Goesenaar is nieuwe
voorzitter van het
Gastronomisch Gilde
Ontmoet een kunstenaar
5
VIJF VRAGEN AAN HANS EVERSE
Vier op de vijf
restaurants
hebben
het moeilijk
«I
„Eerst zag ik er een beetje te
genop: ergens nieuw beginnen,
nog niemand kennen en thuis
moeten werken - dat leek me een
ingewikkelde combinatie. Maar
het valt eigenlijk reuze mee.
Dankzij de webcam kunnen we el
kaar zien en voelt het tóch per
soonlijk. Vandaag had ik de hele
dag online kennismakingsmee
tings. Nee, ik had niet het gevoel
dat ik meteen bij ze thuis op de
bank zat, haha. Via Teams (veelge
bruikt communicatieplatform van
Microsoft) kun je de achtergrond
'blurren', en dat doen de meeste
nieuwe collega's dan ook. Ik heb
weinig interieurs gezien."
Koetjes en kalfjes
Maertens mist vooral de wat luch
tigere gesprekken met collega's
wanneer ze niet op kantoor zit.
„Online verloopt de communica
tie doelmatiger. Even over dingen
uit je privésfeer praten, of over
koetjes en kalfjes en een grapje
tussendoor, dat doe je niet zo snel.
Wat het werk betreft denk ik dat je
sneller schakelt wanneer je fysiek
samenwerkt. Als je even meekijkt
met een collega gaat dat vaak mak
kelijker."
Het voordeel van thuiswerken is
vooral dat het efficiënt is, zegt ze.
„Je wordt niet gestoord dus je kan
meters maken." Lachend: „Want
ook als ik op kantoor met bij een
gesprek betrokken ben, heb ik toch
PASPOORT
altijd de neiging om half mee te
luisteren."
Al met al hoopt ze haar werkda
gen - mits verantwoord uiteraard
- zo snel mogelijk tussen haar
kersverse collega's op kantoor in
Middelburg doorbrengen. Wat
meer dynamiek in haar bestaan
kan geen kwaad namelijk. „Sinds
corona ben ik altijd thuis bezig.
Als ik ook geen boodschappen
hoef te doen, sowieso nergens
Dankzij de webcam
kunnen we elkaar
zien en voelt het
tóch persoonlijk
heen hoef, dan is mijn wereldje
erg klein. Gelukkig geef ik nog at-
letiektraining, loop ik hard en
spreek ik af en toe, hoe lastig dat
nu ook is, even met iemand af."
Haar man geeft les op een mid
delbare school over de grens, in
Eeklo. „Die heeft vorig schooljaar,
van maart tot juni, ook vanuit huis
gewerkt. Toen waren de kinderen,
die zijn dertien, ook thuis. Dus za
ten we hier met zijn vieren, want
ik werkte bij mijn vorige werkge
ver ook thuis sinds de eerste golf.
Ging eigenlijk prima, hoor. Ook
omdat we ruim wonen, natuurlijk.
Als je op een flatje in de stad zit, is
het allemaal een stuk lastiger denk
ik. Hier zat ieder met z'n laptop op
zijn eigen plekje."
Kat op schoot
Haar kinderen weten dat ze niet
zomaar ineens bij hun moeder
moeten binnenvallen wanneer ze
uit school komen. En daar houden
ze zich netjes aan. Dat betekent
overigens niet dat ze nooit wordt
afgeleid tijdens het thuiswerken.
„Vorige week sprong tijdens één
van mijn eerste Teams-vergade
ringen bij PZEM één van onze kat
ten op mijn schoot. En ze wilde
daar per se blijven zitten! Verras
send, want het was de minst aan
hankelijke van de twee. Even later
liep ze doodleuk over het toetsen
bord en door het beeldscherm.
Was niet heel handig."
Goes
Galerie van den Berge in Goes
opent zaterdag de derde en laatste
tentoonstelling in het kader van
haar 30-jarig bestaan. Belangstel
lenden kunnen tijdens de looptijd
van de expositie de deelnemende
kunstenaars bezoeken.
Elke zaterdag zijn kunstenaars
aanwezig. De galerie mag vanwege
de coronabeperkingen maximaal
tien bezoekers per keer ontvangen.
Reserveren voor een ontmoeting
kan daarom via de website.
