Kein Geloel:
II
Zeeuwen laten vaker eten bezorgen dan in vorige lockdown
Feyenoord-podcast
genomineerd voor prijs
maaltijden zie ik verdubbelen tij
dens deze horecasluiting. Mensen
willen toch uit eten, maar kunnen
niet. Dan is dit een goed alterna
tief."
Bij De Cleenne Mossel in Brui-
nisse loopt de service ook beter dan
in de lente. Chef
kok Nando van
As:
„Sommige restaurants hebben be-
stelopties op ons platform zeeland-
eet.nl. Die data vertellen dat er meer
wordt afgehaald en thuisbezorgd
dan dit voorjaar tijdens de eerste
horecasluiting", zegt Ellferich. Res
taurants kunnen zich gratis etale
ren op zeelandeet.nl. Het zorgt voor
extra bestellingen hoort Ellferich
van diverse aangesloten horecaza
ken.
Op het platform is onder meer
Eethuis Schouwen in Scharendijke
te vinden. Sinds vorige week vrij
dag heeft het restaurant de afhaal-
en bezorgservice weer opgepakt.
Daar was het tijdens de horecaslui
ting dit voorjaar mee begonnen. En
het loopt storm
in Scharendijke.
,,Er zitten nog
redelijk wat toe
risten op de va
kantieparken.
Ja, allemaal Ne
derlanders. We
hebben er gefly-
erd en menu
kaarten in de
bus gegooid.
Daar plukken
we de vruchten
van. Afgelopen zondag hebben we
125 hoofdgerechten uitgereden",
zegt eigenaresse en gastvrouw Ra
chel de Jonge.
Normaal gesproken zou Eethuis
Schouwen in dit jaargetijde de ope
ningstijden terugschroeven. ,,We
hebben besloten om voorlopig ze
ven dagen per week open te blijven.
Met afhalen en bezorgen verdien je
minder dan met een geopend res
taurant, maar je kunt in elk geval de
vaste lasten betalen. Je weet ook
niet hoe lang dit allemaal gaat du
ren."
Het Zeeuws Genot in Koude-
kerke bezorgt al jaren aan huis. Ook
afhalen is geen geheim meer voor
eigenaar Dennis Muller. ,,Ik maak er
reclame voor op sociale media. Dat
werkt. Het aantal afhaal- en bezorg-
„Het eerste weekend van deze slui
ting is het halve dorp langs geweest.
Prachtig, zulke solidariteit. We le
veren ook een menu dat klanten
thuis kunnen afmaken. Dat geeft
dan een beetje de restaurant-bele
ving. Dat thuisbezorgen houd je
kop boven water, maar het blijft na
tuurlijk slechts
een tijdelijke
oplossing."
Bij Dallinga
in Sluiskil vlie
gen de spareribs
en stoverij de
deur uit. „Ons
restaurant is
nog open, maar
alleen voor ho
telgasten. Afha
len en bezorgen
doen we trou
wens al lang. Onze spareribs zijn
vermaard in de regio. Die bekend
heid helpt ook, maar uiteindelijk
verdien je minder dan met een voor
iedereen toegankelijk restaurant",
zegt eigenaar Berry Dallinga.
Het Elfde Gebod
Sommige horecaondernemers be
ginnen echter niet aan bezorgen en
afhalen. Bob den Engelsman van
Het Elfde Gebod in Goes: „Het le
vert niks op. Het netto-rendement
is laag, verpakkingsleveranciers
hebben hun prijzen verhoogd en
bovendien doet iedereen het nu
waardoor de concurrentie toe
neemt. En als ik wel omzet draai,
krijg ik minder overheidssteun.
Ik blijf de komende drie weken
dicht." ZEELAND 10
Dat thuisbezorgen
houd je kop boven
water, maar het blijft
natuurlijk slechts een
tijdelijke oplossing
It
I vrijdag 23 oktober 2020 pzc.nl e-mail: walcheren@pzc.nl
ZEELAND5
Rachel de Jonge van Eet
huis Schouwen in Scharendijke:
'Het halve dorp
is langs geweest'
„Afgelopen zondag hebben we
125 hoofdgerechten uitgereden."
FOTO MARIEKE MANDEMAKER
Hans van Waterschoot
van Dallinga Maaltijd bezor
ging in Sluiskil, fotocamile
SCHELSTRAETE
Frank Balkenende
Scharendijke
Zeeuwse restaurants bezorgen
nu meer maaltijden aan huis dan
tijdens de horecasluiting dit
voorjaar. Ook wordt er vaker af
gehaald nu restaurantbezoek tij
delijk niet kan. Patrick Elfferich
van de restaurantsite zeeland-
eet.nl, waarbij meer dan drie
honderd restaurants zijn aange
sloten, signaleert een forse toe
name.
- Nando van As, chef-kok De
Cleenne Mossel in Bruinisse