Wie ao dat oait 'edocht
10 ZEELAND
Zuiderburen
OPMARS KLEINE BROUWERIJEN
Streektaal
Ook in bierland België
zijn de cafés geslo
ten. Maar de echte
liefhebber wordt
daar niet echt de
pressief van. Niet alleen zijn de
winkelrekken gevuld met de be
kende merken. Zeker in en rond
Antwerpen zijn de onafhankelijke
brouwerijen met hun eigen bieren
in opmars. Ooit al gehoord van
een Blonde Stoot of van Seefbier?
Bierkenner Johan Van Dyck is
niet van gisteren. In 2010 werd hij
in Vlaanderen uitgeroepen tot
'Marketeer van het Jaar'. Van
Dyck was toen marketingdirec
teur bij Duvel-Moortgat.
Hij slaagde erin om speciaalbie-
ren als Vedett en La Chouffe weer
helemaal in de markt te zetten.
Een jaar later ging hij een nog
grotere uitdaging aan.
Seefbier
Van Dyck raakte gefascineerd
door verdwenen Antwerpse bie
ren en brouwerijen en kwam uit
bij het Seefbier. Het bier was tot
de Eerste Wereldoorlog zo popu
lair dat er zelfs een volkswijk
werd naar genoemd. De Seefhoek
in Antwerpen-Noord bestaat nog
altijd. In 2012 lanceerde Van Dyck
met zijn Antwerpse Brouw Com
pagnie het Seefbier opnieuw. Het
troebele blonde bier, met boek
weit als opvallend ingrediënt,
was een schot in de roos. Niet al
leen in Antwerpen, wereldwijd
werd het bier al zes keer be
kroond.
Intussen vond de Antwerpse
Brouw Compagnie een onderko
men in het Noorderpershuis aan
het Kattendijkdok. Zes bieren
zitten er nu in het gamma. De
brouwerij kreeg ook een restau
rant erbij. Als de coronastorm is
gaan liggen, moet je daar beslist
eens een rondleiding reserveren.
Santé!
Blonde Stoot
Nog een succesverhaal is dat van
brouwerij Cabardouche. Vijf
vrienden begonnen in 2012 zelf
bier te brouwen. Nu heeft Cabar-
douche een eigen stek aan de En
gelselei in Borgerhout. De bieren
hebben leuke namen als Blonde
Stoot of Stout Mokke. Vooral die
Blonde Stoot valt tot ver buiten
Antwerpen in de smaak. Het
lichte, blonde bier smaakt fruitig
en bitter. Kenners proeven vleug
jes ananas en limoengras.
Wat verderop in Berchem huist
dan weer 'Bieren van Begeerte'
Dingen die dicht bij
huis zijn gemaakt,die
zijn weer belangrijk
van brouwer Koen Fierens. Hij
scoort met Kamil, een blond bier
met een zachte smaak van tarwe.
En de tweelingbroers Benny en
Erwin Van Aerschoot uit Boe-
chout mogen pronken met de ti-
tel van beste hobbybier van de
Benelux. Allemaal dankzij het In
glorious Quadbier of IQbier, een
donkere quadrupel met een alco
holpercentage van maar liefst 10,3.
Het bier werd meteen opgeno
men in het gamma van Delhaize.
Ambacht
Elise Vandoninck van Cabardou-
che legt het succes van die kleine
brouwerijen uit. ,,We willen te
rug naar pure smaken. Naar het
ambacht van vroeger. Dat geldt
niet alleen voor bier, maar ook
voor koffie en brood. Mensen
gaan ook weer haken en breien.
Het heeft nog te maken met het
lokale. Dingen die dicht bij huis
zijn gemaakt,die zijn weer be
langrijk. Dat is ergens normaal.
Maar de vraag is dan wie er kwa-
liteit levert. En wie de dingen ge
woon goed kan verkopen."
Tot slot dit fijne verhaal. Hob
bybrouwer Louis Meulders uit
Beerse bij Turnhout brouwde
in 1996 voor het eerst Gageleer,
een blond en bitter biologisch
bier Het bier wordt intussen ver
deeld door de organisatie Na
tuurpunt. ,,Ik studeerde vroeger
geschiedenis en ik drink graag
bier", vertelt Louis. ,,Hoe smaakte
bier vroeger? Dat vroeg ik me af.
Ik besloot gagel te gebruiken. Die
struik vind je bij kleine meren op
de heide. Ik vond het eerst geen
goed idee om Gageleer te verko
pen. Maar ik leerde iemand ken
nen van Natuurpunt. En die vond
het wel een goed plan." Terecht,
Gageleer is nu goed voor een om
zet van 150.000 liter per jaar.
