Op zoek naar de nuance in de saus Wijnweetje Met een sappige kalfsoester en een druistige barolo nemen de Hamersma's een voorproeve op de kerstdis. Villebois, een in Mevrouw Hamersma was al bezig met een culinair kerstproject. Daarbij is ze niet bang om te snel te pieken. Naar verluidt wordt ook de kerst- special van Allerhande al aan het begin van het jaar ingevuld en vormgegeven. En daarover hebben we nog nooit iemand horen klagen. Hoewel, dat is niet helemaal waar. Twee jaar geleden ontstond online ophef om het gebrek aan vlees in de feesteditie van Allerhande. Toen mevrouw Hamersma een digitaal rondje maakte om te zien wat we straks nog meer op de feestelijk gedekte tafels zullen aantreffen, constateerde zij een ruim aanbod klassie kers. De garnalencocktail blijkt een blijvertje. De rollade eist weer een hoofdrol op. Zalm is vis nummer één. En de aan hangers van De Groene Kerk komen volledig aan hun trek ken. Wellicht zal een aantal daarvan in Twitter klimmen om mevrouw Hamersma te veroordelen om dat arme kalfje dat zij voor haar project in de pan had laten glijden. Maar dan kan zij zich nog altijd verschuilen achter het feit dat een derde van de recep ten die zij dit jaar in de krant plaatste, bij de groenteman vandaan kwam. Wellicht kan zij ook nog wat haatmail verwachten van geheelonthouders, omdat ze nu zelfs wijn als ingrediënt gebruikte. Hoe dan ook, de voor het gerecht geadviseerde merlot was niet mijn eerste keuze om erbij te drinken. Weliswaar is 1 een saus nooit erg kieskeurig (vaak staat in de ingrediënten- lijst slechts 'rode wijn'), maar ik zoek met dit gerecht liever iets meer de nuance. Merlot kan, waardoor de weg open ligt voor rode bordeaux. Maar ik zou dan geen pomerol of saint-émilion kiezen (res pectievelijk merlot of nadruk kelijk merlotgedomineerd), maar een blend van merlot met cabernet sauvignon en caber net franc. Een niet al te ambiti euze maar goede basisbordeaux Eten drinken sauvignon blanc gespecialiseerd domein in de Loire dat in Nederlands bezit is, schopte het dit jaar tot de top 100 van beste wijn huizen ter wereld. Aldus het Ameri kaanse Wine Spirits Magazine. Hun naam prijkt nu tussen iconen als het Italiaanse Anti- nori en het Australi sche Penfolds. Uit Frankrijk mochten onder andere de champagnehuizen Krug en Bollinger zich verheugen over een plekje in de top 100. Villebois is het enige domein in de Loire dat een note ring kreeg. Naar verluidt hebben de eigenaren daar een flesje champagne om opengetrokken. -j Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. 36

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116