II
De Zeeuwse Hemel krijgt meer ruimte
7
STICHTING VAANHOEK GOEDEDOELENFONDS
Om dure auto's en
merkkleding geven
Nico Vaandrager
(70) en Martin van
der Hoek (59) niets.
Hun woning puilt uit
van de kunst en
curiosa. Ze verkopen
beetje voor beetje
hun verzameling,
voor het goede doel.
Toen Vaandrager na zijn
pensionering kunstvei
lingen op internet ont
dekte, raakte hij ver
slaafd. Hij zat uren ach
ter de computer te bieden op beel
den en schilderijen. Vér onder de
prijs. ,,Van de 100 biedingen die ik
deed, werden er misschien maar
twee gehonoreerd."
Toch sleepte hij zo de mooiste
dingen binnen. Met het WK voet
bal als zijn absolute glorietijd.
,,Dan kwam ik beneden en had ik
tijdens een wedstrijd 36 dingen
gekocht. Objecten met een taxa
tiewaarde van 200 euro voor maar
4 euro. Dat soort dingen. Ik ben
dól op voetbal sinds die tijd."
Verzamelwoede
Van der Hoek minder. Hoewel ook
hij genoot van de reizen die het
tweetal kris-kras door Nederland
maakte om de 'buit' op te halen.
,,We zijn op de gekste locaties ge
weest. Landhuizen op de meest af
gelegen plekken. Waar je normaal,
als je geen afspraak hebt, echt niet
komt." Toch was hij de verzamel
woede van zijn kunstminnende
echtgenoot op een gegeven mo
ment spuugzat, vertelt Nico la-
chend. „Martin zei: als je nu nog
één ding koopt, staat je koffer bui
ten."
Het stel, dat vorig jaar 25 jaar ge
trouwd was, heeft geen kinderen.
Om te voorkomen dat hun nala
tenschap 'als oude meuk' in een
container wordt geschoven, verko
pen Vaandrager en Van der Hoek
nu hun kunstverzameling. Na hun
overlijden wordt de door hen op
gerichte stichting De Vaanhoek
erfgenaam.
Van de jaarlijkse revenuen van
hun bezit (waaronder ook wat on
roerend goed) wordt na hun dood
ieder jaar de helft toegevoegd aan
het vermogen van de stichting. De
andere helft wordt verdeeld over
twee goede doelen, waaronder de
Remonstrantse kerk in Sommels-
dijk. Met een tweede organisatie
wordt nog overlegd. ,,Regel je zelf
niets dan komen na je overlijden
mensen binnen die, met alle
goede bedoelingen, moeten gaan
ruimen. Dan wordt alles zonder
directe functie weggegooid. Lo
gisch, maar ook zonde", vindt Van
der Hoek. Bovendien zou hun ver
mogen over zo veel mensen wor
den versnipperd, die daar allemaal
belasting over moeten betalen, dat
er amper iets overblijft.
,,We denken dat we beter op
deze manier mensen blij kunnen
Het lijkt me zo leuk als
mensen over 200jaar
zeggen dat ze geld
krijgen van twee
homo's die aan de
Perenmeet woonden
maken." Vaandrager: „Andere
mensen laten kinderen na. Wij
niet. Maar het lijkt me zó leuk als
ze ooit zeggen: wij krijgen elk jaar,
ik zeg maar iets, 8000 euro gestort.
Van twee homo's die 200 jaar gele
den aan de Perenmeet woonden."
Beiden hebben altijd, en Van
der Hoek doet dat nog steeds, in
loondienst gewerkt. Maar zuinig
leven kunnen ze als geen ander.
Slapen ze in een hotel (,,Met hotel
bonnen van het Kruidvat") dan
nemen ze waterkoker, zakjes cup-
a-soup en instantmaaltijden mee.
,,Dan hebben we een driegangen
diner voor een euro. We komen
ruimschoots van 25 euro in de
week rond. Zo leven is voor ons
een sport."
