'Wat ruikt het hier lekker!' Waarin de Hamersmaatjes een sudderseance houden met alcoholica en spijzen uit de streek (al is dat laatste een rekbaar begrip). Wijnfeitje In onze vorige bijdrage ontdekte mevrouw Hamersma dat een zekere culinaire bijbel reeks inmiddels meer dan twintig titels omvat. ,,Dan heeft De bijbel van de Neder landse keuken nog lang op zich laten wachten'', sprak zij, bladerend in de zojuist uit gekomen Heilige Schrift over onze eigen eetcultuur. 'Wat je van dichtbij haalt, is lekker', lijkt nu het motto. Laatst las ik in de krant dat we moeten toewerken naar een nieuw regionaal systeem waar bij het aantal reiskilometers van ons voedsel drastisch wordt ingekort. Naar verluidt legt een gemiddeld bord eten 30.000 kilometer voor ons af. Zodoende krijgen mevrouw Hamersma en ik steeds vaker groenten uit volkstuintjes aan gereikt. Varkensvlees komt van om de hoek en onlangs had mevrouw Hamersma de eer als culi-jurylid een siroop te proeven op basis van nabije wortelen. Ik hoefde evenmin op een droogje te zitten. De afgelopen week opende ik achtereenvol gens een flesje Bruys (de vader landse kijk op hard seltzer), een lokaal Sensunique Wietbier en Gembruicius, mousserende vruchtenwijn van Nederlandse bodem. Mevrouw Hamersma aarzel de niet en nam de nieuwe bij bel ter hand. Ze koos de hachee, geïnspireerd door de woorden van schrijver Janneke Vreug- denhil: 'Hoe lekker het thuis ruikt als er een pan hachee in de oven staat te stoven'. Het recept in Vreugdenhils bijbel schreef een sudderseance in een braadpan voor, en de geur bleek ook bezit te nemen van de kookboekwinkel. De uitroep 'wat ruikt het hier lek ker' klonk regelmatig vanachter de mondkapjes. Een aantal maskers werd fluks afgewor pen bij mijn ontboezeming dat ik probeerde uit te vinden wel ke wijn het beste paste bij de hachee. En dat het mij dit keer bijzonder leuk leek de hulp van het winkelend publiek in te roepen. Weliswaar had ik geen Ne- Eten drinken Behalve fake news bestaat er ook fake wijn. Na een schan daal in 2008 met 70 miljoen liter wijn die voornamelijk bestond uit bieten- sap, zag in Italië een eenheid com- bat-sommeliers het levenslicht. Deze carabinieri met een wijnoplei ding vielen onlangs een bedrijf in Milaan binnen waar Sassi- caia werd nage maakt, een van de beroemdste en kostbaarste super-Toscanen van het land. Kisten, flessen, etiketten en pakpapier leken als twee druppels water. De inhoud, de allergoedkoop ste landwijn uit Sici lië, smaakte ook zo. Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. 36

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116