Geniet Maximaal van uw eigen huis
ECONOMIE 17
Kroegbazen lopen gemiddeld20.000euro aan inkomen mis door corona
De compensatie
is een derde van
de gemiste
inkomsten
donderdag 5 november 2020
De horeca krijgt klap op klap tij
dens de coronapandemie, roe
pen Koninklijke Horeca Neder
land en de ondernemers zelf al
tijden. Online bank Knab ziet
aan bij de horecabazen hoe
groot de malaise echt is.
Natasja de Groot
Rotterdam
Knab analyseerde de geanonimi
seerde transactiedata van ruim 1300
horecaondernemers, allemaal zake
lijke klanten van de bank, vanaf de
intelligente lockdown in maart tot
de nieuwe sluiting halverwege ok
tober. Uit analyse blijkt dat restau
ranthouders en cafébazen in coro-
natijd gemiddeld 12.182 euro min
der aan persoonlijk inkomen op
hun rekening hebben bijgeschre
ven gekregen dan tijdens dezelfde
periode 2019. Daarmee is het inko
mensverlies gemiddeld 18 procent.
Het verschil tussen cafébazen en
restauranthouders is aanzienlijk, zo
blijkt uit de resultaten. Waar res
tauranthouders nog de optie van
afhalen of bezorgen hebben, zit er
voor kroegbazen niets anders op
dan de zaak volledig op slot te hou
den. Dat zorgt ervoor dat een
kroegbaas gemiddeld 19.777 minder
op de bankrekening kreeg bijge
schreven. Bij die groep gaat het zelfs
om een daling van gemiddeld 24
procent in vergelijking met de
zelfde periode vorig jaar.
Bij restauranteigenaren daalde
het inkomen met 15 procent ten op
zichte van vorig jaar. Zij ontvin
gen sinds de lockdown in maart tot
aan de huidige sluiting gemiddeld
9310 euro minder geld op de reke
ning. De schade bij die groep is nog
enigszins binnen de perken geble
ven, doordat ze in augustus 1 pro
cent) en september 6 procent)
voor het eerst weer positieve cijfers
lieten zien. Tijdens de vorige lock
down - toen alle restaurants dicht
waren - zagen zij 36 procent min
der geld bijgeschreven.
Financieel expert Oskar Barendse
van Knab verwacht dat de financi
ële pijn van de huidige sluiting bij
restauranthouders minder groot zal
zijn dan in het voorjaar. ,,Restau-
rants zijn nu beter voorbereid dan
- Oskar Barendse, Knab
in maart", constateert hij. ,,Toen de
deuren op 14 oktober weer dicht
moesten, schakelden de meesten
direct weer om naar bezorgen en
afhalen, voor zover ze dat nog niet
deden.''
Knab nam niet alleen inkomens-
daling onder de loep, maar analy
seerde tevens hoeveel steun de on
dernemers hebben ontvangen, én
hoe nodig die steun is om de zaak
overeind te houden. ,,De steun
blijkt hard nodig én de onderne
mers maken er goed gebruik van",
luidt de conclusie.
Uit de transactiedata van Knab
blijkt dat 45 procent van de horeca
ondernemers tijdens het eerste
steunpakket een TOGS-uitkering
kreeg, een eenmalige uitkering van
4000 euro voor sectoren die het
hardst getroffen zijn.
De steun was voor veel onderne
mers slechts een druppel op de
gloeiende plaat. ,,De compensatie
is slechts een derde van de gemiste
inkomsten." Het gaat hier om ge
middelden, dus voor sommige on
dernemers zijn de verliezen nog
vele malen groter, benadrukt hij.
,,En die verliezen zullen de ko
mende maanden zeker nog flink
oplopen", vult hij aan.
Tijdens het eerste steunpakket
kreeg 12 procent van de café-eigena
ren met personeel en 9 procent van
de restauranteigenaren via deze
loonkostencompensatie NOW mi
nimaal één maand geld op zijn re
kening gestort. Tijdens het tweede
steunpakket lagen deze percentages
lager: 7 procent van de onderne
mers met een café ontving tenmin
ste één keer geld via de NOW-rege-
ling. Bij de restauranteigenaren was
dat nog slechts 3 procent. Doordat
de horeca vanaf juni weer - met be
perkingen - open kon, vroeg in to
taal nog 8 procent van de restau
rant- en café-eigenaren (opnieuw)
steun aan via de Tegemoetkoming
Vaste Lasten, de opvolger van de
TOGS.
Hoewel Knab niet gekeken heeft
naar de uitgaven van de onderne
mers en daarom niet kan aangeven
wat zij nu onder de streep overhou
den, durft Barendse wel te conclu
deren dat veel ondernemers het
water aan de lippen staat. ,,Het gaat
om zulke substantiële bedragen."
Dat de horecaondernemers nog
niet massaal zijn omgevallen, heeft
volgens de financieel expert mede
te maken met de steun die zij ont
vangen. Niet alleen van de over
heid, maar ook van bierbrouwers
en andere leveranciers waarmee
veel ondernemers regelingen heb
ben getroffen, zoals pandeigenaren.
Bovendien, zo denkt Knab, lenen
veel ondernemers geld van familie
en van de bank.
Een andere verklaring van Ba-
rendse is dat ondernemers zelf ook
een stuk soberder zijn gaan leven.
Toch houdt de financieel expert
zijn hart vast voor wat nog gaat ko
men. ,,Het is voor de horeca te ho
pen dat zij de feestmaand open
kunnen. December is voor hen een
piekmaand, een periode dat ze top-
omzet draaien. Als dat die maand
ook wegvalt, dan volgen nog hele
zware klappen."
Door de sluiting van de horeca blijven de terrassen opnieuw leeg. foto robin utrecht
De nieuwe S200 traplift;
Maximaal comfort,
Maximaal gemak,
Maximale veiligheid,
Maximaal vertrouwen,
Maximaal maatwerk.
Uw huis is niet zomaar een huis. Het maakt deel uit van u en is een
weerspiegeling van uw levensstijl en smaak. Het huis groeide met u,
uw gezin en uw omstandigheden mee. En het past zich aan uw
behoeften aan als ze veranderen. De S200 traplift is ontwikkeld om u
Maximaal vertrouwen en onafhankelijkheid te geven in uw dagelijkse
routine. Op maat gemaakt om soepel te werken op uw trap, past de
S200 stijlvol in elk huis door de vele mogelijke kleuren en opties.
BTW korting
t/m 30
november
ga voor meer informatie naar
www.trapliften.nl of bel 0800
- 5003.
Engineering you can trust. For life.
GO
'Hopelijk kan horeca in de
feestmaand weer open'
Actie alleen geldig op nieuwe trapllften, order uiterlijk 30 november 2020.