Intocht
In goede sangria
hoeft weinig fruit
Schappelijk
alternatief
Vlees van eigen mesterij
MARGOT
ZEELAND 11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Het is al heel wat jaren geleden dat ik samen
met de oudste Man mocht meevaren op de
sinterklaasboot. We ontvingen destijds
per post een brief van de sint zelf (die hebben we
nog!) dus dat maakte het extra bijzonder. Het was
wel uitkijken om dit Mannetje achter de scher
men zo te positioneren dat hij niet zag dat de sint
en zijn pieten zich nog aan het opmaken waren
en zich voorbereidden op de intocht. Maar wat
was het een feest om zo de stad binnen te varen
en mee te zwaaien naar alle mensen die langs de
kant stonden te zingen, springen en te zwaaien.
Toch een waar volksfeest, zo'n intocht, en
welke kleur de pieten hadden leek daarbij toen
nog niet van belang. Je gaat bijna vanzelf even ge
loven in het sinterklaasverhaal, zo leuk is het ei
genlijk. Ik dacht afgelopen week wel even dat ik
blij ben dat ik nu geen kleine kinderen heb, want
ik had al die intochten die we zelf langs de kant
stonden in weer en wind, niet willen missen.
Met bij thuiskomst steevast erwtensoep met
roggebrood en spek om even op temperatuur te
komen. Want tsja, toen was het gewoon koud in
november en niet net zoals de afgelopen week
bijna lenteachtig. Maar tijden veranderen zo snel
en zo hard. Soms kan ik het niet meer bijhouden,
laat staan mijn ouders. Die kunnen het allemaal
niet meer volgen, al zingen ze alle sinterklaas
liedjes nog steeds uit volle borst mee. Sommige
dingen vergeet je nu eenmaal nooit.
Een recept van erwtensoep, in een vegetarische
variant, want ook die tijden veranderen. Kook 250
gram gedroogde spliterwten met 1,5 liter water en
1 groentebouillonblokje en laat het 1 uur zachtjes
staan. Voeg er daarna stukjes winterpeen, 2 ge
snipperde uien, een prei in ringen, knolselderij in
blokjes, 3 laurierblaadjes en wat peperkorrels aan
toe en laat pruttelen. Vaak smaakt de soep een
dag later trouwens het best. Serveer er rogge
brood met oude kaas bij.
DE WIJNTIP
UJe gaat bijna vanzelf even geloven in het
sinterklaasverhaal, zo leuk is het eigenlijk
Helaas zijn die prijzig omdat de
vraag groot en het aanbod klein is.
De hele Bourgogne produceert na
melijk net zoveel als een beetje
Bordeaux-chateau. Toch kiezen we
vanwege de boeuf voor een pinot
noir, maar niet uit Frankrijk. Chili
biedt immers aardige pinot noirs
voor schappelijke prijzen.
De Cono Sur Bicicleta pinot noir
heeft natuurlijk niet de verfijning
van een echte Bourgogne, maar hij
kost dan ook weinig. Voor zes euro
koop je een sappige doordrinker
met impressies van rood en zwart
fruit en een zinderend zwart pe
pertje. En nog bio ook!
,,Ik vind puur en natuur belang
rijke pijlers van mijn bedrijf
evenals respect voor het dier",
zegt hij gepassioneerd. ,,Bij Sluis
heb ik eigen koeien lopen die ik
zelf slacht in het slachthuis en
hier achter de winkel uitbeen.
Op de wallen bij Retranchement
lopen Black Angus koeien die ik
ook zelf slacht. Ik noem dat na-
tuurvlees. Het is leuk om klan
ten te vertellen waar het stukje
vlees dat ze gekocht hebben van
daan komt en waar het in de koe
zit. Iedere twee weken slacht ik
een koe. Altijd dieren die een
keer gekalfd hebben en dan
daarna weer opnieuw spieren
opbouwen, met een randje vet.
Dat geeft een fijne textuur en
een goede smaak aan het vlees",
zegt Tresonie. Nadat het vlees
tien dagen heeft gerijpt, gaat het
de winkel in.
Van heinde en verre komen
mensen vlees bij hem kopen.
,,Alles hier bereid ik met lokale
ingrediënten, zoals de huisge-
maakte huzarensalade en bin
nenkort ook vleeskroketten met
mijn eigen kruidenmix, die ik
laat maken bij de Ambachterie.
Ik doe daarnaast nog aan thuis-
slacht; dan slacht ik een beest
voor klanten en maak ik daar een
mooi vleespakket van. De coro
naperiode maakt dat mensen va
ker thuis een mooi en goed stuk
vlees op het bord willen."
Tresonie geeft het recept voor
stoofpot: Snij 500 gram lende in
stukken en haal even door de
bloem. Bak een ui en knoflook
glazig in boter en bak het vlees
mee met 3 laurierblaadjes en 2
wortelen. Laat stoven in 1 decili
ter bouillon en 1,5 deciliter rode
wijn. ,,Daar is het nu de tijd
voor."
vrijdag 13 november 2020
Marlene van Domburg komt met een pan kruidenwijn uit haar
kelder. foto peter nicolai
Pinot Noir
Colchagua Valley, Chile
Wine made from organic grapes
De Sliertemie sangria ging er
afgelopen zomer wel in: aan
het water, in het zonnetje.
,,Deze sangria hebben ze zelfs
in Spanje niet."
De Absdaalse Marlene van
Domburg is er nog een beetje
beduusd van. Haar Sliertemie li
keur, kruidenwijn en sangria's
vallen blijkbaar zo in de smaak,
dat ze als vierde eindigde in een
verkiezing van Zeker Zeeuws.
Het keurmerk voor Zeeuwse
producten had een wedstrijd
voor beste streekproducent uit
geschreven. „Vierde, dat is toch
mooi voor een eenmanszaak."
Veruit de meeste ingrediënten
voor haar dranken haalt Van
Domburg in de buurt. Zeeuwse
honing, fruit uit de boomgaard
van de buurman. Misschien dat
daarom haar drank steeds popu
lairder is. Ze levert straks 330
flessen voor kerstpakketten en
afgelopen zomer waren haar
Sliertemie sangria's een echte
hit. Voor de rode mixt ze rode
wijn met haar kruidenwijn, de
witte is een mengsel van witte
wijn en haar likeur. ,,Mensen
hadden zo'n soort sangria zelfs
in Spanje niet geproefd. Je hoeft
er ook niet veel fruit aan toe te
voegen. Limoen en ijsblokjes zijn
genoeg."
De Sliertemie likeur (33 procent)
staat in menig restaurant als
Zeeuwse koffie op de kaart, als
equivalent van Irish Coffee. ,,Als
Duitsers en Belgen het woord
'Zeeuws' ergens voor zien staan,
willen ze het allemaal."
Haar kruidenwijn is volgens
Van Domburg ook perfect in
heerlijk winterse stoofpotten,
zoals boeuf Sliertemie, met
spek, bleekselderij, wortel en
champignons. ,,Dat is een veel
kruidiger en krachtiger gerecht
dan boeuf bourguignon, want
daar ge
bruik je
nooit je
beste wijn
voor."
Boeuf bourguignon smeekt na
tuurlijk bijna om een rode wijn uit
de Bourgogne.
SCHOONDIJKE November is
de slachtmaand. We gaan
deze maand op bezoek bij
Zeeuwse slagers die nog zelf
slachten, zoals Peter Tresonie
in Schoondijke.
Peter Tresonie slacht zelf. archieffoto peter nicolai