Plan coalitie voor extra geld horeca en cultuur i 4 JJ 7 CORONA HORECA IMWê •!1fï GEEN LEVEN Over één ding zijn alle horecaon dernemers het eens: er moet iets gebeuren, en snel ook. Zonder zicht op een datum én zonder aan vullend steunpakket, dreigt een groot deel van de horeca te bezwij ken aan de gevolgen van het coro navirus. MMr hoe ze dat doel moe ten bereiken, daar verschillen de meningen over. De actie om de deuren te openen dwars tegen de regels in zien heel wat horecaon dernemers in de hoofdstad niet zitten, merkt Pim Evers, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Amsterdam heeft zich om die re den niet aangesloten bij het initia tief van inmiddels al ruim 65 afde lingen om zondag 17 januari de deuren te openen. Evers: ,,Een deel van de Amsterdamse horecaon dernemers is woest dat wij niet meedoen, maar een nog groter deel vindt de actie echt niet gepast'', voegt Evers eraan toe. Ook in Den Haag lijkt er niet heel veel animo onder horecaon dernemers om mee te doen met de actie op 17 januari. ,,Onze leden zijn er niet van overtuigd dat dit de juiste manier is om actie te voe ren'', zegt Maarten Hinloopen van de Haagse afdeling van KHN er over. Voorlopig willen ze in Den Haag eerst 8 december afwachten, als het kabinet weer een nieuwe persconferentie houdt. ,,Als de steunmaatregelen voor de horeca dan niet voldoende blijken of er wordt ons geen ander perspectief geboden, dan denk ik dat overal in het land de bom barst. De nood is ongekend hoog. En dan zullen on getwijfeld ook veel ondernemers uit Den Haag met de actie mee doen.'' Miljoenen Robèr Willemsen, voorzitter van de landelijke afdeling van Konink lijke Horeca Nederland, heeft goede hoop dat het zover niet zal komen. Naar verluidt zou de rege ringscoalitie honderden miljoenen euro's extra uittrekken voor steun, EG onder meer aan de horeca. Of de ondernemers daar genoegen mee zullen nemen, zal moeten blijken. Willemsen: ,,De noodkreet van de ondernemers om 17 januari open te gaan, helpt ons wel in de ge sprekken met de overheid. Het be sef dat het heel slecht gaat, is nu wel geland." Zelf zou Willemsen, eigenaar van twee horecatenten in Rotter dam en één in Berkel en Rodenrijs, zijn deuren niet durven open gooien. ,,Dat zeg ik niet omdat ik voorzitter ben van Koninklijke Onze leden zijn er niet van overtuigd dat dit de juiste manier is om actie te voeren Horeca Nederland, maar ik zeg dat omdat ik als ondernemer dat risico gewoon niet zou willen lopen. Je weet dat je dan binnen een paar uur weer dicht moet. Dan volgt een boete en mogelijk wordt j e ver gunning ingetrokken." Zo overkwam onlangs onder neemster Monique Wirtz van bowling Huizen die het financieel niet meer kon bolwerken en uit ra deloosheid besloot om - tegen de coronaregels in - haar bar in het bowlingcentrum te openen. De gemeente dreigde met sluiting en dus koos ze eieren voor haar geld. Dat is ook wat andere mui tende ondernemers te wachten staat, blijkt uit de reactie van de Veiligheidsregio. Als ondernemers de coronaregels in de wind slaan, staat daar een boete op of bij stel selmatige overtreding wordt de vergunning ingetrokken. ,,Kijk, we weten natuurlijk niet hoe de regels er rond 17 januari uit zien. Misschien mogen onderne mers tegen die tijd wel weer hun deuren openen of zijn er andere maatregelen van kracht'', zegt woordvoerder Marleen Oldenhave van het Veiligheidsbestuur. Of po litie en gemeenten - als het daad werkelijk zover komt - voldoende capaciteit hebben om tegen hore cabedrijven op te treden, durft zij niet te zeggen. ,,We weten nog niet om hoeveel horecazaken het pre cies gaat.'' Johan de Vos, woordvoerder na mens de groep boze ondernemers, zegt zich door boetes niet uit het veld te laten slaan. Als er boetes uitgedeeld worden, dan kunnen die op de grote stapel met schulden, luidt zijn reactie. Dat lang niet alle horecaondernemers positief staan tegenover zijn actie, daar heeft hij begrip voor. ,,Het is natuurlijk aan iedere ondernemer zelf om te beslissen wat hij