Winter Voor de feestdagen een hertenburger met zeekraal Stoofpeertjes en spruitjes erg geliefd Bij lasagne hoort Chianti MARGOT ZEELAND 11 m t Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Door een boom voor de deur heb je een goede kijk op de seizoenen en op de sei zoenen van het leven. Een van de oude kastanjebomen die bij mijn ouders voor de deur stond is afgelopen week gerooid. Er zat de Kas- tanjebloedingsziekte in. Dat is ook zo bij vele an dere bomen die langs de singel staan, maar een aantal van hen kon gelukkig bewaard blijven. Zo niet de boom bij mijn ouders voor de deur. Mijn vader spaarde oude ansichtkaarten en op de kaar ten waarop ons huis te zien is, staan de boompjes al. Weliswaar erg klein maar ze staan er al wel. Op straat loopt iemand achter een hondenkar. Ik vond in het archief terug dat in 1928 schoolleer- lingen de nieuwe bomen daar plantten. Vanuit mijn meisjeskamer keek ik uit op de kastanjebo men, zomer en winter. In de ochtend werd ik ge wekt door koerende duiven en in de avond zorg den spreeuwen voor een oorverdovende herrie. Soms waren er jaren dat ze met zovelen waren dat de stoepen onder de poep zaten wat voor glib berige taferelen zorgde. 's Winters wanneer er ijs bij ons voor de deur lag spande mijn vader een touw om de stam van de boom. Daarlangs kon je dan de dijk afzakken om het ijs op te gaan. Echte Hollandse plaatjes met al die schaatsende men sen, gezelligheid en natuurlijk koek en zopie. Zo- pie is een mengeling van bockbier en rum, kaneel en kruidnagelen. Wij hielden het gewoon bij warme chocolademelk. Als koek waren er vaak pannenkoeken. Meng 500 milliliter melk met 200 gram Zeeuwse tarwebloem, 2 eieren, 2 zakjes va nillesuiker en een theelepel kaneel en wat ge smolten roomboter. Bak er pannenkoeken van. Ik zou er wat voor geven om weer eens te kunnen schaatsen daar op de veste en hoop op een strenge winter. Wellicht dat die kou meteen alle virussen dood. Echte Hollandse plaatjes met al die schaatsende mensen, gezelligheid en natuurlijk koek en zopie Boris Noordhoek zorgt samen met zijn ouders voor de herten en verkoopt het hertenvlees di rect aan de consumenten en de horeca. ,,We hadden al een scharrel- kippen-boerderij; De Zeeuwse Kip. Vier jaar geleden waren mijn ouders in Brabant en zagen ze deze edelherten. Om die te gaan houden voor het vlees sprak ze erg aan, dus besloten we om met tien herten te begin nen", legt Noordhoek uit. ,,Dat liep goed dus zijn we hiermee doorgegaan. Nu hebben we in totaal 70 herten in twee roedels rondlopen. De bronsttijd is net voorbij. De moederdieren geven ieder voorjaar een kalfje. Ze lo pen vrij buiten, rondom onze boerderij waar we veel ruimte hebben. Dat moet wel want ze hebben meer ruimte dan een koe nodig al hebben we wel alles moeten afrasteren. In de winter staan ze binnen. Dat gaat ook goed", gaat hij verder. ,,We volgen de natuurlijke cy clus. Het vlees van onze herten is wat milder van smaak dan de herten die in het wild rondlo pen. Dat komt natuurlijk mede doordat ze een constante in het voer hebben. Het is dan ook echt 'boerderijhert'. Hertenvlees is een gezonde en magere vlees soort, duurzaam en natuurlijk. De dieren laten we slachten en het hertenvlees verkopen we zelf via de webshop en aan huis. Voor ons komt er nu een drukke tijd aan. De horeca gebruikt graag de biefstukjes en samen met onze buurman Hubrecht Janse heb ben we een hertenburger ont wikkeld met zeekraal." Een goed idee voor de feestdagen! DE WIJNTIP ZfÜUWSE vrijdag 4 december 2020 GO Boris Noordhoek van hertenboerderij Het Zeeuwse Hert. Je moet niet gek op kijken wanneer je in de weilanden en op de dijken rondom Wolphaartsdijk ineens edel herten ziet lopen. Die zijn na melijk van hertenboerderij Het Zeeuwse Hert. Margot Verhaagen Wolphaartsdijk Bij Eetwinkel Valk is vrijdag nog traditioneel visdag. Het be drijf van John en Diana Valk be zorgt in heel West-Zeeuws- Vlaanderen en verkoopt maal tijden in de winkel aan de Brou werijstraat in Oostburg. Vooral ouderen smullen ervan. Rode kool met een gehaktbal. Spruitjes, stoofperen of erwten soep. Dagelijkse kost doet de magen nog altijd knorren, weet John Valk. Hij bereidt iedere week honderden verse maaltij den, veelal Hollandse pot. ,,Op vrijdag is het visdag, zoals de katholieken vroeger gewend waren. In het weekend maken we ook luxere gerechten, met scampi's of varkenshaas." Veruit de meeste maaltijden worden bezorgd door Valk, en dan vooral bij ouderen. ,,De winkel is een verlengstuk van het bezorgen. Daar verkopen we alleen grote maaltijden, de kleinere porties bezorgen we ook", vertelt John. Zijn klanten zien de maaltijden als restaurantwaardig. ,,Ik werk altijd met producten die in het seizoen passen. Vorige week heb ik gekookt met vergeten groenten als schorseneren en pastinaak. In het voorjaar gaat er lamsoor in het vispannetje, in de zomer zeekraal en nu champig nons." Het vispannetje zit stan daard in het assortiment. Ook de lasagne met rundergehakt, cour gette, aubergine en geraspte kaas gaat altijd hard. En zeker in coronatijd, want volgens Diana Valk was het tijdens de eerste golf drukker dan ooit. „Mensen waren toch banger om bood schappen te doen en dachten: 'breng maar een maaltijd'. In de weekenden zagen we ook meer mensen dan normaal." Daar staat tegenover dat de buffetten voor bruiloften en andere fees ten bijna compleet zijn wegge vallen. ,,Hopelijk komen die snel terug." John en Diana Valk met een schaal lasagne. foto peter nicolai Bij zo'n klassieke lasagne hoort natuurlijk een glas Italiaanse wijn. Dat hoeft geen hors categorie te zijn, want lasagne is evenmin het toppunt van verfijning. In feite is dat boerenkost. Een leuke midden klasser volstaat dus. Om het klas siek te houden, shoppen we in Toscane, het land van de Chianti. Deze Strozzi Chianti Colli Senesi Titolato is gemaakt van Sangio- vese-druiven en heeft geen houtrij- ping gehad. Een frisse wijn met bosvruchten, wat zoete kruidigheid en een hint van noten. Chianti Colu Senesi wtiGiNh amsoiun e n-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39