Later
Slager Slager bewaart oor
van koe tot het uitbenen
Soep Sap doet
er een appeltje bij
Kerrie smeekt om
gewurztraminer
MARGOT
ZEELAND 11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Rob de Nijs zong Wat als later nu is op tv
mee met twee fantastische Zeeuwse
muzikanten. Vroeger bleef ik thuis voor
Rob, hij als Bertram Bierenbroodspot en
ik als kind wegdromend bij Hameien. Nu volg ik
hem omdat hij de heer Parkinson ook op bezoek
heeft. Veel van mijn vader herken ik in hem en
niet alleen in zijn verhalen.
De titel en het lied dat hij meezong lieten me
de dagen daarna niet meer los. Want dat is precies
waar het over gaat in het leven. Later is nu. Som
mige zaken moet je niet uitstellen of in de wacht
zetten.
Meestal maken Man en ik de balans aan het
eind van het jaar op en dit jaar deden we dat eer
der. Zo besloten we om komend jaar een grote
fietstocht te gaan maken die we altijd al wilden
maken, als het natuurlijk kan met de corona-peri
kelen. Dat komt mede doordat er op dit moment
allemaal dingen in mijn leven gebeuren die ik al
tijd zag als onoverkomelijk en zwaar met de zor
gen om mijn ouders. Nu ik er midden in zit, lijkt
het wel of alles toch zo gaat zoals het moet gaan.
Niet dat dit het besef dat later nu is makkelijker
maakt, maar het is niet anders.
Achteruit kijken doe ik met veel genegenheid
en warmte. Gelukkig maken we nog steeds
mooie herinneringen samen die wel wat minder
uitbundig zijn. Als ik alle fotoboeken van feesten
en partijen bekijk van de afgelopen jaren, dan zie
ik dat we er alles uithaalden met de kinderen en
kleinkinderen; liederen, sketches, eten en drin
ken.
Kerstdiners vierden we ook altijd uitgebreid.
Helaas zit dit er dit jaar niet in. Het wordt nu een
kerstlunch met mijn ouders, mijn broer en mijn
zussen. En omdat later nu is, gaan we daar ge
woon heerlijk van genieten.
Later is nu. Sommige zaken moet je
niet uitstellen of in de wacht zetten
SINT-ANNALAND November is
de slachtmaand. We gaan deze
maand op bezoek bij Zeeuwse
slagers die nog zelf slachten, zo
als Theo Slager uit Sint-Anna-
land. Die grap is natuurlijk al
vaak gemaakt: Slager heten en
dan een slachterij en een slagerij
hebben. Theo Slager kan er nog
steeds om lachen.
,,We slachten hier onze bees
ten nog zelf: 120 varkens, 25 run
deren en 50 lammeren per week.
Dat doen we niet alleen voor
onszelf maar ook voor Zeeuwse
slagers als Wisse, die hun eigen
beesten uitzoeken en ze hier la
ten slachten. Wij doen alles tot
en met het uitbenen. In pakket
ten gaat het vlees naar de slage
rijen terug en zij verwerken het
vlees verder. Dat doen we soms
ook voor particulieren", legt hij
uit.
Traceerbaar
,,Het vlees dat we hier verwer
ken is traceerbaar; waar het heeft
gelopen tot waar het is geslacht.
We bewaren een oor van het
rund tot het uitbenen in een
plastic zakje met daaraan het
oormerk met de UBN code. Zo
weet je zeker dat je de juiste koe
terug krijgt. Dat is bij varkens en
de lammeren ook zo. Ik wil geen
massa maar vind het belangrijk
kwaliteit te leveren."
Eerste keuze
,,Ik heb dan ook de eerste keuze
uit de dieren en als een dier me
niet bevalt, gaat het naar de fa
briek om verwerkt te worden
voor supermarkten. Ons vlees
kost wel wat meer, maar dan heb
je een echt goed Zeeuws kwali
teitsproduct.''
