Een vleugje zilt door
de Zeeuwse lucht
Grüner Veltliner
voor bij de kaas
Buitenlucht
Zeeuwse mosselen op dit
moment van superkwaliteit
MARGOT
ZEELAND 11
DE WIJNTIP
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Wanneer mijn moeder en ik met mijn va
der gaan wandelen lopen we door een
bosje bij hem in de buurt. Het is zo'n
bosje waar je normaliter nooit op let, ingeklemd
tussen nieuwbouw en wegen. Verrassend genoeg
staan er grote, oude bomen en ruikt het er naar
een echt bos. Mijn vader zit in een rolstoel. Door
dat hij zijn heup heeft gebroken kan hij nog niet
mee lopen, maar iedere dag naar buiten is wel
goed om deze dagen een beetje vitamine D op te
doen. Soms lijkt het of hij na de wandeling zelfs
een beetje kleur op heeft gedaan. Het ommetje
duurt telkens een half uur en dat is precies lang
genoeg. Zijn oude ik zou erom gelachen hebben;
een half uur. Voor mijn ouders stelde dat vroeger
niets voor, ze maakten altijd lange tochten. Ze
zouden genoten hebben van de wandeling die ik
afgelopen weekend maakte met een groep vrien
den. In plaats van een diner werd het samenzijn
verplaatst naar een activiteit overdag in de vorm
van een lange wandeling. Onderweg werd een
lunch afgehaald die we beschut in de duinen op
aten voordat we de terug gingen. Zo praatten we
bij in de buitenlucht en liepen we, heel corona-
proof, twee aan twee. Aangezien je tijdens het
wandelen positieve hormonen aanmaakt, is dat
meteen een goede remedie tegen een coronadip.
Dat je daarnaast je lichaam traint en spiermassa
opbouwt is mooi meegenomen. Al vond ik wan
delen vroeger vreselijk saai. Om nog even terug te
komen op de lunch; we aten een poké bowl. Door
de vis goed voor de nodige vitamine D. Kook 250
gram sushirijst en roer 120 milliliter rijstazijn er
doorheen. Snij 300 gram verse zalmfilets in blok
jes en meng met 1 eetlepel sesamolie en 2 eetle
pels sojasaus. Schaaf 1 komkommer en 6 bospeen
in linten, snipper 4 bosuitjes en snij 2 avocado's
in plakken. Verdeel de rijst over 4 kommen. Leg
alle ingrediënten er op en bestrooi met sesam
zaadjes. Lekker na een wandeling.
In plaats van een diner werd het samenzijn verplaatst naar
een activiteit overdag in de vorm van een wandeling
,,Ik werkte hier in de horeca en
op kantoor maar ging natuurlijk
ook mee vissen. Telkens is het
een verrassing als zo'n lading
mosselen boven komt. Er is zo'n
diversiteit van leven op de bo
dem van de Oosterschelde, dat is
mooi om te zien. Soms zit er wel
eens wat unieks tussen hoor, al
is het negen van de tien keer
niets van waarde natuurlijk",
lacht hij.
De familie Schot begon in 1912
met een visbedrijf. Nu is Proef
Zeeland wereldberoemd om zijn
schaal- en schelpdieren die zelf
worden gekweekt en opgevist,
vooral de mosselen. Volgens Ben
zijn de mosselen op dit moment
van superkwaliteit. ,,Ze zijn nu
vleziger doordat we natuurlijk
wat later in het seizoen zitten
maar wellicht mede doordat er
een stroming vanuit de oceaan is
met veel extra voedsel waar ze
zich tegoed aan doen. Hoe groter
de mosselen, hoe hoger de prijs,
al hangt het wel samen met het
visgehalte in de schelp. Groot
zegt niets over de smaak. Jacco
Schot, een van de directeuren
proeft de mossel dagelijks even
rauw. 'Poor mens oysters' noemen
ze dat, maar ik hou van gekookt."
Dit jaar zetten ze 30 ton min-
der mosselen om door corona.
,,De viswinkel loopt nu wel be
ter, al kan het wegvallen van de
horeca hiermee niet goed ge
maakt worden." Een pan heer
lijke mosselen is gezond en
vooral, niet onbelangrijk nu ie
dereen thuis aan de dis zit, erg
gezellig eten. Kook ze eens met
een scheut sherry, dat versterkt
de romige, nootachtige smaak.
vrijdag 6 november 2020
GO
Wl*
tUOtUlM
NATUURLIJK!
