Aardse types vragen aards gezelschap Linzen met gebakken uitjes. Linzen met chorizo. En als de studiebeurs echt leeg was: linzen met ketjap. Terug naar de seventies met de Hamersma's. porties, minder vet, suiker en zout. Natuurlijke smaak en verse ingrediënten', beloofde het omslag. Tenminste een keer in de week aten we linzen (wist u overigens dat het enkelvoud niet lins is, maar linze?). Linzen met gebakken uitjes. Linzen met chorizo. Als de studiebeurs echt op was: linzen met ketjap. En ook toen was ik al bezig met zoeken naar de bijpassende wijn. Waarschijnlijk werd dat - eveneens wegens budget- technische redenen - een liter moeite bij de deuropening weg te houden. Ik verbaasde me dat het allemaal op die etage paste. Zij waren zelf ook niet bepaald de dunsten. Later kwamen we erachter dat zij de honden regelmatig op het achterbalkon lieten poepen. En opruimen gebeurde gewoonlijk niet eins, zwei, drei. Maar goed. Mahlzeit! Dit alles schoot me weer te binnen toen ik mevrouw Hamersma zag bladeren in Linzen, het nieuwe kookboek van Joke Boon. Dat is niet haar arties tennaam, zo heet ze echt. In die goeie ouwe tijd (lieve hemel, is dat alweer vijfenveer tig jaar geleden?) was mevrouw Hamersma ook al regelmatig achter het fornuis te vinden. Als ons budgetje het toestond, kookte ze uit Eenvoudige diner- tjes van Carla Lee. En later uit Koken in de jaren tachtig van Hans Belterman. Dat laatste bleek zijn tijd ver vooruit. 'Een nieuwe stijl. Verstandiger. Kleinere Het was 1975. Ik was net 19, mevrouw Hamersma (die nog als Karin Richter door het leven ging) 18, en we vonden een kleine etage vlakbij haar ouderlijk huis. Daar hadden we bijna twee jaar op haar zolder kamertje al parttime samen gewoond. Een deur in het mid den verschafte toegang tot een gezamenlijk trappenhuis waar op links en rechts acht wonin gen uitkwamen. Het pand was uitgeput en hijgde naar zijn laatste adem, die rook naar schimmel, hond en zuurkool. Wat die twee laatste betreft ging de beschuldigende vin ger richting onze nieuwe bene denburen, een Duits gezin van man, vrouw en puberdochter. Toen de deur tijdens ons ken nismakingsrondje aarzelend openging werden we mede verwelkomd door de lauwe lucht van kool, aardappels en vet. Hun liefde voor de Heimat hadden zij nog wat extra ge wicht meegegeven: twee dikke Duitse doggen wisten zij met Wijnkoning 36 Eten drinken Stan Beurskens is misschien wel de beroemdste wijnmaker van ons land. 'De koning van de rode wijn' wordt hij ook wel door collega's genoemd. De 43-jarige eigenaar van St. Martinus in het Limburgse Vijlen studeerde oenologie (wijn- bouwtechnische wetenschap) in Duitsland en Zuid-Afrika en werkte in Chili, Nieuw-Zeeland en Argentinië. Dit jaar viert hij zijn 25-jarig jubileum in het vak. Onlangs nam hij vier medailles mee naar huis na de Wijnkeuring der Lage Landen 2020. Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116