->7'f h w 8 ZEELAND KIONA MALINKA THEESOMMELIER Wie met Kiona Malinka (34) praat, hengelt voortaan op een heel andere manier een zakje thee door zijn glas. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. En dat is precies het doel van de Halsterse theesommelier: mensen meeslepen in haar liefde voor thee. J-1 ÉV? 1 Als Kiona Malinka op een verjaardag uitlegt dat ze in thee handelt, kijken mensen haar vaak een beetje meewarig aan. ,,Dan denken ze dat ik zo'n suf thee vrouwtje ben. Of allerlei gezond heidsaspecten toedicht aan thee. Pas als ik vertel dat ik de thee zelf impor teer uit China of Japan, daar in hutjes slaap en zelf heb meegeholpen met oogsten, heb ik hun aandacht." Bij thee denken mensen toch nog vaak aan een kopje Pickwick met een biscuitje. Klaargezet door moeder. Het is dat weerbarstige imago waar onder thee in ons land nog altijd ge bukt gaat. En dat terwijl de Neder lander gemiddeld 100 liter thee per jaar drinkt. Dat zijn drie koppen per dag. En toch heeft een espressootje een min of meer sexy imago, en een kop groene thee nog altijd niet. „Terwijl thee dezelfde kwaliteiten heeft als een goede wijn", zegt Ma- linka. ,,Het kan smaken versterken, of juist bij elkaar brengen. Dat is wat ik chef-koks bijbreng. Foodpairing noe men we dat. Gerechten combineren met specifieke theesoorten. Het kan een maaltijd echt upliften, net zoals wijn dat ook kan. Zo combineert thee erg goed met een koud nagerecht, of een kaasplankje. Dat na een slok thee haast smelt op je tong." Toch hebben veel chef-koks nog koudwatervrees. En trekken ze nog altijd makkelijker een fles wijn open, dan dat ze een oolong of witte thee serveren. Maar Malinka ziet lang zaamaan een kentering ontstaan. ,,Lang niet iedereen heeft zin in een wijntje of een glas fris. En je kunt het haast onbeperkt drinken, zonder dat het dik maakt, want suikers zitten er niet in." 'Echte' thee Dan heeft Malinka het wel over de 'echte' thee. Zwarte, witte, groene, gele, oolong en post-gefermenteerde thee afkomstig van theeplant camellia sinensis. Kruidenthee en infusies als rooi- bos, zijn geen echte thee, legt ze uit. En hoewel thee, na water, het meest geconsumeerde drankje ter wereld is, weten we er bar weinig van. Gooien we een theezakje achteloos in een pot. Om het vervolgens heen en weer te slingeren en uit te knijpen. Iets waar Malinka niet aan moet denken. ,,Wij Nederlanders willen alles snel, snel. Maar dat werkt bij thee niet. Je moet het rustig laten trekken, net als een stoofpotje. Dan komen alle aroma's tot zijn recht, krijg je de ware theesmaak, niet dat t vV ia r a» r4 k bittere." Die passie voor thee komt ergens vandaan. En is bijna vijftien jaar te rug tijdens haar studie aan de Hotel school ontstaan. Toen ontdekte ze in Cyprus hoe fascinerend de wereld van koffie en thee is. Kort daarna pakte ze haar rugzak en ging op avontuur. Twee weken zou ze wegblijven. Het werden en kele maanden. Ze verbleef in China, in hutjes, werkte mee tijdens de oogst. En legde zo een netwerk aan van theeboeren, waar ze nu bijna tien jaar later, nog altijd de vruchten van plukt. ,,Een beetje zoals sommige mensen in Frankrijk bij een wijnboer aankloppen", zegt Malinka. Ondertussen werkte ze in die tijd, om alle reizen te bekostigen, bij Uni lever. Inmiddels had ze een relatie met Coen Crusio van de ijssalon in Bergen op Zoom, met wie ze nog al tijd samen is. En legde door haar werk contacten met chef-koks in binnen- en buitenland. Dat vormde het vertrekpunt van Crusio Thee. Haar eigen theemerk. Dat ze nu ver- koopt aan een paar honderd horeca zaken wereldwijd. Van de verste uit hoeken van ons land tot Singapore. ,,Crusio Thee is gericht op 'nor male' restaurants en consumenten. Via online filmpjes breng ik hore- capersoneel de fijne kneepjes van het 'theezetten' bij." Sterrenrestaurants Een stap verder gaat Kiona Malinka Tea, dat ze met name aan sterrenres taurants levert. Dan krijg je als chef kok niet alleen een keur aan thee, maar ook de persoonlijke aandacht van Kiona zelf. Die met de keuken op ontdekkingsreis gaat naar welke thee bij welk gerecht past. Door corona ligt haar werk nu min of meer stil. ,,Het ging zo hard. In ja nuari en februari groeiden we gigan tisch. Nu moet je ineens zien te over leven. Het is van het ene uiterste, in het andere. Maar wel heel lastig voor iemand die altijd op reis wil zijn. Nieuwe theeplantages wil ontdek ken. Want dat is het mooie van dit vak: er zijn misschien wel 10.000 Er zijn misschien wel 10.000 theesoorten. Eer ik die allemaal ontdekt heb J J theesoorten. Eer ik die allemaal ont dekt heb." Was dat niet het geval, dan was Malinka allang uitgekeken op haar werk. ,,Dat is wat ik miste in de ho reca. Je bent iedere dag op dezelfde plek. En hoewel de gasten dagelijks wel anders zijn, ben ik graag onder weg om nieuwe dingen te ontdek ken. Ik wil constant blijven leren. Met thee kan dat, je ontdekt steeds weer nieuwe soorten. En nieuwe trends. Zoals kombucha, een gefer menteerd drankje op basis van zwarte of groene thee." En waar sommige theewinkels al lerlei gezondheidsaspecten toedich ten aan specifieke soorten, doet Ma- linka dat vooral niet. ,,Natuurlijk, gember werkt goed voor metabo lisme. Jaagt je verbranding aan. En ja, geuren als vanille en kaneel roepen een bepaald gevoel op. Maar het is niet zo dat theedrinken per definitief gezond maakt. Wel zien we dat men sen, in coronatijd, er meer mee bezig zijn. Bezoekers blijven langer op onze website hangen." maandag 9 november 2020 PM 'Thee heeft nog altijd dat suffige imago, onterecht Timo van de Kasteele Halsteren K/ rJtt r - 'fW W' Kiona Malinka ont dekte thee op de Ho telschool. Daarna zou ze twee weken naar China gaan, het wer den enkele maanden. FOTO PETER BRAAKMANN/ PIX4PROFS - Kiona Malinka

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 28