Simpel,
simpeler,
simpelst
Wijnpraatje
Eat your heart out, Ottolenghi:
er bestaan nóg eenvoudiger
kookbijbels dan jouw
succesnummer.
'Het altaar', zo noemde
mevrouw Hamersma haar
etalage toen zij de tweeën
twintig kookboeken had
uitgestald die zich erop voor
stonden 'de Bijbel' te zijn. Die
belofte trok gastrogelovigen
die zich keurig aan de regels
hielden.
Mevrouw Hamersma zelf
zorgde dat er nooit meer dan
dertig mensen binnen waren.
Gezongen werd er ook niet.
Na het ontsmetten der handen
mocht op veilige afstand
alleen worden gepraat. Over
baksels, worsten, stamppotten,
pizza's, salades en soepen,
waarvan het woord in al die
bijbels werd verkondigd.
,,Ik zou nu makkelijk weer
een etalage kunnen vullen,
maar dan met kookboeken
die het voor de kok van dienst
simpel houden'', zei mevrouw
Hamersma na afloop. Ze wees
op een stapel van meer dan
vijftig boeken met 'simpel'
of 'simply' in de titel. Het was
haar opgevallen omdat zij met
de Nederlandse editie van
Alison Roman's bestseller in
handen stond. Haar Nothing
Fancy was vertaald als Bijzonder
simpel. Eat your heart out,
Yotam Ottolenghi, met dat
doodgewone Simpel van je.
,,Eens kijken of ik net zo
enthousiast word als de recen
senten van The New York Times
en The Guardian, verkondigde
mevrouw Hamersma. Ze
besloot tot een gerecht met
zalm, uien en dille.
Ik ook blij, want zo'n maal
tijd maakte het voor mij even
eens simpel. Als het om witte
wijn gaat, zwemt zalm zelden
tegen de stroom in. En dille is
alleen een gamechanger voor
wie rood wil drinken.
De witliefhebber kan juist
zijn hart ophalen. De Italië-
tifosi hebben de keuze uit bij
voorbeeld vernaccia, verdicchio
of een sauvignon blanc uit het
noordelijke Alto Adige/Süd-
tirol. Die laatste druif kun je
ook de afslag richting Frankrijk
laten nemen, waardoor plots
witte bordeaux en de Loire in
het vizier komen.
Wereldburgers kunnen te
recht bij 's werelds beroemdste
witte druif: de chardonnay. Al
dienen te vet en te houterig
te worden vermeden. Slanke,
levendige types, dat is wat dille
wil.
Wat dat betreft is ook een
Oostenrijkse grüner veltliner
een kandidaat. Ik herinnerde
me hoe geweldig een biologi
sche uitvoering smaakte die
ik in Stockholm geschonken
36
Eten drinken
Elkaar eerst of
beter leren kennen
voordat je aan tafel
gaat? Onder het
motto 'Vertel mij
hoe je eet en ik
vertel jou wie je
bent' ontwikkelden
de spellenmakers
van Babbla vijftig
vragenkaartjes.
'Wat at je vroeger
wél en nu niet
meer?' 'Wat wilde je
als kind het liefst
eten op je verjaar
dag?' Op de vraag
'Hoe ruikt de keu
ken als jouw moe
der kookt?' heb ik
in elk geval direct
een antwoord:
'Een brandlucht.'
(babbla.nl €14,95)
Mevrouw Hamersma runt een kookboek
winkel, meneer Hamersma weet alles
over wijn: een gouden combinatie.