Winter
Voor de feestdagen een
hertenburger met zeekraal
Stoofpeertjes en
spruitjes erg geliefd
Bij lasagne
hoort Chianti
MARGOT
ZEELAND 11
m t
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Door een boom voor de deur heb je een
goede kijk op de seizoenen en op de sei
zoenen van het leven. Een van de oude
kastanjebomen die bij mijn ouders voor de deur
stond is afgelopen week gerooid. Er zat de Kas-
tanjebloedingsziekte in. Dat is ook zo bij vele an
dere bomen die langs de singel staan, maar een
aantal van hen kon gelukkig bewaard blijven. Zo
niet de boom bij mijn ouders voor de deur. Mijn
vader spaarde oude ansichtkaarten en op de kaar
ten waarop ons huis te zien is, staan de boompjes
al. Weliswaar erg klein maar ze staan er al wel. Op
straat loopt iemand achter een hondenkar. Ik
vond in het archief terug dat in 1928 schoolleer-
lingen de nieuwe bomen daar plantten. Vanuit
mijn meisjeskamer keek ik uit op de kastanjebo
men, zomer en winter. In de ochtend werd ik ge
wekt door koerende duiven en in de avond zorg
den spreeuwen voor een oorverdovende herrie.
Soms waren er jaren dat ze met zovelen waren
dat de stoepen onder de poep zaten wat voor glib
berige taferelen zorgde. 's Winters wanneer er ijs
bij ons voor de deur lag spande mijn vader een
touw om de stam van de boom. Daarlangs kon je
dan de dijk afzakken om het ijs op te gaan. Echte
Hollandse plaatjes met al die schaatsende men
sen, gezelligheid en natuurlijk koek en zopie. Zo-
pie is een mengeling van bockbier en rum, kaneel
en kruidnagelen. Wij hielden het gewoon bij
warme chocolademelk. Als koek waren er vaak
pannenkoeken. Meng 500 milliliter melk met 200
gram Zeeuwse tarwebloem, 2 eieren, 2 zakjes va
nillesuiker en een theelepel kaneel en wat ge
smolten roomboter. Bak er pannenkoeken van. Ik
zou er wat voor geven om weer eens te kunnen
schaatsen daar op de veste en hoop op een strenge
winter. Wellicht dat die kou meteen alle virussen
dood.
Echte Hollandse plaatjes met al die schaatsende
mensen, gezelligheid en natuurlijk koek en zopie
Boris Noordhoek zorgt samen
met zijn ouders voor de herten
en verkoopt het hertenvlees di
rect aan de consumenten en de
horeca.
,,We hadden al een scharrel-
kippen-boerderij; De Zeeuwse
Kip. Vier jaar geleden waren
mijn ouders in Brabant en zagen
ze deze edelherten. Om die te
gaan houden voor het vlees
sprak ze erg aan, dus besloten we
om met tien herten te begin
nen", legt Noordhoek uit. ,,Dat
liep goed dus zijn we hiermee
doorgegaan. Nu hebben we in
totaal 70 herten in twee roedels
rondlopen. De bronsttijd is net
voorbij. De moederdieren geven
ieder voorjaar een kalfje. Ze lo
pen vrij buiten, rondom onze
boerderij waar we veel ruimte
hebben. Dat moet wel want ze
hebben meer ruimte dan een koe
nodig al hebben we wel alles
moeten afrasteren. In de winter
staan ze binnen. Dat gaat ook
goed", gaat hij verder.
,,We volgen de natuurlijke cy
clus. Het vlees van onze herten is
wat milder van smaak dan de
herten die in het wild rondlo
pen. Dat komt natuurlijk mede
doordat ze een constante in het
voer hebben. Het is dan ook echt
'boerderijhert'. Hertenvlees is
een gezonde en magere vlees
soort, duurzaam en natuurlijk.
De dieren laten we slachten en
het hertenvlees verkopen we zelf
via de webshop en aan huis. Voor
ons komt er nu een drukke tijd
aan. De horeca gebruikt graag de
biefstukjes en samen met onze
buurman Hubrecht Janse heb
ben we een hertenburger ont
wikkeld met zeekraal." Een goed
idee voor de feestdagen!
DE WIJNTIP
ZfÜUWSE
vrijdag 4 december 2020
GO
Boris Noordhoek van hertenboerderij Het Zeeuwse Hert.
Je moet niet gek op kijken
wanneer je in de weilanden
en op de dijken rondom
Wolphaartsdijk ineens edel
herten ziet lopen. Die zijn na
melijk van hertenboerderij
Het Zeeuwse Hert.
Margot Verhaagen
Wolphaartsdijk
Bij Eetwinkel Valk is vrijdag
nog traditioneel visdag. Het be
drijf van John en Diana Valk be
zorgt in heel West-Zeeuws-
Vlaanderen en verkoopt maal
tijden in de winkel aan de Brou
werijstraat in Oostburg. Vooral
ouderen smullen ervan.
Rode kool met een gehaktbal.
Spruitjes, stoofperen of erwten
soep. Dagelijkse kost doet de
magen nog altijd knorren, weet
John Valk. Hij bereidt iedere
week honderden verse maaltij
den, veelal Hollandse pot. ,,Op
vrijdag is het visdag, zoals de
katholieken vroeger gewend
waren. In het weekend maken
we ook luxere gerechten, met
scampi's of varkenshaas." Veruit
de meeste maaltijden worden
bezorgd door Valk, en dan vooral
bij ouderen. ,,De winkel is een
verlengstuk van het bezorgen.
Daar verkopen we alleen grote
maaltijden, de kleinere porties
bezorgen we ook", vertelt John.
Zijn klanten zien de maaltijden
als restaurantwaardig. ,,Ik werk
altijd met producten die in het
seizoen passen. Vorige week
heb ik gekookt met vergeten
groenten als schorseneren en
pastinaak. In het voorjaar gaat er
lamsoor in het vispannetje, in de
zomer zeekraal en nu champig
nons." Het vispannetje zit stan
daard in het assortiment. Ook de
lasagne met rundergehakt, cour
gette, aubergine en geraspte
kaas gaat altijd hard. En zeker in
coronatijd, want volgens Diana
Valk was het tijdens de eerste
golf drukker dan ooit. „Mensen
waren toch banger om bood
schappen te doen en dachten:
'breng maar een maaltijd'. In de
weekenden zagen we ook meer
mensen dan normaal." Daar
staat tegenover dat de buffetten
voor bruiloften en andere fees
ten bijna compleet zijn wegge
vallen. ,,Hopelijk komen die snel
terug."
John en Diana Valk met een schaal lasagne. foto peter nicolai
Bij zo'n klassieke lasagne hoort
natuurlijk een glas Italiaanse wijn.
Dat hoeft geen hors categorie te
zijn, want lasagne is evenmin het
toppunt van verfijning. In feite is
dat boerenkost. Een leuke midden
klasser volstaat dus. Om het klas
siek te houden, shoppen we in
Toscane, het land van de Chianti.
Deze Strozzi Chianti Colli Senesi
Titolato is gemaakt van Sangio-
vese-druiven en heeft geen houtrij-
ping gehad. Een frisse wijn met
bosvruchten, wat zoete kruidigheid
en een hint van noten.
Chianti
Colu Senesi
wtiGiNh amsoiun e n-