CCMVS
IJ A
Anja Ruben met in Zeeland gerijpte kaas. foto camile schelstraete
Het is Nationale Kaasweek, een
initiatief van het Vakcentrum
voor zelfstandige retailonder-
nemers. In Zeeland doet onder
meer Ruben's Kaasspeciaal
zaak in Terneuzen mee. Eige
naresse Anja Ruben promoot
deze week vooral Noord-Hol
landse kazen die in de
Zeeuwse lucht zijn afgerijpt.
„Daardoor krijgt de smaak een
vleugje zilt."
De kaas, van jong tot oud, komt
van kaasmakerij Lutjewinkel in
het gelijknamige Noord-Hol
landse dorp. Anja: „Noord-Hol
landse kaas is wat mij betreft de
beste Nederlandse kaas. Romi
ger en minder zout dan Zuid
Hollandse. Het is kwaliteitskaas
en dat proef je."
De kaas komt echter niet zo
maar in de vitrine bij Ruben's
Kaasspeciaalzaak. Hij wordt
eerst op houten planken gelegd
bij Kaashandel Oskam in Bres-
kens. ,,De kaas rijpt af in de
Zeeuwse lucht. Kaas neemt im
mers geuren makkelijk op. Dat is
ook reden waarom wij ook nooit
parfum opdoen als we in de win
kel staan. Je zou de kaas kun
nen bederven. De Zeeuwse lucht
doet echt iets met de Noord
Hollandse kaas. Hij krijgt een
zilte toets."
Het rijpingsproces duurt van vier
weken voor jonge kaas tot wel
3,5 jaar voor oude brokkelkaas.
Onder de slogan 'Natuurlijk
Zeeuws gerijpt, uüt Bresjes' ver
koopt Anja het vlaggenschip van
haar delicatessenzaak. ,,Wij zijn
de enige kaasspeciaalzaak in
Terneuzen die deze kaas ver
koopt. Het is een uniek product
waar mensen voor terugkomen.
Dat geeft voldoening." De winkel
bestaat al sinds 1931. De klant
treft er niet alleen aan kaas aan,
maar ook vleeswaren, olijven,
noten en wijn. ,,Mijn man en ik
zijn de derde generatie. Mijn
schoonouders zijn begonnen
met een kruidenierswinkel. Toen
de Aldi zich tegenover ons ves
tigde, hebben we besloten meer
delicatessen aan te bieden. Je
moet je onderscheiden. Dat
doen we ook met onze vakken
nis en onze service. Wij brengen
hun boodschappen naar de auto
bijvoorbeeld."
Vanwege de Nationaal Kaas-
week is de winkel versierd met
vlaggetjes en posters. Bezoe
kers treffen er minstens honderd
soorten kaas aan. Van Franse
Époisses, Belgische Abdijkaas
tot Blue '61, een Italiaans blauw-
schimmelkaasje dat is gerijpt in
de zoete dessertwijn Passito en
waarin cranberry's zijn verwerkt.
Antonio Carpenedo maakt deze
bijzondere kaas ter gelegenheid
van de vijftigste trouwdag van
zijn ouders.
Wie deze week een kilo kaas
koopt bij Ruben's Kaasspeciaal
zaak krijgt een kaasdip cadeau.
De dips zijn er in drie smaken:
vijgen, mosterd of rode uien.
Vaste klanten komen trouwens
niet alleen voor kaas, ook voor
een praatje. ,,We zijn een tref
punt in de buurt."
Voor de wijntip gaan we uit van belegen kaas
uüt Bresjes. Je zou denken dat een stevige rode
wijn past, maar vaak worden de looizuren (tanni
nes) versterkt door een eitwitrijk product als
kaas. Wit gaat vaak beter met kaas. Daarom kie
zen wij voor de Grüner Veltliner van Domane Wa-
chau in Oostenrijk. Reken op wit fruit, wat anijs
en venkel, citrus en het kenmerkende snuifje
witte peper dat mooi zal paren met de zilte toets
van in Zeeland gerijpte kaas.
Eruner Veltliner
Ben Schot kan het weten, al
bijna 11 jaar werkt hij bij Proef
Zeeland en zag het bedrijf
van binnen en buiten. Proef
Zeeland is bekend van de vis
winkel annex restaurant op
de Stormvloedkering.
Margot Verhaagen
Vrouwenpolder
Ben Schot (links) en Jelle Meeuwsen van Proef Zeeland,
FOTO DIRK-JAN GJELTEMA