Grootmoeders speculaas
EUWS 11
Ik kwam konijn tegen in de super
markt. Deed me denken aan vroe
ger, met de kerst. Dus meteen ge
kocht en het recept van wijlen
mijn moeder opgezocht. Ik wilde
niet wachten tot kerst. De bouten
een nacht in een marinade gezet
van kruiden, azijn, rode wijn. Dit
rook al heerlijk. Gisteren de bou
ten aangebraden en met de mari
nade enkele uren zachtjes laten
pruttelen. Heerlijk rook het in de
keuken en heerlijk smaakte het.
Vandaag nog een boutje om van
te smullen. Met rode kool en ge
kookte aardappels. Kan niet wach
ten tot etenstijd. Dank je wel
mams.
Mijn moeder bereidde voor ons
zeskoppige gezin altijd de meest
fantastische en kleurige Brabantse
taferelen. Volgens mij waren de
spruiten groener en de wortels
dieper oranje. Maar dat kan ook de
kleur van mijn weemoed zijn.
Maar mijn troosteten is zonder
twijfel hete bliksem! Een stamp
pot met superfijn geprakte aardap
pelen en gekookte en tot moes ge
stampte goudreinetten. Met een
geheime kruidenreceptuur, die
aan de andere kant niet erg inge
wikkeld kan zijn; mijn moeder ge
bruikte meestal alleen het drieluik
peper, zout en nootmuskaat. Soms
witte peper, zoals in het geval van
de hete bliksem. De appels wer
den volgens overlevering gekookt
in bouillon met een paar blaadjes
foelie, kruidnagel en laurier en dat
was dan wel weer vrij ingewikkeld
voor mijn moeders doen.
Twan Lijten
Als we jarig waren mochten we
kiezen wat we wilden eten: stee
vast watergruwel. Mijn moeder
liet eerst gort weken en koken.
Dan kwamen er bessensap, kren
ten, citroenschil en kruidnagel bij.
Later kwam ik erachter dat het ge
recht uit Scandinavië kwam en
daar watergruël heet. In Nederland
heet het nu krentjebrij, maar het is
lang niet zo lekker als de gruwel
van mijn moeder.
Henny Houtzager
Heerlijk, een basje: Boerenjon
gens, Advocaat, Slagroom. Het al
lerlekkerste borreltje van mijn
opoe! (ook van mij!)
Dieni Daalwijk
Als bijna 9-jarig jochie stond ik op
18 januari 1963 hand in hand met
mijn moeder op de Canterlandse
brug in Giekerk (nu Elfstedenmo-
nument 'It Sil Heve') te bibberen
van de kou om Reinier Paping en
de volgers (Jeen van den Berg en
Jan Uitham) te zien aankomen
vanuit Bartlehiem en onder ons
door glijden richting de eind
streep op de Bonkevaart. We fiets
ten half bevroren terug naar huis
waar mijn beppe stamppot zuur
kool met uitgebakken spekjes en
runderworst op tafel zette. Haar
geheim: 1 eetlepel eendenvet aan
de stamp toevoegen. De mooie
weemoed biedt mij veel troost.
Evert Stienstra
Mijn man en ik moeten nog steeds
gniffelen bij het eten van boeren
kool. Ruim vijftig jaar geleden, hij
bakker en ik winkelmeisje, kookte
de bazin in de drukke kerstperi
ode voor ons vaak boerenkool.
Onze eerste kennismaking: mijn
man schepte een bord vol voor mij
op. 'Krijgt ze nooit op', zaten de
bakkers te smoezen. Maar jawel
hoor. Helemaal, heerlijk tot het
laatste hapje
Henk en Irene van Oostrum
Troostvoedsel, dat is voor mij:
gebakken tomaten. Mijn moeder
ontvelde ze, bakte eerst de uien
en daarbij gingen de tomaten. Dit
dan op witbrood, heerlijk. Nu
maak ik het zelf regelmatig klaar,
de gedachte dat ik het weer ga
eten, maakt mij blij.
Lia van Krimpen
Rijstepap met roomboter, suiker
en kaneel! Mijn moeder maakte
het als we uit zwemles kwamen.
