II
Wandelen en speuren door één
van de grootste wijken van Hulst
Oproep aan inwoners Sluiskil:
Zorg zelf voor kerstverlichting
7
VUUR VLAM KIM UIT HULST VERKOOPT ZELFGEMAAKTE SAMBAL
Het afgelopen
jaar was pittig
voor Kim van de
Velde, maar dan in
de meest letterlijke
zin van het woord.
De Hulsterse
begon Vuur Vlam,
haar eigen
webwinkel in
zelfgemaakte
sambal.
Sambal op de boterham,
sambal op een spiege
lei: bij Kim van de
Velde thuis wordt zo
wat overal sambal bij
gegeten. „Vooral mijn vriend is
grootverbruiker en mijn oudste
zoon van negen eet ook lekker
mee." Omdat Hulst geen Aziati
sche toko heeft, begon de Hul-
sterse een jaar of twee geleden met
het maken van haar eigen sambal,
chilisaus en pikante olie. ,,Zelfge-
maakte sambal is zoveel lekkerder,
je proeft dat het vers is."
Passie
Koken is de grote passie van Kim.
Ze werkt in de keuken bij Sassies
Tea Loungeroom in Hulst en als
ze niet aan het werk is, staat ze
thuis achter de pannen. Afgelopen
juni ontstond het idee om haar
sambal en saus op grotere schaal te
maken. „Iedereen die ik liet proe
ven, zei dat ik er iets mee moest
doen." Sinds een paar maanden is
Vuur Vlam een feit. Kim heeft
inmiddels ook al heel wat spicy
cadeaupakketjes in opdracht ge-
maakt, vaak met de toepasselijke
insteek dat 2020 een 'pittig jaar'
was.
Pittig eten kun je leren
Haar sambals maken doet ze nog
steeds gewoon vanuit huis. ,,Ik be
stel biologisch geteelde pepers per
kilo of anderhalve kilogram." De
pepers worden heel fijn gesneden
en gebakken met bijvoorbeeld
uien, knoflook en verschillende
kruiden. Het aantal soorten sam
bal dat Kim maakt, wisselt. ,,Er
zijn duizend-en-één variaties. Ik
ben nu bezig met iets nieuws, de
Iedereen die ik mijn
sambal liet proeven,
zei dat ik er iets mee
moest doen
Tropical Flame. Een sambal met
Madame Jeanette pepers en
mango. Ik maak sowieso altijd chi
lisaus, pikante olie en minstens
vijf verschillende soorten
sambal." Zo maakt Kim milde en
kruidige sambal badjak, die sui
kervrij is. „Badjak is het bekendst.
Ik maak ook sambal trafasi, dat
kent bijna niemand maar dat is
ook héél lekker."
Heftige pepers
Sommige sambals maakt Kim in
kleine oplagen. ,,Dan wacht ik de
reactie van mensen af en kijk ik of
die sambal toevoeg." Voor de lief
hebbers van écht pittige sambal
gebruikt ze behoorlijk heftige pe
pers zoals de Carolina Reaper.
,,Dat is de heetste ter wereld. Ik
doe handschoenen aan als ik daar
mee werk en bij het bakken lopen
de tranen soms over mijn wan
gen", lacht ze. Oefening baart
kunst, bij pittig eten: ,,Hoe vaker je
sambal eet, hoe meer je kan heb
ben."
De producten van Vuur Vlam
zijn online te koop via sambal-
vuurenvlam.nl, cadeaupakketten
ook bij Sassies en binnenkort zelfs
in Harlingen, waar een nicht van
Kim een eigen bistro opent. Kim
gebruikt geen conserveringsmid
delen, haar sambals zijn een half
jaar houdbaar.
Cultureel centrum Den Dullaert en
Buurtvereniging Den Dullaert ne
men het initiatief voor de speur
tocht 'Herontdek Den Dullaert.'
Denny Mac Taggart van Den Dul-
laert zette eigenhandig de tocht
door één van de grootste en oudste
wijken van Hulst uit. ,,De speur
tocht is bedoeld voor iedereen, je
kunt hem ook doen als je bijvoor-
beeld uit Kloosterzande of Terneu-
zen komt." De tocht is bedoeld om
overdag en met het hele gezin te lo
pen. Je moet flink door kunnen
stappen: wandelaars zijn anderhalf
tot twee uur onderweg.
Het doel is om je ogen de kost te
geven, terwijl je aan het lopen bent.
De vragen die Denny bedacht, zijn
divers: over huizen met een be
paalde naam of de kleur van een
voordeur tot ornamenten in de
tuin. Denny: ,,Van heksen tot vlin
ders en bloemen." De buurtvereni
ging testte de speurtocht de afgelo
pen tijd: er werden al wat proef-
rondjes gelopen. Den Dullaert en
de buurtvereniging willen in de
toekomst meer gaan samenwerken,
zegt Tamara de Wolf van de buurt
vereniging. ,,Zo kunnen we de
avondvierdaagse hier ook laten
starten."
Alleen pen meenemen
De speurtocht is vier A4'tjes lang
en kan vanaf vandaag worden
opgehaald en weer ingeleverd bij
het cultureel centrum aan Sport-
laan 24. Meedoen aan de tocht is
gratis, wandelaars moeten alleen
zelf een pen meenemen. Tot en
met Kerstmis kunnen de antwoor
den ingeleverd worden. In de
kerstvakantie maakt Den Dullaert
een winnaar bekend, die het jaar
feestelijk kan afsluiten met een fles
champagne.
SLUISKIL Corona of niet,
Sluiskil krijgt kerstverlichting.
Ondernemersvereniging Sa
men Sterk Sluiskil heeft alle
inwoners opgeroepen mee te
werken en is een dorpsbrede
actie begonnen.
Gewoonlijk zorgen vrijwilli
gers van Samen Sterk voor het
versieren van Sluiskil richting
de kerstdagen, maar de coro
nacrisis gooit daar ook roet in
het eten. De ondernemersver
eniging vindt het niet verant
woord om vrijwilligers op pad
te sturen. De anderhalve meter
afstand is bij het ophangen van
de verlichting niet te garande-
ren en gezondheid gaat boven
alles. Maar niet getreurd, er is
een alternatief bedacht. Inwo
ners van Sluiskil zijn opgeroe
pen zelf voor kerstverlichting
te zorgen, door de ramen aan
de straatkant en/of de tuin ex
tra mooi te versieren en ver
lichten. Samen Sterk helpt
daarbij.
Een flyer is huis-aan-huis ver
spreid met daarin een tegoed
bon voor een snoer ledverlich
ting. Zaterdag 19 december van
10.00 tot 13.00 uur kan de te
goedbon worden ingeleverd
bij de Spar-supermarkt in
Sluiskil.
woensdag 2 december 2020
'Tranen
Sophie Stockman
Hulst
over de wangen bij het bakken'
Kim van de Velde van Vuur Vlam maakt zelf haar sambal, chilisaus
-Kim van de Velde
en pikante olie. foto peter nicolai
Er wordt in coronatijd heel wat
afgewandeld. In de Hulster Dul-
laertwijk kunnen wandelaars
vanaf vandaag ook gaan speu
ren en er een prijs mee winnen.
Sophie Stockman
Hulst