuten de vrije hand te geven. En inderdaad, sinds dien laten ze me 's nachts veel vaker met rust. Reageren? rene.diekstra@dpgmedia.nl CARIN RÖST De meeste kinderen halen hun neus op voor boeren kool, spruitjes of grape fruit, net als sommige volwassenen. We hebben een aangeboren afkeer voor bitter, vertelt Kees de Graaf. Hij is hoog leraar sensoriek en eetgedrag aan de Wageningen University. ,,Als je iets heel bitters op iemands tong legt, zal diegene dat zo snel mogelijk willen uitspugen. Dieren hebben dezelfde reflexmatige reactie, knaagdieren trekken ook een vies gezicht als ze iets bitters proeven.'' Waarschijnlijk komt dit doordat veel bittere stoffen giftig zijn, zegt hij. Om niet te wor den opgegeten, verdedigen sommige planten zich door giftige stoffen te produceren die voor ons bitter sma ken. Voor de smaak bitter hebben we 25 receptoren op onze tong. ,,Voor de vier andere smaken, zoet, zuur, zout en umami (hartig), hebben we elk maar één receptor. Dat is een belang rijke aanwijzing dat bittere stoffen erg gevaarlijk voor ons kunnen zijn.'' Toch kan het geen kwaad om af en toe wat bitters op je bord te leggen. „Sommige bittere voedingsmiddelen bevatten beschermende fytonutriën- ten, stoffen die veel gezonde effecten hebben'', meldt biochemicus Jed Fahey van de Amerikaanse John Hopkins University per e-mail. Een daarvan is sulforafaan, een stof die veel voorkomt in kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruit jes, boerenkool en radijs. Sulfo rafaan houdt onder meer chronische ontste kingen tegen en beschermt ons tegen kanker. Vooral brocco- likiemen, ontkiemde zaden van een dag of vier 'We hebben lang gedacht dat we niet van bitter houden' -PETER KLOSSE Ook een popu lair product als cacao is bitter. oud, zijn echte 'sulforafaan- bommen', ontdekte Fahey. Je kunt broccoli- zaadjes thuis zelf laten ontkiemen. Best bitter, maar verwerkt in salades zijn ze lekker en zeer heilzaam. Ook koffie, het meest geconsu meerde bittere voedingsmiddel, heeft gezonde effecten. Net als cacao, eveneens bitter, verhoogt het de beschikbaarheid van insuline, zo schrijven gezondheidsjournalist Tijn Elferink en huisarts Rutger Verhoeff in hun boek Kusje erop. De waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Beschik bare insuline vermindert het risico op diabetes type 2. (Wie drie of vier koppen koffie per dag drinkt, heeft bovendien 17 procent minder kans op een beroerte dan iemand die één kop drinkt.) Diabetes type 2 kan volgens wetenschappers ook worden voorko men met de bittere stof naringenine in grapefruit en andere citrusvruch ten. 'Smaakprofessor' Peter Klosse, oprichter van de Academie voor Gastronomie, vindt dat bitter van zijn slechte imago afgeholpen moet worden. ,,We hebben lang aangeno men dat we niet van bittere smaken houden, maar als je kijkt naar populaire producten dan zijn deze voor een groot deel bitter: denk aan koffie, chocolade en thee. Het v beeld is vertekend geraakt doordat smaakonderzoek naar bitter al zo'n veertig jaar wordt gedaan met kinine, een stof die ook in tonic zit. Dat is een wat nare, harde bitter, die we inderdaad niet lekker vinden. GO Een bord vol bitter is gezonder dan je denkt FOTO'S SHUTTERSTOCK

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 20