Ondanks de onzekere tijd, is het
gevoel van Pieters en Hiltermann
optimistisch. ,,Natuurlijk is het
aan de ene kant lef dat we het ge
bouw van de buurman durven ko
pen, maar aan de andere kant heb
ben we een optimistische kijk op
de toekomst. We denken dat dit
een crisis is die voorbij gaat."
Het gezegde 'het huis van de
buurman komt maar één keer te
koop', speelt ook mee in de beslis
sing, geeft Pieters toe. Vanaf het
moment dat het te koop kwam, in
november 2019, speelde het al door
hun hoofd om er iets mee te doen.
Maar het was nog te vroeg. ,,Als je
net drie jaar ervoor een ander pand
hebt gekocht, is het een erg grote
stap."
Meer zelfvertrouwen
Dat 'andere pand', dat was num
mer 2, waarin een winkel gevestigd
is en drie kamers voor overnach
tingen. Restaurant De Zeeuwse
Hemel, zelf gevestigd op nummer
8, groeide na die uitbreiding verder
in naam en faam. ,,We merken dat
we een plek zijn geworden waar
steeds meer mensen van heinde en
Het is nu 'We gaan
naar De Zeeuwse
Hemel en doen een
dagje Zierikzee' in
plaats van andersom
verre naartoe komen. Het is nu
'We gaan naar De Zeeuwse Hemel
en doen een dagje Zierikzee' in
plaats van andersom. Ondanks de
crisis hebben we een heel goede
zomer kunnen draaien en daar
door hadden we na de zomer meer
zelfvertrouwen en durfden we de
stap te nemen."
Geen trappenlopen
Het mooie is, vindt Pieters, dat de
aankoop van nummer 6 voor het
personeel ook een pluspunt is. Nu
kan de keuken naar de begane
grond en is het trappenlopen met
handen vol borden straks voorbij.
,,We liepen in ons huidige pand te
gen de onhandige logistiek aan.
Alle voorraad moest steeds naar
boven en ook voor de keuken
moesten we de trap op en af", zegt
Pieters.
Hiltermann dook in de historie
van het gebouw en kwam te weten
dat het een monumentaal pand uit
1578 is, maar ook dat tot 1965 de fa
milie Constandse er een kruide
nierszaak had. Op Facebook
schrijft Pieters erover: 'De grootste
plus is de veel ruimere, aan de tuin
gelegen, keuken, die we weer kun
nen verbinden met ons restaurant.
'Weer', omdat de achterkleinkin
deren van kruideniersfamilie Con-
standse ons al vertelden dat num
mer 8 en 6 op dezelfde manier ver
bonden zijn geweest. Hun keuken
bevond zich precies op de plek
waar dat straks ook weer het geval
zal zijn.'
Zomer
Hiltermann en Pieters hopen be
gin van de zomer in hun nieuwe
omvang open te kunnen.
donderdag 7 januari 2021
'Andere mensen laten kinderen na...'
Esme Soesman
Burgh-Haamstede
Het huis van Nico Vaandrager (links) en Martin van der Hoek in Burgh-Haamstede puilt uit van de kunst
loop van de tijd hebben verzameld. foto sandra schimmelpennink
-Nico Vaandrager
en curiosaobjecten die ze in de
Zie Stichting De Vaanhoek op
Facebook
Het is amper vier jaar geleden
dat Joost Pieters en Monique
Hiltermann van restaurant De
Zeeuwse Hemel in Zierikzee het
pand op Melkmarkt 2 aankoch
ten. En toch, midden in de coro
nacrisis, hebben ze nog een ge
bouw in het rijtje erbij gekocht:
Melkmarkt 6. ,,We volgen ons
gevoel", zegt Joost Pieters.
Valeska Nastaly
Zierikzee
- Joost Pieters, restaurant
De Zeeuwse Hemel