Goesenaar is nieuwe voorzitter van het Gastronomisch Gilde Ontmoet een kunstenaar 5 VIJF VRAGEN AAN HANS EVERSE Vier op de vijf restaurants hebben het moeilijk «I „Eerst zag ik er een beetje te genop: ergens nieuw beginnen, nog niemand kennen en thuis moeten werken - dat leek me een ingewikkelde combinatie. Maar het valt eigenlijk reuze mee. Dankzij de webcam kunnen we el kaar zien en voelt het tóch per soonlijk. Vandaag had ik de hele dag online kennismakingsmee tings. Nee, ik had niet het gevoel dat ik meteen bij ze thuis op de bank zat, haha. Via Teams (veelge bruikt communicatieplatform van Microsoft) kun je de achtergrond 'blurren', en dat doen de meeste nieuwe collega's dan ook. Ik heb weinig interieurs gezien." Koetjes en kalfjes Maertens mist vooral de wat luch tigere gesprekken met collega's wanneer ze niet op kantoor zit. „Online verloopt de communica tie doelmatiger. Even over dingen uit je privésfeer praten, of over koetjes en kalfjes en een grapje tussendoor, dat doe je niet zo snel. Wat het werk betreft denk ik dat je sneller schakelt wanneer je fysiek samenwerkt. Als je even meekijkt met een collega gaat dat vaak mak kelijker." Het voordeel van thuiswerken is vooral dat het efficiënt is, zegt ze. „Je wordt niet gestoord dus je kan meters maken." Lachend: „Want ook als ik op kantoor met bij een gesprek betrokken ben, heb ik toch PASPOORT altijd de neiging om half mee te luisteren." Al met al hoopt ze haar werkda gen - mits verantwoord uiteraard - zo snel mogelijk tussen haar kersverse collega's op kantoor in Middelburg doorbrengen. Wat meer dynamiek in haar bestaan kan geen kwaad namelijk. „Sinds corona ben ik altijd thuis bezig. Als ik ook geen boodschappen hoef te doen, sowieso nergens Dankzij de webcam kunnen we elkaar zien en voelt het tóch persoonlijk heen hoef, dan is mijn wereldje erg klein. Gelukkig geef ik nog at- letiektraining, loop ik hard en spreek ik af en toe, hoe lastig dat nu ook is, even met iemand af." Haar man geeft les op een mid delbare school over de grens, in Eeklo. „Die heeft vorig schooljaar, van maart tot juni, ook vanuit huis gewerkt. Toen waren de kinderen, die zijn dertien, ook thuis. Dus za ten we hier met zijn vieren, want ik werkte bij mijn vorige werkge ver ook thuis sinds de eerste golf. Ging eigenlijk prima, hoor. Ook omdat we ruim wonen, natuurlijk. Als je op een flatje in de stad zit, is het allemaal een stuk lastiger denk ik. Hier zat ieder met z'n laptop op zijn eigen plekje." Kat op schoot Haar kinderen weten dat ze niet zomaar ineens bij hun moeder moeten binnenvallen wanneer ze uit school komen. En daar houden ze zich netjes aan. Dat betekent overigens niet dat ze nooit wordt afgeleid tijdens het thuiswerken. „Vorige week sprong tijdens één van mijn eerste Teams-vergade ringen bij PZEM één van onze kat ten op mijn schoot. En ze wilde daar per se blijven zitten! Verras send, want het was de minst aan hankelijke van de twee. Even later liep ze doodleuk over het toetsen bord en door het beeldscherm. Was niet heel handig." Goes Galerie van den Berge in Goes opent zaterdag de derde en laatste tentoonstelling in het kader van haar 30-jarig bestaan. Belangstel lenden kunnen tijdens de looptijd van de expositie de deelnemende kunstenaars bezoeken. Elke zaterdag zijn kunstenaars aanwezig. De galerie mag vanwege de coronabeperkingen maximaal tien bezoekers per keer ontvangen. Reserveren voor een ontmoeting kan daarom via de website. Er is een voorlopig schema opge steld. Zaterdag 21 november: Ton van Kints en Dave Meijer (13.00 tot 15.00 uur), Tamara Dees