Intocht In goede sangria hoeft weinig fruit Schappelijk alternatief Vlees van eigen mesterij MARGOT ZEELAND 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Het is al heel wat jaren geleden dat ik samen met de oudste Man mocht meevaren op de sinterklaasboot. We ontvingen destijds per post een brief van de sint zelf (die hebben we nog!) dus dat maakte het extra bijzonder. Het was wel uitkijken om dit Mannetje achter de scher men zo te positioneren dat hij niet zag dat de sint en zijn pieten zich nog aan het opmaken waren en zich voorbereidden op de intocht. Maar wat was het een feest om zo de stad binnen te varen en mee te zwaaien naar alle mensen die langs de kant stonden te zingen, springen en te zwaaien. Toch een waar volksfeest, zo'n intocht, en welke kleur de pieten hadden leek daarbij toen nog niet van belang. Je gaat bijna vanzelf even ge loven in het sinterklaasverhaal, zo leuk is het ei genlijk. Ik dacht afgelopen week wel even dat ik blij ben dat ik nu geen kleine kinderen heb, want ik had al die intochten die we zelf langs de kant stonden in weer en wind, niet willen missen. Met bij thuiskomst steevast erwtensoep met roggebrood en spek om even op temperatuur te komen. Want tsja, toen was het gewoon koud in november en niet net zoals de afgelopen week bijna lenteachtig. Maar tijden veranderen zo snel en zo hard. Soms kan ik het niet meer bijhouden, laat staan mijn ouders. Die kunnen het allemaal niet meer volgen, al zingen ze alle sinterklaas liedjes nog steeds uit volle borst mee. Sommige dingen vergeet je nu eenmaal nooit. Een recept van erwtensoep, in een vegetarische variant, want ook die tijden veranderen. Kook 250 gram gedroogde spliterwten met 1,5 liter water en 1 groentebouillonblokje en laat het 1 uur zachtjes staan. Voeg er daarna stukjes winterpeen, 2 ge snipperde uien, een prei in ringen, knolselderij in blokjes, 3 laurierblaadjes en wat peperkorrels aan toe en laat pruttelen. Vaak smaakt de soep een dag later trouwens het best. Serveer er rogge brood met oude kaas bij. DE WIJNTIP UJe gaat bijna vanzelf even geloven in het sinterklaasverhaal, zo leuk is het eigenlijk Helaas zijn die prijzig omdat de vraag groot en het aanbod klein is. De hele Bourgogne produceert na melijk net zoveel als een beetje Bordeaux-chateau. Toch kiezen we vanwege de boeuf voor een pinot noir, maar niet uit Frankrijk. Chili biedt immers aardige pinot noirs voor schappelijke prijzen. De Cono Sur Bicicleta pinot noir heeft natuurlijk niet de verfijning van een echte Bourgogne, maar hij kost dan ook weinig. Voor zes euro koop je een sappige doordrinker met impressies van rood en zwart fruit en een zinderend zwart pe pertje. En nog bio ook! ,,Ik vind puur en natuur belang rijke pijlers van mijn bedrijf evenals respect voor het dier", zegt hij gepassioneerd. ,,Bij Sluis heb ik eigen koeien lopen die ik zelf slacht in het slachthuis en hier achter de winkel uitbeen. Op de wallen bij Retranchement lopen Black Angus koeien die ik ook zelf slacht. Ik noem dat na- tuurvlees. Het is leuk om klan ten te vertellen waar het stukje vlees dat ze gekocht hebben van daan komt en waar het in de koe zit. Iedere twee weken slacht ik een koe. Altijd dieren die een keer gekalfd hebben en dan daarna weer opnieuw spieren opbouwen, met een randje vet. Dat geeft een fijne textuur en een goede smaak aan het vlees", zegt Tresonie. Nadat het vlees tien dagen heeft gerijpt, gaat het de winkel in. Van heinde en verre komen mensen vlees bij hem kopen. ,,Alles hier bereid ik met lokale ingrediënten, zoals de huisge- maakte huzarensalade en bin nenkort ook vleeskroketten met mijn eigen kruidenmix, die ik laat maken bij de Ambachterie. Ik doe daarnaast nog aan thuis- slacht; dan slacht ik een beest voor klanten en maak ik daar een mooi vleespakket van. De coro naperiode maakt dat mensen va ker thuis een mooi en goed stuk vlees op het bord willen." Tresonie geeft het recept voor stoofpot: Snij 500 gram lende in stukken en haal even door de bloem. Bak een ui en knoflook glazig in boter en bak het vlees mee met 3 laurierblaadjes en 2 wortelen. Laat stoven in 1 decili ter bouillon en 1,5 deciliter rode wijn. ,,Daar is het nu de tijd voor." vrijdag 13 november 2020 Marlene van Domburg komt met een pan kruidenwijn uit haar kelder. foto peter nicolai Pinot Noir Colchagua Valley, Chile Wine made from organic grapes De Sliertemie sangria ging er afgelopen zomer wel in: aan het water, in het zonnetje. ,,Deze sangria hebben ze zelfs in Spanje niet." De Absdaalse Marlene van Domburg is er nog een beetje beduusd van. Haar Sliertemie li keur, kruidenwijn en sangria's vallen blijkbaar zo in de smaak, dat ze als vierde eindigde in een verkiezing van Zeker Zeeuws. Het keurmerk voor Zeeuwse producten had een wedstrijd voor beste streekproducent uit geschreven. „Vierde, dat is toch mooi voor een eenmanszaak." Veruit de meeste ingrediënten voor haar dranken haalt Van Domburg in de buurt. Zeeuwse honing, fruit uit de boomgaard van de buurman. Misschien dat daarom haar drank steeds popu lairder is. Ze levert straks 330 flessen voor kerstpakketten en afgelopen zomer waren haar Sliertemie sangria's een echte hit. Voor de rode mixt ze rode wijn met haar kruidenwijn, de witte is een mengsel van witte wijn en haar likeur. ,,Mensen hadden zo'n soort sangria zelfs in Spanje niet geproefd. Je hoeft er ook niet veel fruit aan toe te voegen. Limoen en ijsblokjes zijn genoeg." De Sliertemie likeur (33 procent) staat in menig restaurant als Zeeuwse koffie op de kaart, als equivalent van Irish Coffee. ,,Als Duitsers en Belgen het woord 'Zeeuws' ergens voor zien staan, willen ze het allemaal." Haar kruidenwijn is volgens Van Domburg ook perfect in heerlijk winterse stoofpotten, zoals boeuf Sliertemie, met spek, bleekselderij, wortel en champignons. ,,Dat is een veel kruidiger en krachtiger gerecht dan boeuf bourguignon, want daar ge bruik je nooit je beste wijn voor." Boeuf bourguignon smeekt na tuurlijk bijna om een rode wijn uit de Bourgogne. SCHOONDIJKE November is de slachtmaand. We gaan deze maand op bezoek bij Zeeuwse slagers die nog zelf slachten, zoals Peter Tresonie in Schoondijke. Peter Tresonie slacht zelf. archieffoto peter nicolai

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39