MENEER MEVROUW HAMERSMA
Stoofschotel met
linzen en braadworst
zelftap rood (a 2,20 gulden)
van Vinotheek Henri Bloem.
Inmiddels kunnen we wat
scheutiger zijn. Linzen, vooral
aardse types uit de omgeving
van Le Puy, hebben graag dito
gezelschap. Een borstelige
Dao. Een herfstige Chianti.
Of een aan cassoulet gewende
Zuid-Fransman, omdat deze
ook de braadworst zo laat
smaken. ,,Zal ik na het eten
ons fotoboek van toen eens
opzoeken?'' stelde ik voor.
„Schenk eerst nog maar een
glaasje in'', antwoordde
mevrouw Hamersma.
Online
Casa de Mouraz
(4 personen)
200 g Puy-linzen (donkergroene),
gewassen
2 el olijfolie
100 g gerookte spekblokjes
2 uien, gesnipperd
1 teen knoflook, geraspt
300 g wortelen, in dunne plakjes
1 zoete aardappel, in blokjes
450 g prei, gesneden
3 tl koek- en speculaaskruiden
1 blikje tomatenpuree (70 g)
250 ml rode wijn
2 laurierblaadjes
groentebouillontablet
4 braadworsten
2 el peterselie, fijngehakt
Bereiding
1. Kook de linzen in ruim water gaar.
Laat in kookvocht staan. Dat wordt
nog gebruikt.
2. Neem een hapjespan en verhit 2
eetlepels olijfolie. Bak de spekblokjes
3 minuten. Voeg ui en knoflook toe en
bak af en toe omscheppend 5 minu
ten mee. Voeg wortel, zoete aard
appel en prei toe. Bak omscheppend
5 minuten mee tot de prei slinkt.
3. Voeg de koekkruiden en tomaten
puree toe, bak dit 1 minuut. Blus af
met de wijn. Voeg laurierblad en
het verkruimelde bouillonblokje
toe, schep door en laat 20 minuten
zachtjes stoven.
4. Voeg de uitgelekte linzen en
eventueel wat kookvocht toe. Laat
15 minuten stoven en voeg zo nodig
nog wat kookvocht toe. Breng op
smaak met peper en zout. Bak
ondertussen ook de braadworsten.
5. Verhit een klein scheutje olijfolie in
een koekenpan en braad de worsten
op middelhoog vuur rondom aan. Zet
het vuur lager en laat ze in 8-10 minu
ten met een deksel schuin op de pan
zachtjes gaar worden. Draai tussen
tijds een keer om.
6. Schep de linzenstoofschotel in een
schaal. Snijd de worsten schuin door,
leg ze er bovenop en bestrooi met
peterselie.
Linzen
Joke Boon
(Nieuw Amsterdam,
€23)
Supermarkt
Cantine Leonardo
da Vinci 2017,
Chianti, Italië.
€8,49 (rood,
biologisch)
Gall Gall
Wijnspeciaalzaak
Orimos 2018,
Mont Baudile,
Pays de l'Hérault,
Frankrijk.
€7,95 (rood)
Verkoopadressen:
Wijnkoperij
Henri Bloem
2015, Dao,
Portugal. €12,25
(rood, biologisch-
dynamisch)
Vinoblesse
ZATERDAG 7 NOVEMBER 2020 37