Makreel
uit de
cadeaudoos
Wijnweetje
Waarin mevrouw Hamersma
zich dapper een weg baant door
de boxen, dozen en kisten
vol etenswaar.
Costières de Nïmes. Uit een
van de voor mij bestemde
dozen diepte ik ook een wijn
van Louis Guntrum uit Rhein-
hessen op.
De producent had mij zijn
hele range opgestuurd, maar
voor dit gerecht koos ik zijn
grauburgunder. En die was
bepaald niet grijs. Lichtgeel,
iets appel, partje peer, een
molligheidje en milde zuren.
Plus de karakteristieke rokerig
heid waardoor juist het wit
van deze druif - beter bekend
onder zijn artiestennamen
pinot gris en pinot grigio -
Afgelopen week had
mevrouw Hamersma stress.
Gelukkig waren de klachten
mild: het betrof keuzestress.
Normaal gesproken ben ik
het die de dozen en kisten
ontvangt, gevuld met te beoor
delen wijnen. Maar dit keer
werd mevrouw Hamersma
bedolven onder de kistjes.
,,Het lijkt wel of ik een Thuis-
bezorgd-app voor nieuwe
kookboeken en de benodigde
ingrediënten heb geactiveerd'',
zei ze terwijl ze weer een doos
met inhoud opende.
Vanwege 'de beperkingen'
hadden uitgevers en kookboek
schrijvers andere manieren
moeten bedenken om de fees
telijke vernissages luister bij te
zetten. Daarom ging Bersama,
een Indisch kookboek, gepaard
met eetstokjes, een doseer-
karafje en een gehaakte sleutel
hanger in de vorm van een wok.
Na de duopresentatie van
Mari Maris (A la minute) en
Eva Posthuma de Boer (Keuken
kastjes) ontving mevrouw
Hamersma ter promotie ook
nog notitieboekjes, ansicht
kaarten en enveloppen.
De keuzestress ontstond
pas toen de dozen en kistjes
met kookboeken en beder
felijke waar binnenkwamen.
Dat Isabella Rozendaal haar
Op jacht kwam brengen terwijl
even later een bevriende jager
een deel van zijn door hem
geschoten hert binnendroeg,
berustte nog op toeval.
Vervolgens dienden de box
van pop-uprestaurant-uitvin-
der-chef-kok Michiel van der
Eerde en de Veggies Fish-
krat van verantwoorde-vis-
protagonist Bart van Olphen
zich aan. Welke eerst te berei
den? Uiteindelijk koos zij voor
volgorde van binnenkomst
gecombineerd met de factor
'tenminste houdbaar tot'.
Dus aten wij een lunch met
zeebaarsceviche en een diner
met kalfslende uit kookboek
BAUT van Van der Eerde. De
volgende dag was de gerookte
makreel uit Veggies Fish aan
de beurt. Daarbij past bijvoor
beeld vinho verde of witte
36
Eten drinken
Nederlandse
wijnen doen het
goed. In Santpoort
opende een lokaal
met louter wijnen
van eigen bodem
zijn deuren en ook
het bijbehorende
platform ging onli
ne: nederlandse-
streekwijnen.nl.
Vlakbij de Amster
damse Albert Cuyp-
markt is BOB te
vinden. BOB staat
in dit geval niet voor
'Bewust Onbe-
schonken Bestuur
der' maar voor
gebieden met een
Beschermde Oor
sprongsbenaming,
waarvan Nederland
er inmiddels vijf telt.
De Maasvallei was
de eerste. Wijngoed
Thorn is de eerste
BOB-wijn. Zie ook:
bobwijn.nl
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.