Aardse types
vragen aards
gezelschap
Linzen met gebakken uitjes.
Linzen met chorizo.
En als de studiebeurs echt leeg
was: linzen met ketjap.
Terug naar de seventies
met de Hamersma's.
porties, minder vet, suiker en
zout. Natuurlijke smaak en
verse ingrediënten', beloofde
het omslag.
Tenminste een keer in de
week aten we linzen (wist u
overigens dat het enkelvoud
niet lins is, maar linze?). Linzen
met gebakken uitjes. Linzen
met chorizo. Als de studiebeurs
echt op was: linzen met ketjap.
En ook toen was ik al bezig met
zoeken naar de bijpassende
wijn.
Waarschijnlijk werd dat
- eveneens wegens budget-
technische redenen - een liter
moeite bij de deuropening weg
te houden. Ik verbaasde me dat
het allemaal op die etage paste.
Zij waren zelf ook niet bepaald
de dunsten.
Later kwamen we erachter
dat zij de honden regelmatig
op het achterbalkon lieten
poepen. En opruimen gebeurde
gewoonlijk niet eins, zwei, drei.
Maar goed. Mahlzeit! Dit
alles schoot me weer te binnen
toen ik mevrouw Hamersma
zag bladeren in Linzen, het
nieuwe kookboek van Joke
Boon. Dat is niet haar arties
tennaam, zo heet ze echt.
In die goeie ouwe tijd (lieve
hemel, is dat alweer vijfenveer
tig jaar geleden?) was mevrouw
Hamersma ook al regelmatig
achter het fornuis te vinden.
Als ons budgetje het toestond,
kookte ze uit Eenvoudige diner-
tjes van Carla Lee. En later uit
Koken in de jaren tachtig van
Hans Belterman.
Dat laatste bleek zijn tijd
ver vooruit. 'Een nieuwe
stijl. Verstandiger. Kleinere
Het was 1975. Ik was net
19, mevrouw Hamersma (die
nog als Karin Richter door het
leven ging) 18, en we vonden
een kleine etage vlakbij haar
ouderlijk huis. Daar hadden we
bijna twee jaar op haar zolder
kamertje al parttime samen
gewoond. Een deur in het mid
den verschafte toegang tot een
gezamenlijk trappenhuis waar
op links en rechts acht wonin
gen uitkwamen. Het pand was
uitgeput en hijgde naar zijn
laatste adem, die rook naar
schimmel, hond en zuurkool.
Wat die twee laatste betreft
ging de beschuldigende vin
ger richting onze nieuwe bene
denburen, een Duits gezin van
man, vrouw en puberdochter.
Toen de deur tijdens ons ken
nismakingsrondje aarzelend
openging werden we mede
verwelkomd door de lauwe
lucht van kool, aardappels en
vet. Hun liefde voor de Heimat
hadden zij nog wat extra ge
wicht meegegeven: twee dikke
Duitse doggen wisten zij met
Wijnkoning
36
Eten drinken
Stan Beurskens
is misschien wel
de beroemdste
wijnmaker van ons
land. 'De koning
van de rode wijn'
wordt hij ook wel
door collega's
genoemd. De
43-jarige eigenaar
van St. Martinus
in het Limburgse
Vijlen studeerde
oenologie (wijn-
bouwtechnische
wetenschap) in
Duitsland en
Zuid-Afrika en
werkte in Chili,
Nieuw-Zeeland en
Argentinië. Dit jaar
viert hij zijn 25-jarig
jubileum in het vak.
Onlangs nam hij
vier medailles mee
naar huis na de
Wijnkeuring der
Lage Landen 2020.
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.