10 ZEELAND
Een goede buur is beter dan een verre
vriend. Dat geldt zeker voor hotel brasserie
Katoen in Goes. Dat haalt buurman Codium
liefdevol in huis, zodat hotelgasten kunnen
genieten van menu's op hoog niveau.
Aan de Goese Vlasmarkt openden
chef-kok Wouter Kik en gastheer
Jean Luc Etienne vorig jaar hun
pareltje Codium. Een restaurant
in het hogere segment, want dat
ontbrak nog in de Bevelandse stad. Het erva
ren span wist datzelfde jaar de PZC Award
Restaurant van het Jaar in de wacht te slepen.
Ook was Codium de hoogste binnenkomer
in de restaurantgids GaultMillau. Daarna ging
het rap. Van heinde en ver tuften lekkerbek
ken naar Goes om de geraffineerde gerechten
van chef Wouter te proeven en zich te wente
len in de gastvrije donzen deken van gast
heer Jean Luc.
Toen kwam de lock down in het voorjaar,
gevolgd door een tweede horecasluiting in
het najaar. Een drama voor Wouter en Jean
Luc, want afhalen en bezorgen is lastig als
een deel van je trouwe gasten verspreid over
het land woont. Nu steekt goede buur Katoen
de helpende hand toe. Eigenaar Ron en
Vivian Diephout stellen hun nieuwe zaal
naast de brasserie beschikbaar. Codium gaat
er menu's in een hotel-arrangement serve
ren. Want dat mag nog wel.
Katoen gooide zelf dit balletje op. Ron
Diephout belde Jean Luc op: ,,Ik ben namelijk
heel trots op onze buren. Ik ben er een paar
keer wezen eten. Het is echt mijn keuken. Vi
vian is niet iemand van de uitgebreide gan
genmenu's, maar ook zij was enthousiast.
Natuurlijk over het eten, maar ook omdat al
les werd aangepast aan haar wensen. Boven
dien zijn Wouter en Jean Luc, net als wij, am
bitieuze ondernemers."
Hapjes op de kamer
Afgelopen zomer snuffelden beide horecaza
ken al aan elkaar. Ze boden een gezamenlijk
arrangement aan. Ron: ,,Wouter bezorgde
toen de hapjes op de kamers van hotelgasten.
Dat kan ook makkelijk, want we liggen 20
meter van elkaar. Er is een klik. Maar los van
dat, Codium is echt een geweldig restaurant.
Wat mij betreft hoort het bij de wereldtop."
De horeca-vrijage heeft er zelfs toe geleid
dat Codium afstapt van het plan op zijn bo
venverdieping hotelkamers in te richten. Jean
Luc: ,,Als zo'n mooi hotel zich naast je be
vindt, dan moet je daar mee samen willen
werken. De combinatie van een lekker bed en
een fantastische culinaire ervaring is goud
voor Goes. Je hoeft na een avondje Codium
ook niet meer met de auto. In enkele minu
ten ben je op je hotelkamer. Gasten kunnen
zowel bij ons als bij Katoen eten. Ze zijn een
weekend onder de pannen. Je kunt er een he-
leboel mensen mee uit de Randstad naar
Goes trekken. We hebben daar uitsluitend
lovende reacties op gekregen."
Zolang de lockdown duurt, trekt Codium
in de weekenden bij Katoen in. Het echtpaar
Diephout stelt de zaal naast Katoen beschik
baar. Een uitkomst voor Codium? Jean Luc:
,,Het is vooral belangrijk dat we bezig kun
nen zijn met wat wij leuk vinden. We heb
ben al maanden thuisgezeten. Dat willen we
niet nog een keer. Ik denk niet dat restau
rants zonder hotel dit jaar nog open mogen.
Dat Katoen dit mogelijk maakt, is heel fijn."
En Katoen kan nu ook deze zaal weer in
zetten. Ron: ,,Gelukkig maar. We willen le
ven in de tent." Vivian: ,,Deze zaal is geba
seerd op feesten en partijen. Door corona
gaan die er de komende jaren minder zijn.
Daarom hebben we nu het plan om er een
tweede restaurant van te maken, met de na
druk op vis." De zaal van Katoen is groter
dan die van Codium. ,,En de keuken is ook
super'', smult chef Wouter al. Wat kunnen
de gasten verwachten? ,,We serveren het
zesgangenmenu, met daar bovenop zes
amuses en een oester tussendoor. We geven
ze de mogelijkheid om vanaf 16.30 uur aan
tafel te gaan, zodat ze ook bij het hoofdge
recht een glas wijn kunnen drinken. Na
20.00 uur mag er immers geen alcohol meer
worden geschonken." Vivian signaleert dat
ook Goesenaren boeken. ,,Mensen voelen
het als een nachtje uit in eigen stad."
vrijdag 6 november 2020
GO
Burenliefde: hotel Katoen haalt
restaurant Codium tijdelijk in huis
Frank Balkenende
Ui en belperknolle, een gang in
het zesgangenmenu van Codium.
FOTO MEREL WAALDER
Amuse van rode biet, appel, ven
kel en karnemelk. foto merel waalder
Codium bij Katoen biedt keuze uit twee
arrangementen: L en XL. L omvat een
zesgangendiner, een overnachting in de
'superieurkamer' en een ontbijt (150
euro). Het XL-aanbod bestaat uit het zes
gangen menu bij Codium, een driegan
gendiner bij Katoen, twee overnachtin
gen, tweemaal ontbijt en gebruik van de
privé-spa van Katoen (265 euro).