'Wat ruikt
het hier
lekker!'
Waarin de Hamersmaatjes
een sudderseance houden
met alcoholica en spijzen
uit de streek (al is dat laatste
een rekbaar begrip).
Wijnfeitje
In onze vorige bijdrage
ontdekte mevrouw Hamersma
dat een zekere culinaire bijbel
reeks inmiddels meer dan
twintig titels omvat. ,,Dan
heeft De bijbel van de Neder
landse keuken nog lang op
zich laten wachten'', sprak zij,
bladerend in de zojuist uit
gekomen Heilige Schrift over
onze eigen eetcultuur.
'Wat je van dichtbij haalt,
is lekker', lijkt nu het motto.
Laatst las ik in de krant dat we
moeten toewerken naar een
nieuw regionaal systeem waar
bij het aantal reiskilometers
van ons voedsel drastisch
wordt ingekort. Naar verluidt
legt een gemiddeld bord eten
30.000 kilometer voor ons af.
Zodoende krijgen mevrouw
Hamersma en ik steeds vaker
groenten uit volkstuintjes aan
gereikt. Varkensvlees komt van
om de hoek en onlangs had
mevrouw Hamersma de eer
als culi-jurylid een siroop te
proeven op basis van nabije
wortelen.
Ik hoefde evenmin op een
droogje te zitten. De afgelopen
week opende ik achtereenvol
gens een flesje Bruys (de vader
landse kijk op hard seltzer), een
lokaal Sensunique Wietbier en
Gembruicius, mousserende
vruchtenwijn van Nederlandse
bodem.
Mevrouw Hamersma aarzel
de niet en nam de nieuwe bij
bel ter hand. Ze koos de hachee,
geïnspireerd door de woorden
van schrijver Janneke Vreug-
denhil: 'Hoe lekker het thuis
ruikt als er een pan hachee in
de oven staat te stoven'.
Het recept in Vreugdenhils
bijbel schreef een sudderseance
in een braadpan voor, en de
geur bleek ook bezit te nemen
van de kookboekwinkel. De
uitroep 'wat ruikt het hier lek
ker' klonk regelmatig vanachter
de mondkapjes. Een aantal
maskers werd fluks afgewor
pen bij mijn ontboezeming dat
ik probeerde uit te vinden wel
ke wijn het beste paste bij de
hachee. En dat het mij dit keer
bijzonder leuk leek de hulp
van het winkelend publiek in
te roepen.
Weliswaar had ik geen Ne-
Eten drinken
Behalve fake news
bestaat er ook fake
wijn. Na een schan
daal in 2008 met
70 miljoen liter wijn
die voornamelijk
bestond uit bieten-
sap, zag in Italië
een eenheid com-
bat-sommeliers
het levenslicht.
Deze carabinieri
met een wijnoplei
ding vielen onlangs
een bedrijf in Milaan
binnen waar Sassi-
caia werd nage
maakt, een van
de beroemdste
en kostbaarste
super-Toscanen
van het land. Kisten,
flessen, etiketten
en pakpapier leken
als twee druppels
water. De inhoud,
de allergoedkoop
ste landwijn uit Sici
lië, smaakte ook zo.
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.
36