II Zee van plastic bedekt Plein Montmaertre voor even 5 ROB EN MARGOT STOPPEN ALS SLAGER Voor Margot en Rob Tholhuijsen was zaterdag een bijzondere dag. Het echtpaar stond voor het laatst achter de toonbank van hun slagerij aan de Lange Reke in Renesse. Na 25 jaar stoppen ze ermee. Hart en ziel staken ze in de zaak. Vanaf het moment dat ze die in '95 overnamen van de familie Ossewaarde tot en met de laatste zaterdag. Blij zijn ze dan ook dat Vlissinger Bjorn Rinkema de slagerij over neemt. ,,Een vakman", zegt Rob. ,,Heeft veel verstand van vlees. Ik hoop dat het een succesvol bedrijf wordt en dat het lekker vol staat als ik voorbij kom rijden." Lekker vol, dat is ook wel van toepassing op de vitrine. Van lange wachtrijen hielden ze niet; ieder een moest vlot geholpen worden. Dat betekende wél dat er veel vlees klaar moest liggen. „Zeventig pro cent van de tijd waren we met pro ductie bezig en hadden we weinig tijd om een leuk advies te geven of gesprek te voeren", zegt Rob. ,,Er komt zóveel bij kijken. Van een bakker weet je dat-ie om 3.00 uur begint. Maar bij een slager is er ook veel achter de schermen dat moet gebeuren voordat de vitrine vol ligt." Wat dat betreft was het stouwen in de zomermaanden, zegt Margot. „Snoeihard werken. We zijn zeven maanden lang, zeven dagen in de week vanaf 6.00 uur bezig tot 's avonds. Voor de toonbank vol is, is de slager al een uur bezig voor de winkel open gaat." Rob raadt zulke werktijden niemand aan. Margot: ,,Maar we hadden er ook veel lol in en het liep goed. In de zomer heb ben we stiekem ook veel vaste klanten. Op de camping zijn heel veel mensen met een staanplaats die elk weekend komen. Er zijn er die al tien jaar over de vloer ko men." En nu is het ineens gedaan met de zelfgemaakte medaillonspie- zen, grillworst, of Zeeuws spek. Het waren maar een paar soorten vlees waar keurslager Tholhuijsen om bekend stond. Barbecuevlees deed het ook goed. Die ambachte lijke kunsten leerde Rob bij de sla gers waar hij in de keuken keek aan het begin van zijn loopbaan. De slagerijsupermarkt leerde hem Van een bakker weet je dat-ie om 3.00 uur begint. Maar bij een slager is er ook veel achter de schermen dat moet gebeuren de zakelijke kant. Personeels- en inkoopbeleid, dat werk. Het stel (beiden 59) maakte een kwart eeuw geleden bewust de keuze om in Renesse de slagerij over te nemen. Hij had net de sla gersvakschool afgerond, zij was ei genlijk juf maar volgde zijn spoor. ,,In het hele land waren we op zoek naar een slagerij", herinnert Rob zich. ,,Overal waren de zaken sterk verbonden aan de slager die in de winkel stond. Dat was de man waarvoor de klanten kwa men." ,,Als het niet zou klikken met de klanten hadden we een probleem gehad", legt Margot uit. ,,Want je vindt niet zomaar een nieuw klantenbestand. Wij wisten dat in Renesse veel toeristen kwa men en dat die iets minder kri tisch zouden zijn." Vertrouwd gezicht Toeristengebied of niet, het stel vestigde een goede naam in Re- nesse. Slagerij Tholhuijsen werd keurslager, en bouwde de winkel van de familie Ossewaarde uit tot wat-ie nu is. Met grote, open pui en broodjesluik. De vier perso neelsleden blijven overigens be houden. ,,Dat is fijn, zegt Margot. „Omdat zij de kennis hebben hoe het hier reilt en zeilt in Renesse. Maar ook voor henzelf en voor de klanten. Ze zien een vertrouwd gezicht in de winkel." Michiel Bouwman Zierikzee Die plastic draadjes worden ook wel vispluis genoemd. Ze zijn af komstig van visnetten en worden gebruikt om deze te beschermen tegen de bodem. Maar de draadjes breken makke lijk af. Ze belanden daardoor in zee of spoelen aan. Tijdens oprui- mingsacties bij bijvoorbeeld Schelphoek zijn er massa's opge ruimd. Van andere troep ontdoen Gerami wil ze gaan gebruiken voor een kunstwerk. Daarom is hij druk in de weer om het pluis los te snij den van touw en te ontdoen van andere troep dat in de kluwen zit. Van Uffelen, namens culturele stichting Centree, helpt mee. ,,Wat hier ligt is tweederde van wat verzameld is", zegt Van Uffe- len. ,,De rest ligt nog in de tuin. Dat maken we over een paar weken schoon." Uiteindelijk is het de bedoeling dat het vispluis drie grote, stalen handen gaat bedekken. Zodat ze een soort huid vormen. Hanse Staalbouw legt momenteel de laat ste hand aan de frames. Die staan in een loods in Kerkwerve waar ze ook bekleed gaan worden. In maart 2021 kunnen ze dan bij de Dikke Toren staan, hoopt Van Uffelen. Onderdeel van het landschap En dat allemaal om aandacht te vragen voor het probleem dat nog best onbekend is, legt Gerami uit. ,,Je ziet wel eens van die draadjes op het strand liggen, maar voor mensen zijn ze bijna onderdeel van het landschap geworden." maandag 2 november 2020 'We hebben er veel lol in gehad' Michiel Bouwman Renesse Rob en Margot Tholhuijsen beleefden zaterdag hun laatste dag als keurslager in Renesse. foto marieke mandemaker -Rob Tolhuijsen Een kleine zee van blauwe draadjes bedekt zaterdagmid dag de stenen bij de fontein op Plein Montmaertre. Er middenin zitten twee mannen de boel te snijden en te spoelen. Dat doen Kianoosh Gerami en Erik van Uf- felen niet voor niets: het is alle maal voor het kunstwerk dat in maart bij de Dikke Toren verrijst. Geïnteresseerden die willen hel pen aan het project kunnen een e-mail sturen naarde volegnde adresse: info@ekgallery.nl of info@centree.nl. Kianoosh Gerami (links) en Erik van Uffelen maken het gevonden vispluis schoon. foto marieke mandemaker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 46