->7'f h
w
8 ZEELAND
KIONA MALINKA THEESOMMELIER
Wie met Kiona Malinka (34) praat, hengelt voortaan op een heel andere manier een
zakje thee door zijn glas. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. En dat is precies het
doel van de Halsterse theesommelier: mensen meeslepen in haar liefde voor thee.
J-1
ÉV?
1
Als Kiona Malinka op een
verjaardag uitlegt dat ze
in thee handelt, kijken
mensen haar vaak een
beetje meewarig aan.
,,Dan denken ze dat ik zo'n suf thee
vrouwtje ben. Of allerlei gezond
heidsaspecten toedicht aan thee. Pas
als ik vertel dat ik de thee zelf impor
teer uit China of Japan, daar in hutjes
slaap en zelf heb meegeholpen met
oogsten, heb ik hun aandacht."
Bij thee denken mensen toch nog
vaak aan een kopje Pickwick met een
biscuitje. Klaargezet door moeder.
Het is dat weerbarstige imago waar
onder thee in ons land nog altijd ge
bukt gaat. En dat terwijl de Neder
lander gemiddeld 100 liter thee per
jaar drinkt. Dat zijn drie koppen per
dag. En toch heeft een espressootje
een min of meer sexy imago, en een
kop groene thee nog altijd niet.
„Terwijl thee dezelfde kwaliteiten
heeft als een goede wijn", zegt Ma-
linka. ,,Het kan smaken versterken, of
juist bij elkaar brengen. Dat is wat ik
chef-koks bijbreng. Foodpairing noe
men we dat. Gerechten combineren
met specifieke theesoorten. Het kan
een maaltijd echt upliften, net zoals
wijn dat ook kan. Zo combineert thee
erg goed met een koud nagerecht, of
een kaasplankje. Dat na een slok thee
haast smelt op je tong."
Toch hebben veel chef-koks nog
koudwatervrees. En trekken ze nog
altijd makkelijker een fles wijn open,
dan dat ze een oolong of witte thee
serveren. Maar Malinka ziet lang
zaamaan een kentering ontstaan.
,,Lang niet iedereen heeft zin in een
wijntje of een glas fris. En je kunt het
haast onbeperkt drinken, zonder dat
het dik maakt, want suikers zitten er
niet in."
'Echte' thee
Dan heeft Malinka het wel over de
'echte' thee. Zwarte, witte, groene,
gele, oolong en post-gefermenteerde
thee afkomstig van theeplant camellia
sinensis.
Kruidenthee en infusies als rooi-
bos, zijn geen echte thee, legt ze uit.
En hoewel thee, na water, het meest
geconsumeerde drankje ter wereld is,
weten we er bar weinig van. Gooien
we een theezakje achteloos in een
pot. Om het vervolgens heen en weer
te slingeren en uit te knijpen.
Iets waar Malinka niet aan moet
denken. ,,Wij Nederlanders willen
alles snel, snel. Maar dat werkt bij
thee niet. Je moet het rustig laten
trekken, net als een stoofpotje. Dan
komen alle aroma's tot zijn recht,
krijg je de ware theesmaak, niet dat
t vV
ia r
a»
r4 k
bittere."
Die passie voor thee komt ergens
vandaan. En is bijna vijftien jaar te
rug tijdens haar studie aan de Hotel
school ontstaan. Toen ontdekte ze in
Cyprus hoe fascinerend de wereld
van koffie en thee is.
Kort daarna pakte ze haar rugzak
en ging op avontuur. Twee weken
zou ze wegblijven. Het werden en
kele maanden. Ze verbleef in China,
in hutjes, werkte mee tijdens de
oogst. En legde zo een netwerk aan
van theeboeren, waar ze nu bijna tien
jaar later, nog altijd de vruchten van
plukt. ,,Een beetje zoals sommige
mensen in Frankrijk bij een wijnboer
aankloppen", zegt Malinka.
Ondertussen werkte ze in die tijd,
om alle reizen te bekostigen, bij Uni
lever. Inmiddels had ze een relatie
met Coen Crusio van de ijssalon in
Bergen op Zoom, met wie ze nog al
tijd samen is. En legde door haar
werk contacten met chef-koks in
binnen- en buitenland. Dat vormde
het vertrekpunt van Crusio Thee.
Haar eigen theemerk. Dat ze nu ver-
koopt aan een paar honderd horeca
zaken wereldwijd. Van de verste uit
hoeken van ons land tot Singapore.
,,Crusio Thee is gericht op 'nor
male' restaurants en consumenten.
Via online filmpjes breng ik hore-
capersoneel de fijne kneepjes van het
'theezetten' bij."
Sterrenrestaurants
Een stap verder gaat Kiona Malinka
Tea, dat ze met name aan sterrenres
taurants levert. Dan krijg je als chef
kok niet alleen een keur aan thee,
maar ook de persoonlijke aandacht
van Kiona zelf. Die met de keuken op
ontdekkingsreis gaat naar welke thee
bij welk gerecht past.
Door corona ligt haar werk nu min
of meer stil. ,,Het ging zo hard. In ja
nuari en februari groeiden we gigan
tisch. Nu moet je ineens zien te over
leven. Het is van het ene uiterste, in
het andere. Maar wel heel lastig voor
iemand die altijd op reis wil zijn.
Nieuwe theeplantages wil ontdek
ken. Want dat is het mooie van dit
vak: er zijn misschien wel 10.000
Er zijn
misschien wel
10.000
theesoorten.
Eer ik die
allemaal
ontdekt heb
J J
theesoorten. Eer ik die allemaal ont
dekt heb."
Was dat niet het geval, dan was
Malinka allang uitgekeken op haar
werk. ,,Dat is wat ik miste in de ho
reca. Je bent iedere dag op dezelfde
plek. En hoewel de gasten dagelijks
wel anders zijn, ben ik graag onder
weg om nieuwe dingen te ontdek
ken. Ik wil constant blijven leren.
Met thee kan dat, je ontdekt steeds
weer nieuwe soorten. En nieuwe
trends. Zoals kombucha, een gefer
menteerd drankje op basis van
zwarte of groene thee."
En waar sommige theewinkels al
lerlei gezondheidsaspecten toedich
ten aan specifieke soorten, doet Ma-
linka dat vooral niet. ,,Natuurlijk,
gember werkt goed voor metabo
lisme. Jaagt je verbranding aan. En ja,
geuren als vanille en kaneel roepen
een bepaald gevoel op. Maar het is
niet zo dat theedrinken per definitief
gezond maakt. Wel zien we dat men
sen, in coronatijd, er meer mee bezig
zijn. Bezoekers blijven langer op onze
website hangen."
maandag 9 november 2020
PM
'Thee heeft nog altijd dat
suffige imago, onterecht
Timo van de Kasteele
Halsteren
K/ rJtt
r - 'fW
W'
Kiona Malinka ont
dekte thee op de Ho
telschool. Daarna zou
ze twee weken naar
China gaan, het wer
den enkele maanden.
FOTO PETER BRAAKMANN/
PIX4PROFS
- Kiona Malinka