Help de horeca de herfst door Straks, als we eindelijk weer mogen, laten we het ons weer goed smaken in onze favoriete restaurants en cafés. Althans, als ze dan nog bestaan. Hoe kun je helpen? Zeven manieren om de horeca een hart onder de riem te steken. Steun de keukens: overzicht voor de dolende consument Zo'n beetje elke horecagelegenheid doet aan afhalen en bezorgen, maar wie doet wat? Een Utrechtse vriendengroep die restaurants de crisis wil laten overleven, startte in maart met steundekeukens.nl, een ideëel initiatief dat in eerste instantie de Utrechtse restaurants met hoge nood een podium bood. Inmiddels meldt het overzicht bijna twintig steden met mini maal tien etablissementen. Op de website is te zien waar je in jouw stad eten kunt afhalen of laten bezorgen, met een korte beschrijving en foto, adresgegevens en directe link naar het restaurant. Per restau rant wordt duidelijk hoe de dolende con sument kan bestellen. 2 Thuis uit Eten: dineren op niveau Een stap verder gaat thuisuiteten.nl. Het is een platform voor fijnproevers: het initiatief mikt vooral op de grote genieters die normaal gesproken de betere etablisse menten frequenteren, denk aan Ron Gastro- bar At Home (Ron Blaauw) en Joelia (Mario Ridder). Bestellen van de menu's gebeurt online. Per restaurant staat aange geven in welk deel van Nederland wordt bezorgd. Daarna moet je tóch zelf even aan de slag: de gerechten worden koud aangeleverd in een box met een QR-code. Daarmee kom je te weten hoe je de culi naire hoogstandjes op de juiste tempera tuur op tafel krijgt. 3 Cook Like a Chef: sterrenmaaltijd voor thuis Ook voor de beste chefs van Nederland zijn het barre tijden. Met cooklikeachef.nl help je sterrenrestaurants als De Librije, De Kromme Watergang en Parkheuvel de herfst (en misschien wel de winter) door. Net als bij Thuis uit Eten bestel je via Cook Like a Chef een dinerbox van een exclusief restaurant voor thuis. Met als aanmoedi ging 'bijna geen kookervaring nodig' hoef je als consument alleen nog de finishing touch te doen voor het werk dat topchefs al hebben gedaan. In instructiefilmpjes vind je tips om de sterrenmaaltijd ook op ster renniveau op je bord te brengen. Maaltij den worden door heel Nederland bezorgd. 4 Op vakantie in eigen huis: knispervers bedlinnen Honger maakt creatief. Zo hebben in lockdowntijden veel hotels, die kampen met minimale bezetting, de diensten van restaurants 'ingekocht': chefs koken dus RIVM-proof exclusief voor hotelgasten. Hotel en restaurant Manna in Nijmegen gaat nog een stap verder. Om extra inkom sten te genereren, biedt de onderneming een 'luxe hotelvakantie in je eigen huis': een medewerker van het hotel komt je bed opmaken met knispervers, strak gesteven bedlinnen. Met hotelbadslippers, dikke hotelhanddoeken, zeepjes, shampoos en uiteraard een snoepje voor op je kussen heb je je eigen Hotel at Home Experience. Bijkomend voordeel van een hotelervaring thuis: het scheelt koffers sjouwen. 5 Benefietquiz voor de horeca: kroegbazen huilen van geluk Veel media-aandacht, lyrische reacties van deelnemers en huilende kroegbazen aan de lijn, dolblij met de financiële steun: de Benefietquiz voor de horeca heeft nogal wat teweeggebracht. Het recept: via deanderequiz.nl meld je je aan om (individueel of per team) mee te doen aan een online pubquiz met grappige filmpjes. Bij je inschrijving geefje aan welk bedrag je doneert aan je favoriete café. ,,Een kroeg eigenaar kreeg dankzij zijn vaste klanten 900 euro per avond binnen met de online benefietquiz'', aldus Willem Brouwer (35), een van de drie eigenaren van De Andere 22 Bingoën, rennen, sterrenkokje spelen, quizzen TEKST LEO VAN MARREWIJK FOTO ANP

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 102