v: WMé Hotel Hulst mag bouwen, maar wacht nog even r'nC- rfi 1. 7 REGIOPRODUCT AKKERBOUWERS GOOIEN HET ROER OM Familie Steijaert maakt door de coronacrisis gedwongen van haar aardappels zelf friet. Voor de eigen regio. mm» In nood ontstaan soms schone initiatieven, zoals in de Van Alsteinpolder bij Nieuw Na men. zVl Friet is er geboren om friet van Zeeuws- Vlaamse aardappelen als streek product een oppepper te geven, voor boeren én frietliefhebbers. Dat was wat, afgelopen voorjaar. Akkerbouwer Denis Steijaert en zijn zonen Joep (25), Toon (24) en Dirk (22) die ook in het bedrijf wer ken, keken tegen een enorme berg aardappelen aan. Een mooie oogst van duizend ton, oftewel één mil joen kilo. De coronacrisis sloeg toe. De horeca ging op slot. Frietfabrie- ken draaiden hun productie terug, met als gevolg: weinig tot geen af name meer van aardappelen. Geen veevoer ,,We waren er al langer over aan het nadenken, hoe wijzelf meer met onze aardappelen kunnen doen", kijkt Joep terug, ,,en toen gebeurde dit. Het leek ons doodzonde dat onze hele aardappeloogst voor vee voer zou verdwijnen of naar vergis- ters zou gaan." De broers Steijaert staken de handen uit de mouwen. Ze gingen aan de slag om friet te maken van de eigen aardappelen en te verkopen. Dirk: ,,We hadden eerst alleen een kleine schiller, maar het ging zo hard, dat we al snel een frietsnijder en sorteer- bandje hebben gekocht." ZVL Friet was geboren. Met be zorging bij particulieren aan huis. fllfc* 4 ft-*» - a - v- Jh j v, Jé /TV Supermarkten kregen er lucht van en plaatsten de verse Zeeuws- Vlaamse friet ook in de schappen, gevolgd door de horeca die later in 2020 weer enkele maanden open mocht. Niet alle duizend ton aard appelen vonden zo hun weg naar de frietpan, zeker niet, maar het succes gaf wel een boost. De Steijaerts willen daar nu op voortbouwen, als ondernemers met een ideaal. Boeren produceren voor de wereldmarkt en zijn daar aan overgeleverd, heeft de corona crisis maar weer eens uitgewezen. Het is veel beter de eigen produc ten in de regio te houden, daar te verwerken en aan de man te bren gen. Het levert akkerbouwers meer op, omdat onderweg minder aan de strijkstok blijft hangen. Consu menten profiteren er ook van, om- Zeeuws-Vlaanderen als dé frietregio op de kaart te zetten dat de producten zo goed als direct van het land komen. De focus ligt daarbij voor de Steijaerts op friet. Ze hebben een uitgebreid bedrijfsplan voor ZVL Friet geschreven en daarvoor subsi die aangevraagd in het kader van het Europees programma voor plat telandsontwikkeling LEADER. De provincie en de gemeente Hulst, Terneuzen en Sluis zijn bereid bij te dragen. De Steijaerts investeren ook flink, in elk geval 75.000 euro. Het doel is om van Zeeuws- Vlaanderen dé frietregio te maken. Niet alleen door de aardappelen zelf te verwerken, maar ook door de kwaliteit verder te verbeteren. Om dat te bereiken wordt een testlokaal ingericht, waar akkerbouwers uit de streek proeven op aardappelen kunnen doen en de bodem kunnen testen. Kennis- en onderwijsinstel lingen als het Delta Agrifood Busi ness (DAB), Curio in Bergen op Zoom en de HAS in 's-Hertogen- bosch worden er ook bij betrokken. Toon: ,,We willen gezamenlijk op zoek naar de smaakvolste Zeeuws- Vlaamse friet." En er staat nog veel meer op de rol, zoals excursies in het kader van het Grenspark Groot Saeftinghe, het realiseren van een proeflokaal, een Zeeuws-Vlaams frietfestival en een ZVL Friet-bier in samenwer king met een lokale brouwerij. Een idee is verder recyclebare verpak