Help de horeca de herfst door
Straks, als we eindelijk weer mogen, laten we het ons
weer goed smaken in onze favoriete restaurants en cafés.
Althans, als ze dan nog bestaan. Hoe kun je helpen? Zeven
manieren om de horeca een hart onder de riem te steken.
Steun de keukens:
overzicht voor de
dolende consument
Zo'n beetje elke horecagelegenheid doet
aan afhalen en bezorgen, maar wie doet
wat? Een Utrechtse vriendengroep die
restaurants de crisis wil laten overleven,
startte in maart met steundekeukens.nl,
een ideëel initiatief dat in eerste instantie
de Utrechtse restaurants met hoge nood
een podium bood. Inmiddels meldt het
overzicht bijna twintig steden met mini
maal tien etablissementen. Op de website
is te zien waar je in jouw stad eten kunt
afhalen of laten bezorgen, met een korte
beschrijving en foto, adresgegevens en
directe link naar het restaurant. Per restau
rant wordt duidelijk hoe de dolende con
sument kan bestellen.
2 Thuis uit Eten:
dineren op niveau
Een stap verder gaat thuisuiteten.nl.
Het is een platform voor fijnproevers: het
initiatief mikt vooral op de grote genieters
die normaal gesproken de betere etablisse
menten frequenteren, denk aan Ron Gastro-
bar At Home (Ron Blaauw) en Joelia
(Mario Ridder). Bestellen van de menu's
gebeurt online. Per restaurant staat aange
geven in welk deel van Nederland wordt
bezorgd. Daarna moet je tóch zelf even
aan de slag: de gerechten worden koud
aangeleverd in een box met een QR-code.
Daarmee kom je te weten hoe je de culi
naire hoogstandjes op de juiste tempera
tuur op tafel krijgt.
3 Cook Like a Chef:
sterrenmaaltijd
voor thuis
Ook voor de beste chefs van Nederland
zijn het barre tijden. Met cooklikeachef.nl
help je sterrenrestaurants als De Librije,
De Kromme Watergang en Parkheuvel de
herfst (en misschien wel de winter) door.
Net als bij Thuis uit Eten bestel je via Cook
Like a Chef een dinerbox van een exclusief
restaurant voor thuis. Met als aanmoedi
ging 'bijna geen kookervaring nodig' hoef
je als consument alleen nog de finishing
touch te doen voor het werk dat topchefs al
hebben gedaan. In instructiefilmpjes vind
je tips om de sterrenmaaltijd ook op ster
renniveau op je bord te brengen. Maaltij
den worden door heel Nederland bezorgd.
4 Op vakantie in eigen huis:
knispervers bedlinnen
Honger maakt creatief. Zo hebben
in lockdowntijden veel hotels, die kampen
met minimale bezetting, de diensten van
restaurants 'ingekocht': chefs koken dus
RIVM-proof exclusief voor hotelgasten.
Hotel en restaurant Manna in Nijmegen
gaat nog een stap verder. Om extra inkom
sten te genereren, biedt de onderneming
een 'luxe hotelvakantie in je eigen huis':
een medewerker van het hotel komt je bed
opmaken met knispervers, strak gesteven
bedlinnen. Met hotelbadslippers, dikke
hotelhanddoeken, zeepjes, shampoos en
uiteraard een snoepje voor op je kussen
heb je je eigen Hotel at Home Experience.
Bijkomend voordeel van een hotelervaring
thuis: het scheelt koffers sjouwen.
5 Benefietquiz voor
de horeca:
kroegbazen huilen van geluk
Veel media-aandacht, lyrische reacties
van deelnemers en huilende kroegbazen
aan de lijn, dolblij met de financiële steun:
de Benefietquiz voor de horeca heeft
nogal wat teweeggebracht. Het recept:
via deanderequiz.nl meld je je aan om
(individueel of per team) mee te doen aan
een online pubquiz met grappige filmpjes.
Bij je inschrijving geefje aan welk bedrag
je doneert aan je favoriete café. ,,Een kroeg
eigenaar kreeg dankzij zijn vaste klanten
900 euro per avond binnen met de online
benefietquiz'', aldus Willem Brouwer (35),
een van de drie eigenaren van De Andere
22
Bingoën, rennen,
sterrenkokje
spelen, quizzen
TEKST LEO VAN MARREWIJK FOTO ANP