II Wandelen en speuren door één van de grootste wijken van Hulst Oproep aan inwoners Sluiskil: Zorg zelf voor kerstverlichting 7 VUUR VLAM KIM UIT HULST VERKOOPT ZELFGEMAAKTE SAMBAL Het afgelopen jaar was pittig voor Kim van de Velde, maar dan in de meest letterlijke zin van het woord. De Hulsterse begon Vuur Vlam, haar eigen webwinkel in zelfgemaakte sambal. Sambal op de boterham, sambal op een spiege lei: bij Kim van de Velde thuis wordt zo wat overal sambal bij gegeten. „Vooral mijn vriend is grootverbruiker en mijn oudste zoon van negen eet ook lekker mee." Omdat Hulst geen Aziati sche toko heeft, begon de Hul- sterse een jaar of twee geleden met het maken van haar eigen sambal, chilisaus en pikante olie. ,,Zelfge- maakte sambal is zoveel lekkerder, je proeft dat het vers is." Passie Koken is de grote passie van Kim. Ze werkt in de keuken bij Sassies Tea Loungeroom in Hulst en als ze niet aan het werk is, staat ze thuis achter de pannen. Afgelopen juni ontstond het idee om haar sambal en saus op grotere schaal te maken. „Iedereen die ik liet proe ven, zei dat ik er iets mee moest doen." Sinds een paar maanden is Vuur Vlam een feit. Kim heeft inmiddels ook al heel wat spicy cadeaupakketjes in opdracht ge- maakt, vaak met de toepasselijke insteek dat 2020 een 'pittig jaar' was. Pittig eten kun je leren Haar sambals maken doet ze nog steeds gewoon vanuit huis. ,,Ik be stel biologisch geteelde pepers per kilo of anderhalve kilogram." De pepers worden heel fijn gesneden en gebakken met bijvoorbeeld uien, knoflook en verschillende kruiden. Het aantal soorten sam bal dat Kim maakt, wisselt. ,,Er zijn duizend-en-één variaties. Ik ben nu bezig met iets nieuws, de Iedereen die ik mijn sambal liet proeven, zei dat ik er iets mee moest doen Tropical Flame. Een sambal met Madame Jeanette pepers en mango. Ik maak sowieso altijd chi lisaus, pikante olie en minstens vijf verschillende soorten sambal." Zo maakt Kim milde en kruidige sambal badjak, die sui kervrij is. „Badjak is het bekendst. Ik maak ook sambal trafasi, dat kent bijna niemand maar dat is ook héél lekker." Heftige pepers Sommige sambals maakt Kim in kleine oplagen. ,,Dan wacht ik de reactie van mensen af en kijk ik of die sambal toevoeg." Voor de lief hebbers van écht pittige sambal gebruikt ze behoorlijk heftige pe pers zoals de Carolina Reaper. ,,Dat is de heetste ter wereld. Ik doe handschoenen aan als ik daar mee werk en bij het bakken lopen de tranen soms over mijn wan gen", lacht ze. Oefening baart kunst, bij pittig eten: ,,Hoe vaker je sambal eet, hoe meer je kan heb ben." De producten van Vuur Vlam zijn online te koop via sambal- vuurenvlam.nl, cadeaupakketten ook bij Sassies en binnenkort zelfs in Harlingen, waar een nicht van Kim een eigen bistro opent. Kim gebruikt geen conserveringsmid delen, haar sambals zijn een half jaar houdbaar. Cultureel centrum Den Dullaert en Buurtvereniging Den Dullaert ne men het initiatief voor de speur tocht 'Herontdek Den Dullaert.' Denny Mac Taggart van Den Dul- laert zette eigenhandig de tocht door één van de grootste en oudste wijken van Hulst uit. ,,De speur tocht is bedoeld voor iedereen, je kunt hem ook doen als je bijvoor- beeld uit Kloosterzande of Terneu- zen komt." De tocht is bedoeld om overdag en met het hele gezin te lo pen. Je moet flink door kunnen stappen: wandelaars zijn anderhalf tot twee uur onderweg. Het doel is om je ogen de kost te geven, terwijl je aan het lopen bent. De vragen die Denny bedacht, zijn divers: over huizen met een be paalde naam of de kleur van een voordeur tot ornamenten in de tuin. Denny: ,,Van heksen tot vlin ders en bloemen." De buurtvereni ging testte de speurtocht de afgelo pen tijd: er werden al wat proef- rondjes gelopen. Den Dullaert en de buurtvereniging willen in de toekomst meer gaan samenwerken, zegt Tamara de Wolf van de buurt vereniging. ,,Zo kunnen we de avondvierdaagse hier ook laten starten." Alleen pen meenemen De speurtocht is vier A4'tjes lang en kan vanaf vandaag worden opgehaald en weer ingeleverd bij het cultureel centrum aan Sport- laan 24. Meedoen aan de tocht is gratis, wandelaars moeten alleen zelf een pen meenemen. Tot en met Kerstmis kunnen de antwoor den ingeleverd worden. In de kerstvakantie maakt Den Dullaert een winnaar bekend, die het jaar feestelijk kan afsluiten met een fles champagne. SLUISKIL Corona of niet, Sluiskil krijgt kerstverlichting. Ondernemersvereniging Sa men Sterk Sluiskil heeft alle inwoners opgeroepen mee te werken en is een dorpsbrede actie begonnen. Gewoonlijk zorgen vrijwilli gers van Samen Sterk voor het versieren van Sluiskil richting de kerstdagen, maar de coro nacrisis gooit daar ook roet in het eten. De ondernemersver eniging vindt het niet verant woord om vrijwilligers op pad te sturen. De anderhalve meter afstand is bij het ophangen van de verlichting niet te garande- ren en gezondheid gaat boven alles. Maar niet getreurd, er is een alternatief bedacht. Inwo ners van Sluiskil zijn opgeroe pen zelf voor kerstverlichting te zorgen, door de ramen aan de straatkant en/of de tuin ex tra mooi te versieren en ver lichten. Samen Sterk helpt daarbij. Een flyer is huis-aan-huis ver spreid met daarin een tegoed bon voor een snoer ledverlich ting. Zaterdag 19 december van 10.00 tot 13.00 uur kan de te goedbon worden ingeleverd bij de Spar-supermarkt in Sluiskil. woensdag 2 december 2020 'Tranen Sophie Stockman Hulst over de wangen bij het bakken' Kim van de Velde van Vuur Vlam maakt zelf haar sambal, chilisaus -Kim van de Velde en pikante olie. foto peter nicolai Er wordt in coronatijd heel wat afgewandeld. In de Hulster Dul- laertwijk kunnen wandelaars vanaf vandaag ook gaan speu ren en er een prijs mee winnen. Sophie Stockman Hulst

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 54