Mamma Mia! Italiaanse
pizza van Anne-Marie
Januari
Altijd iets bijzonders in de
Visbox van Chris Hofman
Napolitana
MARGOT
ZEELAND 11
RECEPT
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Het is altijd weer even of je in een gat valt;
januari. Nu zijn Man en ik beiden deze
maand jarig, maar toch. Een frisse start,
een nieuw begin en een ander jaartal doemen op
als een vers besneeuwd bospad. Maar of het hier
ooit nog gaat sneeuwen is maar de vraag. Januari
kwam in de oudste kalender van de Romeinen
trouwens niet eens voor. Het jaar begon in maart
en eindigde in december wat destijds de tiende
maand was. Pas in de zevende eeuw voor Chris
tus kwamen januari en februari erbij. Voor mij
begonnen vroeger na oud en nieuw de weken van
het grote aftellen. Van samen met mijn moeder
een nieuwe jurk naaien die ik op mijn verjaardag
aan mocht en van het bedenken van een traktatie,
een taart, en hoe ik mijn feestje zou gaan vieren.
Drukke boel dus. Laatst was er een vriendin van
de lagere school op bezoek en zij herinnerde zich
deze verjaardagen nog goed. Eerst zelfgebakken
taart met limonade en dan spelletjes; van koek-
happen tot zakdoekje leggen. Vaak kregen we tij
dens de eerste spelletjes al de slappe lach. Daarna
gingen we eten. We gingen in de keuken fon
duen, destijds het toppunt van luxe. Mijn ouders
hadden een heuse fondueset met vorken die je
absoluut niet in je mond mocht steken. Tegen
woordig fondue ik met visbouillon in plaats van
olie en met stukjes vis. Zet 1,5 liter visbouillon op
en voeg er wat stukjes wortel, knoflook, bleeksel
derij en eventueel wat sojasaus aan toe. Laat de
bouillon op een brandertje pruttelen en neem
een aantal stevige vissoorten, grote garnalen en
mosselen zonder schelp en laat ze één voor één
gaar worden in de pan aan een vork. Eventueel
kun je wat mihoen meekoken. Aan het eind van
het fonduen heb je dan een lekker soepje. Gezond
en erg gezellig. Alleen jammer dat ik nu maar zo
weinig mensen mag uitnodigen op mijn feestje
Een frisse start, een nieuw begin en een ander
jaartal doemen op als een vers besneeuwd bospad
,,Doorsnee viswinkels hebben
niet zo'n groot assortiment als
de groothandel waar ik werk.
Omdat deze groothandel niet
aan particulieren levert, zag ik
een gat in de markt", legt hij uit.
,,Als mensen de ene dag bestel
len, bezorg ik het de dag daarna
vers aan huis. Verser kan niet
want een groothandel heeft da
gelijks verse aanvoer en zo haal
ik de extra schakel van een vis
winkel ertussen uit. Dat ze daar
naast veel meer keus hebben zie
ik als groot voordeel," lacht hij.
,,Door het bedenken van de
Visbox krijgen mijn klanten vis
die ze voorheen nog nooit had
den gegeten. Ik merk dat mensen
sneller bijzondere vissoorten be
stellen omdat ze thuis wat luxer
willen eten nu ze in de restau
rants niet terecht kunnen."
Vergeten vissoorten
Toch eet hij zelf graag wijting en
bijvoorbeeld schelvis. ,,Dat zijn
vergeten vissoorten die nu weer
steeds vaker op de kaart staan en
vrij goedkoop zijn. Ze zijn erg
lekker en als het even kan zitten
ze dan ook in de Visbox. Daar
zitten iedere maand andere vis
soorten in, naast schaal- en
schelpdieren, een vissoep of een
vissalade. Makkelijk en lekker.
Uiteindelijk hoop ik dat mensen
zo vaker vis eten." Schelvis is nu
op zijn lekkerst. Bak een paar
schelvisfilets in de pan en eet die
met een stamppotje van aardap
pel, wortel en peterselie. Lekker
die vis van Chris!
vrijdag 8 januari 2021
GO
Pizza uit een echte pizza-oven. Familie, vrienden en kennis
sen van Anne-Marie zijn er dol op. fotos marieke mandemaker
In Ellemeet geurt het dikwijls
naar Italië. Geen wonder want
Anne-Marie Maartens bakt re
gelmatig authentieke pizza's in
een houtgestookte pizza-oven.
