10 ZEELAND Een goede buur is beter dan een verre vriend. Dat geldt zeker voor hotel brasserie Katoen in Goes. Dat haalt buurman Codium liefdevol in huis, zodat hotelgasten kunnen genieten van menu's op hoog niveau. Aan de Goese Vlasmarkt openden chef-kok Wouter Kik en gastheer Jean Luc Etienne vorig jaar hun pareltje Codium. Een restaurant in het hogere segment, want dat ontbrak nog in de Bevelandse stad. Het erva ren span wist datzelfde jaar de PZC Award Restaurant van het Jaar in de wacht te slepen. Ook was Codium de hoogste binnenkomer in de restaurantgids GaultMillau. Daarna ging het rap. Van heinde en ver tuften lekkerbek ken naar Goes om de geraffineerde gerechten van chef Wouter te proeven en zich te wente len in de gastvrije donzen deken van gast heer Jean Luc. Toen kwam de lock down in het voorjaar, gevolgd door een tweede horecasluiting in het najaar. Een drama voor Wouter en Jean Luc, want afhalen en bezorgen is lastig als een deel van je trouwe gasten verspreid over het land woont. Nu steekt goede buur Katoen de helpende hand toe. Eigenaar Ron en Vivian Diephout stellen hun nieuwe zaal naast de brasserie beschikbaar. Codium gaat er menu's in een hotel-arrangement serve ren. Want dat mag nog wel. Katoen gooide zelf dit balletje op. Ron Diephout belde Jean Luc op: ,,Ik ben namelijk heel trots op onze buren. Ik ben er een paar keer wezen eten. Het is echt mijn keuken. Vi vian is niet iemand van de uitgebreide gan genmenu's, maar ook zij was enthousiast. Natuurlijk over het eten, maar ook omdat al les werd aangepast aan haar wensen. Boven dien zijn Wouter en Jean Luc, net als wij, am bitieuze ondernemers." Hapjes op de kamer Afgelopen zomer snuffelden beide horecaza ken al aan elkaar. Ze boden een gezamenlijk arrangement aan. Ron: ,,Wouter bezorgde toen de hapjes op de kamers van hotelgasten. Dat kan ook makkelijk, want we liggen 20 meter van elkaar. Er is een klik. Maar los van dat, Codium is echt een geweldig restaurant. Wat mij betreft hoort het bij de wereldtop." De horeca-vrijage heeft er zelfs toe geleid dat Codium afstapt van het plan op zijn bo venverdieping hotelkamers in te richten. Jean Luc: ,,Als zo'n mooi hotel zich naast je be vindt, dan moet je daar mee samen willen werken. De combinatie van een lekker bed en een fantastische culinaire ervaring is goud voor Goes. Je hoeft na een avondje Codium ook niet meer met de auto. In enkele minu ten ben je op je hotelkamer. Gasten kunnen zowel bij ons als bij Katoen eten. Ze zijn een weekend onder de pannen. Je kunt er een he- leboel mensen mee uit de Randstad naar Goes trekken. We hebben daar uitsluitend lovende reacties op gekregen." Zolang de lockdown duurt, trekt Codium in de weekenden bij Katoen in. Het echtpaar Diephout stelt de zaal naast Katoen beschik baar. Een uitkomst voor Codium? Jean Luc: ,,Het is vooral belangrijk dat we bezig kun nen zijn met wat wij leuk vinden. We heb ben al maanden thuisgezeten. Dat willen we niet nog een keer. Ik denk niet dat restau rants zonder hotel dit jaar nog open mogen. Dat Katoen dit mogelijk maakt, is heel fijn." En Katoen kan nu ook deze zaal weer in zetten. Ron: ,,Gelukkig maar. We willen le ven in de tent." Vivian: ,,Deze zaal is geba seerd op feesten en partijen. Door corona gaan die er de komende jaren minder zijn. Daarom hebben we nu het plan om er een tweede restaurant van te maken, met de na druk op vis." De zaal van Katoen is groter dan die van Codium. ,,En de keuken is ook super'', smult chef Wouter al. Wat kunnen de gasten verwachten? ,,We serveren het zesgangenmenu, met daar bovenop zes amuses en een oester tussendoor. We geven ze de mogelijkheid om vanaf 16.30 uur aan tafel te gaan, zodat ze ook bij het hoofdge recht een glas wijn kunnen drinken. Na 20.00 uur mag er immers geen alcohol meer worden geschonken." Vivian signaleert dat ook Goesenaren boeken. ,,Mensen voelen het als een nachtje uit in eigen stad." vrijdag 6 november 2020 GO Burenliefde: hotel Katoen haalt restaurant Codium tijdelijk in huis Frank Balkenende Ui en belperknolle, een gang in het zesgangenmenu van Codium. FOTO MEREL WAALDER Amuse van rode biet, appel, ven kel en karnemelk. foto merel waalder Codium bij Katoen biedt keuze uit twee arrangementen: L en XL. L omvat een zesgangendiner, een overnachting in de 'superieurkamer' en een ontbijt (150 euro). Het XL-aanbod bestaat uit het zes gangen menu bij Codium, een driegan gendiner bij Katoen, twee overnachtin gen, tweemaal ontbijt en gebruik van de privé-spa van Katoen (265 euro).

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 38