,,In de winkel is zeker 60 pro
cent van de vleeswaren zelfge
maakt, naast maaltijden en scho
tels met hapjes. De leverworst en
de verse worst, daar zijn we be
roemd om. Die halen mensen
van buiten hier in grote hoeveel
heden. Lekker bij boerenkool of
zuurkool."
DE WIJNTIP
vrijdag 20 november 2020
GO
Slager en slachter Theo Slager in de stal met stieren van het
ras Blonde d'Aquitaine. foto marcelle davidse
ICE TRIMT.
Rogér Mastbooms van Soep Sap met zijn kerrieroomsoep.
FOTO DIRK JAN GJELTEMA
Soep is zo oud als het koken
zelf. Bovendien is een kop soep
een makkelijke, snelle hap die
meestal ook nog eens gezond
is. Soep Sap in Middelburg
maakt dagelijks verse soep-to-
go of bezorgt aan huis, inclu
sief een snee brood en een ap
peltje.
,,Het idee om een soepbar te be
ginnen had ik al zeker tien jaar in
mijn hoofd'' zegt Rogér Mast
booms. ,,Ik werk al veertig jaar in
de horeca in verschillende res
taurants en heb me er altijd over
verbaasd hoe belachelijk veel
soep we serveren. Gek eigenlijk
dat we in Middelburg nog niet
zoiets als een soepbar hadden,
terwijl in alle grote steden er
soms meerdere te vinden zijn.
Pas nadat ik mijn aandelen in
Boca Bizarro Beach had ver
kocht en mijn vrouw Ans als
zzp'er in de zorg aan de slag
ging, was de tijd rijp om mijn
plannen verder te gaan uitwer
ken.'' Als Rogér Mastbooms het
monumentale pand van de firma
Diesch aan de Markt in Middel
burg te huur ziet staan, vallen de
puzzelstukjes in elkaar. ,,Het
succes van een soepbar staat of
valt met de locatie. En waar kan
je dan beter zitten dan in het
centrum van de stad? Dat is ook
wel gebleken, want in de ope-
ningsmaand december verkocht
ik meteen achthonderd liter erw
tensoep.''
Elke dag duikt Rogér de keuken
in om vier verse soepen te
maken: een eenvoudige soep (5
euro), luxere soep (6 euro),
maaltijdsoep (7,50 euro) en één
extra. ,,Als je zo'n maaltijdsoep
op hebt, dan heb je ook echt ge
noeg gegeten. Die zit vol verse
ingrediënten en vlees of vis. Of
vegetarisch. We halen alles bij
leveranciers uit de streek. Het
brood komt van Luuks Patisserie
in Middelburg. Daarnaast is alles
wat we serveren gluten- en lac-
tosevrij.'' Van de vier soepen, zijn
er elke dag twee voor bezorging
aan huis. ,,Op de Facebookpa-
gina kunnen mijn klanten kiezen
en tot tien uur 's avonds bestel
len. Daarna maak ik de balans
op en bestel ik de ingrediënten
die ik nodig heb. Soms gaat er
vijftig liter soep op een dag door.
Soep Sap loopt goed. Dat
komt waarschijnlijk doordat de
soep niet duur is, het nieuw is en
omdat iedereen wel soep lust.''
En dat appeltje? Dat idee deed
de kok op in een soepbar in
België. ,,Als je een appeltje eet
na je soepje, is je
mond weer lek
ker fris."
Eigenlijk is dit een makkie. Kerrie en cur
ry's zijn gemaakt voor Gewurztraminer
(zonder puntjes op de u in de Elzas!), want
die zijn kruidig en niet beendroog.
Bij de kerrieroomsoep met garnalen en pa
prika van Soep Sap kiezen we de Ge-
wurztraminer van Trimbach, één van de oud
ste wijnproducenten in de Elzas. Trimbach
heeft een herkenbare stijl: zuiver, elegant en
strak. Deze gewurztraminer bezit aroma's
van rozen, lychees, exotisch fruit als passie
vrucht en ananas en ook hints van gember
en kerrie. Met zo'n wijn erbij wordt soep een
feestje.