MENEER MEVROUW HAMERSMA Kalfsvlees met shiitake, salie en merlotjus - r - volstaat. Een smakelijk experi ment is overigens ook om er een oaky chardonnay bij te schenken, een shiitake-smaak- maker. In al mijn eerdere proefnoti- ties met kalf en/of salie en/of paddenstoelen dook er altijd één wijnsoort op: Noord-Itali aanse nebbiolo. Die druif is basismateriaal voor barolo en barbaresco, maar schittert ook in nederiger types. Laat u niet misleiden door de adellijke titel van mijn rode favoriet: Marchesi di Barolo. Het is gewoon een jongen van het volk. Zonder opsmuk en druistig. Barstensvol rood superfruit, kersenbloesems en fabuleuze Italiaanse zuren. Deze onderstreepte het milde kalfsvlees, smolt samen met de salie en leidde tot herfstge- dachten bij de paddenstoelen. Met het nodige gevoel voor understatement vatte me vrouw Hamersma een en ander iets kernachtiger samen: 'Die markies is niet vies'. simpel snel Online Chateau Rives-Blanques 2019, chardonnay 'Cuvée Odyssée', Limoux, Frankrijk. €13,75 (wit) Léon Colaris (4 personen) 600 g kalfsoester of -fricandeau (kamer temperatuur, niet te dun, moet rosé en sappig blijven) 1 sjalot 200 g shiitake de blaadjes van 2 takjes salie 2 el olijfolie 25 g roomboter 2 tenen knoflook 250 ml rode (merlot) wijn Lekker met geroosterde spruitjes en pastinaak Bereiding Verhit in een koekenpan de olijfolie en de room boter. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak in 5 minuten bruin en van binnen rosé. Neem het vlees uit de pan. Laat het rusten in aluminiumfolie. Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Veeg de shiitakes schoon (niet wassen), snijd het steeltje eraf en scheur ze grof. Fruit in het bakvet de sja lot met de knoflook en de salieblaadjes 2 minuten. Voeg de shiitakes toe en bak deze in 4 minuten gaar. Schep ze uit de pan. Voeg de wijn toe, roer de aanbaksels los en laat tot een mooie jus inkoken. Snijd het vlees in plakjes en leg op een schaal. Ver deel de shiitakes erover en serveer met de jus. Simpel Snel Janneke Philippi Delicious. (Nijgh Culinair, €22,50) Slijterijketen Chateau Hautes Terres 2019, Bordeaux, Frankrijk. €7,99 (rood) Gall Gall Wijnspeciaalzaak Marchesi di Barolo 2019, nebbiolo 'Bric Amel' Langhe, Italië. €14,95 (rood) Verkoopadressen: Wijnkring ZATERDAG 28 NOVEMBER 2020 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 117