10 ZEELAND
ETEN OP EEN ANDERE TOER
In de voormalige
herberg van
Wilhelminadorp
huist sinds drie
jaar brasserie
Over de Kook. Je
kunt er nu niet heen,
maar de gerechten -
van simpele kost tot
kreeft - kun je wel
thuis nuttigen. Om
het hoofd boven
water te houden,
hebben eigenaren
Corné en Anne een
bijbaantje moeten
nemen.
Je kunt als horecaondernemer wach
ten op die stip aan de horizon, het
moment dat Mark Rutte vertelt dat
we weer op restaurant kunnen. Al
leen, wanneer klinkt die verlos
sende boodschap? Geen Nostrada
mus die het weet. Intussen lopen de
kosten op en blijven de inkomsten ver achter.
Corné Kot en Anne Torcque van Over de Kook in
Wilhelminadorp hebben daarom, alsof ze weer
zestien zijn, een bijbaantje genomen. Voor wat
extra geld in het laatje. René sorteert pakketten
bij PostNL. 's Ochtends, zodat hij om 12.00 uur
weer de keuken in kan. Anne pakt de carrière
switch helemaal rigoureus aan en hijst zich vanaf
volgende week in beschermende kleding en gaat
in een coronateststraat aan de slag.
Niet afwachten
Je moet maar zin in zulke baantjes hebben. ,,Je
moet wat", vindt Anne. ,,Hard werken en dromen
verwezenlijken, dat is ons motto. Als je een eigen
zaak hebt, kun je niet afwachten. We hebben een
groot pand met hoge kosten en de overheid komt
met niets." Het koppel gaat corona desondanks
overleven, denkt Corné. Ze hebben niet voor
niets ziel en zaligheid in de zaak gestoken. ,,Toen
we dit 3,5 jaar geleden kochten, was het een
kraakpand. We hebben het gestript en verbouwd.
Dit laten we niet aan ons voorbijgaan."
De afhaalgerechten leveren gelukkig wat op.
Friet en snacks kun je er altijd al afhalen, sinds de
eerste lockdown biedt het restaurant zelfs vijf
gangenmenu's aan. ,,Anne had binnen twee da
gen een webshop opgetuigd", klinkt Corné trots.
De amusepakketten zijn sindsdien een hardloper.
Daarin zit bijvoorbeeld gerookte paling met buik-
spek, scampi met gedroogde ham en truffelmayo
naise of eendenborst met pastinaak. ,,We hebben
meer dan zestig producten", vertelt Anne. ,,Van
een boerenmaaltijd tot kreeft, in het seizoen.
Maar alleen soepje bestellen, kan ook."
Het 'potje vol vis', stoofpotje en de kogelbief
stuk van Zeeuws rund zijn ook populair. Het
vlees wordt zo bereid dat het niet doorslaat op de
terugweg van het restaurant naar huis. Corné:
,,Die garen we op de juiste temperatuur en laten
we rusten zodat de eiwitten stollen en het vlees
mals blijft. Klanten uit Wolphaartsdijk en Ka-
pelle moeten een stukje rijden, maar ze blijven
voor de biefstuk terugkomen. Dat zegt genoeg."
vrijdag 4 december 2020
GO
Corné Kot en Anne Torcqué: „Toén- we'
dit 3,5 jaar geleden kochten, was het een
kraakpand. We hebben het gestript en
verbouwd. Dit laten we niet aan ons
voorbijgaan." FOTO'S johan van der Heijden
Een bijbaan om het hoofd
boven water te houden
Bob Maes
i-L -1
De amusepakketten van Over de
Kook zijn heel populair.
Corné Kot
legt de laat
ste hand aan
een van de
afhaalmaal
tijden.