Zwerm
Gouden en bronzen medaille
voor wijngaard Westerhoeve
Cabernet franc
uit de Loire!
Barista Rob Clarijs
heeft eigen koffiemerk
MARGOT
ZEELAND 11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
Ik reed langs een akker waar de uien net ge
oogst waren en werd gefêteerd op een vlieg-
show van honderden spreeuwen die daar bo
ven zwermden. Het schijnt juist deze tijd van het
jaar te zijn dat deze mooie zwermen te zien zijn,
zolang het maar niet nat of druilerig is. Het was
dan ook net die ene mooie middag afgelopen
week dat ik de enorme groep vogels zag opstijgen
en dalen en in diverse formaties zag vliegen.
Ik zette de auto er even voor aan de kant, want
wat een schouwspel voerden ze op. Ze wijzen el
kaar zo waar ze voedsel kunnen vinden, is een van
de theorieën achter deze zwermen. Een andere
gedachte is dat ze zo heel zichtbaar zijn en veilig
in een groep kunnen overnachten. Dat ze elkaar
niet in de veren vliegen is een hele kunst. Dat
schijnt dan weer te maken te hebben met het feit
dat ze in een zelf-organiserend systeem vliegen,
waarbij een vogel maar vijf of zes andere vogels in
de gaten houdt en op hen reageert. Inderdaad, ei
genlijk is het net als bij een school vissen, maar
die kunnen dan weer niet uit de lucht vallen.
Nog een weetje; nu zijn het de spreeuwen uit
Scandinavië die hier overwinteren. De Hollandse
spreeuw is al gevlogen en is in het zuiden aan het
overwinteren, die heeft niks te maken met inreis-
verboden en lockdowns. Mocht ik een volgend le
ven terugkomen dan graag als vogel. Wat moet die
vrijheid heerlijk zijn. Alles van bovenaf te aan
schouwen, gaan en staan waar je wilt en dan ook
nog eens te overwinteren in het zuiden.
Nu hou ik het bij een herfstgerecht met gevo
gelte. Fruit twee uien en voeg daar een biologi
sche kalkoendij aan toe. Braad deze aan met een
citroen in parten, salie, zout en peper. Laat het 75
minuten sudderen op een laag vuur met 250 milli
liter gevogeltefond en een scheut witte wijn. Ser
veer bij rode kool.
Mocht ik een volgend leven terugkomen
dan graag als vogel
,,Die leveren ongeveer 1000 liter
wijn, net te veel om zelf op te
drinken maar genoeg om op de
markt te brengen," lacht hij.
En met succes want zijn würzer
2019 heeft een gouden medaille
gewonnen en de chardonnay
2019 sleepte een bronzen me
daille in de wacht bij de Wijn
keuring van de lage landen.
,,Geen feestelijke uitreiking
maar wel echt een moment voor
ons om te zien waar we nu
staan." Op Walcheren schijnt de
zon vaak en daarnaast wijt hij
het succes van zijn wijnen mede
aan het feit dat de nachttempe-
raturen nog lang vrij hoog blij
ven liggen. Dat maakt dat de
druiven doorgaan met suiker
aanmaken. Half oktober zijn de
laatste geplukt. Hij plantte aan
vankelijk druiven die resistent
zijn tegen schimmels. Nu zijn
dat traditionele rassen als char-
donnay, würzer, regent, florental
en pinot noir.
,,De laatste jaren hebben we
geen slechte zomers meer gehad,
wat je terug proeft in de wijn. En
wij kunnen het weten want we
zijn echt geoefende proevers",
lacht hij. Vorig jaar wonnen zijn
wijnen ook al medailles dus hij
weet waar hij het over heeft.
,,Wij zijn echt helemaal gek van
wijn, en ondanks het succes heb
ben we geen ambitie om de
wijngaard uit te breiden. Het is
en blijft een hobby waar we veel
plezier in hebben. We verkopen
al onze flessen uit, wat wil je nog
meer?"
