FUN SPUL 'Werkt ook als veger en blik' 'Koper is goed voor de grond' 'Ze zitten niet normaal lekker' Onmisbaar voor een knalsmaak' 'Maakt alle groenten mooier' De favoriete hebbedingen van kok Yvette van Boven (51). Haar Home Made Basics is Het Gouden Kookboek 2020. Met de uitreiking begon de Kookboekenweek, die duurt tot 15 november. TEKST JOLANDA VAN DER PLOEG FOTO OOF VERSCHUREN Deegschraper Vogue ,,Dit soort schrapers heb je al voor negentig cent. Hij is ooit bedacht om er deeg mee van een plaat te schrapen, maar ik gebruik 'm voor van alles. Als een soort veger en blik om het aanrecht op te ruimen, om deeg mooi uit een ronde kom te krijgen - daarvoor gebruik ik een flexibele - of juist strakke vormen te snijden, met een platte rechte schraper. Ik heb hem ooit bij een bakboek van mij gevoegd, als een soort boekenlegger.'' Handschoffeltje Nunki kopersporen.nl ,,Ik heb een moestuin in hoge bakken. Iemand vertelde me dat koperen tuingereedschap sporen afgeeft aan de grond. Dat is goed voor de aarde en slecht voor slak ken. Dit najaar heb ik een koperen handschoffel gekocht en ik ben heel enthousiast. Hij ziet er mooi uit - echt een hebbeding - en je ploegt er zonder veel kracht te gebruiken de aarde mee om. Nu nog hopen dat de slakken wegblijven." Regenlaarzen Muck Boots Chore „Een van mijn afwijkingen is regen laarzen kopen. Ik heb wel vijftien paar; vijf in mijn huis in Ierland, tien hier in Nederland. Deze Muck Boots zitten niet normaal lekker en zien er leuk uit. Misschien ogen ze wat grof, maar ze zijn stoer, warm en waterdicht. Ook knellen ze niet. Schoenen kunnen dwin gend zijn, laarzen zijn dat nooit.'' Stenen vijzel en stamper Toko ,,Ik ben het eens met Jamie Oliver: een zware stenen vijzel is in de keuken onmisbaar. Stampen en wrijven zorgt voor verschil in smaak, je haalt de aromatische oliën uit specerijen naar voren. Ik rooster hele zaden en kruiden en doe ze daarna in de vijzel. Dan krijg je een knalsmaak. Het is meer werk, maar veel lekkerder dan krui den uit een busje. Als je dat opent, gaat er meteen al smaak verloren.'' Handschaafje Benriner ,,Een superschaafje is dit. Hij maakt alle groentes die je snijdt mooier. Salades zien er prachtig uit en je krijgt meer smaakvariatie: dikke plakken smaken anders dan julien ne gesneden. Door het handzame formaat ben ik nooit bang mijn knokkels open te halen. Doe hem nooit in de vaatwasser, want het zout maakt hem bot. Alleen af spoelen - zoals alle koksmessen." ZATERDAG 7 NOVEMBER 2020

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 95