II
Volkstuinvereniging staat voor
raadsel na nieuwe vernielingen
5
ZIERIKZEE NIEUW SPAANS RESTAURANT 'MI OLIVO'
Zodra er groen licht
is voor restaurants
en cafés zullen ook de
deuren van Mi Olivo
aan de Appelmarkt in
Zierikzee voor het eerst
openen. Uitbaters José
Blanco en Donna
Cobanov staan te
popelen om met hun
Spaanse keuken
Zeeuwse harten te
veroveren.
Wie Spaans restau
rant zegt, zegt al
gauw tapas. Maar
de Spaanse keu
ken is zoveel
méér dan dat, legt José (64) uit ter
wijl hij in de keuken staat van het
gebouw dat tot vorig jaar dienst
deed als pannenkoekenrestaurant.
Roestvrijstalen keukentafels staan
nieuw te glanzen, keukenspullen
zijn nog met folie omwikkeld. Na
tuurlijk worden hier straks tapas
bereid. Maar op de kaart komen
ook tientallen Spaanse gerechten,
bereid door een chef-kok die inge
vlogen is uit datzelfde land.
Eerbetoon
Zelf woonden José en Donna, wier
roots in Spanje en Kroatië liggen,
maar beiden ook de Nederlandse
nationaliteit hebben, de afgelopen
22 jaar in Barcelona. Pas drie maan
den geleden kwamen ze naar Zee
land om er Mi Olivo te beginnen,
wat 'mijn olijfboom' betekent.
Een eerbetoon aan haar vader, die
begin dit jaar overleed. In Kroatië
had hij een wijngaard en olijfbo
men. Hij produceerde er wijn en
olijfolie.
Al langer speelden ze met het
idee om terug naar Nederland te
gaan, het land waar ze elkaar ook
ontmoetten. De politieke span
ningen in Catalonië zorgden niet
voor een fijne sfeer, legt het stel
uit. Ze zijn ervan overtuigd de
Zeeuwse keuken wat nieuws en
goeds te bieden. ,,Ik heb research
gedaan", vertelt José. ,,De Spaanse
keuken is in Zeeland nog niet zo
groot. Er zijn wel tapasrestaurants,
maar die serveren niet de échte
Spaanse tapas. Ze lijken er alleen
een beetje op. Dat is niet mijn keu
ken". Ook pintxos en montaditos
(ook kleine hapjes) zullen de kaart
halen. Net zoals zes verschillende
soorten paella's. ,,En we maken
een mooie wijnkaart. Niet alleen
met rioja. Dat is de enige Spaanse
wijn die Nederlanders kennen!
Ook Ribera del Duero en Albarino
komen erop. Net als échte Spaanse
sangria. Niet kant-en-klaar uit een
pak."
Ze willen dat hun gasten zich
straks thuis voelen in Mi Olivo,
legt Donna uit. Ze had gehoopt
haar 48ste verjaardag in het res
taurant te kunnen vieren maar
voorlopig moeten de deuren nog
gesloten blijven. Dat geeft het
tweetal mooi de gelegenheid voor
de puntjes op de i. Er moet nog
een wijnkoelkast komen en de ge
velreclame is nog niet aange
bracht; dat laatste gebeurt maan
dag. ,,Als we in januari open mo
gen zijn we er klaar voor", zegt
José, die zelf zijn aandacht zal ver
delen over de keuken en de vloer.
Donna zal gastvrouw zijn en de
Rioja is de enige
Spaanse wijn die
Nederlanders kennen
bar draaien.
Wie voor de deur staat en het
pand niet kent, zal verrast zijn
door de ruimte. Hoge plafonds en
twee verdiepingen bieden straks
genoeg plaatsen aan gasten. Een
terras is er niet, al zit de pandeige-
naar wel te broeden op een alter
natieve oplossing, verklapt José.
,,Maar als je goed bent en goed
voor je gasten zorgt maakt het niet
uit of je een terras hebt of niet.
Heel mijn leven heb ik in de ho
reca gewerkt. Voor mij is dit niet
alleen maar werk of een eigen
zaak." Hij legt, onbewust, zijn
hand op zijn hart. ,,Het is veel
meer dan dat."
SPECIAALZAAK
Michiel Bouwman
Zierikzee
Deuren zijn uit de scharnieren ge
trokken. Een complete voorwand is
ontwricht. Paaltjes zijn gesloopt.
En twee schuurtjes die compleet
afgebrand zijn. ,,In ongeveer twin
tig tuintjes is er schade gemaakt",
zegt secretaris Bram van Assen van
de volkstuinvereniging. ,,Daar
word ik goed flauw van."
De vernielingen werden in de
nacht van vrijdag op zaterdag aan
gericht. Dat is niet de eerste keer.
Zo'n jaar geleden werden tuintjes
en schuurtjes op het complex ook
al flinke schade toegebracht. En net
als toen staat de vereniging ook nu
voor een raadsel. ,,We kunnen er
geen vinger achter krijgen", zegt
Van Assen. ,,Allerlei theorieën
houden we er op na. Je kunt er van
alles van maken." Van Assen is zo
wel zaterdag als zondag gaan kijken
op het complex bij het Kaaskens-
water. ,,De mensen zijn de boel al
wat aan het herstellen. Maar het
chagrijn druipt er vanaf. We kijken
met de wijkagent of gezamenlijk
aangifte gedaan kan worden."
maandag 30 november 2020
Stel staat te popelen om te beginnen
Michiel Bouwman
Zierikzee
in hun restaurant in Zierikzee. Ze willen dat de gasten er zich straks thuis voelen. foto sandra schimmelpennink
José Blanco en Donna Cobanov
-José Blanco
ondermode lingerie nachtmode badmode
Klokstraat21 Goes
www.speciaalzaaksimon.nl
Twee afgebrande schuurtjes en
veel beschadigingen op het ter
rein in Zierikzee. De leden van
Volkstuinvereniging Kaaskens-
hof hebben goed de pé in na
een nacht vol vernielingen.
De schade op het complex
van volkstuinvereniging Kaas-
kenshof. foto bram van assen
Nu ook te bestellen via onze webshop: www.speciaalzaaksimon.nl