Makreel uit de cadeaudoos Wijnweetje Waarin mevrouw Hamersma zich dapper een weg baant door de boxen, dozen en kisten vol etenswaar. Costières de Nïmes. Uit een van de voor mij bestemde dozen diepte ik ook een wijn van Louis Guntrum uit Rhein- hessen op. De producent had mij zijn hele range opgestuurd, maar voor dit gerecht koos ik zijn grauburgunder. En die was bepaald niet grijs. Lichtgeel, iets appel, partje peer, een molligheidje en milde zuren. Plus de karakteristieke rokerig heid waardoor juist het wit van deze druif - beter bekend onder zijn artiestennamen pinot gris en pinot grigio - Afgelopen week had mevrouw Hamersma stress. Gelukkig waren de klachten mild: het betrof keuzestress. Normaal gesproken ben ik het die de dozen en kisten ontvangt, gevuld met te beoor delen wijnen. Maar dit keer werd mevrouw Hamersma bedolven onder de kistjes. ,,Het lijkt wel of ik een Thuis- bezorgd-app voor nieuwe kookboeken en de benodigde ingrediënten heb geactiveerd'', zei ze terwijl ze weer een doos met inhoud opende. Vanwege 'de beperkingen' hadden uitgevers en kookboek schrijvers andere manieren moeten bedenken om de fees telijke vernissages luister bij te zetten. Daarom ging Bersama, een Indisch kookboek, gepaard met eetstokjes, een doseer- karafje en een gehaakte sleutel hanger in de vorm van een wok. Na de duopresentatie van Mari Maris (A la minute) en Eva Posthuma de Boer (Keuken kastjes) ontving mevrouw Hamersma ter promotie ook nog notitieboekjes, ansicht kaarten en enveloppen. De keuzestress ontstond pas toen de dozen en kistjes met kookboeken en beder felijke waar binnenkwamen. Dat Isabella Rozendaal haar Op jacht kwam brengen terwijl even later een bevriende jager een deel van zijn door hem geschoten hert binnendroeg, berustte nog op toeval. Vervolgens dienden de box van pop-uprestaurant-uitvin- der-chef-kok Michiel van der Eerde en de Veggies Fish- krat van verantwoorde-vis- protagonist Bart van Olphen zich aan. Welke eerst te berei den? Uiteindelijk koos zij voor volgorde van binnenkomst gecombineerd met de factor 'tenminste houdbaar tot'. Dus aten wij een lunch met zeebaarsceviche en een diner met kalfslende uit kookboek BAUT van Van der Eerde. De volgende dag was de gerookte makreel uit Veggies Fish aan de beurt. Daarbij past bijvoor beeld vinho verde of witte 36 Eten drinken Nederlandse wijnen doen het goed. In Santpoort opende een lokaal met louter wijnen van eigen bodem zijn deuren en ook het bijbehorende platform ging onli ne: nederlandse- streekwijnen.nl. Vlakbij de Amster damse Albert Cuyp- markt is BOB te vinden. BOB staat in dit geval niet voor 'Bewust Onbe- schonken Bestuur der' maar voor gebieden met een Beschermde Oor sprongsbenaming, waarvan Nederland er inmiddels vijf telt. De Maasvallei was de eerste. Wijngoed Thorn is de eerste BOB-wijn. Zie ook: bobwijn.nl Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116