Trooststoof met een sappig zuurtje Wijnweetje Een ongebruikelijk verzoek brengt de Hamersma's op een maaltje comfortfood van eigen bodem. W-? Al heeft ze rond de 2000 kookboeken in haar assorti ment, toch moest mevrouw Hamersma onlangs 'nee' verko pen aan twee jonge koks die met rode konen de winkel in waren gelopen. Zij hadden besloten de vrije tijd die ze momenteel hadden vanwege de sluiting van de restaurants waar ze werkten, nuttig te besteden. ,,Je kunt zo'n beetje alles afhalen of laten bezorgen, maar geen gumbo'', jubelden ze over het door hun ontdekte gat in de markt. Het was overduidelijk: dat zouden zij binnenkort vullen. Of mevrouw Hamersma, voor extra inspiratie, een kookboek had liggen met de groenten- vis-vleesstoof die in de 18de eeuw werd 'uitgevonden' in Louisiana. In eerste instantie moest ze passen, maar ze beloofde om in de voorraad 'Uitgekookt' te duiken, de kast met tweedehands kookboeken. ,,Ik kan me niet herinneren dat in al die jaren ooit iemand naar een kookboek met gumbo heeft gevraagd'', zei ze met enige verbazing. Die avond kon ik de verwon dering nog wat verder laten toenemen. ,,Of het is toeval, of we staan aan de vooravond van een nieuwe trend in comfort- food'', zei ik terwijl ik mijn Twitteraccount bekeek. Een trouwe volger schreef: 'Ik ben zo benieuwd welke wijn je adviseert bij vegetarische gumbo'. Nu kwijt ik mij immer ijverig van mijn taak. Alleen wilde ik meer van de twitteraar weten. Als hij die cajunstoofpot niet met vlees en/of vis maak te, welke groenten en specerij en nam hij als vervanging? Van het antwoord op die vraag ont breekt tot op heden ieder spoor. Mevrouw Hamersma was ondertussen al doende om comfortfood uit eigen contrei en tot een goed einde te bren gen. En zo had ik tenminste ook nog wat omhanden. Ik liet een zacht-knapperige, grüner veltliner een bruggetje slaan tussen het nog knisperige van de zuurkool en het zoet van de bonen. Ook een Italiaanse pecorino kwam een frisse mond brengen via sappig zuur, zuiver zuur, zuur met structuur. Bovendien kon ik ook een onalledaagse wijn uit Savoie weer eens een podium geven. Dit wit van de jacquèredruif uit Chignin was rins, onge duldig, tintelend en voorzien Eten drinken Een jaar of tien geleden werd in Italië een werk groep in het leven geroepen ter bescherming en reanimatie van het druivenerfgoed. Op deze lijst staan 127 druiven, waarvan er 118 met uitsterven werden bedreigd. Daartussen bevond zich ook de pecori- no, waarvan nog maar weinig hecta ren te vinden waren. Inmiddels is deze druif aan een ge slaagde comeback bezig. Er wordt zelfs voldoende pecorino geprodu ceerd om de super markten te kunnen behagen. Zo maakt de druif bij super markt Plus deel uit van de serie Plus Oeroud Druivenras. Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. 36

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116