II Samantha neemt Hotel Zeeland in Tholen over en maakt er Sam van OWER O THE ODELS Stedelijk Museum -BREDA 7 mers anderzijds. ,,Waar het kon hebben we de oude deuren behou den. Ook al zijn ze nauwelijks 1,70 hoog. Aan de buitenkant hebben we nagels en de kieren zichtbaar gelaten, maar aan de binnenkant moest er een nieuwe plaat tegen die minimaal dertig minuten brand werend is." Kloeg vindt het minstens zo be langrijk dat één van de bekendste monumenten van de stad er weer 'zeker zeventig jaar' tegenaan kan. ,,Wanneer het weer kan, gaan we ook zeker een open dag houden." Ook onderstreept hij dat straks ie dereen die wil mag ontbijten in één van de drie bijzondere ver trekken. ,,We willen leven bren gen in dit deel van de stad. 's Avonds zal er weer licht branden. De deur, met zicht op die mooie trappen, staat overdag altijd open." De openbare Manhuistuin aan de achterkant noemt hij een ca deautje. ,,Daar zullen we ook goed voor zorgen. Als er een pizzadoos rondslingert, ruimen wij die op." HOTEL RIJKS IN ALLE LUXE OVERNACHTEN Eeuwenlang sleten welgestelde Goesenaren hun oude dag in het Oude Manhuis. Nadat het Rijksmonument meermaals van functie veranderde, kan binnenkort opnieuw in alle luxe overnacht worden aan de Zusterstraat. Een jaar lang zette Mi chel Kloeg alles op alles om 11 december de deuren van Boutique Hotel Rijks te openen. Ondanks dat in elke kamer nog volop gewerkt wordt, maakt de Walcherse hotelier zich geen zor gen over de deadline. Van bed dengoed tot boekingssysteem: al les is over drie weken tiptop in orde. ,,Ook het personeel is er he lemaal klaar voor. Maar na de pers conferentie van gisteravond heb ik besloten de opening uit te stellen. Als hotel mogen we open, maar ik wil solidair zijn met alle collega's in de stad die nog niet open mo gen." Kloeg heeft hen ook nodig. De tachtig gasten van Rijks kunnen al leen ontbijten in het hotel. Een be wuste keuze. ,,Je kunt zelf een hele brigade optuigen en gasten overtui gen dat ze vooral hier moeten eten, maar dat kannibaliseert alleen maar. Het is juist de bedoeling dat wij de mensen naar Goes halen en dat de horeca ze opvangt." Daar waar Goes grossiert in res taurants, is er volgens Kloeg juist gebrek aan hotelkamers. ,,De bin nenstad telt nog geen honderd ka mers. Heel weinig in vergelijking met andere steden." Met Rijks ko- men er veertig kamers bij. ,,Daar- van is er niet één dezelfde", be noemt hij het pluspunt van een 'boutique hotel'. Daar is niets aan gelogen, blijkt tijdens de rondlei ding. Een bijzonder raampje, mooie balken of een originele deur: overal valt wel iets bijzonders te zien. Vooral de 'suites' in de vleugel naast het museum zijn uniek te noemen. De één baadt door de vele ramen rondom in zonlicht en heeft een sauna, terwijl de andere suite opvalt door een knoepert van een balk op ooghoogte. In twee hoeken zijn doorgangen te vinden naar smalle nisjes. ,,Hier paste net de badkamer in en aan de andere We willen leven brengen in dit deel van de stad kant komt een kamertje waar net een stapelbed in past. Dat is toch fantastisch voor de kinderen?" Alles was verpauperd De luxe kamers zijn al bijna af. ,,Je kunt j e niet voorstellen hoe het hier een jaar geleden uitzag. Alles was extreem verpauperd. Veel vloeren waren verzakt of zelfs helemaal rot." Het hele project heeft zo'n 6 miljoen gekost. Dat geld is groten deels opgebracht door investeer ders die één of meerdere kamers hebben gekocht. ,,Brabanders bij voorbeeld, die voor een kleine ver goeding per nacht maximaal zes weken per jaar gebruik mogen ma ken van hun suite. Maar ook Goese- naren die hun kans grepen en zei den: dat Oude Manhuis is voor mij!" Een eeuwenoud rijksmonu ment verbouwen tot hotel betekent continue balanceren tussen het be houd van oude elementen ener zijds en het creëren van comforta bele, energiezuinige en veilige ka- Voor Kuhn voelt de nieuwe start een beetje als thuiskomen. Een aantal jaren heeft ze bij Hotel Zee land in de bediening gewerkt. Na een kort uitstapje met een eigen bedrijf gespecialiseerd in bedrijfs kleding, keert ze nu terug als eige- naresse van het hotel-restaurant in het centrum van Tholen. ,,Het is een droom die uitkomt, we gaan er iets moois van maken." Fris kleurtje Dat de horeca voorlopig nog dicht blijft, baart Kuhn geen zorgen. ,,Heel simpel: het kan alleen maar beter gaan." Begin januari krijgt ze officieel de sleutel. Als de verbou wing volgens planning verloopt, wil ze begin maart de deuren ope nen. ,,Het sanitair in de hotelka mers gaan we vervangen, de bar krijgt een prominentere plek en we geven alles een fris kleurtje. Te gen de tijd dat we klaar zijn, kun nen we vast weer gasten ontvan- gen." De koop van het hotel was volgens Kuhn snel geregeld. ,,Dat is het voordeel als je de eigenaren kent. We waren er heel snel aan uit." Paul en Henriëtte van Tatenhove hebben Hotel Zeeland zestien jaar gerund. Het hotel-restaurant stond al enige jaren te koop. Hoewel het bedrijf nu is verkocht, blijft het paar actief in de horeca als uitba ters van het Koggedek, het club huis in de haven van Tholen. Met de overname door Kuhn verandert ook de naam van het ho tel naar Hotel Restaurant Sam. Een afkorting voor Samantha en een verwijzing naar het nieuwe con cept 'Share a moment'. CURATED BY JAN HOEK T/M 29 NOVEMBER STEDELIJKMUSEUMBREDA.NL donderdag 19 november 2020 Kijk op de site bij /video Hotel Rijks in Goes klaar voor opening Oude Manhuis krijgt nieuw leven Joeri Wisse Goes Eén van de nieuwe dakramen, uitgevoerd in oude stijl. Kloeg: ,,In elke kamer moet daglicht zijn en een raampje open kun nen. Onze gasten komen naar Zeeland voor de frisse lucht.'' FOTO'S MARCELLE DAVIDSE Michel Kloeg, exploitant van Hotel Rijks in het trappenhuis van het Oude Manhuis. ,,Eén van de mooiste plaatsen in het gebouw.'' -Michel Kloeg, hotelier y In het rijks monument zijn oude elemen ten behouden. Hotel Zeeland aan de Kaaij in Tholen heeft een nieuwe eige naar. Paul en Henriëtte van Ta- tenhove dragen na zestien jaar het stokje over aan Samantha Kuhn (26). Met de verkoop van het hotel-restaurant verandert ook de naam. Timo van de Kasteele Tholen BredaPhoto

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 52