Voor u geproefd Broodje bapao O 8aP^c 27 Mayam (Jumbo en Plus) Java Food (Coop, Dirk en Jumbo) Albert Heijn TESTPANEL Francis Kuijk (57) Norman Musa (45) Helena Smit (36) Broodjes bapao mogen best wat klef zijn, maar het gestoomde broodje moet vooral niet tegen je gehemelte blijven plakken. Ons panel zette de tanden in zes broodjes bapao met rundvlees. v-kok Norman Musa straalt wanneer hij - zittend aan de eettafel bij kookvriendin Francis Kuijk in Kaatsheuvel - in het Maleisisch begint te zingen. Waar het liedje precies over gaat is niet te verstaan, maar de steeds terugkerende woorden 'bapao, bapao' laten weinig aan de ver beelding over. Hij vertelt dat hij als jochie van een jaar of 8 elke zon dagmiddag met een goedgevulde mand om de schouders zingend door de straten van Kampong Sungai Nyior liep, om zelfge maakte broodjes bapao te verko pen. Althans, zijn moeder maakte ze. Hij verkocht ze, met zijn broer tje. Hun broodjes met een vulling van mungbonen waren geliefd in het dorpje aan de westkust. ,,Een broodje bapao is uitste kend als zondagmiddagsnack'', zegt Musa. Ze zelf maken vindt hij te bewerkelijk, maar de chef-kok eet ze graag. Kuijk neemt er wel graag de tijd voor. Ze verzorgt regelmatig een online workshop bapao maken. Een vulling met varkensvlees in Chinese stijl heeft haar voorkeur, maar ze maakt ze ook met rendang of pittige babi ketjap. Barstjes Vandaag test het panel broodjes met een vulling van rundvlees, verkrijgbaar in de supermarkten. Het proeven gebeurt blind, tus sendoor wordt veel water gedron ken om de mond te neutraliseren. De panelleden letten onder meer op smaak, structuur en geur van zowel het brood als de vulling. Ook de verhouding tussen brood en vulling moet goed zijn. Anders gezegd: alle drie houden ze van goedgevulde broodjes. Het deeg hoort zoet te zijn, zegt Kuijk. Een beetje klef is niet erg, als het brood maar terugveert als je erin drukt. „Vergelijkbaar met een goed hoofdkussen'', aldus Musa. Qua vulling: je moet uiteraard het rundvlees proeven en, als het even kan, de stukjes vlees kunnen zien. ,,Het moet liever niet al te fijn gemalen zijn'', stelt Helena Smit. En een beetje pit graag, in de vorm van een pepertje. Alle broodjes gaan, zoals aangegeven op de verpakking, met plastic en al de magnetron in, gemiddeld een seconde of 40, op 700 watt. Wat opvalt is dat de plastic verpakking aan de bovenkant van nagenoeg alle broodjes blijft plakken, waardoor er barstjes in het broodje ontstaan. Er is een duidelijke winnaar: het broodje bapao van Mayam. 'Bapao Excel lent', staat op de verpakking vermeld. En: 'Extra gevuld'. Terechte kwalificaties, zo blijkt. Het deeg is lekker en heeft een goede structuur, de vulling - tikkie pittig en zoet, met relatief grote stukjes vlees - is ruim aanwezig. Dit broodje mag om gerekend dan 73 cent duurder zijn dan het broodje bapao van Snack Fan (laatste plaats), het broodje is de 1,02 euro meer dan waard. Dat wordt een smakelijke zondag! Jumbo Lekker Snel (Vomar en Dirk) Snack Fan (Aldi) GO ZATERDAG 9 JANUARI 2021 ^^1 Prachtig broodje: deeg plakt iets, maar veert goed. Grote stukken vlees. Spicy én een tikje zoet, je proeft rundvlees, gember, veel ui en rode peper. Kuijk: „Deze volstaat als ik ze zelf niet zou maken.'' Prijs: 1,02 euro Prijs: 0,59 euro Deeg is niet te klef en heeft een goede structuur, maar is niet zoet genoeg. Wel de juiste verhouding tussen brood en vulling. De bovengemiddelde vulling smaakt naar rundvlees en is niet te fijn gemalen. Niet rijk aan specerijen. Prijs: 0,89 euro age 17/10/20 SEA Als het deeg maar veert als een kussen Eigenaar van Francis Bakt Kookt, auteur van Indonesische kookboeken. Finalist van Heel Holland Bakt in 2016. Deeg is te droog en niet zoet genoeg Het broodje is goedgevuld, maar de vulling is te fijn en heeft geen duide lijke rundvleessmaak. ,,Het kan ook kip of varken zijn'', zegt Smit. Vulling is lekker pittig, dankzij rode peper. Tv-kok uit Maleisië. Schrijft kookboeken en runt het Wah Nam Hong restaurant in Leidschendam. Culinair ondernemer, eigenaar Eating Habits en organisator van indofoodtours. JEROEN KREULE Prijs: 0,88 euro Het deeg is te droog. De structuur van de vulling is prima, maar de wat kleine hoeveelheid vlees is niet mals. De knoflook is wel volop aanwezig, ook ui en gember zijn te proeven. Niet goed uitgebalanceerd, vindt het panel. Prijs: 0,85 euro Het (iets te platte) broodje is welis waar een tikje zoet, maar overheerst. Anders gezegd: er zit te weinig vulling in. Die vulling is te zacht en te smeuïg, met een vlakke smaak. Bevat weinig kruiden. De beloofde ketjap en sojasaus zijn nauwelijks te proeven. Veel te klef broodje, blijft aan het gehemelte plakken. Geen structuur, te compact. ,,Het deeg is ronduit slecht'', zegt Musa. Rundvleessmaak wordt nauwelijks geproefd. Er is smaak, maar die is absoluut niet sterk. Een vlak broodje. Prijs: 0,59 euro (twee stuks)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 75