kingen te gaan maken van aardap pelschillen. Genieten LEADER en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) moeten voor de subsidie nog offici eel de seinen op groen zetten. De Steijaerts zijn vol vertrouwen. En wanneer is het project geslaagd? Joep: ,,Als we zoveel mogelijk men sen kunnen laten genieten van Zeeuws-Vlaamse frieten, dat we een meerwaarde hebben gescha pen voor de streek én dat toeristen de friet zelfs mee naar huis nemen, als mooie herinnering aan Zeeuws-Vlaanderen." De nieuwbouw gaat ook flink de hoogte in en wordt maximaal 24 meter hoog. Dit tot grote teleurstel ling van de familie d'Haens die pal naast het hotel woont en op 14 me ter hoogte een ruim dakterras aan de hotelkant heeft. Hoteleigenaar Jochem Beaart is opgelucht: ,,Er is nu eindelijk duidelijkheid." De fa milie d'Haens gaat nu een plan schadeprocedure starten bij de ge meente Hulst. Het 24 meter hoge trappenhuis komt straks voor een deel pal naast het terras te staan. Volgens de Raad verliest de familie inderdaad een behoorlijke deel van haar uitzicht, Onze prioriteit ligt nu bij het op koers houden van het huidige schip Hotel Hulst maar het had nog erger kunnen zijn. Nu alleen het trappenhuis voor een klein deel langs het terras komt en de rest van de nieuwbouw van het hotel onder het terrasni veau blijft, vindt de Raad dat de ho teleigenaar de familie voldoende te gemoet is gekomen. Ook wijst de hoogste bestuurs rechter erop dat de familie d'Haens nu eenmaal in een stedelijke omge ving woont en niemand in Neder land eeuwigdurend recht op vrij uitzicht heeft. De gemeente heeft in dit geval een zwaarder gewicht mogen toekennen aan het belang van het toerisme in en rond Hulst dan aan het belang van uitzicht en privacy van één familie, zo volgt uit de uitspraak. Die uitspraak betekent dat Beaart "rrrrr in principe nu niks meer in de weg staat om het verouderde hotel uit te breiden en te moderniseren. Toch zal het nog wel even duren voordat de verbouwing begint. Die was ei genlijk voor dit jaar gepland. Beaart: ,,De planning was gemaakt zonder het juridische traject en zonder co rona. Juridisch is het nu afgekaart, maar we zitten nog volop in de co ronacrisis en die raakt onze sector enorm. Daarom blijven we achter de schermen wel werken aan de uitbreidingsplannen, maar onze prioriteit ligt nu bij het op koers houden van het bestaande schip; Hotel Hulst zoals het nu is." Alexander d'Haens, die namens zijn ouders spreekt, vindt het oor deel van de Raad van State niet uit te leggen. ,,Mijn ouders zijn nu de dupe van het aantal kamers dat no dig is om het plan rendabel te ma ken." Het echtpaar d'Haens wil niet verhuizen, maar wel een planscha declaim indienen bij de gemeente. d'Haens: ,,Die mogelijkheid hebben we nog en grijpen we ook aan." donderdag 7 januari 2021 VL Zeeuws-Vlaamse friet komt eraan Harmen van der Werf Nieuw Namen i* r ■■r gr f 'V y* V 401 Cfc_ j:r v-. "^r jr <t* r* 'k 5£u-\ Dirk Steijaert is met zijn vader Denis en broers Joep en Toon een van de initiatiefnemers van ZVL Friet. foto camile schelstraete - Toon Steijaert, akkerbouwer Hotel Hulst mag uitbreiden en flink de hoogte ingaan, dat heeft de Raad van State gisteren be paald. De Raad is het niet eens met de directe buren van het hotel dat de uitbreiding van het hotel van 16 naar 81 kamers niet zou passen in de omgeving van de Absdaalseweg. Sheila van Doorsselaer en Jan van Ommen Hulst -Jochem Beaart, Hotel Hulst Zo moet Hotel Hulst eruit gaan zien.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2021 | | pagina 53