v:
WMé
Hotel Hulst mag bouwen, maar wacht nog even
r'nC-
rfi 1.
7
REGIOPRODUCT AKKERBOUWERS GOOIEN HET ROER OM
Familie Steijaert
maakt door de
coronacrisis
gedwongen van
haar aardappels
zelf friet. Voor de
eigen regio.
mm»
In nood ontstaan soms schone
initiatieven, zoals in de Van
Alsteinpolder bij Nieuw Na
men. zVl Friet is er geboren
om friet van Zeeuws-
Vlaamse aardappelen als streek
product een oppepper te geven,
voor boeren én frietliefhebbers.
Dat was wat, afgelopen voorjaar.
Akkerbouwer Denis Steijaert en
zijn zonen Joep (25), Toon (24) en
Dirk (22) die ook in het bedrijf wer
ken, keken tegen een enorme berg
aardappelen aan. Een mooie oogst
van duizend ton, oftewel één mil
joen kilo. De coronacrisis sloeg toe.
De horeca ging op slot. Frietfabrie-
ken draaiden hun productie terug,
met als gevolg: weinig tot geen af
name meer van aardappelen.
Geen veevoer
,,We waren er al langer over aan het
nadenken, hoe wijzelf meer met
onze aardappelen kunnen doen",
kijkt Joep terug, ,,en toen gebeurde
dit. Het leek ons doodzonde dat
onze hele aardappeloogst voor vee
voer zou verdwijnen of naar vergis-
ters zou gaan." De broers Steijaert
staken de handen uit de mouwen.
Ze gingen aan de slag om friet te
maken van de eigen aardappelen en
te verkopen. Dirk: ,,We hadden
eerst alleen een kleine schiller,
maar het ging zo hard, dat we al
snel een frietsnijder en sorteer-
bandje hebben gekocht."
ZVL Friet was geboren. Met be
zorging bij particulieren aan huis.
fllfc*
4 ft-*» -
a - v- Jh j v,
Jé
/TV
Supermarkten kregen er lucht van
en plaatsten de verse Zeeuws-
Vlaamse friet ook in de schappen,
gevolgd door de horeca die later in
2020 weer enkele maanden open
mocht. Niet alle duizend ton aard
appelen vonden zo hun weg naar
de frietpan, zeker niet, maar het
succes gaf wel een boost.
De Steijaerts willen daar nu op
voortbouwen, als ondernemers
met een ideaal. Boeren produceren
voor de wereldmarkt en zijn daar
aan overgeleverd, heeft de corona
crisis maar weer eens uitgewezen.
Het is veel beter de eigen produc
ten in de regio te houden, daar te
verwerken en aan de man te bren
gen. Het levert akkerbouwers meer
op, omdat onderweg minder aan de
strijkstok blijft hangen. Consu
menten profiteren er ook van, om-
Zeeuws-Vlaanderen
als dé frietregio op
de kaart te zetten
dat de producten zo goed als direct
van het land komen.
De focus ligt daarbij voor de
Steijaerts op friet. Ze hebben een
uitgebreid bedrijfsplan voor ZVL
Friet geschreven en daarvoor subsi
die aangevraagd in het kader van
het Europees programma voor plat
telandsontwikkeling LEADER. De
provincie en de gemeente Hulst,
Terneuzen en Sluis zijn bereid bij
te dragen. De Steijaerts investeren
ook flink, in elk geval 75.000 euro.
Het doel is om van Zeeuws-
Vlaanderen dé frietregio te maken.
Niet alleen door de aardappelen
zelf te verwerken, maar ook door de
kwaliteit verder te verbeteren. Om
dat te bereiken wordt een testlokaal
ingericht, waar akkerbouwers uit
de streek proeven op aardappelen
kunnen doen en de bodem kunnen
testen. Kennis- en onderwijsinstel
lingen als het Delta Agrifood Busi
ness (DAB), Curio in Bergen op
Zoom en de HAS in 's-Hertogen-
bosch worden er ook bij betrokken.
Toon: ,,We willen gezamenlijk op
zoek naar de smaakvolste Zeeuws-
Vlaamse friet."
En er staat nog veel meer op de
rol, zoals excursies in het kader van
het Grenspark Groot Saeftinghe,
het realiseren van een proeflokaal,
een Zeeuws-Vlaams frietfestival en
een ZVL Friet-bier in samenwer
king met een lokale brouwerij. Een
idee is verder recyclebare verpak
kingen te gaan maken van aardap
pelschillen.