Het werd gekookt en in bed be
waard tot we thuiskwamen. Ik had
een hekel aan zwemles, maar dit
was een fijn vooruitzicht. Maak
het nog weleens als ik behoefte
heb aan de herinnering.
Stella Dijkers
Begin jaren 60 logeerden wij met
moeder en zes kinderen bij mijn
opa en oma aan de Lekdijk. Mijn
opa haalde dan een konijn uit het
hok om te slachten. Hij hing het
arme dier aan de waslijn, gelukkig
weet ik niet meer wat eraan voor
afging. Na opensnijden haalde hij
de darm eruit vol met keutels.
Steevast zei hij dan: even de ro
zenkrans eruit halen! Ik was een
slechte eter destijds, maar zoals
mijn oma dat konijn klaarmaakte.
Heerlijk. Had ik haar maar ge
vraagd hoe ze dat toch deed. Ik heb
het zelf nooit aangedurfd.
Marga van Zon
Van beide voorouderkanten heb ik
een voorliefde voor Indische ge
rechten ontwikkeld. Een heerlijke,
eenvoudige en goedkope troost
maak ik vaak voor mezelf. 'Boter
ham gadogado': boterham besme
ren met boter en pindakaas, beleg
gen met plakjes komkommer, be
strijken met sambal manis. Bijna
nóg lekkerder, nee écht nog lek
kerder: neem in plaats van pinda
kaas, hazelnootpasta (Nocciolata
Bianca). Smullen!
Liesbeth Quak
Mijn oudste zoon is nu 45. Hij was
de enige in zijn eigen gezinnetje
die van bami houdt. Zijn, helaas
overleden, vrouw niet. En ook
hun beider dochtertjes, nu 9 en 6,
niet. Omdat er 24/7 alleen voor
staan zwaar is, gaan de meiden af
en toe een weekendje logeren.
Zij genieten daar allemaal van,
de meiden van het logeerpartijtje,
hij van even niets en rust. Ik kan
de klok erop gelijk zetten dat hij
dan een app stuurt met een foto
van een heerlijk bordje bami.
Maakt hij dan heel speciaal voor
zichzelf. Maar zet er gelijk bij dat
hij die nooit zo lekker krijgt als
die van mij vroeger was. Hij zegt
dan: 'Ik kwam dan thuis van het
voetballen, nat en bezweet, ging
douchen en dan had jij BAMI ge
maakt.'
Ben ik zo'n geweldige kok, nee
hoor, heel gewoon, maardie as
sociatie bleef hem altijd bij.
Anny van Gend
Toen ik 7 jaar was, zestig jaar gele
den, ging ik met mijn klas op vrij
dagmorgen altijd naar de kerk. Het
was drie kwartier lopen, en aange
zien ik een veel te mager kind was
en mijn moeder bang was dat ik
het niet zou halen, maakte ze ie
dere vrijdagmorgen voor ontbijt:
een kop warme koffie met rauw
geklutst ei en suiker. Ik was een
slechte eter, een ontbijt ging er
nauwelijks in, maar dat lustte ik
wel en nog steeds vind ik het heel
lekker.
Emmy Peters
Mijn moeder is 82 en geluk
kig nog gezond. Na het over
lijden van haar moeder bakte
zij elk jaar rond Sinterklaas
speculaas naar oma's super-
lekkere recept. Al jaren bak
ik het nu ook zelf en de
hemelse geur ervan in huis
en verslavende smaak herin
neren me altijd aan haar. Het
is ook heel gemakkelijk en
snel (max. 10 min. voorberei
ding). Het is de allerlekkerste
speculaas ooit. Echt waar!
Suzanne Schoenmakers
zaterdag 5 december 2020
GO
Ria Pijnenburg
FOTO'S SPAARNESTAD
Benodigdheden
300 gram bloem
snufje zout
120 gram margarine
120 gram roomboter
80 gram bruine basterdsuiker
80 gram lichte basterdsuiker
3 theelepels bakpoeder
10 gram speculaaskruiden
Bereiding
Door elkaar kneden met de hand of
keukenmachine. Oven voorverwarmen
en ondertussen deeg in een bol kneden
en uitdrukken op ingevette bakplaat.
Decoreren met wat garneeramandelen.
35 minuten bakken op ovenstand
150-175 graden. Warm in stukken snijden.