Er is een voorlopig schema opge
steld. Zaterdag 21 november: Ton
van Kints en Dave Meijer (13.00 tot
15.00 uur), Tamara Dees en Jus
Juchtmans (15.00-17.00 uur). Za
terdag 28 november: P.B. Van Ros-
sem en Jus Juchtmans (13.00-15.00
uur), Jan van Munster en Dave
Meijer (15.00-17.00 uur). Zaterdag
12 december: Tamara Dees (13.00
15.00 uur). Zaterdag 19 december:
Jan van Munster (15.00-17.00 uur).
De tentoonstelling, Reasons To
Be Cheerful (Part 3) getiteld, loopt
tot en met zaterdag 19 december
en is elke vrijdag en zaterdag te
bezoeken tussen 13.00 en 17.00
uur.
donderdag 19 november 2020
GO
kun je meters maken
l
iSr
SS
Ai.V.iVv,
VAVvVv.,,:,^
'üNia
kVWWW\.l
^■uiiiiliit
iS.MÏMiiii.
ÜUi i
Naam: Corinne Maertens-
Haeck
Woonplaats: Nummer Een
Leeftijd: 40 jaar
Werkgever: PZEM in Middel
burg
Functie: BI-developer (Busi
ness Intelligence)
Werkt normaal in: het kan
toor van PZEM in Middelburg
Werkt nu in: haar huis in
Nummer Een
-Corinne Maertens
Hans Everse (41) uit Goes is de
nieuwe voorzitter-president van
het Gastronomisch Gilde, de
grootste culinaire vereniging
van Nederland waarbij 1500 pro
fessionals zijn aangesloten. Van
leerling-koks tot sterrenchefs.
Wat doet dat gilde precies? Vijf
vragen aan de voorzitter.
Frank Balkenende
Goes
Voormalig instellingskok Hans
Everse werkt als zelfstandig als
'Inspirerend adviseur gezond
eten'. Verder is hij eigenaar van
Zilt-E, dat gezonde producten
zonder smaakversterkers en E-
nummers verkoopt. Ook is hij
mede-eigenaar van Ooster-
schelde BV, dat gezuiverd zeewa
ter aan de man brengt.
Laten we makkelijk beginnen.
Waarom is Hans Everse be
noemd tot voorzitter-presi
dent van het Gastronomisch
Gilde?
,,Ik ben al vele jaren bestuurslid en
voorzitter van de vakgroep Koks-
gilde. Sinds 2016 was ik ook vice-
president. Dat was het jaar dat
het Gastronomisch Gilde ont
stond uit een fusie van het Gilde
van Nederlandse Meesterkoks en
het Koksgilde. Helaas is vorig jaar
onze voorzitter-president Gerrit
Greveling overleden. De functie
was dus vacant. Ja, ik ben zeker
trots op deze benoeming."
2 Wie kan lid worden van het
gilde?
„Alle food- en gastvrijheids
professionals in de horeca, cate
ring, educatie en zorg. Niet alleen
koks, maar ook gastheren en -
vrouwen en sommeliers. En van
jong tot oud, van keukenhulp tot
meesterkok. We brengen ze
onder in specifieke vakgroepen,
te weten de SVH Meesters, het
Koksgilde, Gastvrijheid, de Jonge
Garde en de vakgroep Wedstrij
den. Zonder het gilde is er geen
nationaal kampioenschap koken
en worden er geen landenteams
afgevaardigd naar Europese wed
strijden."
Hans Everse.
3 Welk doel streeft het gilde
na? ,,Behoud van het am
bacht. Dat klinkt oubollig,
maar het draait allemaal om ken
nisoverdracht, opleiden en elkaar
inspireren. Je kunt natuurlijk bouil
lon uit een pakje gebruiken, maar
een goede kok leert bouillon van
botten te trekken. Michel van der
Kroft van 't Nonnetje in Harderwijk
staat heel mooie patés te maken.
Wie kan dat nog? Dat originele
vakmanschap moet je levend hou
den. Tegelijkertijd is duurzaam,
gezond en lokaal de trend in de
gastronomie: gebruik groente,
vlees en vis uit je eigen omgeving
en kook met de seizoenen mee."
4 De horeca is dicht. Denk je
dat restaurants rond de
kerst weer open kunnen?
,,Ik hoop het, want vier op de vijf
restaurants hebben het moeilijk.
Maar als ik Mark Rutte zo hoor,
vrees ik van niet."
5 Welke boodschap heb jij nu
voor Zeeuwse lekkerbek
ken?
,,Steun met de kerstdagen een
Zeeuws restaurant. Bestel een
thuismenu of haal een maaltijd af,
zodat die horeca-ondernemers
met kerst zelf niet op een houtje
moeten bijten."
Rolf Bosboom