MENEER MEVROUW HAMERSMA
Bietensalade
met kervel
te inventariseren. Ik wist daar
in bijvoorbeeld cabernet franc,
de enigszins intellectuele mop
perkont uit de Loire. Maar der
gelijk rood schenk ik het liefst
bij warme bereidingen van de
knol. In dit geval week ik uit
naar pinot noir. Zo 'bootst' biet
de wat aardse smaak na die je
ook wel in rode bourgogne
tegenkomt.
Maar ook grenache (gar-
nacha) maakt vanwege zijn
zoete sappigheid en milde tan-
nines deel uit van de bietgene-
ratie. Opvallend was echter dat
Ju de Vie, een vin de France
waarin grenache slechts een
klein deel uitmaakte van een
blend met marselan, merlot en
mourvèdre, zich nadrukkelijk
in de kijker speelde. Zou het
komen doordat wijnmaker
Julien Mus eerder ervaring met
pinot noir had opgedaan in
Bourgogne? Ik noteerde: 'Ju de
Vie. Hap, knap en levenssap.
Een groot rood fruitfeest.'
Zelfs de biet kreeg er nog wat
extra kleur van.
(voorgerecht, 2 personen)
200 ml extra vergine
olijfolie
100 ml balsamicoazijn
150 g crème fraTche
1 el kappertjes
2 rauwe rode bieten,
geschild en fijngeraspt
V rode kool, kern
verwijderd, in heel
dunne reepjes
1 kleine rode ui, in
dunne ringen
2 bosjes kervel, alleen
de blaadjes
zeezout en versgema
len witte peper
Bereiding
Gooi alles in een kom en
bewaar een paar blaadjes
kervel. Meng de boel met
je handen. Breng op
smaak met zout en witte
peper en garneer met de
kervel.
Africola
Duncan Welgemoed.
Fontaine Uitgevers
(€30)
Online
Vinos Divertidos
2017, Garnacha-
Teta de Vaca,
Somontano,
Spanje.
€8,85 (rood)
lekkersapje.nl
Supermarkt
Bourgogne 2018,
Pinot Noir 'Vieilles
Vignes', Frankrijk.
€7 (rood)
Coop, Deen,
Dekamarkt, Dirk
van den Broek,
Hoogvliet, Jan
Linders, MCD,
Poiesz, Spar, Vomar
Speciaalzaak
Domaine de la
Graveirette 2018,
Ju de Vie,
Vin de France,
Frankrijk.
€10,49
(rood, biologisch-
dynamisch)
Grapedistrict
ZATERDAG 9 JANUARI 2021 37