'Zuurkool is heel goed
voor de spijsvertering'
Chasselas loopt
mooi in de pas
Museum
M
Duurzame wijnen uit Eede:
'Het was een goede zomer'
MARGOT
ZEELAND 11
f.h
l
DE WIJNTIP
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
I ijna alles in het huis van mijn ouders is
mog zoals het altijd was. Mijn slaapkamer
'met de verzameling blikjes die ik destijds
bij elkaar spaarde, met de voor mij bekende pren
ten aan de muren. Alleen de planten ontbreken.
Er staan zelfs nog oude kinderboeken van mij in
de kast. Op de slaapkamer die vroeger van mijn
zus was, ligt op het bed een sprei die mijn moe
der ooit haakte. Verder hangt de zolder vol met
rekwisieten uit een lang vervlogen leven. Pakken
van mijn vader die hij aan had naar zijn werk; ski
kleding nog uit de tijd dat mijn ouders het skiën
ontdekten, begin jaren zeventig. Ons oude glazen
servies - ook uit die tijd en nu weer bijna hip -
staat er. Slaapzakken die ruiken naar vakanties
van vroeger en natuurlijk alle kerstspullen. Die
komen straks weer van pas.
In de kasten beneden staat mijn moeders ver
zameling servies en glazen. Ze vond de meest bij
zondere dingen wanneer ze samen met mijn va-
der vele markten en winkels af struinde en zo een
goede smaak ontwikkelde. Mijn ouders waren
leergierig, want via Teleac volgden ze jaren gele
den samen de cursus Antiek. Ik vond die uitzen
dingen destijds natuurlijk eindeloos saai. Alles bij
hen thuis heeft zo zijn eigen verhaal en of het nu
van waarde is of niet, voor mij zijn het belang
rijke dingen die thuishoren in het museum van
mijn jeugd. Daar horen de kookboeken waaruit
mijn moeder inspiratie haalde ook toe.
Dit was ons favoriete toetje: Appelsoufflé. Schil
4 appels en haal het klokhuis er uit. Zet ze in een
beboterde ovenschaal en vul met rozijnen, wal
noten en kaneel. Smelt 40 gram boter en roer er
40 gr. bloem door. Haal van het vuur en voeg er
350 ml. melk en 75 gr. rietsuiker bij met 4 eier
dooiers. Klop de eiwitten stijf, spatel deze door
het beslag en giet over de appels. Zet 30 min. in de
oven en serveer met poedersuiker. Voor mij een
museumstuk.
Mijn ouders waren leergierig, want via Teleac
volgden ze jaren geleden samen de cursus Antiek
,,Afgelopen week is de laatste
pluk geweest en nu zit de oogst
achter de planken zoals akker
bouwers zeggen. Bij ons is dat
natuurlijk in de ton," lacht
Blomme. ,,Deels van hout en
deels roestvrijstaal. Het was een
goede zomer voor de druiven.
Voor ons is de opwarming van
de aarde eigenlijk een goede ont
wikkeling hoewel ik me daar na
tuurlijk ook zorgen over maak.
Tot 10 jaar geleden was er alleen
wijnbouw mogelijk tot de 50ste
breedtegraad, dat is opgeschoven
tot de 52ste breedtegraad waar
wij ons op bevinden," legt hij
uit.
,,We telen hybride druivenras-
sen als johanitter, monarch en
solaris. Deze zijn resistent tegen
schimmels, alleen zijn ze mis
schien wat onbekender dan de
rassen die we er later bij plantten
van de pinot noir en de pinot
blanc. Dat kennen mensen beter
dus die verkopen makkelijker,
terwijl de eerstgenoemde wij
nen in smaak zeker niet onder
doen voor de pinots."
In totaal staan er op het wijn
domein van 't Biezenhof 300
wijnstokken, goed voor 4000 tot
5000 flessen wijn. ,,Die verkopen
we zelf en bij diverse winkels in
de buurt," geeft Blomme aan.
