Simpel, simpeler, simpelst Wijnpraatje Eat your heart out, Ottolenghi: er bestaan nóg eenvoudiger kookbijbels dan jouw succesnummer. 'Het altaar', zo noemde mevrouw Hamersma haar etalage toen zij de tweeën twintig kookboeken had uitgestald die zich erop voor stonden 'de Bijbel' te zijn. Die belofte trok gastrogelovigen die zich keurig aan de regels hielden. Mevrouw Hamersma zelf zorgde dat er nooit meer dan dertig mensen binnen waren. Gezongen werd er ook niet. Na het ontsmetten der handen mocht op veilige afstand alleen worden gepraat. Over baksels, worsten, stamppotten, pizza's, salades en soepen, waarvan het woord in al die bijbels werd verkondigd. ,,Ik zou nu makkelijk weer een etalage kunnen vullen, maar dan met kookboeken die het voor de kok van dienst simpel houden'', zei mevrouw Hamersma na afloop. Ze wees op een stapel van meer dan vijftig boeken met 'simpel' of 'simply' in de titel. Het was haar opgevallen omdat zij met de Nederlandse editie van Alison Roman's bestseller in handen stond. Haar Nothing Fancy was vertaald als Bijzonder simpel. Eat your heart out, Yotam Ottolenghi, met dat doodgewone Simpel van je. ,,Eens kijken of ik net zo enthousiast word als de recen senten van The New York Times en The Guardian, verkondigde mevrouw Hamersma. Ze besloot tot een gerecht met zalm, uien en dille. Ik ook blij, want zo'n maal tijd maakte het voor mij even eens simpel. Als het om witte wijn gaat, zwemt zalm zelden tegen de stroom in. En dille is alleen een gamechanger voor wie rood wil drinken. De witliefhebber kan juist zijn hart ophalen. De Italië- tifosi hebben de keuze uit bij voorbeeld vernaccia, verdicchio of een sauvignon blanc uit het noordelijke Alto Adige/Süd- tirol. Die laatste druif kun je ook de afslag richting Frankrijk laten nemen, waardoor plots witte bordeaux en de Loire in het vizier komen. Wereldburgers kunnen te recht bij 's werelds beroemdste witte druif: de chardonnay. Al dienen te vet en te houterig te worden vermeden. Slanke, levendige types, dat is wat dille wil. Wat dat betreft is ook een Oostenrijkse grüner veltliner een kandidaat. Ik herinnerde me hoe geweldig een biologi sche uitvoering smaakte die ik in Stockholm geschonken 36 Eten drinken Elkaar eerst of beter leren kennen voordat je aan tafel gaat? Onder het motto 'Vertel mij hoe je eet en ik vertel jou wie je bent' ontwikkelden de spellenmakers van Babbla vijftig vragenkaartjes. 'Wat at je vroeger wél en nu niet meer?' 'Wat wilde je als kind het liefst eten op je verjaar dag?' Op de vraag 'Hoe ruikt de keu ken als jouw moe der kookt?' heb ik in elk geval direct een antwoord: 'Een brandlucht.' (babbla.nl €14,95) Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116