Trooststoof
met een sappig
zuurtje
Wijnweetje
Een ongebruikelijk verzoek
brengt de Hamersma's op een
maaltje comfortfood
van eigen bodem.
W-?
Al heeft ze rond de 2000
kookboeken in haar assorti
ment, toch moest mevrouw
Hamersma onlangs 'nee' verko
pen aan twee jonge koks die
met rode konen de winkel in
waren gelopen. Zij hadden
besloten de vrije tijd die ze
momenteel hadden vanwege
de sluiting van de restaurants
waar ze werkten, nuttig te
besteden. ,,Je kunt zo'n beetje
alles afhalen of laten bezorgen,
maar geen gumbo'', jubelden
ze over het door hun ontdekte
gat in de markt.
Het was overduidelijk: dat
zouden zij binnenkort vullen.
Of mevrouw Hamersma, voor
extra inspiratie, een kookboek
had liggen met de groenten-
vis-vleesstoof die in de 18de
eeuw werd 'uitgevonden' in
Louisiana. In eerste instantie
moest ze passen, maar ze
beloofde om in de voorraad
'Uitgekookt' te duiken, de kast
met tweedehands kookboeken.
,,Ik kan me niet herinneren dat
in al die jaren ooit iemand naar
een kookboek met gumbo heeft
gevraagd'', zei ze met enige
verbazing.
Die avond kon ik de verwon
dering nog wat verder laten
toenemen. ,,Of het is toeval, of
we staan aan de vooravond van
een nieuwe trend in comfort-
food'', zei ik terwijl ik mijn
Twitteraccount bekeek.
Een trouwe volger schreef:
'Ik ben zo benieuwd welke wijn
je adviseert bij vegetarische
gumbo'. Nu kwijt ik mij immer
ijverig van mijn taak. Alleen
wilde ik meer van de twitteraar
weten. Als hij die cajunstoofpot
niet met vlees en/of vis maak
te, welke groenten en specerij
en nam hij als vervanging? Van
het antwoord op die vraag ont
breekt tot op heden ieder
spoor.
Mevrouw Hamersma was
ondertussen al doende om
comfortfood uit eigen contrei
en tot een goed einde te bren
gen. En zo had ik tenminste
ook nog wat omhanden. Ik liet
een zacht-knapperige, grüner
veltliner een bruggetje slaan
tussen het nog knisperige van
de zuurkool en het zoet van
de bonen. Ook een Italiaanse
pecorino kwam een frisse
mond brengen via sappig zuur,
zuiver zuur, zuur met structuur.
Bovendien kon ik ook een
onalledaagse wijn uit Savoie
weer eens een podium geven.
Dit wit van de jacquèredruif
uit Chignin was rins, onge
duldig, tintelend en voorzien
Eten drinken
Een jaar of tien
geleden werd in
Italië een werk
groep in het leven
geroepen ter
bescherming en
reanimatie van het
druivenerfgoed. Op
deze lijst staan 127
druiven, waarvan er
118 met uitsterven
werden bedreigd.
Daartussen bevond
zich ook de pecori-
no, waarvan nog
maar weinig hecta
ren te vinden waren.
Inmiddels is deze
druif aan een ge
slaagde comeback
bezig. Er wordt
zelfs voldoende
pecorino geprodu
ceerd om de super
markten te kunnen
behagen. Zo maakt
de druif bij super
markt Plus deel uit
van de serie Plus
Oeroud Druivenras.
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.
36