Grootmoeders speculaas EUWS 11 Ik kwam konijn tegen in de super markt. Deed me denken aan vroe ger, met de kerst. Dus meteen ge kocht en het recept van wijlen mijn moeder opgezocht. Ik wilde niet wachten tot kerst. De bouten een nacht in een marinade gezet van kruiden, azijn, rode wijn. Dit rook al heerlijk. Gisteren de bou ten aangebraden en met de mari nade enkele uren zachtjes laten pruttelen. Heerlijk rook het in de keuken en heerlijk smaakte het. Vandaag nog een boutje om van te smullen. Met rode kool en ge kookte aardappels. Kan niet wach ten tot etenstijd. Dank je wel mams. Mijn moeder bereidde voor ons zeskoppige gezin altijd de meest fantastische en kleurige Brabantse taferelen. Volgens mij waren de spruiten groener en de wortels dieper oranje. Maar dat kan ook de kleur van mijn weemoed zijn. Maar mijn troosteten is zonder twijfel hete bliksem! Een stamp pot met superfijn geprakte aardap pelen en gekookte en tot moes ge stampte goudreinetten. Met een geheime kruidenreceptuur, die aan de andere kant niet erg inge wikkeld kan zijn; mijn moeder ge bruikte meestal alleen het drieluik peper, zout en nootmuskaat. Soms witte peper, zoals in het geval van de hete bliksem. De appels wer den volgens overlevering gekookt in bouillon met een paar blaadjes foelie, kruidnagel en laurier en dat was dan wel weer vrij ingewikkeld voor mijn moeders doen. Twan Lijten Als we jarig waren mochten we kiezen wat we wilden eten: stee vast watergruwel. Mijn moeder liet eerst gort weken en koken. Dan kwamen er bessensap, kren ten, citroenschil en kruidnagel bij. Later kwam ik erachter dat het ge recht uit Scandinavië kwam en daar watergruël heet. In Nederland heet het nu krentjebrij, maar het is lang niet zo lekker als de gruwel van mijn moeder. Henny Houtzager Heerlijk, een basje: Boerenjon gens, Advocaat, Slagroom. Het al lerlekkerste borreltje van mijn opoe! (ook van mij!) Dieni Daalwijk Als bijna 9-jarig jochie stond ik op 18 januari 1963 hand in hand met mijn moeder op de Canterlandse brug in Giekerk (nu Elfstedenmo- nument 'It Sil Heve') te bibberen van de kou om Reinier Paping en de volgers (Jeen van den Berg en Jan Uitham) te zien aankomen vanuit Bartlehiem en onder ons door glijden richting de eind streep op de Bonkevaart. We fiets ten half bevroren terug naar huis waar mijn beppe stamppot zuur kool met uitgebakken spekjes en runderworst op tafel zette. Haar geheim: 1 eetlepel eendenvet aan de stamp toevoegen. De mooie weemoed biedt mij veel troost. Evert Stienstra Mijn man en ik moeten nog steeds gniffelen bij het eten van boeren kool. Ruim vijftig jaar geleden, hij bakker en ik winkelmeisje, kookte de bazin in de drukke kerstperi ode voor ons vaak boerenkool. Onze eerste kennismaking: mijn man schepte een bord vol voor mij op. 'Krijgt ze nooit op', zaten de bakkers te smoezen. Maar jawel hoor. Helemaal, heerlijk tot het laatste hapje Henk en Irene van Oostrum Troostvoedsel, dat is voor mij: gebakken tomaten. Mijn moeder ontvelde ze, bakte eerst de uien en daarbij gingen de tomaten. Dit dan op witbrood, heerlijk. Nu maak ik het zelf regelmatig klaar, de gedachte dat ik het weer ga eten, maakt mij blij. Lia van Krimpen Rijstepap met roomboter, suiker en kaneel! Mijn moeder maakte het als we uit zwemles kwamen. Het werd gekookt en in bed be waard tot we thuiskwamen. Ik had een hekel