II
Samantha neemt Hotel Zeeland in
Tholen over en maakt er Sam van
OWER
O THE
ODELS
Stedelijk
Museum
-BREDA
7
mers anderzijds. ,,Waar het kon
hebben we de oude deuren behou
den. Ook al zijn ze nauwelijks 1,70
hoog. Aan de buitenkant hebben
we nagels en de kieren zichtbaar
gelaten, maar aan de binnenkant
moest er een nieuwe plaat tegen die
minimaal dertig minuten brand
werend is."
Kloeg vindt het minstens zo be
langrijk dat één van de bekendste
monumenten van de stad er weer
'zeker zeventig jaar' tegenaan kan.
,,Wanneer het weer kan, gaan we
ook zeker een open dag houden."
Ook onderstreept hij dat straks ie
dereen die wil mag ontbijten in
één van de drie bijzondere ver
trekken. ,,We willen leven bren
gen in dit deel van de stad. 's
Avonds zal er weer licht branden.
De deur, met zicht op die mooie
trappen, staat overdag altijd open."
De openbare Manhuistuin aan de
achterkant noemt hij een ca
deautje. ,,Daar zullen we ook goed
voor zorgen. Als er een pizzadoos
rondslingert, ruimen wij die op."
HOTEL RIJKS IN ALLE LUXE OVERNACHTEN
Eeuwenlang sleten
welgestelde
Goesenaren hun
oude dag in het
Oude Manhuis. Nadat
het Rijksmonument
meermaals van functie
veranderde, kan
binnenkort opnieuw in
alle luxe overnacht
worden aan de
Zusterstraat.
Een jaar lang zette Mi
chel Kloeg alles op alles
om 11 december de
deuren van Boutique
Hotel Rijks te openen.
Ondanks dat in elke kamer nog
volop gewerkt wordt, maakt de
Walcherse hotelier zich geen zor
gen over de deadline. Van bed
dengoed tot boekingssysteem: al
les is over drie weken tiptop in
orde. ,,Ook het personeel is er he
lemaal klaar voor. Maar na de pers
conferentie van gisteravond heb ik
besloten de opening uit te stellen.
Als hotel mogen we open, maar ik
wil solidair zijn met alle collega's
in de stad die nog niet open mo
gen."
Kloeg heeft hen ook nodig. De
tachtig gasten van Rijks kunnen al
leen ontbijten in het hotel. Een be
wuste keuze. ,,Je kunt zelf een hele
brigade optuigen en gasten overtui
gen dat ze vooral hier moeten eten,
maar dat kannibaliseert alleen
maar. Het is juist de bedoeling dat
wij de mensen naar Goes halen en
dat de horeca ze opvangt."
Daar waar Goes grossiert in res
taurants, is er volgens Kloeg juist
gebrek aan hotelkamers. ,,De bin
nenstad telt nog geen honderd ka
mers. Heel weinig in vergelijking
met andere steden." Met Rijks ko-
men er veertig kamers bij. ,,Daar-
van is er niet één dezelfde", be
noemt hij het pluspunt van een
'boutique hotel'. Daar is niets aan
gelogen, blijkt tijdens de rondlei
ding. Een bijzonder raampje, mooie
balken of een originele deur: overal
valt wel iets bijzonders te zien.
Vooral de 'suites' in de vleugel
naast het museum zijn uniek te
noemen. De één baadt door de
vele ramen rondom in zonlicht en
heeft een sauna, terwijl de andere
suite opvalt door een knoepert van
een balk op ooghoogte. In twee
hoeken zijn doorgangen te vinden
naar smalle nisjes. ,,Hier paste net
de badkamer in en aan de andere
We willen leven
brengen in dit deel
van de stad
kant komt een kamertje waar net
een stapelbed in past. Dat is toch
fantastisch voor de kinderen?"
Alles was verpauperd
De luxe kamers zijn al bijna af. ,,Je
kunt j e niet voorstellen hoe het hier
een jaar geleden uitzag. Alles was
extreem verpauperd. Veel vloeren
waren verzakt of zelfs helemaal
rot." Het hele project heeft zo'n 6
miljoen gekost. Dat geld is groten
deels opgebracht door investeer
ders die één of meerdere kamers
hebben gekocht. ,,Brabanders bij
voorbeeld, die voor een kleine ver
goeding per nacht maximaal zes
weken per jaar gebruik mogen ma
ken van hun suite. Maar ook Goese-
naren die hun kans grepen en zei
den: dat Oude Manhuis is voor
mij!" Een eeuwenoud rijksmonu
ment verbouwen tot hotel betekent
continue balanceren tussen het be
houd van oude elementen ener
zijds en het creëren van comforta
bele, energiezuinige en veilige ka-
Voor Kuhn voelt de nieuwe start
een beetje als thuiskomen. Een
aantal jaren heeft ze bij Hotel Zee
land in de bediening gewerkt. Na
een kort uitstapje met een eigen
bedrijf gespecialiseerd in bedrijfs
kleding, keert ze nu terug als eige-
naresse van het hotel-restaurant in
het centrum van Tholen. ,,Het is
een droom die uitkomt, we gaan er
iets moois van maken."
Fris kleurtje
Dat de horeca voorlopig nog dicht
blijft, baart Kuhn geen zorgen.
,,Heel simpel: het kan alleen maar
beter gaan." Begin januari krijgt ze
officieel de sleutel. Als de verbou
wing volgens planning verloopt,
wil ze begin maart de deuren ope
nen. ,,Het sanitair in de hotelka
mers gaan we vervangen, de bar
krijgt een prominentere plek en
we geven alles een fris kleurtje. Te
gen de tijd dat we klaar zijn, kun
nen we vast weer gasten ontvan-
gen." De koop van het hotel was
volgens Kuhn snel geregeld. ,,Dat is
het voordeel als je de eigenaren
kent. We waren er heel snel aan
uit."
Paul en Henriëtte van Tatenhove
hebben Hotel Zeeland zestien jaar
gerund. Het hotel-restaurant stond
al enige jaren te koop. Hoewel het
bedrijf nu is verkocht, blijft het
paar actief in de horeca als uitba
ters van het Koggedek, het club
huis in de haven van Tholen.
Met de overname door Kuhn
verandert ook de naam van het ho
tel naar Hotel Restaurant Sam. Een
afkorting voor Samantha en een
verwijzing naar het nieuwe con
cept 'Share a moment'.
CURATED BY JAN HOEK
T/M 29 NOVEMBER STEDELIJKMUSEUMBREDA.NL
donderdag 19 november 2020
Kijk op de site bij /video
Hotel Rijks in Goes
klaar voor opening
Oude Manhuis krijgt nieuw leven
Joeri Wisse
Goes
Eén van de nieuwe dakramen,
uitgevoerd in oude stijl. Kloeg:
,,In elke kamer moet daglicht
zijn en een raampje open kun
nen. Onze gasten komen naar
Zeeland voor de frisse lucht.''
FOTO'S MARCELLE DAVIDSE
Michel Kloeg, exploitant van Hotel Rijks in het trappenhuis van
het Oude Manhuis. ,,Eén van de mooiste plaatsen in het gebouw.''
-Michel Kloeg, hotelier
y In het rijks
monument zijn
oude elemen
ten behouden.
Hotel Zeeland aan de Kaaij in
Tholen heeft een nieuwe eige
naar. Paul en Henriëtte van Ta-
tenhove dragen na zestien jaar
het stokje over aan Samantha
Kuhn (26). Met de verkoop van
het hotel-restaurant verandert
ook de naam.
Timo van de Kasteele
Tholen
BredaPhoto