Een vleugje zilt door de Zeeuwse lucht Grüner Veltliner voor bij de kaas Buitenlucht Zeeuwse mosselen op dit moment van superkwaliteit MARGOT ZEELAND 11 DE WIJNTIP Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Wanneer mijn moeder en ik met mijn va der gaan wandelen lopen we door een bosje bij hem in de buurt. Het is zo'n bosje waar je normaliter nooit op let, ingeklemd tussen nieuwbouw en wegen. Verrassend genoeg staan er grote, oude bomen en ruikt het er naar een echt bos. Mijn vader zit in een rolstoel. Door dat hij zijn heup heeft gebroken kan hij nog niet mee lopen, maar iedere dag naar buiten is wel goed om deze dagen een beetje vitamine D op te doen. Soms lijkt het of hij na de wandeling zelfs een beetje kleur op heeft gedaan. Het ommetje duurt telkens een half uur en dat is precies lang genoeg. Zijn oude ik zou erom gelachen hebben; een half uur. Voor mijn ouders stelde dat vroeger niets voor, ze maakten altijd lange tochten. Ze zouden genoten hebben van de wandeling die ik afgelopen weekend maakte met een groep vrien den. In plaats van een diner werd het samenzijn verplaatst naar een activiteit overdag in de vorm van een lange wandeling. Onderweg werd een lunch afgehaald die we beschut in de duinen op aten voordat we de terug gingen. Zo praatten we bij in de buitenlucht en liepen we, heel corona- proof, twee aan twee. Aangezien je tijdens het wandelen positieve hormonen aanmaakt, is dat meteen een goede remedie tegen een coronadip. Dat je daarnaast je lichaam traint en spiermassa opbouwt is mooi meegenomen. Al vond ik wan delen vroeger vreselijk saai. Om nog even terug te komen op de lunch; we aten een poké bowl. Door de vis goed voor de nodige vitamine D. Kook 250 gram sushirijst en roer 120 milliliter rijstazijn er doorheen. Snij 300 gram verse zalmfilets in blok jes en meng met 1 eetlepel sesamolie en 2 eetle pels sojasaus. Schaaf 1 komkommer en 6 bospeen in linten, snipper 4 bosuitjes en snij 2 avocado's in plakken. Verdeel de rijst over 4 kommen. Leg alle ingrediënten er op en bestrooi met sesam zaadjes. Lekker na een wandeling. In plaats van een diner werd het samenzijn verplaatst naar een activiteit overdag in de vorm van een wandeling ,,Ik werkte hier in de horeca en op kantoor maar ging natuurlijk ook mee vissen. Telkens is het een verrassing als zo'n lading mosselen boven komt. Er is zo'n diversiteit van leven op de bo dem van de Oosterschelde, dat is mooi om te zien. Soms zit er wel eens wat unieks tussen hoor, al is het negen van de tien keer niets van waarde natuurlijk", lacht hij. De familie Schot begon in 1912 met een visbedrijf. Nu is Proef Zeeland wereldberoemd om zijn schaal- en schelpdieren die zelf worden gekweekt en opgevist, vooral de mosselen. Volgens Ben zijn de mosselen op dit moment van superkwaliteit. ,,Ze zijn nu vleziger doordat we natuurlijk wat later in het seizoen zitten maar wellicht mede doordat er een stroming vanuit de oceaan is met veel extra voedsel waar ze zich tegoed aan doen. Hoe groter de mosselen, hoe hoger de prijs, al hangt het wel samen met het visgehalte in de schelp. Groot zegt niets over de smaak. Jacco Schot, een van de directeuren proeft de mossel dagelijks even rauw. 