II Volkstuinvereniging staat voor raadsel na nieuwe vernielingen 5 ZIERIKZEE NIEUW SPAANS RESTAURANT 'MI OLIVO' Zodra er groen licht is voor restaurants en cafés zullen ook de deuren van Mi Olivo aan de Appelmarkt in Zierikzee voor het eerst openen. Uitbaters José Blanco en Donna Cobanov staan te popelen om met hun Spaanse keuken Zeeuwse harten te veroveren. Wie Spaans restau rant zegt, zegt al gauw tapas. Maar de Spaanse keu ken is zoveel méér dan dat, legt José (64) uit ter wijl hij in de keuken staat van het gebouw dat tot vorig jaar dienst deed als pannenkoekenrestaurant. Roestvrijstalen keukentafels staan nieuw te glanzen, keukenspullen zijn nog met folie omwikkeld. Na tuurlijk worden hier straks tapas bereid. Maar op de kaart komen ook tientallen Spaanse gerechten, bereid door een chef-kok die inge vlogen is uit datzelfde land. Eerbetoon Zelf woonden José en Donna, wier roots in Spanje en Kroatië liggen, maar beiden ook de Nederlandse nationaliteit hebben, de afgelopen 22 jaar in Barcelona. Pas drie maan den geleden kwamen ze naar Zee land om er Mi Olivo te beginnen, wat 'mijn olijfboom' betekent. Een eerbetoon aan haar vader, die begin dit jaar overleed. In Kroatië had hij een wijngaard en olijfbo men. Hij produceerde er wijn en olijfolie. Al langer speelden ze met het idee om terug naar Nederland te gaan, het land waar ze elkaar ook ontmoetten. De politieke span ningen in Catalonië zorgden niet voor een fijne sfeer, legt het stel uit. Ze zijn ervan overtuigd de Zeeuwse keuken wat nieuws en goeds te bieden. ,,Ik heb research gedaan", vertelt José. ,,De Spaanse keuken is in Zeeland nog niet zo groot. Er zijn wel tapasrestaurants, maar die serveren niet de échte Spaanse tapas. Ze lijken er alleen een beetje op. Dat is niet mijn keu ken". Ook pintxos en montaditos (ook kleine hapjes) zullen de kaart halen. Net zoals zes verschillende soorten paella's. ,,En we maken een mooie wijnkaart. Niet alleen met rioja. Dat is de enige Spaanse wijn die Nederlanders kennen! Ook Ribera del Duero en Albarino komen erop. Net als échte Spaanse sangria. Niet kant-en-klaar uit een pak." Ze willen dat hun gasten zich straks thuis voelen in Mi Olivo, legt Donna uit. Ze had gehoopt haar 48ste verjaardag in het res taurant te kunnen vieren maar voorlopig moeten de deuren nog gesloten blijven. Dat geeft het tweetal mooi de gelegenheid voor de puntjes op de i. Er moet nog een wijnkoelkast komen en de ge velreclame is nog niet aange bracht; dat laatste gebeurt maan dag. ,,Als we in januari open mo gen zijn we er klaar voor", zegt José, die zelf zijn aandacht zal ver delen over de keuken en de vloer. Donna zal gastvrouw zijn en de Rioja is de enige Spaanse wijn die Nederlanders kennen bar draaien. Wie voor de deur staat en het pand niet kent, zal verrast zijn door de ruimte. Hoge plafonds en twee verdiepingen bieden straks genoeg plaatsen aan gasten. Een terras is er niet, al zit de pandeige- naar wel te broeden op een alter natieve oplossing, verklapt José. ,,Maar als je goed bent en goed voor je gasten zorgt maakt het niet uit of je een terras hebt of niet. Heel mijn leven heb ik in de ho reca gewerkt. Voor mij is dit niet alleen maar werk of een eigen zaak." Hij legt, onbewust, zijn hand op zijn hart. ,,Het is veel meer dan dat." SPECIAALZAAK Michiel Bouwman Zierikzee Deuren zijn uit de scharnieren ge trokken. Een complete voorwand is ontwricht. Paaltjes zijn gesloopt. En twee schuurtjes die compleet afgebrand zijn. ,,In ongeveer twin tig tuintjes is er schade gemaakt", zegt secretaris Bram van Assen van de volkstuinvereniging. ,,Daar word ik goed flauw van." De vernielingen werden in de nacht van vrijdag op zaterdag aan gericht. Dat is niet de eerste keer. Zo'n jaar geleden werden tuintjes en schuurtjes op het complex ook al flinke schade toegebracht. En net als toen staat de vereniging ook nu voor een raadsel. ,,We kunnen er geen vinger achter krijgen", zegt Van Assen. ,,Allerlei theorieën houden we er op na. Je kunt er van alles van maken." Van Assen is zo wel zaterdag als zondag gaan kijken op het complex bij het Kaaskens- water. ,,De mensen zijn de boel al wat aan het herstellen. Maar het chagrijn druipt er vanaf. We kijken met de wijkagent of gezamenlijk aangifte gedaan kan worden." maandag 30 november 2020 Stel staat te popelen om te beginnen Michiel Bouwman Zierikzee in hun restaurant in Zierikzee. Ze willen dat de gasten er zich straks thuis voelen. foto sandra schimmelpennink José Blanco en Donna Cobanov -José Blanco ondermode lingerie nachtmode badmode Klokstraat21 Goes www.speciaalzaaksimon.nl Twee afgebrande schuurtjes en veel beschadigingen op het ter rein in Zierikzee. De leden van Volkstuinvereniging Kaaskens- hof hebben goed de pé in na een nacht vol vernielingen. De schade op het complex van volkstuinvereniging Kaas- kenshof. foto bram van assen Nu ook te bestellen via onze webshop: www.speciaalzaaksimon.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 46