MENEER MEVROUW HAMERSMA
Hachee
derlandse wijn voorhanden,
maar aan alternatieven was be
paald geen gebrek.
Hachee is buitengewoon
wijnvriendelijk. Wel graag
rood. Ik liet Franse, Spaanse,
Italiaanse, Portugese en een
Peruaanse proeven; die laatste
is in zijn eentje trouwens goed
voor ruim 10.000 kilometer.
De Peruaan was van tannat,
een druif waarvan de Fransen
cahors maken. Uiteindelijk
belandde deze Intipalka in de
Online
Intipalka 2019,
top 3, samen met een Duffour
Père et Fils uit Gascogne. Nipt
nummer één werd een zonni
ge, breeduit gestoffeerde, luxe
aandoende montepulciano
riserva.
Een eigenwijs proefkonijn
wees mij op het feit dat deze
Italiaan ook niet bepaald uit
de buurt kwam. Maar toen
ik hem vertelde dat de super
markt die 'm verkocht zich
om de hoek bevond, kreeg
hij ineens vliegende haast.
„BUBEL-tï
NEDERLANDSE
KEUKEN
(Voor 4 personen)
30 g bloem
600 g riblappen, in flinke
dobbelstenen
30 g boter
2 el (olijf)olie
4 uien, in halve ringen
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
400 ml kalfs- of runder
bouillon
2 el natuurazijn
1 el keukenstroop
Serveer met gekookte
aardappels, aardappel
puree of rijst.
Bereiding
Meng de bloem in een grote
ondiepe schaal met een
goeie snuf zout en peper.
Hussel het vlees door de
bloem. Schud het teveel eraf.
Verhit de helft van de boter
met de helft van de olie in
een braadpan en bak de
helft van het vlees bruin.
Schep het uit de pan en
herhaal met de rest van de
boter, olie en de rest van het
vlees. Schep ook de tweede
portie vlees uit de pan.
Fruit de uien al omschep
pend een minuut of 10 in
het achtergebleven bakvet.
Doe het vlees terug in de
pan, voeg de laurierblaadjes,
kruidnagel, bouillon, azijn en
stroop toe en breng aan de
kook. Zet het vuur op z'n
allerlaagst, leg een deksel
op de pan en laat zachtjes
4 uur stoven. Gebruik zo
nodig een sudderplaatje.
Controleer af en toe of er
nog genoeg vocht in de
pan zit. Voeg zo nodig een
scheutje water toe. Laat als
de hachee juist nog vrij nat
is, het laatste uur de deksel
van de pan, zodat het vocht
wat kan inkoken. Proef en
maak zo nodig verder op
smaak met zout en peper.
De bijbel van de
Nederlandse keuken
Janneke Vreugdenhil
(Carrera Culinair, €34)
tannat, Ica Valley,
Peru.
€9,95 (rood)
vindmijnwijn.nl
Supermarkt
Tor del Colle
2017, riserva,
Montepulciano
d'Abruzzo, Italië.
€6 (rood)
Coop, Deen,
Hoogvliet
Speciaalzaak
Duffour Père et
Fils 2018, caber
net sauvignon,
merlot tannat,
Cötes de Gascog-
ne, Frankrijk.
€6,99 (rood)
adressen:
üwtopslijter.nl
ZATERDAG 31 OKTOBER 2020 37