DE WIJNTIP
vrijdag 30 oktober 2020
GO
•aUMfe
Oktober wijnmaand. En aan
gezien er diverse wijngaarden
in Zeeland zijn die op profes
sionele manier wijn maken,
besteden we extra aandacht
aan de Zeeuse wijnmakers.
Vandaag wijngaard Wester
hoeve uit Oostkapelle waar
Simon van Keulen samen met
zijn vrouw Anita sinds 1990
de scepter zwaait over dui
zend wijnstokken.
Margot Verhaagen
Oostkapelle
De saus waarmee Thijs Joziasse
van Zalig Zeeuws de gepocheerde
paling aflakt, lijkt op unagi. Deze
Japanse saus is meestal geba
seerd op soja met zoete rijstwijn.
De koffie die Thijs toevoegt, maakt
de wijnkeus niet eenvoudig. Bij de
paling zou je een witte wijn kiezen.
Misschien is een licht rode wijn
beter. Ruggespraak met restaurant
Katseveer levert een goede en ook
best aparte tip op. Ga voor licht ge
koelde cabernet franc. Juist die
extra koeling zorgt ervoor dat de
tannines wegvallen, want die botsen
met vis. De Loire is de bakermat van
wijnen met 100 procent cabernet
franc, zoals deze gulle Chinon Les
Tuffeaux. Reken op rijp fruit, frisheid
en sappigheid. De rokerige onder
toon past mooi bij de koffielak.
FOTO SANDRA SCHIMMELPENNINK
Barista Rob Clarijs in Café de Biet in Zierikzee. ,,Als je De
Zeeuwse Branding eenmaal geproefd hebt, ben je verkocht."
Lange tijd had Rob Clarijs vrij
wel niks met koffie. Tot hij de
smaak van het bakkie troost te
pakken kreeg. Inmiddels heeft
hij een eigen merk koffiebonen.
De pakken De Zeeuwse Bran
ding vinden normaal gesproken
goed hun weg naar de klant,
maar nu cafés en restaurants
gesloten zijn, ligt alles bijna stil.
Bijna.
,,Wat me opvalt is dat de ver
koop van koffiecapsules het af
gelopen halve jaar beter loopt",
zegt de uit Zierikzee afkomstige
Rob Clarijs. ,,Dat kan komen
doordat mensen meer thuiszit
ten en toch behoefte hebben
aan een lekkere kop koffie. Als je
De Zeeuwse Branding eenmaal
geproefd hebt, ben je verkocht.''
Het 'eureka' moment voor het
opzetten van een Zeeuwse kof-
fielijn, kwam na een gesprek met
de eigenaar van de Gekroonde
Suikerbiet in Zierikzee, zegt Rob.
,,Ik vroeg hem waarom hij wel al
lerlei speciale biermerken had,
maar niet een speciaal koffie-
merk. Volgens hem vallen men-
sen terug op herkenbare pro
ducten. Ik zag dat als een uitda
ging om een lokaal merk koffie
op de Zeeuwse kaart te zetten.
Toen ik op een dag op het
strand hierover met mijn vriendin
aan de praat raakte, kwam ik op
de naam De Zeeuwse Branding.
Daarna is het balletje gaan rol
len. Nu heb ik door heel Zeeland
klanten.''
Beste ter wereld
Robs belangstelling voor koffie
groeide van 'leuk' naar 'passie'.
Niet alleen is hij vorig jaar uitge
roepen tot beste barista ter we
reld, hij weet hoe het koffiebran-
den in zijn werk gaat en kent de
boeren die de koffie voor hem
verbouwen. ,,Ik heb zelfs het mo
biele telefoonnummer van een
van de koffieboeren. Regelmatig
bel ik hem. Ik vraag hem hoe het
gaat met de oogst of ik vraag fo
tootjes van een partij koffie.
Onze koffie is helemaal traceer
baar. Dat is uniek.''
Twee wijnen van Simon van Keulen van wijngaard Wester
hoeve zijn in de prijzen gevallen. foto lex de meester