'Poor mens oysters' noemen ze dat, maar ik hou van gekookt." Dit jaar zetten ze 30 ton min- der mosselen om door corona. ,,De viswinkel loopt nu wel be ter, al kan het wegvallen van de horeca hiermee niet goed ge maakt worden." Een pan heer lijke mosselen is gezond en vooral, niet onbelangrijk nu ie dereen thuis aan de dis zit, erg gezellig eten. Kook ze eens met een scheut sherry, dat versterkt de romige, nootachtige smaak. vrijdag 6 november 2020 GO Wl* tUOtUlM NATUURLIJK! CCMVS IJ A Anja Ruben met in Zeeland gerijpte kaas. foto camile schelstraete Het is Nationale Kaasweek, een initiatief van het Vakcentrum voor zelfstandige retailonder- nemers. In Zeeland doet onder meer Ruben's Kaasspeciaal zaak in Terneuzen mee. Eige naresse Anja Ruben promoot deze week vooral Noord-Hol landse kazen die in de Zeeuwse lucht zijn afgerijpt. „Daardoor krijgt de smaak een vleugje zilt." De kaas, van jong tot oud, komt van kaasmakerij Lutjewinkel in het gelijknamige Noord-Hol landse dorp. Anja: „Noord-Hol landse kaas is wat mij betreft de beste Nederlandse kaas. Romi ger en minder zout dan Zuid Hollandse. Het is kwaliteitskaas en dat proef je." De kaas komt echter niet zo maar in de vitrine bij Ruben's Kaasspeciaalzaak. Hij wordt eerst op houten planken gelegd bij Kaashandel Oskam in Bres- kens. ,,De kaas rijpt af in de Zeeuwse lucht. Kaas neemt im mers geuren makkelijk op. Dat is ook reden waarom wij ook nooit parfum opdoen als we in de win kel staan. Je zou de kaas kun nen bederven. De Zeeuwse lucht doet echt iets met de Noord Hollandse kaas. Hij krijgt een zilte toets." Het rijpingsproces duurt van vier weken voor jonge kaas tot wel 3,5 jaar voor oude brokkelkaas. Onder de slogan 'Natuurlijk Zeeuws gerijpt, uüt Bresjes' ver koopt Anja het vlaggenschip van haar delicatessenzaak. ,,Wij zijn de enige kaasspeciaalzaak in Terneuzen die deze kaas ver koopt. Het is een uniek product waar mensen voor terugkomen. Dat geeft voldoening." De winkel bestaat al sinds 1931. De klant treft er niet alleen aan kaas aan, maar ook vleeswaren, olijven, noten en wijn. ,,Mijn man en ik zijn de derde generatie. Mijn schoonouders zijn begonnen met een kruidenierswinkel. Toen de Aldi zich tegenover ons ves tigde, hebben we besloten meer delicatessen aan te bieden. Je moet je onderscheiden. Dat doen we ook met onze vakken nis en onze service. Wij brengen hun boodschappen naar de auto bijvoorbeeld." Vanwege de Nationaal Kaas- week is de winkel versierd met vlaggetjes en posters. Bezoe kers treffen er minstens honderd soorten kaas aan. Van Franse Époisses, Belgische Abdijkaas tot Blue '61, een Italiaans blauw- schimmelkaasje dat is gerijpt in de zoete dessertwijn Passito en waarin cranberry's zijn verwerkt. Antonio Carpenedo maakt deze bijzondere kaas ter gelegenheid van de vijftigste trouwdag van zijn ouders. Wie deze week een kilo kaas koopt bij Ruben's Kaasspeciaal zaak krijgt een kaasdip cadeau. De dips zijn er in drie smaken: vijgen, mosterd of rode uien. Vaste klanten komen trouwens niet alleen voor kaas, ook voor een praatje. ,,We zijn een tref punt in de buurt." Voor de wijntip gaan we uit van belegen kaas uüt Bresjes. Je zou denken dat een stevige rode wijn past, maar vaak worden de looizuren (tanni nes) versterkt door een eitwitrijk product als kaas. Wit gaat vaak beter met kaas. Daarom kie zen wij voor de Grüner Veltliner van Domane Wa- chau in Oostenrijk. Reken op wit fruit, wat anijs en venkel, citrus en het kenmerkende snuifje witte peper dat mooi zal paren met de zilte toets van in Zeeland gerijpte kaas. Eruner Veltliner Ben Schot kan het weten, al bijna 11 jaar werkt hij bij Proef Zeeland en zag het bedrijf van binnen en buiten. Proef Zeeland is bekend van de vis winkel annex restaurant op de Stormvloedkering. Margot Verhaagen Vrouwenpolder Ben Schot (links) en Jelle Meeuwsen van Proef Zeeland, FOTO DIRK-JAN GJELTEMA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39