II Wekelijkse koffie moet wijken voor honderdste verjaardag II 7 ZUIDDORPE DE BUREN Hoe breng je mensen in een dorp dichter bij elkaar? Ignace Ysebaert en Lieve Verbrugge uit Zuiddorpe vonden het antwoord op die vraag: door brood te bakken. Zuiddorpe heeft al jaren geen supermarkt meer, maar wél een bakker. De Buren, of tewel Ignace Ysebaert en Lieve Verbrugge, voorzien het dorp nu een jaar van brood. Lieve en Ignace wonen sinds zes jaar in hartje Zuiddorpe. Ignace had ruim twintig jaar een eigen restaurant in Zelzate en werkt momenteel als kok bij restaurant Onder de Lin den in Zuiddorpe. Lieve had jarenlang een carrière in de modebranche, als etaleuse voor bekende kledingmerken. Ze was op zoek naar een nieuwe uit daging. Het begon te kriebelen toen ze hoorde dat iemand een broodoven verkocht. ,,Ik dacht: dSt is wel een leuk idee." Ze had nog nooit eerder brood gebakken en begon te experimenteren met de sem. Na een tijdje had ze het prin cipe onder de knie. ,,Ik wilde een degelijk brood, en zo puur moge lijk." Bij een garagesale in het dorp zou ze voor het eerst haar brood verkopen. ,,Maar het góót de hele dag, er was geen kat op straat", blikt Lieve lachend terug. ,,We hebben toen op Facebook gezet dat we veel over hadden en dat was de stap om te beginnen met verko pen." Het praatje bij de bakker terug brengen was van meet af aan het uitgangspunt van Ignace en Lieve. Ze maken, als ze de hond uitlaten, regelmatig een praatje met andere dorpsbewoners die met hun vier voeter wandelen. Er zijn niet veel plekken om elkaar te leren ken nen, merkte het koppel. Lieve: ,,Je We zijn bij molens gaan kijken en hebben geleerd hoe hele proces van graankorrel tot brood gaat kunt elkaar ook niet meer tegen komen aan de schoolpoort bij voorbeeld." In oktober vorig jaar werd De Buren daarom een feit. Over de naam moest niet lang na gedacht worden: Ignace werd in het dorp al 'de buurman' ge noemd. Lieve: ,,Zijn naam is voor veel mensen moeilijk uit te spre ken." Eerst werd er alleen op woensdag brood afgehaald en nu ook op zaterdag. Voor coronatijd dronken mensen vaak nog een kopje koffie in de huiskamer mee. Er kwamen stilaan ook mensen langs uit de omgeving, van Axel tot Hulst. De Buren staan op de streekproductenmarkt in Hulst en werden daardoor ook in de ge meente Hulst bekende gezich ten. Zonder reclame te maken za ten ze al gauw tussen de twintig tot dertig broden per keer. ,,Dat hadden we niet verwacht. Nu zijn dat er veertig tot zestig per keer." Producten uit de buurt Lieve wil naast het sociale aspect ook nadruk leggen op bewust eten. Er wordt regionaal meel ge bruikt en alles komt zo veel moge lijk uit de buurt. ,,We zijn bij mo lens gaan kijken en hebben ge leerd hoe het hele proces van graankorrel tot brood gaat." De broden zitten in een papieren zak, die composteerbaar is. Ook zijn er quiches en kookt Ignace op de af- haaldagen op bestelling een af haalmaaltijd. Lieve: ,,Als mensen toch komen om brood, wilden we ook een maaltijd aanbieden. Men sen brengen zelf hun pot of schaal mee, zodat we geen verpakkings afval hebben." Vanwege de coronamaatregelen, is de manier van afhalen veran derd. ,,Nu doen we dat via het raam!" Deze maandag was dit even niet mogelijk. Jan de Hullu vierde thuis in zijn eigen woning met familie zijn honderdste verjaardag. Alle maal volgens de coronaregels, op af stand. Het raam was versierd met vlaggetjes en kleurrijke ballonnen. Jan de Hullu is geboren in Sluis. ,,Ik was een jaar toen we verhuisden naar Kerkrade voor het werk van mijn vader. Later volgden IJmuiden en Scheveningen, na de oorlog kwamen we terug naar Zeeuws- Vlaanderen." Hier trouwde Jan in 1949 met Emma Cornelis uit Hoofdplaat. Woningen waren Ik was een jaar toen we verhuisden naar Kerkrade. Na de oorlog kwamen we terug -Jan de Hullu schaars in die tijd. Dus trok Jan met zijn Emma in bij zijn schoonou ders. Hij beschikte over de juiste opleiding en richtte in 1953 thuis zijn accountantskantoor op ,,Met maar een klant! Dat was best span nend." Administratiekantoor De Hullu Cornelis aan de Pastoor J.A.M. van den Muijsenbergstraat in Hoofdplaat is sindsdien gegroeid en goed bekend in de streek. In 1970 verkocht de Hullu de zaak aan zijn toenmalige personeel. ,,Ik bleef nog wel vijfjaar adviseur. Nu is het weer al doorverkocht en ook gesplitst." Oudste inwoner Ondanks zijn hoge leeftijd is Jan de Hullu nog goed bij de tijd en ook op de hoogte van alle ontwikkelingen in het land en vooral zijn eigen dorp Hoofdplaat. Hij is tegenwoordig de oudste inwoner van 't durp. Jan is al ruim twintig jaar alleen, met hier en daar een beetje hulp woont hij nog steeds zelfstandig. dinsdag 20 oktober 2020 Het praatje is terug bij de bakker Sophie Stockman Zuiddorpe Lieve Verbrugge bakt vijf verschillende broden. Samen met Ignace zijn zij De Buren, vanuit hun woning ches en een maaltijd. foto peter nicolai -Lieve Verbrugge, De Buren verkopen ze wekelijks brood, qui- Meer informatie over bestellen via deburenzuiddorpe.nl. De maandag is een bijzondere dag voor Jan de Hullu uit Hoofd plaat. Iedere week komt Han van Opdurp, een voormalige mede werker van het door De Hullu opgerichte administratiekan toor, zijn oude baas ophalen voor koffie bij hem thuis. Wilma Valk Hoofdplaat Jan de Hullu is 100 jaar geworden. foto peter nicolai

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 54