MENEER MEVROUW HAMERSMA Hachee derlandse wijn voorhanden, maar aan alternatieven was be paald geen gebrek. Hachee is buitengewoon wijnvriendelijk. Wel graag rood. Ik liet Franse, Spaanse, Italiaanse, Portugese en een Peruaanse proeven; die laatste is in zijn eentje trouwens goed voor ruim 10.000 kilometer. De Peruaan was van tannat, een druif waarvan de Fransen cahors maken. Uiteindelijk belandde deze Intipalka in de Online Intipalka 2019, top 3, samen met een Duffour Père et Fils uit Gascogne. Nipt nummer één werd een zonni ge, breeduit gestoffeerde, luxe aandoende montepulciano riserva. Een eigenwijs proefkonijn wees mij op het feit dat deze Italiaan ook niet bepaald uit de buurt kwam. Maar toen ik hem vertelde dat de super markt die 'm verkocht zich om de hoek bevond, kreeg hij ineens vliegende haast. „BUBEL-tï NEDERLANDSE KEUKEN (Voor 4 personen) 30 g bloem 600 g riblappen, in flinke dobbelstenen 30 g boter 2 el (olijf)olie 4 uien, in halve ringen 2 laurierblaadjes 4 kruidnagels 400 ml kalfs- of runder bouillon 2 el natuurazijn 1 el keukenstroop Serveer met gekookte aardappels, aardappel puree of rijst. Bereiding Meng de bloem in een grote ondiepe schaal met een goeie snuf zout en peper. Hussel het vlees door de bloem. Schud het teveel eraf. Verhit de helft van de boter met de helft van de olie in een braadpan en bak de helft van het vlees bruin. Schep het uit de pan en herhaal met de rest van de boter, olie en de rest van het vlees. Schep ook de tweede portie vlees uit de pan. Fruit de uien al omschep pend een minuut of 10 in het achtergebleven bakvet. Doe het vlees terug in de pan, voeg de laurierblaadjes, kruidnagel, bouillon, azijn en stroop toe en breng aan de kook. Zet het vuur op z'n allerlaagst, leg een deksel op de pan en laat zachtjes 4 uur stoven. Gebruik zo nodig een sudderplaatje. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg zo nodig een scheutje water toe. Laat als de hachee juist nog vrij nat is, het laatste uur de deksel van de pan, zodat het vocht wat kan inkoken. Proef en maak zo nodig verder op smaak met zout en peper. De bijbel van de Nederlandse keuken Janneke Vreugdenhil (Carrera Culinair, €34) tannat, Ica Valley, Peru. €9,95 (rood) vindmijnwijn.nl Supermarkt Tor del Colle 2017, riserva, Montepulciano d'Abruzzo, Italië. €6 (rood) Coop, Deen, Hoogvliet Speciaalzaak Duffour Père et Fils 2018, caber net sauvignon, merlot tannat, Cötes de Gascog- ne, Frankrijk. €6,99 (rood) adressen: üwtopslijter.nl ZATERDAG 31 OKTOBER 2020 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 117