Bietjes met een fruitfeest Wijntrend Op ontdekkingstocht in haar eigen winkel stuit mevrouw Hamersma op het kortste recept aller tijden. Januari brengen we normaal gesproken altijd door in een zonnig buitenland. Maar ja, wat is nog normaal? 'Laten we dan maar gaan inventarise ren', zei mevrouw Hamersma, nu behalve haar winkeldeur ook Nederland op slot zat. Dus bracht ze haar voorraad in kaart en bladerde ze terug in haar online bestellingen om te constateren dat Flavour van Yotam Ottolenghi in 2020 het meest verzonden pakketje was. Vervolgens stortte zij zich mensmoedig op haar afdeling 'Uitgekookt', om de almaar groeiende stapel ingeruilde kookboeken van een tweede hands prijsje te voorzien. Niet veel later kon ze toch nog een beetje op reis: terug in de tijd. Ze gniffelde wat toen zij een retro-recept van salade van banaan met gruyère omhoog hield. En zei 'Moet je nou eens zien', over de vormgeving van Visual Delights uit 1985 die anno nu pijn deed aan de ogen. Om het daarna onmiddellijk voor auteur Nathalie Hambro op te nemen: 'Haar avocado met eieren uit de oven met saus van rauwe tomaten kun je nog zo serveren'. Van de stapel viste zij ook Africola, nota bene een splin ternieuw boek waarvan de inhoud echter ondersteboven in de kaft was beland. 'Mis schien is dat wel het concept, omdat het over een restaurant in Australië gaat', suggereerde ik. Maar mevrouw Hamersma hoorde mij al niet meer. Ze meldde tevreden dat sterren chef Marco Pierre White in het voorwoord de zaak van de Zuid-Afrikaanse Duncan Wel gemoed in Adelaide 'het beste restaurant van de hele wereld' noemde. Nu is dat voor haar niet zelden een signaal om zo'n oordeel eens aan de praktijk te toetsen. Met een snelheid waarover zelfs mevrouw Hamersma zich verbaasde, belandde er een bietensalade op het werkblad in de winkel: 'Ik geloof niet dat ik ooit zo'n kort recept heb gezien'. Aan mij om nu de kasten met ingebrachte wijnen Eten drinken van OMr ietswijn raar stappenteller Er lijkt een trend gaande die mij van schrik een droge mond bezorgt: mensen uit het wijnvak die geen druppel meer drin ken. Zo ken ik een gerespecteerde importeur van kwaliteitswijnen die sinds kort alleen nog maar proeft. En denk aan mijn gewaardeerde collega Nicolaas Klei. Hij verloor er 40 kilo mee. 3 i Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. 36

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 116