aan zwemles, maar dit was een fijn vooruitzicht. Maak het nog weleens als ik behoefte heb aan de herinnering. Stella Dijkers Begin jaren 60 logeerden wij met moeder en zes kinderen bij mijn opa en oma aan de Lekdijk. Mijn opa haalde dan een konijn uit het hok om te slachten. Hij hing het arme dier aan de waslijn, gelukkig weet ik niet meer wat eraan voor afging. Na opensnijden haalde hij de darm eruit vol met keutels. Steevast zei hij dan: even de ro zenkrans eruit halen! Ik was een slechte eter destijds, maar zoals mijn oma dat konijn klaarmaakte. Heerlijk. Had ik haar maar ge vraagd hoe ze dat toch deed. Ik heb het zelf nooit aangedurfd. Marga van Zon Van beide voorouderkanten heb ik een voorliefde voor Indische ge rechten ontwikkeld. Een heerlijke, eenvoudige en goedkope troost maak ik vaak voor mezelf. 'Boter ham gadogado': boterham besme ren met boter en pindakaas, beleg gen met plakjes komkommer, be strijken met sambal manis. Bijna nóg lekkerder, nee écht nog lek kerder: neem in plaats van pinda kaas, hazelnootpasta (Nocciolata Bianca). Smullen! Liesbeth Quak Mijn oudste zoon is nu 45. Hij was de enige in zijn eigen gezinnetje die van bami houdt. Zijn, helaas overleden, vrouw niet. En ook hun beider dochtertjes, nu 9 en 6, niet. Omdat er 24/7 alleen voor staan zwaar is, gaan de meiden af en toe een weekendje logeren. Zij genieten daar allemaal van, de meiden van het logeerpartijtje, hij van even niets en rust. Ik kan de klok erop gelijk zetten dat hij dan een app stuurt met een foto van een heerlijk bordje bami. Maakt hij dan heel speciaal voor zichzelf. Maar zet er gelijk bij dat hij die nooit zo lekker krijgt als die van mij vroeger was. Hij zegt dan: 'Ik kwam dan thuis van het voetballen, nat en bezweet, ging douchen en dan had jij BAMI ge maakt.' Ben ik zo'n geweldige kok, nee hoor, heel gewoon, maardie as sociatie bleef hem altijd bij. Anny van Gend Toen ik 7 jaar was, zestig jaar gele den, ging ik met mijn klas op vrij dagmorgen altijd naar de kerk. Het was drie kwartier lopen, en aange zien ik een veel te mager kind was en mijn moeder bang was dat ik het niet zou halen, maakte ze ie dere vrijdagmorgen voor ontbijt: een kop warme koffie met rauw geklutst ei en suiker. Ik was een slechte eter, een ontbijt ging er nauwelijks in, maar dat lustte ik wel en nog steeds vind ik het heel lekker. Emmy Peters Mijn moeder is 82 en geluk kig nog gezond. Na het over lijden van haar moeder bakte zij elk jaar rond Sinterklaas speculaas naar oma's super- lekkere recept. Al jaren bak ik het nu ook zelf en de hemelse geur ervan in huis en verslavende smaak herin neren me altijd aan haar. Het is ook heel gemakkelijk en snel (max. 10 min. voorberei ding). Het is de allerlekkerste speculaas ooit. Echt waar! Suzanne Schoenmakers zaterdag 5 december 2020 GO Ria Pijnenburg FOTO'S SPAARNESTAD Benodigdheden 300 gram bloem snufje zout 120 gram margarine 120 gram roomboter 80 gram bruine basterdsuiker 80 gram lichte basterdsuiker 3 theelepels bakpoeder 10 gram speculaaskruiden Bereiding Door elkaar kneden met de hand of keukenmachine. Oven voorverwarmen en ondertussen deeg in een bol kneden en uitdrukken op ingevette bakplaat. Decoreren met wat garneeramandelen. 35 minuten bakken op ovenstand 150-175 graden. Warm in stukken snijden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 11