MENEER MEVROUW HAMERSMA Stoofschotel met linzen en braadworst zelftap rood (a 2,20 gulden) van Vinotheek Henri Bloem. Inmiddels kunnen we wat scheutiger zijn. Linzen, vooral aardse types uit de omgeving van Le Puy, hebben graag dito gezelschap. Een borstelige Dao. Een herfstige Chianti. Of een aan cassoulet gewende Zuid-Fransman, omdat deze ook de braadworst zo laat smaken. ,,Zal ik na het eten ons fotoboek van toen eens opzoeken?'' stelde ik voor. „Schenk eerst nog maar een glaasje in'', antwoordde mevrouw Hamersma. Online Casa de Mouraz (4 personen) 200 g Puy-linzen (donkergroene), gewassen 2 el olijfolie 100 g gerookte spekblokjes 2 uien, gesnipperd 1 teen knoflook, geraspt 300 g wortelen, in dunne plakjes 1 zoete aardappel, in blokjes 450 g prei, gesneden 3 tl koek- en speculaaskruiden 1 blikje tomatenpuree (70 g) 250 ml rode wijn 2 laurierblaadjes groentebouillontablet 4 braadworsten 2 el peterselie, fijngehakt Bereiding 1. Kook de linzen in ruim water gaar. Laat in kookvocht staan. Dat wordt nog gebruikt. 2. Neem een hapjespan en verhit 2 eetlepels olijfolie. Bak de spekblokjes 3 minuten. Voeg ui en knoflook toe en bak af en toe omscheppend 5 minu ten mee. Voeg wortel, zoete aard appel en prei toe. Bak omscheppend 5 minuten mee tot de prei slinkt. 3. Voeg de koekkruiden en tomaten puree toe, bak dit 1 minuut. Blus af met de wijn. Voeg laurierblad en het verkruimelde bouillonblokje toe, schep door en laat 20 minuten zachtjes stoven. 4. Voeg de uitgelekte linzen en eventueel wat kookvocht toe. Laat 15 minuten stoven en voeg zo nodig nog wat kookvocht toe. Breng op smaak met peper en zout. Bak ondertussen ook de braadworsten. 5. Verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en braad de worsten op middelhoog vuur rondom aan. Zet het vuur lager en laat ze in 8-10 minu ten met een deksel schuin op de pan zachtjes gaar worden. Draai tussen tijds een keer om. 6. Schep de linzenstoofschotel in een schaal. Snijd de worsten schuin door, leg ze er bovenop en bestrooi met peterselie. Linzen Joke Boon (Nieuw Amsterdam, €23) Supermarkt Cantine Leonardo da Vinci 2017, Chianti, Italië. €8,49 (rood, biologisch) Gall Gall Wijnspeciaalzaak Orimos 2018, Mont Baudile, Pays de l'Hérault, Frankrijk. €7,95 (rood) Verkoopadressen: Wijnkoperij Henri Bloem 2015, Dao, Portugal. €12,25 (rood, biologisch- dynamisch) Vinoblesse ZATERDAG 7 NOVEMBER 2020 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 117