Kein Geloel: II Zeeuwen laten vaker eten bezorgen dan in vorige lockdown Feyenoord-podcast genomineerd voor prijs maaltijden zie ik verdubbelen tij dens deze horecasluiting. Mensen willen toch uit eten, maar kunnen niet. Dan is dit een goed alterna tief." Bij De Cleenne Mossel in Brui- nisse loopt de service ook beter dan in de lente. Chef kok Nando van As: „Sommige restaurants hebben be- stelopties op ons platform zeeland- eet.nl. Die data vertellen dat er meer wordt afgehaald en thuisbezorgd dan dit voorjaar tijdens de eerste horecasluiting", zegt Ellferich. Res taurants kunnen zich gratis etale ren op zeelandeet.nl. Het zorgt voor extra bestellingen hoort Ellferich van diverse aangesloten horecaza ken. Op het platform is onder meer Eethuis Schouwen in Scharendijke te vinden. Sinds vorige week vrij dag heeft het restaurant de afhaal- en bezorgservice weer opgepakt. Daar was het tijdens de horecaslui ting dit voorjaar mee begonnen. En het loopt storm in Scharendijke. ,,Er zitten nog redelijk wat toe risten op de va kantieparken. Ja, allemaal Ne derlanders. We hebben er gefly- erd en menu kaarten in de bus gegooid. Daar plukken we de vruchten van. Afgelopen zondag hebben we 125 hoofdgerechten uitgereden", zegt eigenaresse en gastvrouw Ra chel de Jonge. Normaal gesproken zou Eethuis Schouwen in dit jaargetijde de ope ningstijden terugschroeven. ,,We hebben besloten om voorlopig ze ven dagen per week open te blijven. Met afhalen en bezorgen verdien je minder dan met een geopend res taurant, maar je kunt in elk geval de vaste lasten betalen. Je weet ook niet hoe lang dit allemaal gaat du ren." Het Zeeuws Genot in Koude- kerke bezorgt al jaren aan huis. Ook afhalen is geen geheim meer voor eigenaar Dennis Muller. ,,Ik maak er reclame voor op sociale media. Dat werkt. Het aantal afhaal- en bezorg- „Het eerste weekend van deze slui ting is het halve dorp langs geweest. Prachtig, zulke solidariteit. We le veren ook een menu dat klanten thuis kunnen afmaken. Dat geeft dan een beetje de restaurant-bele ving. Dat thuisbezorgen houd je kop boven water, maar het blijft na tuurlijk slechts een tijdelijke oplossing." Bij Dallinga in Sluiskil vlie gen de spareribs en stoverij de deur uit. „Ons restaurant is nog open, maar alleen voor ho telgasten. Afha len en bezorgen doen we trou wens al lang. Onze spareribs zijn vermaard in de regio. Die bekend heid helpt ook, maar uiteindelijk verdien je minder dan met een voor iedereen toegankelijk restaurant", zegt eigenaar Berry Dallinga. Het Elfde Gebod Sommige horecaondernemers be ginnen echter niet aan bezorgen en afhalen. Bob den Engelsman van Het Elfde Gebod in Goes: „Het le vert niks op. Het netto-rendement is laag, verpakkingsleveranciers hebben hun prijzen verhoogd en bovendien doet iedereen het nu waardoor de concurrentie toe neemt. En als ik wel omzet draai, krijg ik minder overheidssteun. Ik blijf de komende drie weken dicht." ZEELAND 10 Dat thuisbezorgen houd je kop boven water, maar het blijft natuurlijk slechts een tijdelijke oplossing It I vrijdag 23 oktober 2020 pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl ZEELAND5 Rachel de Jonge van Eet huis Schouwen in Scharendijke: 'Het halve dorp is langs geweest' „Afgelopen zondag hebben we 125 hoofdgerechten uitgereden." FOTO MARIEKE MANDEMAKER Hans van Waterschoot van Dallinga Maaltijd bezor ging in Sluiskil, fotocamile SCHELSTRAETE Frank Balkenende Scharendijke Zeeuwse restaurants bezorgen nu meer maaltijden aan huis dan tijdens de horecasluiting dit voorjaar. Ook wordt er vaker af gehaald nu restaurantbezoek tij delijk niet kan. Patrick Elfferich van de restaurantsite zeeland- eet.nl, waarbij meer dan drie honderd restaurants zijn aange sloten, signaleert een forse toe name. - Nando van As, chef-kok De Cleenne Mossel in Bruinisse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 29