Voor u geproefd
Broodje bapao
O
8aP^c
27
Mayam
(Jumbo en Plus)
Java Food
(Coop, Dirk en Jumbo)
Albert Heijn
TESTPANEL
Francis Kuijk (57)
Norman Musa (45)
Helena Smit (36)
Broodjes bapao mogen best wat klef zijn, maar
het gestoomde broodje moet vooral niet tegen je
gehemelte blijven plakken. Ons panel zette de
tanden in zes broodjes bapao met rundvlees.
v-kok Norman Musa
straalt wanneer hij -
zittend aan de eettafel bij
kookvriendin Francis
Kuijk in Kaatsheuvel -
in het Maleisisch begint te zingen.
Waar het liedje precies over gaat is
niet te verstaan, maar de steeds
terugkerende woorden 'bapao,
bapao' laten weinig aan de ver
beelding over. Hij vertelt dat hij als
jochie van een jaar of 8 elke zon
dagmiddag met een goedgevulde
mand om de schouders zingend
door de straten van Kampong
Sungai Nyior liep, om zelfge
maakte broodjes bapao te verko
pen. Althans, zijn moeder maakte
ze. Hij verkocht ze, met zijn broer
tje. Hun broodjes met een vulling
van mungbonen waren geliefd in
het dorpje aan de westkust.
,,Een broodje bapao is uitste
kend als zondagmiddagsnack'',
zegt Musa. Ze zelf maken vindt hij
te bewerkelijk, maar de chef-kok
eet ze graag. Kuijk neemt er wel
graag de tijd voor. Ze verzorgt
regelmatig een online workshop
bapao maken. Een vulling met
varkensvlees in Chinese stijl heeft
haar voorkeur, maar ze maakt ze
ook met rendang of pittige babi
ketjap.
Barstjes
Vandaag test het panel broodjes
met een vulling van rundvlees,
verkrijgbaar in de supermarkten.
Het proeven gebeurt blind, tus
sendoor wordt veel water gedron
ken om de mond te neutraliseren.
De panelleden letten onder meer
op smaak, structuur en geur van
zowel het brood als de vulling.
Ook de verhouding tussen brood
en vulling moet goed zijn. Anders
gezegd: alle drie houden ze van
goedgevulde broodjes. Het deeg
hoort zoet te zijn, zegt Kuijk. Een
beetje klef is niet erg, als het brood
maar terugveert als je erin drukt.
„Vergelijkbaar met een goed
hoofdkussen'', aldus Musa. Qua
vulling: je moet uiteraard het
rundvlees proeven en, als het even
kan, de stukjes vlees kunnen zien.
,,Het moet liever niet al te fijn
gemalen zijn'', stelt Helena Smit.
En een beetje pit graag, in de vorm
van een pepertje. Alle broodjes
gaan, zoals aangegeven op de
verpakking, met plastic en al de
magnetron in, gemiddeld een
seconde of 40, op 700 watt.
Wat opvalt is dat de plastic
verpakking aan de bovenkant van
nagenoeg alle broodjes blijft
plakken, waardoor er barstjes in
het broodje ontstaan. Er is een
duidelijke winnaar: het broodje
bapao van Mayam. 'Bapao Excel
lent', staat op de verpakking
vermeld. En: 'Extra gevuld'.
Terechte kwalificaties, zo blijkt.
Het deeg is lekker en heeft een
goede structuur, de vulling -
tikkie pittig en zoet, met relatief
grote stukjes vlees - is ruim
aanwezig. Dit broodje mag om
gerekend dan 73 cent duurder zijn
dan het broodje bapao van Snack
Fan (laatste plaats), het broodje is
de 1,02 euro meer dan waard. Dat
wordt een smakelijke zondag!
Jumbo
Lekker Snel (Vomar en Dirk)
Snack Fan (Aldi)
GO ZATERDAG 9 JANUARI 2021
^^1
Prachtig broodje: deeg plakt
iets, maar veert goed. Grote
stukken vlees. Spicy én een
tikje zoet, je proeft rundvlees,
gember, veel ui en rode peper.
Kuijk: „Deze volstaat als ik ze
zelf niet zou maken.''
Prijs: 1,02 euro
Prijs: 0,59 euro
Deeg is niet te klef en heeft een
goede structuur, maar is niet zoet
genoeg. Wel de juiste verhouding
tussen brood en vulling. De
bovengemiddelde vulling smaakt
naar rundvlees en is niet te fijn
gemalen. Niet rijk aan specerijen.
Prijs: 0,89 euro
age
17/10/20 SEA
Als het deeg maar
veert als een kussen
Eigenaar van Francis
Bakt Kookt, auteur
van Indonesische
kookboeken. Finalist
van Heel Holland Bakt in
2016.
Deeg is te droog en niet zoet genoeg
Het broodje is goedgevuld, maar de
vulling is te fijn en heeft geen duide
lijke rundvleessmaak. ,,Het kan ook
kip of varken zijn'', zegt Smit. Vulling
is lekker pittig, dankzij rode peper.
Tv-kok uit Maleisië.
Schrijft kookboeken en
runt het Wah Nam
Hong restaurant in
Leidschendam.
Culinair ondernemer,
eigenaar Eating Habits
en organisator van
indofoodtours.
JEROEN KREULE
Prijs: 0,88 euro
Het deeg is te droog. De structuur van
de vulling is prima, maar de wat kleine
hoeveelheid vlees is niet mals. De
knoflook is wel volop aanwezig, ook ui
en gember zijn te proeven. Niet goed
uitgebalanceerd, vindt het panel.
Prijs: 0,85 euro
Het (iets te platte) broodje is welis
waar een tikje zoet, maar overheerst.
Anders gezegd: er zit te weinig vulling
in. Die vulling is te zacht en te smeuïg,
met een vlakke smaak. Bevat weinig
kruiden. De beloofde ketjap en
sojasaus zijn nauwelijks te proeven.
Veel te klef broodje, blijft aan het
gehemelte plakken. Geen structuur,
te compact. ,,Het deeg is ronduit
slecht'', zegt Musa. Rundvleessmaak
wordt nauwelijks geproefd. Er is
smaak, maar die is absoluut niet
sterk. Een vlak broodje.
Prijs: 0,59 euro (twee stuks)