10 ZEELAND In het voorjaar moest hij El Banco in hartje Terneuzen failliet laten gaan. Noodgedwongen, want in een pandemie twee restaurants drijvende houden, leek exploitant Menno Leeuwenburg een onmogelijke opgave. De Kreek in Terneuzen probeert hij wel met met man en macht te redden. Hij exploiteert De Kreek al zo'n jaar of zes. Vorig jaar kocht hij het kloeke pand aan de Otheense Kreek. Hij heeft best goed geboerd al die jaren, zegt Menno. Zie nu eens. De verwar ming staat al een tijd uit. Er lig gen facturen van maanden en de spaarcenten zijn een eind op. ,,Nee, erg gelukkig is mijn leven nu niet. Je kunt dan in een hoekje gaan zitten tob ben, maar dat lost niks op." Hoe zorgt hij dat het uit de kluiten gewassen restaurant De Kreek tijdens de totale lockdown niet verzuipt? ,,Ik reken op overheidssteun, geef privé niks uit en probeer de vaste lasten te dekken met de verkoop van afhaalmaaltijden. Gelukkig heb ik ook coulante investeerders die met me meedenken. En ik woon boven het restaurant, dus de woonlasten zijn beperkt. Ik kom wel door deze crisis heen, denk ik." Als mystery guests aten we voor de rubriek Zeeland Eet van de PZC vijfjaar terug bij De Kreek. Een kolos aan het water, uitermate ge schikt voor trouwpartijen, familiediners en be drijfsfeesten. We herinneren ons een warm inte rieur, monter personeel en een behoorlijk goede keuken. Tijdens de eerste horecasluiting dit voorjaar gooide Menno meteen het roer om. ,,We zijn en kele dagen na de aankondiging van het kabinet dat de horeca 2,5 maand dicht moest, begonnen met afhaalmaaltijden. Toen waren we één van de weinige restaurants in de buurt die dat deden. Nu biedt elk restaurant takeaway aan. De concurren tie is enorm toegenomen. Bovendien is de consu ment het nu gewoon. Er is minder solidariteit met de horeca dan in het voorjaar. Toen deden we 450 afhaalmaaltijden per week. Nu zijn dat er nog maar 150 per week." Natuurlijk zijn er de steunregelingen voor de horeca, maar daar regent het wel klachten over in gastronomisch Zeeland. Ook Menno is kritisch. ,,De vergoeding is onvoldoende om al je lasten te betalen. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL, red.) dekt slechts één van de drie maanden." Toch heeft Menno begrip voor de totale lock down. ,,Er moest wel een drastische maatregel worden genomen anders komen we niet uit de wurggreep van corona. Ik hoor steeds meer van bekenden dat ze corona hebben opgelopen. Ieder een moet zich nu echt aan de regels houden." Tournedos en tarbot Zelf had hij de hoop op een vol restaurant met kerst al opgegeven. ,,Ik denk dat we zo rond Pasen mis schien weer open kunnen. Mijn ouders zijn vijftig jaar getrouwd en wilden een familie-etentje hou den. Ik zeg: 'Ma, dat gaat nu niet!'. Als je nu de ho reca open gooit, heb je in korte tijd weer te veel nieuwe besmettingen." Voorlopig moet Menno zich behelpen met af haalmaaltijden. Die zijn wat simpeler dan wat De Kreek gewoonlijk biedt, ook om het voor gezin nen betaalbaar te houden. ,,Denk aan spareribs en saté bijvoorbeeld. Kijk, coquilles in een afhaal- menu, dat werkt niet! Je kunt niet dezelfde kwali teit aanbieden als in je restaurant. En over bele ving hoeven we het niet te hebben. Ik heb de af- haalcounter aangekleed in kerstsferen, maar het is wel akelig stil in de zaak." Vrijdag, zaterdag en zondag biedt De Kreek ta keaway aan. Voor de kerstdagen heeft Menno twee luxe menu's in petto: een viergangenmenu voor 27,50 per persoon en een zesgangenmenu voor 39,50 euro. Thuis hoeven kopers slechts de maaltijden 'af te maken'. ,,Het zijn schappelijke prijzen, want we stoppen er mooie producten zo als tournedos en tarbot in." vrijdag 18 december 2020 g Menno Leeuwenburg in zijn lege restaurant aan de Otheense kreek. FOTO'S CAMILE SCHELSTRAETE t'lO lS>*-is -■ Zes gangen voor een prikkie Frank Balkenende Afhaalgerecht van De Kreek: Black Angus steak met peper roomsaus. De afhaalbalie in kerstsfeer.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 38