II
Wekelijkse koffie moet wijken voor honderdste verjaardag
II
7
ZUIDDORPE DE BUREN
Hoe breng je
mensen in een dorp
dichter bij elkaar?
Ignace Ysebaert en
Lieve Verbrugge uit
Zuiddorpe vonden het
antwoord op die vraag:
door brood te bakken.
Zuiddorpe heeft al jaren
geen supermarkt
meer, maar wél een
bakker. De Buren, of
tewel Ignace Ysebaert
en Lieve Verbrugge, voorzien het
dorp nu een jaar van brood. Lieve
en Ignace wonen sinds zes jaar in
hartje Zuiddorpe. Ignace had ruim
twintig jaar een eigen restaurant
in Zelzate en werkt momenteel als
kok bij restaurant Onder de Lin
den in Zuiddorpe.
Lieve had jarenlang een carrière
in de modebranche, als etaleuse
voor bekende kledingmerken. Ze
was op zoek naar een nieuwe uit
daging. Het begon te kriebelen
toen ze hoorde dat iemand een
broodoven verkocht. ,,Ik dacht: dSt
is wel een leuk idee." Ze had nog
nooit eerder brood gebakken en
begon te experimenteren met de
sem. Na een tijdje had ze het prin
cipe onder de knie. ,,Ik wilde een
degelijk brood, en zo puur moge
lijk."
Bij een garagesale in het dorp
zou ze voor het eerst haar brood
verkopen. ,,Maar het góót de hele
dag, er was geen kat op straat",
blikt Lieve lachend terug. ,,We
hebben toen op Facebook gezet dat
we veel over hadden en dat was de
stap om te beginnen met verko
pen."
Het praatje bij de bakker terug
brengen was van meet af aan het
uitgangspunt van Ignace en Lieve.
Ze maken, als ze de hond uitlaten,
regelmatig een praatje met andere
dorpsbewoners die met hun vier
voeter wandelen. Er zijn niet veel
plekken om elkaar te leren ken
nen, merkte het koppel. Lieve: ,,Je
We zijn bij molens gaan
kijken en hebben
geleerd hoe hele
proces van graankorrel
tot brood gaat
kunt elkaar ook niet meer tegen
komen aan de schoolpoort bij
voorbeeld." In oktober vorig jaar
werd De Buren daarom een feit.
Over de naam moest niet lang na
gedacht worden: Ignace werd in
het dorp al 'de buurman' ge
noemd. Lieve: ,,Zijn naam is voor
veel mensen moeilijk uit te spre
ken." Eerst werd er alleen op
woensdag brood afgehaald en nu
ook op zaterdag. Voor coronatijd
dronken mensen vaak nog een
kopje koffie in de huiskamer mee.
Er kwamen stilaan ook mensen
langs uit de omgeving, van Axel
tot Hulst. De Buren staan op de
streekproductenmarkt in Hulst en
werden daardoor ook in de ge
meente Hulst bekende gezich
ten. Zonder reclame te maken za
ten ze al gauw tussen de twintig
tot dertig broden per keer. ,,Dat
hadden we niet verwacht. Nu zijn
dat er veertig tot zestig per keer."
Producten uit de buurt
Lieve wil naast het sociale aspect
ook nadruk leggen op bewust
eten. Er wordt regionaal meel ge
bruikt en alles komt zo veel moge
lijk uit de buurt. ,,We zijn bij mo
lens gaan kijken en hebben ge
leerd hoe het hele proces van
graankorrel tot brood gaat." De
broden zitten in een papieren zak,
die composteerbaar is. Ook zijn er
quiches en kookt Ignace op de af-
haaldagen op bestelling een af
haalmaaltijd. Lieve: ,,Als mensen
toch komen om brood, wilden we
ook een maaltijd aanbieden. Men
sen brengen zelf hun pot of schaal
mee, zodat we geen verpakkings
afval hebben."
Vanwege de coronamaatregelen,
is de manier van afhalen veran
derd. ,,Nu doen we dat via het
raam!"
Deze maandag was dit even niet
mogelijk. Jan de Hullu vierde thuis
in zijn eigen woning met familie
zijn honderdste verjaardag. Alle
maal volgens de coronaregels, op af
stand. Het raam was versierd met
vlaggetjes en kleurrijke ballonnen.
Jan de Hullu is geboren in Sluis. ,,Ik
was een jaar toen we verhuisden
naar Kerkrade voor het werk van
mijn vader. Later volgden IJmuiden
en Scheveningen, na de oorlog
kwamen we terug naar Zeeuws-
Vlaanderen." Hier trouwde Jan in
1949 met Emma Cornelis uit
Hoofdplaat. Woningen waren
Ik was een jaar toen
we verhuisden naar
Kerkrade. Na de
oorlog kwamen we
terug
-Jan de Hullu
schaars in die tijd. Dus trok Jan met
zijn Emma in bij zijn schoonou
ders. Hij beschikte over de juiste
opleiding en richtte in 1953 thuis
zijn accountantskantoor op ,,Met
maar een klant! Dat was best span
nend." Administratiekantoor De
Hullu Cornelis aan de Pastoor
J.A.M. van den Muijsenbergstraat in
Hoofdplaat is sindsdien gegroeid en
goed bekend in de streek. In 1970
verkocht de Hullu de zaak aan zijn
toenmalige personeel. ,,Ik bleef nog
wel vijfjaar adviseur. Nu is het weer
al doorverkocht en ook gesplitst."
Oudste inwoner
Ondanks zijn hoge leeftijd is Jan de
Hullu nog goed bij de tijd en ook op
de hoogte van alle ontwikkelingen
in het land en vooral zijn eigen dorp
Hoofdplaat. Hij is tegenwoordig de
oudste inwoner van 't durp. Jan is al
ruim twintig jaar alleen, met hier
en daar een beetje hulp woont hij
nog steeds zelfstandig.
dinsdag 20 oktober 2020
Het praatje is terug bij de bakker
Sophie Stockman
Zuiddorpe
Lieve Verbrugge bakt vijf verschillende broden. Samen met Ignace zijn zij De Buren, vanuit hun woning
ches en een maaltijd. foto peter nicolai
-Lieve Verbrugge, De Buren
verkopen ze wekelijks brood, qui-
Meer informatie over bestellen
via deburenzuiddorpe.nl.
De maandag is een bijzondere
dag voor Jan de Hullu uit Hoofd
plaat. Iedere week komt Han van
Opdurp, een voormalige mede
werker van het door De Hullu
opgerichte administratiekan
toor, zijn oude baas ophalen
voor koffie bij hem thuis.
Wilma Valk
Hoofdplaat
Jan de Hullu is 100 jaar geworden. foto peter nicolai