10 ZEELAND
In het voorjaar
moest hij El Banco
in hartje
Terneuzen failliet
laten gaan.
Noodgedwongen,
want in een
pandemie twee
restaurants drijvende
houden, leek
exploitant Menno
Leeuwenburg een
onmogelijke opgave.
De Kreek in
Terneuzen probeert
hij wel met met man
en macht te redden.
Hij exploiteert De Kreek al zo'n
jaar of zes. Vorig jaar kocht hij
het kloeke pand aan de
Otheense Kreek. Hij heeft best
goed geboerd al die jaren, zegt
Menno. Zie nu eens. De verwar
ming staat al een tijd uit. Er lig
gen facturen van maanden en de spaarcenten zijn
een eind op. ,,Nee, erg gelukkig is mijn leven nu
niet. Je kunt dan in een hoekje gaan zitten tob
ben, maar dat lost niks op."
Hoe zorgt hij dat het uit de kluiten gewassen
restaurant De Kreek tijdens de totale lockdown
niet verzuipt? ,,Ik reken op overheidssteun, geef
privé niks uit en probeer de vaste lasten te dekken
met de verkoop van afhaalmaaltijden. Gelukkig
heb ik ook coulante investeerders die met me
meedenken. En ik woon boven het restaurant,
dus de woonlasten zijn beperkt. Ik kom wel door
deze crisis heen, denk ik."
Als mystery guests aten we voor de rubriek
Zeeland Eet van de PZC vijfjaar terug bij De
Kreek. Een kolos aan het water, uitermate ge
schikt voor trouwpartijen, familiediners en be
drijfsfeesten. We herinneren ons een warm inte
rieur, monter personeel en een behoorlijk goede
keuken.
Tijdens de eerste horecasluiting dit voorjaar
gooide Menno meteen het roer om. ,,We zijn en
kele dagen na de aankondiging van het kabinet
dat de horeca 2,5 maand dicht moest, begonnen
met afhaalmaaltijden. Toen waren we één van de
weinige restaurants in de buurt die dat deden. Nu
biedt elk restaurant takeaway aan. De concurren
tie is enorm toegenomen. Bovendien is de consu
ment het nu gewoon. Er is minder solidariteit
met de horeca dan in het voorjaar. Toen deden we
450 afhaalmaaltijden per week. Nu zijn dat er nog
maar 150 per week."
Natuurlijk zijn er de steunregelingen voor de
horeca, maar daar regent het wel klachten over in
gastronomisch Zeeland. Ook Menno is kritisch.
,,De vergoeding is onvoldoende om al je lasten te
betalen. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL,
red.) dekt slechts één van de drie maanden."
Toch heeft Menno begrip voor de totale lock
down. ,,Er moest wel een drastische maatregel
worden genomen anders komen we niet uit de
wurggreep van corona. Ik hoor steeds meer van
bekenden dat ze corona hebben opgelopen. Ieder
een moet zich nu echt aan de regels houden."
Tournedos en tarbot
Zelf had hij de hoop op een vol restaurant met kerst
al opgegeven. ,,Ik denk dat we zo rond Pasen mis
schien weer open kunnen. Mijn ouders zijn vijftig
jaar getrouwd en wilden een familie-etentje hou
den. Ik zeg: 'Ma, dat gaat nu niet!'. Als je nu de ho
reca open gooit, heb je in korte tijd weer te veel
nieuwe besmettingen."
Voorlopig moet Menno zich behelpen met af
haalmaaltijden. Die zijn wat simpeler dan wat De
Kreek gewoonlijk biedt, ook om het voor gezin
nen betaalbaar te houden. ,,Denk aan spareribs en
saté bijvoorbeeld. Kijk, coquilles in een afhaal-
menu, dat werkt niet! Je kunt niet dezelfde kwali
teit aanbieden als in je restaurant. En over bele
ving hoeven we het niet te hebben. Ik heb de af-
haalcounter aangekleed in kerstsferen, maar het is
wel akelig stil in de zaak."
Vrijdag, zaterdag en zondag biedt De Kreek ta
keaway aan. Voor de kerstdagen heeft Menno
twee luxe menu's in petto: een viergangenmenu
voor 27,50 per persoon en een zesgangenmenu
voor 39,50 euro. Thuis hoeven kopers slechts de
maaltijden 'af te maken'. ,,Het zijn schappelijke
prijzen, want we stoppen er mooie producten zo
als tournedos en tarbot in."
vrijdag 18 december 2020
g Menno Leeuwenburg in zijn lege
restaurant aan de Otheense kreek.
FOTO'S CAMILE SCHELSTRAETE
t'lO lS>*-is -■
Zes gangen voor een prikkie
Frank Balkenende
Afhaalgerecht van De Kreek:
Black Angus steak met peper
roomsaus.
De afhaalbalie in kerstsfeer.