,,Het is zo leuk om zelf pizza te
maken. En dat vuur heeft ook
iets romantisch. Het voelt alsof
je in Italië bent."
In hun vorige huis in Krimpen
aan den IJssel bakten Anne-
Marie en haar partner Henk al
pizza's. „Maar dat was in een ge
wone oven waarin we een pizza
steen hadden gelegd. Toen we
zes jaar terug naar Ellemeet ver
huisden, besloten we een echte
pizza-oven aan te schaffen. Die
staat op de achterplaats. Het
was best een uitgaaf. Zo'n roest
vrij stalen houtgestookte oven
kost 800 euro. Het onderstel
hebben we zelf gemaakt. Omdat
hij buiten staat, hebben we bij
een zeilmakerij een bescherm-
hoes laten maken."
Wie in het dorp Volare van Do-
menico Modugno hoort schallen,
weet dat Anne-Marie en Henk
de oven hebben aangestoken.
,,Als ik pizza eet, voel ik me een
Italiaanse signora. We draaien er
altijd Italiaanse liedjes bij. Een
Deeg: 0,5 liter water, 40
gram zout, halve theelepel
gist, 1 kilo bloem. Beleg: ge
pelde tomaten, mozzarella,
ansjovis, zwarte olijven, kap
pertjes en verse oregano.
Water op 37 graden brengen
en de gist en een schepje
suiker toevoegen. Wacht tot
het schuimt. Strooi zout in een
schaal, doe er 10 procent van
de bloem bij en meng met een
scheutje olijfolie. Voeg dan de
glas Valpolicella in de hand en je
bent met vakantie. Ik word daar
heel blij van. Het gaat ook nooit
vervelen."
En niet alleen de bakkers zelf.
Familie, vrienden en kennissen
schreeuwen om pizza als ze op
bezoek zijn. ,,Het kan met vlees,
vis of vegetarisch. Het is gezellig
eten. Je snijdt de pizza in punten
en deelt ze uit. We hebben in
middels verschillende dorpelin
gen met het pizzavirus besmet.
Ellemeet is het dorp met de
hoogste pizzaovendichtheid!"
Henk maakt het deeg, Anne-
Marie het beleg. Hun bijbel is het
boek Bloem water gist zout pas
sie, authentieke recepten voor
Napolitaanse pizza. ,,Het geheim
zit in het deeg. Dat kan misluk
ken. Tja, je wordt nooit een Itali
aan die het door de lucht laat
vliegen hoor. Voor onze favoriet,
de Napolitana, hebben we de in
grediënten altijd in huis. Daarna
gaat de pizza op de pizzaschep
en dan hup, de oven in. Die be
reikt een temperatuur van 400
graden. Twee tot drie minuten
later is de pizza klaar. Daarna is
het smullen, mamma mia!"
Kijk op de site bij
/video Pizza van
Anne-Marie
gist toe en meng die er zorg
vuldig doorheen. Gooi het bij
de bloem en ga het kneden en
nog eens kneden. Maak deeg
bolletjes en laat ze bij voor
keur in een beukenhouten
kistje rijzen. Strooi bloem op
het aanrecht en rol het deeg
uit. Beleg de pizzabodem, te
beginnen met de tomaten.
Daarna in 2-3 minuten afbak
ken op 400 graden of langer
in een gewone oven.
Chris Hofman uit Arnemuiden
is een harde werker. Om
04.00 uur begint hij in
Yerseke bij een groothandel
in vis. In de middag levert hij
via zijn eigen website vis aan
particulieren. Daarnaast heeft
hij zelfs de 'Visbox' bedacht
die je eens per maand kunt
bestellen en waar per keer vijf
verschillende vacuümver-
pakte vissoorten in zitten.
Margot Verhaagen
Arnemuiden
Chris Hofman met de door hem bedachte Visbox.
FOTO LEX DE MEESTER