Op zoek naar
de nuance
in de saus
Wijnweetje
Met een sappige kalfsoester en
een druistige barolo nemen de
Hamersma's een voorproeve
op de kerstdis.
Villebois, een in
Mevrouw Hamersma
was al bezig met een culinair
kerstproject. Daarbij is ze niet
bang om te snel te pieken. Naar
verluidt wordt ook de kerst-
special van Allerhande al aan
het begin van het jaar ingevuld
en vormgegeven. En daarover
hebben we nog nooit iemand
horen klagen. Hoewel, dat is
niet helemaal waar. Twee jaar
geleden ontstond online ophef
om het gebrek aan vlees in de
feesteditie van Allerhande.
Toen mevrouw Hamersma
een digitaal rondje maakte om
te zien wat we straks nog meer
op de feestelijk gedekte tafels
zullen aantreffen, constateerde
zij een ruim aanbod klassie
kers.
De garnalencocktail blijkt
een blijvertje. De rollade eist
weer een hoofdrol op. Zalm is
vis nummer één. En de aan
hangers van De Groene Kerk
komen volledig aan hun trek
ken. Wellicht zal een aantal
daarvan in Twitter klimmen
om mevrouw Hamersma te
veroordelen om dat arme kalfje
dat zij voor haar project in de
pan had laten glijden.
Maar dan kan zij zich nog
altijd verschuilen achter het
feit dat een derde van de recep
ten die zij dit jaar in de krant
plaatste, bij de groenteman
vandaan kwam.
Wellicht kan zij ook nog
wat haatmail verwachten van
geheelonthouders, omdat ze
nu zelfs wijn als ingrediënt
gebruikte.
Hoe dan ook, de voor het
gerecht geadviseerde merlot
was niet mijn eerste keuze om
erbij te drinken. Weliswaar is
1
een saus nooit erg kieskeurig
(vaak staat in de ingrediënten-
lijst slechts 'rode wijn'), maar
ik zoek met dit gerecht liever
iets meer de nuance.
Merlot kan, waardoor de weg
open ligt voor rode bordeaux.
Maar ik zou dan geen pomerol
of saint-émilion kiezen (res
pectievelijk merlot of nadruk
kelijk merlotgedomineerd),
maar een blend van merlot met
cabernet sauvignon en caber
net franc. Een niet al te ambiti
euze maar goede basisbordeaux
Eten drinken
sauvignon blanc
gespecialiseerd
domein in de Loire
dat in Nederlands
bezit is, schopte het
dit jaar tot de top
100 van beste wijn
huizen ter wereld.
Aldus het Ameri
kaanse Wine
Spirits Magazine.
Hun naam prijkt nu
tussen iconen als
het Italiaanse Anti-
nori en het Australi
sche Penfolds. Uit
Frankrijk mochten
onder andere de
champagnehuizen
Krug en Bollinger
zich verheugen over
een plekje in de top
100. Villebois is het
enige domein in de
Loire dat een note
ring kreeg. Naar
verluidt hebben de
eigenaren daar een
flesje champagne
om opengetrokken.
-j
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.
36