Genieten
LEADER en de Rijksdienst voor
Ondernemend Nederland (RVO)
moeten voor de subsidie nog offici
eel de seinen op groen zetten. De
Steijaerts zijn vol vertrouwen. En
wanneer is het project geslaagd?
Joep: ,,Als we zoveel mogelijk men
sen kunnen laten genieten van
Zeeuws-Vlaamse frieten, dat we
een meerwaarde hebben gescha
pen voor de streek én dat toeristen
de friet zelfs mee naar huis nemen,
als mooie herinnering aan
Zeeuws-Vlaanderen."
De nieuwbouw gaat ook flink de
hoogte in en wordt maximaal 24
meter hoog. Dit tot grote teleurstel
ling van de familie d'Haens die pal
naast het hotel woont en op 14 me
ter hoogte een ruim dakterras aan
de hotelkant heeft. Hoteleigenaar
Jochem Beaart is opgelucht: ,,Er is
nu eindelijk duidelijkheid." De fa
milie d'Haens gaat nu een plan
schadeprocedure starten bij de ge
meente Hulst.
Het 24 meter hoge trappenhuis
komt straks voor een deel pal naast
het terras te staan. Volgens de Raad
verliest de familie inderdaad een
behoorlijke deel van haar uitzicht,
Onze prioriteit ligt nu
bij het op koers houden
van het huidige schip
Hotel Hulst
maar het had nog erger kunnen
zijn. Nu alleen het trappenhuis
voor een klein deel langs het terras
komt en de rest van de nieuwbouw
van het hotel onder het terrasni
veau blijft, vindt de Raad dat de ho
teleigenaar de familie voldoende te
gemoet is gekomen.
Ook wijst de hoogste bestuurs
rechter erop dat de familie d'Haens
nu eenmaal in een stedelijke omge
ving woont en niemand in Neder
land eeuwigdurend recht op vrij
uitzicht heeft. De gemeente heeft
in dit geval een zwaarder gewicht
mogen toekennen aan het belang
van het toerisme in en rond Hulst
dan aan het belang van uitzicht en
privacy van één familie, zo volgt uit
de uitspraak.
Die uitspraak betekent dat Beaart
"rrrrr
in principe nu niks meer in de weg
staat om het verouderde hotel uit te
breiden en te moderniseren. Toch
zal het nog wel even duren voordat
de verbouwing begint. Die was ei
genlijk voor dit jaar gepland. Beaart:
,,De planning was gemaakt zonder
het juridische traject en zonder co
rona. Juridisch is het nu afgekaart,
maar we zitten nog volop in de co
ronacrisis en die raakt onze sector
enorm. Daarom blijven we achter
de schermen wel werken aan de
uitbreidingsplannen, maar onze
prioriteit ligt nu bij het op koers
houden van het bestaande schip;
Hotel Hulst zoals het nu is."
Alexander d'Haens, die namens
zijn ouders spreekt, vindt het oor
deel van de Raad van State niet uit
te leggen. ,,Mijn ouders zijn nu de
dupe van het aantal kamers dat no
dig is om het plan rendabel te ma
ken." Het echtpaar d'Haens wil niet
verhuizen, maar wel een planscha
declaim indienen bij de gemeente.
d'Haens: ,,Die mogelijkheid hebben
we nog en grijpen we ook aan."
donderdag 7 januari 2021
VL
Zeeuws-Vlaamse friet komt eraan
Harmen van der Werf
Nieuw Namen
i*
r ■■r gr
f 'V
y* V
401
Cfc_
j:r
v-. "^r jr <t*
r* 'k
5£u-\
Dirk Steijaert is met zijn vader Denis en broers Joep en Toon een van de initiatiefnemers van ZVL Friet. foto camile schelstraete
- Toon Steijaert, akkerbouwer
Hotel Hulst mag uitbreiden en
flink de hoogte ingaan, dat heeft
de Raad van State gisteren be
paald. De Raad is het niet eens
met de directe buren van het
hotel dat de uitbreiding van het
hotel van 16 naar 81 kamers niet
zou passen in de omgeving van
de Absdaalseweg.
Sheila van Doorsselaer en
Jan van Ommen
Hulst
-Jochem Beaart, Hotel Hulst
Zo moet Hotel Hulst eruit
gaan zien.