Zwerm Gouden en bronzen medaille voor wijngaard Westerhoeve Cabernet franc uit de Loire! Barista Rob Clarijs heeft eigen koffiemerk MARGOT ZEELAND 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Ik reed langs een akker waar de uien net ge oogst waren en werd gefêteerd op een vlieg- show van honderden spreeuwen die daar bo ven zwermden. Het schijnt juist deze tijd van het jaar te zijn dat deze mooie zwermen te zien zijn, zolang het maar niet nat of druilerig is. Het was dan ook net die ene mooie middag afgelopen week dat ik de enorme groep vogels zag opstijgen en dalen en in diverse formaties zag vliegen. Ik zette de auto er even voor aan de kant, want wat een schouwspel voerden ze op. Ze wijzen el kaar zo waar ze voedsel kunnen vinden, is een van de theorieën achter deze zwermen. Een andere gedachte is dat ze zo heel zichtbaar zijn en veilig in een groep kunnen overnachten. Dat ze elkaar niet in de veren vliegen is een hele kunst. Dat schijnt dan weer te maken te hebben met het feit dat ze in een zelf-organiserend systeem vliegen, waarbij een vogel maar vijf of zes andere vogels in de gaten houdt en op hen reageert. Inderdaad, ei genlijk is het net als bij een school vissen, maar die kunnen dan weer niet uit de lucht vallen. Nog een weetje; nu zijn het de spreeuwen uit Scandinavië die hier overwinteren. De Hollandse spreeuw is al gevlogen en is in het zuiden aan het overwinteren, die heeft niks te maken met inreis- verboden en lockdowns. Mocht ik een volgend le ven terugkomen dan graag als vogel. Wat moet die vrijheid heerlijk zijn. Alles van bovenaf te aan schouwen, gaan en staan waar je wilt en dan ook nog eens te overwinteren in het zuiden. Nu hou ik het bij een herfstgerecht met gevo gelte. Fruit twee uien en voeg daar een biologi sche kalkoendij aan toe. Braad deze aan met een citroen in parten, salie, zout en peper. Laat het 75 minuten sudderen op een laag vuur met 250 milli liter gevogeltefond en een scheut witte wijn. Ser veer bij rode kool. Mocht ik een volgend leven terugkomen dan graag als vogel ,,Die leveren ongeveer 1000 liter wijn, net te veel om zelf op te drinken maar genoeg om op de markt te brengen," lacht hij. En met succes want zijn würzer 2019 heeft een gouden medaille gewonnen en de chardonnay 2019 sleepte een bronzen me daille in de wacht bij de Wijn keuring van de lage landen. ,,Geen feestelijke uitreiking maar wel echt een moment voor ons om te zien waar we nu staan." Op Walcheren schijnt de zon vaak en daarnaast wijt hij het succes van zijn wijnen mede aan het feit dat de nachttempe- raturen nog lang vrij hoog blij ven liggen. Dat maakt dat de druiven doorgaan met suiker aanmaken. Half oktober zijn de laatste geplukt. Hij plantte aan vankelijk druiven die resistent zijn tegen schimmels. Nu zijn dat traditionele rassen als char- donnay, würzer, regent, florental en pinot noir. ,,De laatste jaren hebben we geen slechte zomers meer gehad, wat je terug proeft in de wijn. En wij kunnen het weten want we zijn echt geoefende proevers", lacht hij. Vorig jaar wonnen zijn wijnen ook al medailles dus hij weet waar hij het over heeft. ,,Wij zijn echt helemaal gek van wijn, en ondanks het succes heb ben we geen ambitie om de wijngaard uit te breiden. Het is en blijft een hobby waar we veel plezier in hebben. We verkopen al onze flessen uit, wat wil je nog meer?" DE WIJNTIP vrijdag 30 oktober 2020 GO •aUMfe Oktober wijnmaand. En aan gezien er diverse wijngaarden in Zeeland zijn die op profes sionele manier wijn maken, besteden we extra aandacht aan de Zeeuse wijnmakers. Vandaag wijngaard Wester hoeve uit Oostkapelle waar Simon van Keulen samen met zijn vrouw Anita sinds 1990 de scepter zwaait over dui zend wijnstokken. Margot Verhaagen Oostkapelle De saus waarmee Thijs Joziasse van Zalig Zeeuws de gepocheerde paling aflakt, lijkt op unagi. Deze Japanse saus is meestal geba seerd op soja met zoete rijstwijn. De koffie die Thijs toevoegt, maakt de wijnkeus niet eenvoudig. Bij de paling zou je een witte wijn kiezen. Misschien is een licht rode wijn beter. Ruggespraak met restaurant Katseveer levert een goede en ook best aparte tip op. Ga voor licht ge koelde cabernet franc. Juist die extra koeling zorgt ervoor dat de tannines wegvallen, want die botsen met vis. De Loire is de bakermat van wijnen met 100 procent cabernet franc, zoals deze gulle Chinon Les Tuffeaux. Reken op rijp fruit, frisheid en sappigheid. De rokerige onder toon past mooi bij de koffielak. FOTO SANDRA SCHIMMELPENNINK Barista Rob Clarijs in Café de Biet in Zierikzee. ,,Als je De Zeeuwse Branding eenmaal geproefd hebt, ben je verkocht." Lange tijd had Rob Clarijs vrij wel niks met koffie. Tot hij de smaak van het bakkie troost te pakken kreeg. Inmiddels heeft hij een eigen merk koffiebonen. De pakken De Zeeuwse Bran ding vinden normaal gesproken goed hun weg naar de klant, maar nu cafés en restaurants gesloten zijn, ligt alles bijna stil. Bijna. ,,Wat me opvalt is dat de ver koop van koffiecapsules het af gelopen halve jaar beter loopt", zegt de uit Zierikzee afkomstige Rob Clarijs. ,,Dat kan komen doordat mensen meer thuiszit ten en toch behoefte hebben aan een lekkere kop koffie. Als je De Zeeuwse Branding eenmaal geproefd hebt, ben je verkocht.'' Het 'eureka' moment voor het opzetten van een Zeeuwse kof- fielijn, kwam na een gesprek met de eigenaar van de Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee, zegt Rob. ,,Ik vroeg hem waarom hij wel al lerlei speciale biermerken had, maar niet een speciaal koffie- merk. Volgens hem vallen men- sen terug op herkenbare pro ducten. Ik zag dat als een uitda ging om een lokaal merk koffie op de Zeeuwse kaart te zetten. Toen ik op een dag op het strand hierover met mijn vriendin aan de praat raakte, kwam ik op de naam De Zeeuwse Branding. Daarna is het balletje gaan rol len. Nu heb ik door heel Zeeland klanten.'' Beste ter wereld Robs belangstelling voor koffie groeide van 'leuk' naar 'passie'. Niet alleen is hij vorig jaar uitge roepen tot beste barista ter we reld, hij weet hoe het koffiebran- den in zijn werk gaat en kent de boeren die de koffie voor hem verbouwen. ,,Ik heb zelfs het mo biele telefoonnummer van een van de koffieboeren. Regelmatig bel ik hem. Ik vraag hem hoe het gaat met de oogst of ik vraag fo tootjes van een partij koffie. Onze koffie is helemaal traceer baar. Dat is uniek.'' Twee wijnen van Simon van Keulen van wijngaard Wester hoeve zijn in de prijzen gevallen. foto lex de meester

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39