A
m
Ui
OWER
O THE
ODELS
Stedelijk
Museum
-BREDA
II
Boodschap voor shoppers: blijf rechts!
7
mm
VERSE KRUIDEN EVERT VAN DILST PLANT EETBARE TUIN, OOK VOOR ANDERE KOKS
Op een lap grond bij
Ellemeet van 1200
vierkante meter
groot legt Evert van
Dilst komend voor
jaar een eetbare pluktuin aan. Met
verse kruiden om mee te koken en
thee van te zetten en met allerlei
wilde bloemen, die ook eetbaar
zijn. Om vers uit te oogsten voor
zijn eigen restaurant in Zonne-
maire. Ook andere koks in de
buurt kunnen er gebruik van ma
ken. Op welke manier precies weet
Van Dilst nog niet. ,,Dat moet ik
nog uitzoeken. Ik ga eerst maar
eens praten met een paar restau
rants."
Schuddebeurse bos
Van Dilst houdt van lekkers uit de
buurt. Jonge toppen van brandne
tels haalt hij in het Schuddebeurse
bos, munt en andere ingrediënten
uit de plantenbakken in de tuin
van d'Ouwe Smisse. Worden er
ganzen afgeschoten, is hij er als de
kippen bij om te kijken of er iets
smakelijks van valt te maken. En
ziet hij in het wild iets eetbaars
groeien of bloeien, gebruikt hij het
als het even kan in zijn eigen keu-
ken. ,,Omdat er hartstikke veel
spul staat waar niks mee gebeurt.
Dat vind ik zonde."
Afgelopen zomer kon hij bij
boeren in de buurt een paar stro
ken gebruiken om onder meer ka
mille te kweken. Maar Van Dilst
wil meer. Hij liet zich inspireren
door de stadstuinen van Rotter
damse Munt waar je met een
knipkaart je eigen bloemen,
theekruiden en andere smaakma
kers kunt halen. ,,Er zijn een paar
dingen die ik belangrijk vind. Of
een product moet van het eiland
komen óf het moet biologisch
zijn." Vooral het eilandelijke spul
gaat 'm aan het hart.
De tunnelkas en zakjes zaad lig-
Laatst heb ik
winterpostelein
geplant;
honderdvijftig
plantjes
gen klaar. Kraailook, herderstasjes,
komkommerkruid en paarse li
moenklaver: je kunt het zo gek
niet bedenken of het gaat dit voor
jaar de grond in. ,,Dat is goed voor
de biodiversiteit en je hebt een
goed verhaal naar de mensen die
hier komen eten."
Nu de horeca door corona dicht
is, steekt Van Dilst regelmatig de
handen uit de mouwen op biolo
gische kwekerij Zuidbos in Noord-
gouwe. Daar haalt hij als kok ook
groenten vandaan. ,,Het is lekker
om buiten bezig te zijn én om te
zien hoe dat met die producten
precies allemaal gaat. Laatst heb ik
winterpostelein geplant: honderd
vijftig plantjes. Dat is gewoon
enorm lang op je knieën zitten. Ik
wist niet dat ik daar spieren had."
Bierbrouwerij
De horecasluiting tijdens de eer
ste coronagolf greep de restau-
ranthouder onder meer aan om
samen met medewerker Raoul
Markaban bier te brouwen, ver
noemd naar de Zierikzeese bier
brouwerij 'In den Eenhoorn' die
rond 1640 heeft bestaan. Ook de
hop voor die drank, en ingrediën
ten voor ander heerlijks als zelf
gemaakte limoncello, groeien
straks allemaal in de Tuin van
Schouwen-Duiveland. In dit ge
val op Ellemeets land.
Van Dilst: ,,Maar je kunt bijna
alles van Schouwen-Duiveland
zelf halen. Het is jammer dat dat
niet zo bekend is. Er zou eigenlijk
een soort index moeten zijn van
alle spullen die je hier kunt krij -
gen."
Ga je eten of drinken
bij d'Ouwe Smisse in
Zonnemaire dan weet
je dat je waar krijgt voor
je geld. Vers en goed
spul. Bij voorkeur van
het eiland. Straks meer
dan ooit. Evert van Dilst
plant zijn eigen Tuin van
Schouwen-Duiveland
aan. Oók te gebruiken
door andere koks uit de
buurt.
Hs*1
_n
V
Dat alles natuurlijk in het kader
van het coronavirus. De gemeente
en de Ondernemers Organisatie
Goes (OOG) willen dat mensen
voldoende afstand van elkaar hou
den om verspreiding van het virus
te voorkomen.
Eerder werden stickers op de
straatstenen aangebracht, later
werden die vervangen door een
boodschap in krijtverf. ,,Maar om
dat die steeds minder leesbaar
werd en de coronacrisis helaas nog
niet voorbij is, waren nieuwe weg
markeringen nodig", legt een
woordvoerster van de gemeente
uit. Gekozen is nu voor een duide
lijke gele streep, die als het goed is
weerbestendig is en dus minder
snel zal slijten.
De middenlijn is er mede geko
men op het verzoek van OOG en
moet bezoekers stimuleren om
rechts aan te houden als ze door de
winkelstraten lopen. Tenzij ze snel
even moeten oversteken om aan de
linkerkant van de straat een winkel
in te gaan uiteraard.
CURATED BY JAN HOEK
T/M 29 NOVEMBER STEDELIJKMUSEUMBREDA.NL
donderdag 19 november 2020
Smaakmakers uit eigen pluktuin
Zonnemaire
Evert van Dilst aan het werk bij de biologische kwekerij Zuidbos in Noordgouwe. foto sandra schimmelpennink
- Evert van Dilst
Esme Soesman
l\
ikl
Sw
Sfc *v
f
Veel duidelijker kan het niet
worden. Een gele lijn die over
de volle lengte van de Goese
winkelstraten loopt, maakt be
zoekers duidelijk dat ze rechts
moeten blijven lopen.
Rob Paardekam
Goes
M Een gele lijn
loopt over de
volle lengte
van de Goese
winkelstraten,
zoals hier de
Lange Kerk
straat. FOTO
MARCELLE DAVIDSE
BredaPhoto