10 NIEUWS CORONA UW REACTIES IN QUARANTAINE TWEEDE GOLF, DAG 72 Eind jaren 60, ik ben ongeveer 9 jaar. Iedereen een emmer in de hand, bramen plukken. Emmers vol. Mijn moeder stond de hele dag in de keuken om onze oogst in weckflessen te doen. Eerste kerst dag warme bramensap met ijs. Wat een feest. Ik probeer elk jaar een portie in te vriezen om dat troostmoment met een glimlach te mogen eten. Dit jaar zal het nog meer troosten. Ik heb een aantal jaren bij strenge pleegouders gewoond. Daar kreeg ik in de ochtend een half plakje kaas. Ze deden alsof het goud was. Sinds ik bij die vreselijke mensen weg ben, heb ik altijd kaas in huis. Boerenkaas, Franse kaas, blauwe kaas, kaassoep. Nu kan ik kaas eten zoveel en zo vaak ik maar wil. Als ik vastloop in mijn werk, als ik alleen thuis ben, er is altijd wel een reden om te genieten van een plakje boerenkaas van het mes. Dat juich-gevoel, dat ik het onbe perkt mag eten, dat neemt nie- mand mij ooit nog af. Ria Kuipers-Andrea Troostpasta! Een gerecht dat bin nen 10 minuten op tafel staat: ui, vlinderpasta, kip, pesto en crème fraiche. Groenten doen verder in dit gerecht niet mee. Mijn moeder kookt het al jaren met haar vrien dinnen als er sores zijn en ik heb het op mijn beurt met mijn vrien dinnen overgenomen. Liefdesver driet, problemen op werk of in de familie? Troostpasta is het ant woord. Ik weet wel wat we eten na de lockdown. - Anniek Kuyper Als na 44 jaar in Nederland, de heimwee om de hoek komt kijken, grijp ik meestal naar iets uit mijn vaderland Denemarken: geperste kabeljauwkuit. Torskerogn, 'broek' in het Nederlands. Laatst een blikje opengemaakt, het geluid al leen al. Dan begint het genieten, plakjes gesneden en zwakjes om en om in de pan geroosterd, wat een geur! Op een sneetje rogge brood een plakje kabeljauwkuit, beetje paprikapoeder erop, een toefje remoulade en een schijfje tomaat. Gelukkig ben ik de enige in huis die het lekker vindt. Bente Andersen Troost? Een simpel mandarijntje! Mijn vader stierf twee maanden voor mijn trouwen, ik was bijna 19. Wij hebben hem in onze jeugd weinig gezien, omdat hij door de week voor zijn werk in een kost huis was. In het weekend kwam hij met de trein naar huis en ston den mijn moeder en mijn jongere zusje hem op te wachten op het perron. Het eerste wat wij kregen, was een snoepje dat smaakte en rook naar mandarijn. Dus als ik nu een mandarijntje eet, dan denk ik aan mijn vader. G. Broeren Griesmeelpudding uit de grote vis en de kleine eendjes! Op zaterdag avond stond mijn vader (hij was dominee) zijn preek voor de zon dag te repeteren; al roerend in de pan. De pudding werd in de vis en de drie eendjes gestort. Op zondag aten wij tussen de middag warm; meestal aardappelen, bloemkool en een piepklein stukje vlees. Daarna voor elk kind een eendje met bessensap en dan als je nog 'een gaatje' had een stuk uit de vis. De vis is ooit gesneuveld, de eendjes zijn voor de drie kleinkin deren van onze ouders. Mooie her innering aan een onbezorgde tijd. Anke Hendrikse Jansen Troosteten, dan denk ik aan rode kool met gekookte aardappelen en schouderkarbonade die zo gaar is dat hij uit elkaar valt. Rodekool zo als mama die maakte: zelf een ro dekool fijn snijden en met veel goudreinetten erin, suiker, klontje boter, handje rijst, snufje zout. Paar uurtjes sudderen en dan af maken met wat azijn gemengd met maizena. Zoete rodekool met een zuur ondersmaakje. Gewend aan recepten met gram men, eetlepels en theelepels als maateenheden kostte het me een paar mislukte pannen. Maar daar na werd het echt mama's rodekool. En net als mijn moeder maak ik nu een grote pan en deel bakjes uit aan mijn kinderen. Die, net als ik destijds, verzuchten 'niks zo lekker als de rodekool van mama!' Rozemarijke van Erp In de jaren 50 ging mijn vader op zaterdagochtend naar de markt en kocht vier haringen. Thuisgeko men zat hij die aan tafel schoon te maken. Dan ieder een haring op een broodje. Heerlijk. Een broodje haring? Daar kun je me nog steeds wakker voor maken!! Ans Bongers Recept van mijn ma's stoofpeer- tjes. Ik heb 't deze week zelf ge maakt en mijn zoon met zijn gezin is voldaan naar huis gegaan. 4,5 kg brederode-stoofperen. 1 fles port (0,7 l) 1 fles aardbeienlimonade siroop (0,75 l), 10 kaneelstokjes, 2 eetlepels bruine suiker. Geheel in een grote pan op een laag vuur zetten en ongeveer vier uur laten sudderen. De brederode-stoofpe- ren gebruik ik, omdat die peren wat steviger zijn en ze kunnen dan ook prima ingevroren worden. Arend van der Waal Mijn vader was fabrieksarbeider bij Philips en in die tijd hadden we (een gezin van tien personen) het niet breed, maar eten was er vol doende. We hadden een koe voor de melk, varkens voor de slacht en kippen voor de eieren en uiteinde lijk ook de kippensoep. In novem ber slachtten we een varken. Daar maakten we bloedworst en zult van. Ik heb daarna nooit meer zulke lekkere bloedworst en zult gegeten. Mijn vader kon dit alle maal heel goed. Jammer dat ik hem (realiseer ik me nu) dit nooit gezegd heb. Toen ik jong was, moesten we allemaal meehelpen. Als er gehakt gemaakt werd, lag de hele keukentafel vol met gehakt. We snoepten van het rauwe ge kruide gehakt. Als het werk gro tendeels gedaan was, werd er brood gebakken. Vooral worsten broodjes, met gehakt met gesnip perde uien. Man, man wat was dat lekker. We woonden in een klein dorp in de Brabantse Kempen, met allemaal grote gezinnen. Veel buurtkinderen kwamen mee- smullen. Ans van Ballegooy zaterdag 5 december 2020 Frank Poorthuis Ik vroeg om troosteten. U bedolf me onder verhalen en recepten. Wat zal ik meer zeggen? Elk woord gaat af van uw herin neringen en recepten. Geniet! Wilt u rea geren: frankpoorthuis@dpgmedia.nl Pudding vissen, rij stepap met suiker, hete bliksem en zelf geslachte varkens Rianne de Rooij

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 10