'Zuurkool is heel goed voor de spijsvertering' Chasselas loopt mooi in de pas Museum M Duurzame wijnen uit Eede: 'Het was een goede zomer' MARGOT ZEELAND 11 f.h l DE WIJNTIP Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland I ijna alles in het huis van mijn ouders is mog zoals het altijd was. Mijn slaapkamer 'met de verzameling blikjes die ik destijds bij elkaar spaarde, met de voor mij bekende pren ten aan de muren. Alleen de planten ontbreken. Er staan zelfs nog oude kinderboeken van mij in de kast. Op de slaapkamer die vroeger van mijn zus was, ligt op het bed een sprei die mijn moe der ooit haakte. Verder hangt de zolder vol met rekwisieten uit een lang vervlogen leven. Pakken van mijn vader die hij aan had naar zijn werk; ski kleding nog uit de tijd dat mijn ouders het skiën ontdekten, begin jaren zeventig. Ons oude glazen servies - ook uit die tijd en nu weer bijna hip - staat er. Slaapzakken die ruiken naar vakanties van vroeger en natuurlijk alle kerstspullen. Die komen straks weer van pas. In de kasten beneden staat mijn moeders ver zameling servies en glazen. Ze vond de meest bij zondere dingen wanneer ze samen met mijn va- der vele markten en winkels af struinde en zo een goede smaak ontwikkelde. Mijn ouders waren leergierig, want via Teleac volgden ze jaren gele den samen de cursus Antiek. Ik vond die uitzen dingen destijds natuurlijk eindeloos saai. Alles bij hen thuis heeft zo zijn eigen verhaal en of het nu van waarde is of niet, voor mij zijn het belang rijke dingen die thuishoren in het museum van mijn jeugd. Daar horen de kookboeken waaruit mijn moeder inspiratie haalde ook toe. Dit was ons favoriete toetje: Appelsoufflé. Schil 4 appels en haal het klokhuis er uit. Zet ze in een beboterde ovenschaal en vul met rozijnen, wal noten en kaneel. Smelt 40 gram boter en roer er 40 gr. bloem door. Haal van het vuur en voeg er 350 ml. melk en 75 gr. rietsuiker bij met 4 eier dooiers. Klop de eiwitten stijf, spatel deze door het beslag en giet over de appels. Zet 30 min. in de oven en serveer met poedersuiker. Voor mij een museumstuk. Mijn ouders waren leergierig, want via Teleac volgden ze jaren geleden samen de cursus Antiek ,,Afgelopen week is de laatste pluk geweest en nu zit de oogst achter de planken zoals akker bouwers zeggen. Bij ons is dat natuurlijk in de ton," lacht Blomme. ,,Deels van hout en deels roestvrijstaal. Het was een goede zomer voor de druiven. Voor ons is de opwarming van de aarde eigenlijk een goede ont wikkeling hoewel ik me daar na tuurlijk ook zorgen over maak. Tot 10 jaar geleden was er alleen wijnbouw mogelijk tot de 50ste breedtegraad, dat is opgeschoven tot de 52ste breedtegraad waar wij ons op bevinden," legt hij uit. ,,We telen hybride druivenras- sen als johanitter, monarch en solaris. Deze zijn resistent tegen schimmels, alleen zijn ze mis schien wat onbekender dan de rassen die we er later bij plantten van de pinot noir en de pinot blanc. Dat kennen mensen beter dus die verkopen makkelijker, terwijl de eerstgenoemde wij nen in smaak zeker niet onder doen voor de pinots." In totaal staan er op het wijn domein van 't Biezenhof 300 wijnstokken, goed voor 4000 tot 5000 flessen wijn. ,,Die verkopen we zelf en bij diverse winkels in de buurt," geeft Blomme aan. ,,We organiseren zelf proeve- rijen, al staat dit nu even op een laag pitje vanwege corona. 's Zo mers dekken we lange tafels in de boomgaard waar wel 60 men sen kunnen aanschuiven. Bij ons staat passie voor het vak hoog in het vaandel. Ik wil wijn maken zowel voor een sommelier als voor mijn buurman." vrijdag 23 oktober 2020 GO A Coby en Bert Sandee met hun zelfgemaakte zuurkool. FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN De weerstand op peil houden is belangrijk als de temperatuur zakt. Niets helpt dan beter dan verse groenten als witte, rode, savooie- of zuurkool. „Zuurkool is net zo gezond als Yakult", zegt Coby Sandee van Vers centrum Sandee in Kamper land. Robert en Johan, de zonen van Coby en Bert Sandee, staan te genwoordig aan het roer van de zaak in het centrum van Kam perland. De winkel staat bekend om de zelfgemaakte zuurkool. De witte kool komt van eigen land. „Zuurkool maken we vol gens een recept uit een oude krant. Met karnemelk en kruiden als peperkorrels. Ik voeg niet te veel zout toe, dat is slecht voor de bloeddruk. Nadat alles ge mengd is, duw ik alles in een bak en leg ik een steen op de kool ter verzwaring", vertelt Coby. Na een half jaar is de zuurkool op zijn best. ,,Doordat er schimmels in zitten, is zuurkool heel goed voor de spijsvertering. Een soort Yakult, maar dan met een Ne derlandse groente." Met zuurkool kun je alle kanten op. Je kunt er stamppot van maken, maar ook iets chics. ,,Ik maak het graag met een ge pofte, gevulde appel", zegt Coby. Ze was vroeger, voordat ze haar man Bert in de winkel hielp, verpleegkundige. Ze weet dus als geen ander dat slecht eten ongezond is. ,,Ik ben altijd met gezonde voeding bezig. Ik kan het ook niet laten klanten een verhaaltje over goed eten te vertellen." Klanten houden ervan. Duitse toeristen nemen manden vol mee de caravan in. Naast de di verse soorten groenten zijn de appels en peren uit eigen boom gaard populair. ,,De laatste tijd verkopen we meer peulvruchten, want die zijn heel geliefd nu. Zo blijven we vernieuwen." Zuurkool iszuur, dus welk recept je ook kiest, elke zachte wijn delft het onderspit. Voor een gelukkig huwelijk kun je het beste zoeken naar een droge, maar geen beendroge, intense witte wijn. Er is één gebied waar zuurkool al eeuwen een regionale specialiteit is: de Franse Elzas. De Elzas heeft zelfs een zuurkoolbroederschap, de Confrérie de la Choucroute, én 's werelds enige zuur koolroute, de Route de la Choucroute. Die zouden niet bestaan als hun wijnen zouden botsen met zuurkool. Zowel riesling als pinot blanc, maar ook de oude druif chasselas (in het Duits edel- zwicker) zijn uitstekende maatjes van choucroute. De chasselas van Domaine Schoffit uit Colmar komt van 40 jaar oude wijnstokken. Hun frisse vieilles vig- nes is kruidig en biedt neus en tong aro ma's van appel en citrus. Het lichte zoetje maakt de zuurkool minder zuur. V'V 'Y/l/rn "ÏWOIOW a 15 A C E CONtRÓ.É! ALSACE CHASSELAS VIEILLES VIGNES ET K0BER1 SCKOffir COLUA* B' m Oktober wijnmaand. En aan gezien er diverse wijngaarden in Zeeland zijn die op profes sionele manier wijn maken, gaan we daar komende maand extra aandacht aan besteden. Vandaag wijngaard 't Biezenhof uit Eede. Ronald Blomme maakt hier samen met zijn vriendin Diana op duurzame manier wijn. Margot Verhaagen Eede Ronald Blomme van wijngaard 't Biezenhof. foto peter nicolai

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39