GIPHARTS VERRUKKELIJKE 4 ETEN DRINKEN ,,Ik verzamel kookboeken en boeken over eten. Het is erg aangenaam te doorgronden waarom we wat in onze mond stoppen. 'Van dit boek heb ik er thuis drie 'Magistraal, humoristisch, relativerend' 'We leerden frituren van de Arabieren' 'Of ik weet wat de Romeinen aten?' Schrijver en veellezer Ronald Giphart leidt ons door zijn goedgevulde boekenkast. Over eten& koken Eind jaren 60 noemde de beroemde natuurkundige en tv-kok Nicholas Kurti het beklagenswaardig dat een beschaving zoals die van ons er alles aan doet de tem peratuur in de atmosfeer van Venus te kunnen meten, maar niet geïnteresseerd is in wat er in een kaassoufflé gebeurt. Wetenschapper en schrijver Harold McGee besloot die handschoen op te pakken en publiceerde in 1984 zijn On Food and Cooking, dat in 1992 in het Nederlands ver scheen als Over eten koken. Critici omschreven het boek als 'de Steen van Rosetta van de culinaire wereld' en voor chefs als Heston Blumenthal en Jonnie Boer was het een enorme inspiratiebron. Op een luchtige en mee slepende manier legde McGee vele onbegrepen moleculaire, chemische en historische kenmerken van ingrediënten en kooktechnieken uit. Waar om vis sneller bederft dan vlees. Waarom ui snijden ons doet huilen. Wat ons kijkvermogen te maken heeft met het eetpatroon van onze voorouders. Wat er in een kaassoufflé gebeurt. Omdat wetenschap niet stilstaat, verschijnt er om de zoveel jaar een aangepaste editie (thuis heb ik inmiddels drie versies). Dit boek is een must voor iedereen die kookt of eet. Over eten koken Harold McGee In Nederland hebben we onze eigen Harold McGee in de persoon van Onno Kleyn, die al vijftig boeken over culinai re zaken schreef, zijn eigen academie bestiert, workshops organiseert en meeslepende colleges geeft over de geschiedenis van eten en drinken. In 2016 verscheen De grote Kleyn, een vuistdik boek waarin hij optekende wat hij op dat moment wist van eten. Volgens het voorwoord legde hij 'zijn hele ziel en zaligheid' erin, en dat lees je eraan af. Zijn leven lang heeft Kleyn over de hele wereld boeren, kaasmakers, garna- lenvissers, slachters, schaapherders, koks en honderden andere lieden uit de voed selproductie bezocht, en daarnaast las hij letterlijk duizenden boeken. Dit resul teerde in een magistraal en enthousias merend standaardwerk, in een prettig humoristische en relativerende stijl. De grote Kleyn, Onno Kleyn Je maakt in een gezelschap Nederlanders goede sier met de bewering dat de Nederlandse keuken niets voorstelt en nooit iets heeft voorgesteld. Dit is zelf haat, en het tragische is: het klopt niet. We zijn geen eiland en onze keuken staat van oudsher, net als de landen om ons heen, in een internationale traditie. We leerden frituren van de Arabieren (laat de PVV het maar niet horen), leenden amandelspijs van de Turken en hebben als handelsnatie alle mogelij ke gewassen en specerijen over de hele wereld vervoerd. In zijn Kleine geschiedenis van de Neder landse keuken laat historicus Jacques Meerman zien dat er in onze contreien wel degelijk bijzonder werd en wordt gekookt. Het boek is heerlijk geïllus treerd en bevat ook nog eens meer dan honderd recepten uit alle tijdvakken. Kleine geschiedenis van de Nederland se keuken, Jacques Meerman Tot slot een titel die alleen nog tweede hands leverbaar is. Ooit vond ik in een vakantiehuisje waar een boekenkast stond voor achtergelaten lectuur een opmerkelijk boek uit 1971: Van soeter cokene van de mediëviste Johanna Maria van Winter (92). De ondertitel (Recepten uit de oudheid en middeleeuwen) spoorde mij op vakan tie niet per se aan te gaan lezen, maar op de achterflap werd mij de vraag gesteld of ik wist wat de Romeinen en Middel eeuwers aten. Omdat ik daar geen idee van had, begon ik toch te lezen. Zes uur later had ik Van soeter cokene uit en was mijn beeld van de geschiedenis in relatie tot voedsel voor altijd veranderd. Dat is de kracht van een goed boek. Lever peper. Notenmoes. Erwten met inktvis. Krakelingen van dennezaden. Zonde om zo'n titel te laten liggen. Van soeter cokene Johanna Maria van Winter 34 Wetenschap Harold en cultuur in dekeuKen IVICGOe

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 114