en Jus Juchtmans (15.00-17.00 uur). Za terdag 28 november: P.B. Van Ros- sem en Jus Juchtmans (13.00-15.00 uur), Jan van Munster en Dave Meijer (15.00-17.00 uur). Zaterdag 12 december: Tamara Dees (13.00 15.00 uur). Zaterdag 19 december: Jan van Munster (15.00-17.00 uur). De tentoonstelling, Reasons To Be Cheerful (Part 3) getiteld, loopt tot en met zaterdag 19 december en is elke vrijdag en zaterdag te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur. donderdag 19 november 2020 GO kun je meters maken l iSr SS Ai.V.iVv, VAVvVv.,,:,^ 'üNia kVWWW\.l ^■uiiiiliit iS.MÏMiiii. ÜUi i Naam: Corinne Maertens- Haeck Woonplaats: Nummer Een Leeftijd: 40 jaar Werkgever: PZEM in Middel burg Functie: BI-developer (Busi ness Intelligence) Werkt normaal in: het kan toor van PZEM in Middelburg Werkt nu in: haar huis in Nummer Een -Corinne Maertens Hans Everse (41) uit Goes is de nieuwe voorzitter-president van het Gastronomisch Gilde, de grootste culinaire vereniging van Nederland waarbij 1500 pro fessionals zijn aangesloten. Van leerling-koks tot sterrenchefs. Wat doet dat gilde precies? Vijf vragen aan de voorzitter. Frank Balkenende Goes Voormalig instellingskok Hans Everse werkt als zelfstandig als 'Inspirerend adviseur gezond eten'. Verder is hij eigenaar van Zilt-E, dat gezonde producten zonder smaakversterkers en E- nummers verkoopt. Ook is hij mede-eigenaar van Ooster- schelde BV, dat gezuiverd zeewa ter aan de man brengt. Laten we makkelijk beginnen. Waarom is Hans Everse be noemd tot voorzitter-presi dent van het Gastronomisch Gilde? ,,Ik ben al vele jaren bestuurslid en voorzitter van de vakgroep Koks- gilde. Sinds 2016 was ik ook vice- president. Dat was het jaar dat het Gastronomisch Gilde ont stond uit een fusie van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en het Koksgilde. Helaas is vorig jaar onze voorzitter-president Gerrit Greveling overleden. De functie was dus vacant. Ja, ik ben zeker trots op deze benoeming." 2 Wie kan lid worden van het gilde? „Alle food- en gastvrijheids professionals in de horeca, cate ring, educatie en zorg. Niet alleen koks, maar ook gastheren en - vrouwen en sommeliers. En van jong tot oud, van keukenhulp tot meesterkok. We brengen ze onder in specifieke vakgroepen, te weten de SVH Meesters, het Koksgilde, Gastvrijheid, de Jonge Garde en de vakgroep Wedstrij den. Zonder het gilde is er geen nationaal kampioenschap koken en worden er geen landenteams afgevaardigd naar Europese wed strijden." Hans Everse. 3 Welk doel streeft het gilde na? ,,Behoud van het am bacht. Dat klinkt oubollig, maar het draait allemaal om ken nisoverdracht, opleiden en elkaar inspireren. Je kunt natuurlijk bouil lon uit een pakje gebruiken, maar een goede kok leert bouillon van botten te trekken. Michel van der Kroft van 't Nonnetje in Harderwijk staat heel mooie patés te maken. Wie kan dat nog? Dat originele vakmanschap moet je levend hou den. Tegelijkertijd is duurzaam, gezond en lokaal de trend in de gastronomie: gebruik groente, vlees en vis uit je eigen omgeving en kook met de seizoenen mee." 4 De horeca is dicht. Denk je dat restaurants rond de kerst weer open kunnen? ,,Ik hoop het, want vier op de vijf restaurants hebben het moeilijk. Maar als ik Mark Rutte zo hoor, vrees ik van niet." 5 Welke boodschap heb jij nu voor Zeeuwse lekkerbek ken? ,,Steun met de kerstdagen een Zeeuws restaurant. Bestel een thuismenu of haal een maaltijd af, zodat die horeca-ondernemers met kerst zelf niet op een houtje moeten bijten." Rolf Bosboom

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 33