,,We organiseren zelf proeve-
rijen, al staat dit nu even op een
laag pitje vanwege corona. 's Zo
mers dekken we lange tafels in
de boomgaard waar wel 60 men
sen kunnen aanschuiven. Bij ons
staat passie voor het vak hoog in
het vaandel. Ik wil wijn maken
zowel voor een sommelier als
voor mijn buurman."
vrijdag 23 oktober 2020
GO
A Coby en Bert Sandee met hun zelfgemaakte zuurkool.
FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN
De weerstand op peil houden is
belangrijk als de temperatuur
zakt. Niets helpt dan beter dan
verse groenten als witte, rode,
savooie- of zuurkool. „Zuurkool
is net zo gezond als Yakult",
zegt Coby Sandee van Vers
centrum Sandee in Kamper
land.
Robert en Johan, de zonen van
Coby en Bert Sandee, staan te
genwoordig aan het roer van de
zaak in het centrum van Kam
perland. De winkel staat bekend
om de zelfgemaakte zuurkool.
De witte kool komt van eigen
land. „Zuurkool maken we vol
gens een recept uit een oude
krant. Met karnemelk en kruiden
als peperkorrels. Ik voeg niet te
veel zout toe, dat is slecht voor
de bloeddruk. Nadat alles ge
mengd is, duw ik alles in een bak
en leg ik een steen op de kool
ter verzwaring", vertelt Coby. Na
een half jaar is de zuurkool op
zijn best. ,,Doordat er schimmels
in zitten, is zuurkool heel goed
voor de spijsvertering. Een soort
Yakult, maar dan met een Ne
derlandse groente."
Met zuurkool kun je alle kanten
op. Je kunt er stamppot van
maken, maar ook iets chics. ,,Ik
maak het graag met een ge
pofte, gevulde appel", zegt
Coby. Ze was vroeger, voordat
ze haar man Bert in de winkel
hielp, verpleegkundige. Ze weet
dus als geen ander dat slecht
eten ongezond is. ,,Ik ben altijd
met gezonde voeding bezig. Ik
kan het ook niet laten klanten
een verhaaltje over goed eten te
vertellen."
Klanten houden ervan. Duitse
toeristen nemen manden vol
mee de caravan in. Naast de di
verse soorten groenten zijn de
appels en peren uit eigen boom
gaard populair. ,,De laatste tijd
verkopen we meer peulvruchten,
want die zijn heel geliefd nu. Zo
blijven we vernieuwen."
Zuurkool iszuur, dus welk recept je
ook kiest, elke zachte wijn delft het
onderspit. Voor een gelukkig huwelijk
kun je het beste zoeken naar een droge,
maar geen beendroge, intense witte
wijn. Er is één gebied waar zuurkool al
eeuwen een regionale specialiteit is: de
Franse Elzas. De Elzas heeft zelfs een
zuurkoolbroederschap, de Confrérie de
la Choucroute, én 's werelds enige zuur
koolroute, de Route de la Choucroute.
Die zouden niet bestaan als hun wijnen
zouden botsen met zuurkool. Zowel
riesling als pinot blanc, maar ook de
oude druif chasselas (in het Duits edel-
zwicker) zijn uitstekende maatjes van
choucroute. De chasselas van Domaine
Schoffit uit Colmar komt van 40 jaar
oude wijnstokken. Hun frisse vieilles vig-
nes is kruidig en biedt neus en tong aro
ma's van appel en citrus. Het lichte
zoetje maakt de zuurkool minder zuur.
V'V 'Y/l/rn
"ÏWOIOW a 15 A C E CONtRÓ.É!
ALSACE
CHASSELAS
VIEILLES VIGNES
ET K0BER1 SCKOffir COLUA*
B'
m
Oktober wijnmaand. En aan
gezien er diverse wijngaarden
in Zeeland zijn die op profes
sionele manier wijn maken,
gaan we daar komende
maand extra aandacht aan
besteden. Vandaag wijngaard
't Biezenhof uit Eede. Ronald
Blomme maakt hier samen
met zijn vriendin Diana op
duurzame manier wijn.
Margot Verhaagen
Eede
Ronald Blomme van wijngaard 't Biezenhof. foto peter nicolai