A m Ui OWER O THE ODELS Stedelijk Museum -BREDA II Boodschap voor shoppers: blijf rechts! 7 mm VERSE KRUIDEN EVERT VAN DILST PLANT EETBARE TUIN, OOK VOOR ANDERE KOKS Op een lap grond bij Ellemeet van 1200 vierkante meter groot legt Evert van Dilst komend voor jaar een eetbare pluktuin aan. Met verse kruiden om mee te koken en thee van te zetten en met allerlei wilde bloemen, die ook eetbaar zijn. Om vers uit te oogsten voor zijn eigen restaurant in Zonne- maire. Ook andere koks in de buurt kunnen er gebruik van ma ken. Op welke manier precies weet Van Dilst nog niet. ,,Dat moet ik nog uitzoeken. Ik ga eerst maar eens praten met een paar restau rants." Schuddebeurse bos Van Dilst houdt van lekkers uit de buurt. Jonge toppen van brandne tels haalt hij in het Schuddebeurse bos, munt en andere ingrediënten uit de plantenbakken in de tuin van d'Ouwe Smisse. Worden er ganzen afgeschoten, is hij er als de kippen bij om te kijken of er iets smakelijks van valt te maken. En ziet hij in het wild iets eetbaars groeien of bloeien, gebruikt hij het als het even kan in zijn eigen keu- ken. ,,Omdat er hartstikke veel spul staat waar niks mee gebeurt. Dat vind ik zonde." Afgelopen zomer kon hij bij boeren in de buurt een paar stro ken gebruiken om onder meer ka mille te kweken. Maar Van Dilst wil meer. Hij liet zich inspireren door de stadstuinen van Rotter damse Munt waar je met een knipkaart je eigen bloemen, theekruiden en andere smaakma kers kunt halen. ,,Er zijn een paar dingen die ik belangrijk vind. Of een product moet van het eiland komen óf het moet biologisch zijn." Vooral het eilandelijke spul gaat 'm aan het hart. De tunnelkas en zakjes zaad lig- Laatst heb ik winterpostelein geplant; honderdvijftig plantjes gen klaar. Kraailook, herderstasjes, komkommerkruid en paarse li moenklaver: je kunt het zo gek niet bedenken of het gaat dit voor jaar de grond in. ,,Dat is goed voor de biodiversiteit en je hebt een goed verhaal naar de mensen die hier komen eten." Nu de horeca door corona dicht is, steekt Van Dilst regelmatig de handen uit de mouwen op biolo gische kwekerij Zuidbos in Noord- gouwe. Daar haalt hij als kok ook groenten vandaan. ,,Het is lekker om buiten bezig te zijn én om te zien hoe dat met die producten precies allemaal gaat. Laatst heb ik winterpostelein geplant: honderd vijftig plantjes. Dat is gewoon enorm lang op je knieën zitten. Ik wist niet dat ik daar spieren had." Bierbrouwerij De horecasluiting tijdens de eer ste coronagolf greep de restau- ranthouder onder meer aan om samen met medewerker Raoul Markaban bier te brouwen, ver noemd naar de Zierikzeese bier brouwerij 'In den Eenhoorn' die rond 1640 heeft bestaan. Ook de hop voor die drank, en ingrediën ten voor ander heerlijks als zelf gemaakte limoncello, groeien straks allemaal in de Tuin van Schouwen-Duiveland. In dit ge val op Ellemeets land. Van Dilst: ,,Maar je kunt bijna alles van Schouwen-Duiveland zelf halen. Het is jammer dat dat niet zo bekend is. Er zou eigenlijk een soort index moeten zijn van alle spullen die je hier kunt krij - gen." Ga je eten of drinken bij d'Ouwe Smisse in Zonnemaire dan weet je dat je waar krijgt voor je geld. Vers en goed spul. Bij voorkeur van het eiland. Straks meer dan ooit. Evert van Dilst plant zijn eigen Tuin van Schouwen-Duiveland aan. Oók te gebruiken door andere koks uit de buurt. Hs*1 _n V Dat alles natuurlijk in het kader van het coronavirus. De gemeente en de Ondernemers Organisatie Goes (OOG) willen dat mensen voldoende afstand van elkaar hou den om verspreiding van het virus te voorkomen. Eerder werden stickers op de straatstenen aangebracht, later werden die vervangen door een boodschap in krijtverf. ,,Maar om dat die steeds minder leesbaar werd en de coronacrisis helaas nog niet voorbij is, waren nieuwe weg markeringen nodig", legt een woordvoerster van de gemeente uit. Gekozen is nu voor een duide lijke gele streep, die als het goed is weerbestendig is en dus minder snel zal slijten. De middenlijn is er mede geko men op het verzoek van OOG en moet bezoekers stimuleren om rechts aan te houden als ze door de winkelstraten lopen. Tenzij ze snel even moeten oversteken om aan de linkerkant van de straat een winkel in te gaan uiteraard. CURATED BY JAN HOEK T/M 29 NOVEMBER STEDELIJKMUSEUMBREDA.NL donderdag 19 november 2020 Smaakmakers uit eigen pluktuin Zonnemaire Evert van Dilst aan het werk bij de biologische kwekerij Zuidbos in Noordgouwe. foto sandra schimmelpennink - Evert van Dilst Esme Soesman l\ ikl Sw Sfc *v f Veel duidelijker kan het niet worden. Een gele lijn die over de volle lengte van de Goese winkelstraten loopt, maakt be zoekers duidelijk dat ze rechts moeten blijven lopen. Rob Paardekam Goes M Een gele lijn loopt over de volle lengte van de Goese winkelstraten, zoals hier de Lange Kerk straat. FOTO MARCELLE DAVIDSE BredaPhoto

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 50