Noe motte julder nie dienke da
'k elke keêr a 'k an de burte bin
over 't Kerkje van Ellesdiek be-
gunne. Mè noe vaol 't net mesje op 't
sneetje, wan 76 jaer 'eleje wier op 29
oktober Ellesdiek bevrijd. Het durp
was zwaer 'etroffe. Vee uuzen lagge in
puun en van de moaie ouwe kerke
was ok niks mi over. Het verdriet was
groat op dat kleine durpje deur het
verlies van vee mènselevens. In 1950
wier t'r een kerke 'ebouwd, die a noe
deur eêl Zeêland (en nog vadder) be
kend stit as 't Kerkje van Ellesdiek.
Ik bin op Ellesdiek gebore. Bie de
waetersnoad van 1953, vond ik as kind
de kerke net een groate veugel mie z'n
snaevel de lucht in. Z'n vleugels ao t'n
uut 'espreid over dat andjevol uuzen,
dat a droóge 'ebleve was. Moeder von
dat stikje toen net de ark van Noach,
omda 't rond de kerke krioelden van
aolle mènsen en beêsten, die a net op
tied 'ered were. Mè mien kernientje
nie.
Tussen de deure
Het kerkje is bluve trokke. Letterlijk
en figuurlijk. Me bin d'r ok in
'etrouwd. Toen a de kerkdienst
of'elópe was, stoenge d'r buuten as ge-
brukelijk mensen te kieken oe a de
bruid d'r uutzag. De bruidegom was
toen minder van belang, die was toch
meêstal in 't zwart. Ik probeerden zo
elegant meugelijk de trappen of te
gaen. Aneêns wier t'r an m'n oad
'esnokt. M'n lange sluier zat nog tus-
sen de deure. Arjaentje, de koster, von
't zeker welletjes en was nog a rap om
de deure dicht te doen. Di wier toen a
an me 'etrokke en dat is zo 'ebleve.
De kerke kreeg in 2000 een andere
bestemmieng. Joop Rooze nam het
initiatief en sleepten a gauw Engel
Reinhoudt d'r bie. Het wier een cen
trum voe Levensbeschouwing, Cul
tuur en Vriendschap. Op zondag 29
oktober, precies 76 jaer nae de bevrij-
dieng, was de eêste oecumenische bi-
eeênkomst mie as thema 'Vriend
schap.' Wie ao dat oait 'edocht!
Begun 2001 wier 't Kerkje een stich-
tieng. 'Dat za nie lank stand ouwe',
wier t'r a gauw voorspeld. 'Wie kom di
noe ni toe? Vee mènsen bin nog noait
van z'n leven op dat durp 'ewist.
Zwieg t'r toch van stille, dat wor toch
ommes niks!' Mè niks was minder
waer!
Wat is t'r a nie gebeurd in 't Kerkje
in aol die twintig jaer! Optredens van
aollerlei artiesten, toneêl, concerten,
exposities, meeziengmirregen, boek
presentaties, oecumenische bieeên-
komsten en gi zomè deur. Het kan en
mag aollemille. De voertaal is zovee
meugelijk Zeêuws. 't Kerkje drieft op
vriewillegers.
't Kerkje is t'r laegdrempelig. Letter
lijk en figuurlijk, wan je oef nie persé
de trappen op. Mie een rolstoel bin je
net zo welkom. De lesten tied bluuve
de deuren dicht. Het coronavirus
goait roet in 't eten. Mè zodrie a't wee
kan gae de deuren waegenwied open.
G'loóf dat mè g'rust. Me bin tenslotte
Zeêuwen. Ik docht a je wat zei!
dinsdag 27 oktober 2020
Terug naar pure smaken van bier
In de rubriek Zuiderburen
werpen we wekelijks
een blik over de Belgische
grens. Deze week: brouwe
rijen in Antwerpen.
Dominique Piedfort
Antwerpen
- Elise Vandoninck,
brouwerij Cabardouche
Jopie Minnaard
In deze rubriek
belichten we
wekelijks een
Zeeuws dialect.
Deze keer een
verhaal van Jopie
Minnaard in het
Bevelands.
Beluister de ge
sproken rubriek op
pzc.nl/streektaal.
In 2012 lanceerde de Antwerpse Brouw Compagnie het Seefbier opnieuw. foto's antwerpse brouw compagnie