of zij doet. Maar ik denk dat die onder nemers dan diepere zakken heb ben dan ik." Hij hoopt vooral dat het kabinet voor die tijd met extra steun over de brug komt en een perspectief op heropening. ,,Als dat dan vol doende is, dan hoeven we ook op 17 januari niet tot actie over te gaan.'' Tanden laten zien Mocht het toch zover komen, dan hoeven de ondernemers zich wei nig zorgen te maken of er vol doende personeel beschikbaar is, denkt FNV Horeca. Het gros van de medewerkers zou liever gisteren dan vandaag aan de slag gaan, is het beeld. De vakbond vraagt zich wel af of zo'n verregaande actie de al lerbeste oplossing is, maar vindt het ook 'dapper dat ondernemers hun tanden laten zien'. Als de overheid op 8 december niet met voldoende steun richting de horeca komt, dan zegt FNV ho reca met acties te komen. Hoe die eruitzien, kon FNV-bestuurder Edwin Vlek nog niet zeggen. De landelijke organisatie van Konink lijke Horeca Nederland heeft wel een andere, ludieke actie op poten gezet. Ze heeft maandag 7 decem ber uitgeroepen tot Black Monday. Onder het mom van 'opheffings verkoop' gaan ondernemers onder meer posters ophangen om te laten zien hoe Nederland eruit zou zien zonder horeca. In één van die opties die op tafel lig gen, krijgen bedrijven die 70 pro cent van hun omzet verliezen 85 procent van hun vaste lasten ver goed. Over de percentages wordt echter nog volop onderhandeld, melden ingewijden. Morgen en zondag in het Catshuis wordt er over gesproken. De hoogte van de extra compen satie hangt samen met de vraag of cafés en restaurants langer dicht moet blijven of dat een deel van de horeca, bijvoorbeeld eetgelegenhe- den, eerder open kan. ,,Als zaken langer dicht moeten, zal er wat moeten gebeuren, want anders val len ze echt om'', stelt een betrok kene. Horeca heeft 'zeker al 3,5 miljard euro' uit eigen zak in de zaak moeten stoppen Koninklijke Horeca Nederland liet eerder al weten dat horecaonderne mers ondanks de steunpakketten al 'zeker 3,5 miljard euro' aan eigen geld in hun zaken hebben moeten stoppen. Dit komt doordat de ver goeding voor vaste lasten (TVL) in veel gevallen niet kostendekkend is, omdat de huur bijvoorbeeld ge woon doorloopt. D66-fractieleider Rob Jetten zei gisteren in een interview met deze krant dat het kabinet de sector per spectief moet bieden, door te expe rimenteren met restaurants die on der strikte voorwaarden hun deu ren mogen openen. Ook hintte hij erop dat er meer steun moet komen als maatregelen niet versoepeld worden. Volgens een coalitiebron wordt 'al een week' gesproken over een extra gebaar en verwoordt Jetten slechts wat al in de pijplijn zat. De afbouw van de coronasteunpakket- ten - vanaf januari - gaat hoe dan ook van tafel. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) had eerder al gezegd dat het 'niet voor de hand ligt' de pakketten te versoberen, omdat het kabinet strenge maatre gelen heeft genomen om de tweede golf de kop in te drukken. Gisteren herhaalde Wiebes die uitspraak, maar voor de rest houdt hij zich op de vlakte: ,,We spreken nu binnen kabinet en met werkge vers en werknemers over het steun en herstelpakket. Hierover is nog geen besluit genomen. Begin vol gende week hopen we hier meer duidelijkheid over te kunnen ge ven.'' vrijdag 4 december 2020 GO Horeca is verdeeld over actie deuren te openen De actiebereidheid in horeca- land is groot, maar lang niet alle horecaondernemers gaan mee in de wanhoopsactie om op 17 januari de deuren te openen. Natasja de Groot Amsterdam ►A Horeca ondernemers willen aan de slag met in achtneming van de regels. Ook medewer kers van nachtclubs protesteren tegen de maatregelen. OTALE - Maarten Hinloopen, Haagse afdeling KHN De regeringscoalitie broedt op plannen om horecazaken en cul tuurinstellingen extra geld te geven als zij nog langer dicht moeten blijven. Mogelijk gaat het om honderden miljoenen eu ro's. Komende dinsdag moet er een besluit vallen. Laurens Kok Den Haag

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 7