Mamma Mia! Italiaanse pizza van Anne-Marie Januari Altijd iets bijzonders in de Visbox van Chris Hofman Napolitana MARGOT ZEELAND 11 RECEPT Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Het is altijd weer even of je in een gat valt; januari. Nu zijn Man en ik beiden deze maand jarig, maar toch. Een frisse start, een nieuw begin en een ander jaartal doemen op als een vers besneeuwd bospad. Maar of het hier ooit nog gaat sneeuwen is maar de vraag. Januari kwam in de oudste kalender van de Romeinen trouwens niet eens voor. Het jaar begon in maart en eindigde in december wat destijds de tiende maand was. Pas in de zevende eeuw voor Chris tus kwamen januari en februari erbij. Voor mij begonnen vroeger na oud en nieuw de weken van het grote aftellen. Van samen met mijn moeder een nieuwe jurk naaien die ik op mijn verjaardag aan mocht en van het bedenken van een traktatie, een taart, en hoe ik mijn feestje zou gaan vieren. Drukke boel dus. Laatst was er een vriendin van de lagere school op bezoek en zij herinnerde zich deze verjaardagen nog goed. Eerst zelfgebakken taart met limonade en dan spelletjes; van koek- happen tot zakdoekje leggen. Vaak kregen we tij dens de eerste spelletjes al de slappe lach. Daarna gingen we eten. We gingen in de keuken fon duen, destijds het toppunt van luxe. Mijn ouders hadden een heuse fondueset met vorken die je absoluut niet in je mond mocht steken. Tegen woordig fondue ik met visbouillon in plaats van olie en met stukjes vis. Zet 1,5 liter visbouillon op en voeg er wat stukjes wortel, knoflook, bleeksel derij en eventueel wat sojasaus aan toe. Laat de bouillon op een brandertje pruttelen en neem een aantal stevige vissoorten, grote garnalen en mosselen zonder schelp en laat ze één voor één gaar worden in de pan aan een vork. Eventueel kun je wat mihoen meekoken. Aan het eind van het fonduen heb je dan een lekker soepje. Gezond en erg gezellig. Alleen jammer dat ik nu maar zo weinig mensen mag uitnodigen op mijn feestje Een frisse start, een nieuw begin en een ander jaartal doemen op als een vers besneeuwd bospad ,,Doorsnee viswinkels hebben niet zo'n groot assortiment als de groothandel waar ik werk. Omdat deze groothandel niet aan particulieren levert, zag ik een gat in de markt", legt hij uit. ,,Als mensen de ene dag bestel len, bezorg ik het de dag daarna vers aan huis. Verser kan niet want een groothandel heeft da gelijks verse aanvoer en zo haal ik de extra schakel van een vis winkel ertussen uit. Dat ze daar naast veel meer keus hebben zie ik als groot voordeel," lacht hij. ,,Door het bedenken van de Visbox krijgen mijn klanten vis die ze voorheen nog nooit had den gegeten. Ik merk dat mensen sneller bijzondere vissoorten be stellen omdat ze thuis wat luxer willen eten nu ze in de restau rants niet terecht kunnen." Vergeten vissoorten Toch eet hij zelf graag wijting en bijvoorbeeld schelvis. ,,Dat zijn vergeten vissoorten die nu weer steeds vaker op de kaart staan en vrij goedkoop zijn. Ze zijn erg lekker en als het even kan zitten ze dan ook in de Visbox. Daar zitten iedere maand andere vis soorten in, naast schaal- en schelpdieren, een vissoep of een vissalade. Makkelijk en lekker. Uiteindelijk hoop ik dat mensen zo vaker vis eten." Schelvis is nu op zijn lekkerst. Bak een paar schelvisfilets in de pan en eet die met een stamppotje van aardap pel, wortel en peterselie. Lekker die vis van Chris! vrijdag 