Bietjes
met een
fruitfeest
Wijntrend
Op ontdekkingstocht in
haar eigen winkel stuit
mevrouw Hamersma
op het kortste recept
aller tijden.
Januari brengen we
normaal gesproken altijd door
in een zonnig buitenland. Maar
ja, wat is nog normaal? 'Laten
we dan maar gaan inventarise
ren', zei mevrouw Hamersma,
nu behalve haar winkeldeur
ook Nederland op slot zat.
Dus bracht ze haar voorraad in
kaart en bladerde ze terug in
haar online bestellingen om te
constateren dat Flavour van
Yotam Ottolenghi in 2020 het
meest verzonden pakketje was.
Vervolgens stortte zij zich
mensmoedig op haar afdeling
'Uitgekookt', om de almaar
groeiende stapel ingeruilde
kookboeken van een tweede
hands prijsje te voorzien. Niet
veel later kon ze toch nog een
beetje op reis: terug in de tijd.
Ze gniffelde wat toen zij een
retro-recept van salade van
banaan met gruyère omhoog
hield. En zei 'Moet je nou eens
zien', over de vormgeving van
Visual Delights uit 1985 die anno
nu pijn deed aan de ogen. Om
het daarna onmiddellijk voor
auteur Nathalie Hambro op
te nemen: 'Haar avocado met
eieren uit de oven met saus van
rauwe tomaten kun je nog zo
serveren'.
Van de stapel viste zij ook
Africola, nota bene een splin
ternieuw boek waarvan de
inhoud echter ondersteboven
in de kaft was beland. 'Mis
schien is dat wel het concept,
omdat het over een restaurant
in Australië gaat', suggereerde
ik. Maar mevrouw Hamersma
hoorde mij al niet meer. Ze
meldde tevreden dat sterren
chef Marco Pierre White in
het voorwoord de zaak van de
Zuid-Afrikaanse Duncan Wel
gemoed in Adelaide 'het beste
restaurant van de hele wereld'
noemde. Nu is dat voor haar
niet zelden een signaal om zo'n
oordeel eens aan de praktijk te
toetsen.
Met een snelheid waarover
zelfs mevrouw Hamersma zich
verbaasde, belandde er een
bietensalade op het werkblad
in de winkel: 'Ik geloof niet
dat ik ooit zo'n kort recept heb
gezien'. Aan mij om nu de
kasten met ingebrachte wijnen
Eten drinken
van OMr ietswijn
raar stappenteller
Er lijkt een trend
gaande die mij van
schrik een droge
mond bezorgt:
mensen uit het
wijnvak die geen
druppel meer drin
ken. Zo ken ik een
gerespecteerde
importeur van
kwaliteitswijnen die
sinds kort alleen
nog maar proeft.
En denk aan mijn
gewaardeerde
collega Nicolaas
Klei. Hij verloor er
40 kilo mee.
3
i
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.
36