8 januari 2021 GO Pizza uit een echte pizza-oven. Familie, vrienden en kennis sen van Anne-Marie zijn er dol op. fotos marieke mandemaker In Ellemeet geurt het dikwijls naar Italië. Geen wonder want Anne-Marie Maartens bakt re gelmatig authentieke pizza's in een houtgestookte pizza-oven. ,,Het is zo leuk om zelf pizza te maken. En dat vuur heeft ook iets romantisch. Het voelt alsof je in Italië bent." In hun vorige huis in Krimpen aan den IJssel bakten Anne- Marie en haar partner Henk al pizza's. „Maar dat was in een ge wone oven waarin we een pizza steen hadden gelegd. Toen we zes jaar terug naar Ellemeet ver huisden, besloten we een echte pizza-oven aan te schaffen. Die staat op de achterplaats. Het was best een uitgaaf. Zo'n roest vrij stalen houtgestookte oven kost 800 euro. Het onderstel hebben we zelf gemaakt. Omdat hij buiten staat, hebben we bij een zeilmakerij een bescherm- hoes laten maken." Wie in het dorp Volare van Do- menico Modugno hoort schallen, weet dat Anne-Marie en Henk de oven hebben aangestoken. ,,Als ik pizza eet, voel ik me een Italiaanse signora. We draaien er altijd Italiaanse liedjes bij. Een Deeg: 0,5 liter water, 40 gram zout, halve theelepel gist, 1 kilo bloem. Beleg: ge pelde tomaten, mozzarella, ansjovis, zwarte olijven, kap pertjes en verse oregano. Water op 37 graden brengen en de gist en een schepje suiker toevoegen. Wacht tot het schuimt. Strooi zout in een schaal, doe er 10 procent van de bloem bij en meng met een scheutje olijfolie. Voeg dan de glas Valpolicella in de hand en je bent met vakantie. Ik word daar heel blij van. Het gaat ook nooit vervelen." En niet alleen de bakkers zelf. Familie, vrienden en kennissen schreeuwen om pizza als ze op bezoek zijn. ,,Het kan met vlees, vis of vegetarisch. Het is gezellig eten. Je snijdt de pizza in punten en deelt ze uit. We hebben in middels verschillende dorpelin gen met het pizzavirus besmet. Ellemeet is het dorp met de hoogste pizzaovendichtheid!" Henk maakt het deeg, Anne- Marie het beleg. Hun bijbel is het boek Bloem water gist zout pas sie, authentieke recepten voor Napolitaanse pizza. ,,Het geheim zit in het deeg. Dat kan misluk ken. Tja, je wordt nooit een Itali aan die het door de lucht laat vliegen hoor. Voor onze favoriet, de Napolitana, hebben we de in grediënten altijd in huis. Daarna gaat de pizza op de pizzaschep en dan hup, de oven in. Die be reikt een temperatuur van 400 graden. Twee tot drie minuten later is de pizza klaar. Daarna is het smullen, mamma mia!" Kijk op de site bij /video Pizza van Anne-Marie gist toe en meng die er zorg vuldig doorheen. Gooi het bij de bloem en ga het kneden en nog eens kneden. Maak deeg bolletjes en laat ze bij voor keur in een beukenhouten kistje rijzen. Strooi bloem op het aanrecht en rol het deeg uit. Beleg de pizzabodem, te beginnen met de tomaten. Daarna in 2-3 minuten afbak ken op 400 graden of langer in een gewone oven. Chris Hofman uit Arnemuiden is een harde werker. Om 04.00 uur begint hij in Yerseke bij een groothandel in vis. In de middag levert hij via zijn eigen website vis aan particulieren. Daarnaast heeft hij zelfs de 'Visbox' bedacht die je eens per maand kunt bestellen en waar per keer vijf verschillende vacuümver- pakte vissoorten in zitten. Margot Verhaagen Arnemuiden Chris Hofman met de door hem bedachte Visbox. FOTO LEX DE MEESTER

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 39