Pleidooi
m
Wijnen van Kleine Schorre
passen bij streekproducten
Sushi arriveert per
boot in Bruinisse
Weerwoord aan
de vette vis
MARGOT
ZEELAND 11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week.
over eten en drinken
in Zeeland
f
Goed beschouwd ben ik een echte horecatij-
ger. Ik spreek er graag af voor een werkover
leg, een vergadering of een goed gesprek.
Maar ook voor een lunch met vriendinnen, een bor
reluurtje, een lekker diner of hang er aan de bar en
doe een dansje. Laatst herdachten we met een
clubje vrienden het overlijden van een goede
vriend, alweer een jaar geleden, op het terras. Dat
had hij vast een goed idee gevonden. De afgelopen
maanden zag ik hoe veel moeite de horecazaken
doen om zich aan de regels te houden. Afstand tus
sen de tafels, registratie, het maximumaantal men
sen zowel binnen en buiten in de gaten houden, en
het dragen van mondkapjes. Lang voordat dit ver
plicht was. Knap vond ik dat. En nu is de horeca
weer dicht. Het voelt een beetje alsof je vroeger met
de hele klas moest nablijven terwijl er maar twee
klasgenoten hadden zitten klieren. Degenen die
zich aan de regels houden, hebben te lijden onder
de bedrijven die dat niet deden. Jammer! Horeca in
de stad zorgt voor levendigheid en een prettig leef
klimaat. Dichte terrassen geeft een naargeestig ef
fect. Met de Mannen zou ik een weekend weg gaan.
Nu nergens de horeca open is, blijven we thuis en
gaan we hier lekkere maaltijden bestellen. Ik houd
graag een pleidooi om dat met z'n allen regelmatig
te doen komende weken. Zo helpen we de horeca
en onszelf. Natuurlijk gaan we zelf ook wat kokke
rellen, dat kunnen we toch niet laten. Het is tijd
voor kweeperen of kweeappels. Ze smaken het
zelfde. Schil 1,5 kg kweeperen of-appels en snij in
partjes. Neem een ovenschaal en leg de stukjes
kwee hierin met 500 ml. water, 4 kruidnagels, 4 ka
neelstokjes, 2 steranijs, 6 peperkorrels en 400 gr.
rietsuiker. Laat 6 uur in de oven staan op 90 graden
met de schillen erbij voor de smaak en een stuk
bakpapier er overheen zodat het vocht niet kan ver
dampen. Serveer met crème fraiche.
Het voelt alsof je vroeger met de hele klas moest nablijven
terwijl er maar twee klasgenoten hadden zitten klieren
DREISCHOR Oktober wijn
maand. In Zeeland zijn diverse
wijngaarden die op professio
nele manier wijn maken.
Daarom komende maand extra
aandacht voor deze wijnmakers.
Vandaag wijngaard de Kleine
Schorre uit Dreischor.
,,Het was een spannend maar
wel een goed jaar", vertelt Johan
van de Velde. ,,We hebben na
tuurlijk een topzomer gehad qua
weer. In juli hadden we zelfs
zonnebrand op de druiven door
de zon. Zoiets hebben we nog
nooit eerder meegemaakt. En
door de coronamaatregelen van
het voorjaar was de lucht scho
ner en was de zon helderder. Af
gelopen maandag was de laatste
plukdag, toen was het wel vrij
nat", lacht hij. ,,Maar het worden
weer mooie wijnen als het goed
is. Iedere jaargang heeft zijn ei
gen smaak, al hebben we natuur
lijk wel een eigen stijl van wijn
maken ontwikkeld. Paula, mijn
partner en dit jaar ook de wijn
koningin, en ik proeven iedere
dag om er wat goeds van te ma
ken en de wijn te begeleiden tot
dat deze gebotteld wordt in mei.
Dan zijn de smaak en de kwali
teit optimaal."
,,Zakelijk was het een grillig
jaar. Natuurlijk, de inkopen van
de KLM zijn uitgesteld, toch
kochten consumenten meer wij
nen bij ons, dus dat verlies heb
ben we enigszins kunnen com
penseren."
Best verkopende wijn bij de
Kleine Schorre is de Auxerois,
een zachte, vettere wijn qua
smaak en volgens Van de Velde
een echte allemansvriend. De
Rivaner die de wijnmakers ma-
ken is wat frisser van smaak,
naast de 'Brut de Zélande' wat
een mousserende wijn is. Van
de Velde: ,,Bij het maken van al
onze wijnen is het uitgangspunt
van begin af aan dat ze goed bij
de Zeeuwse streekproducten
moeten passen. Die verkopen
we zelf ook in onze winkel
waarin we nu ook met afhaal-
menu's gaan beginnen. Bereid
met lokale producten natuur
lijk."
DE WIJNTIP
vrijdag 16 oktober 2020
GO
Wijnmakers Johan van de Velde en zijn partner Paula van de
Vijver van De Kleine Schorre. foto sandra schimmelpennink
Louise en Thomas Hagendijk bieden sushi ook in een houten
partyboot aan. foto marieke mandemaker
In Japan wordt saké ofwel rijstwijn bij
sushi geschonken. Wie liever wijn van
druiven blieft, pakt het beste fris en
mineralig wit.
Een sauvignon blanc uit de Loire, een al-
varinho uit Portugal en zeker ook een
Riesling uit Duitsland. En daar heeft een
Duitse prijsvechter waarvan de naam
met A begint best een leuke aanbieding
voor. De Riesling Hochgewachs uit de
regio Pfalz is goed voor zijn prijs van
slechts 3,99 euro. Makkelijke wijn met
tonen van groene appels, citrus en een
vleugje perzik. Flink wat prettige zuren,
maar die geven de vette vis (zalm, to
nijn) in de sushi weerwoord.
We kunnen even niet meer op
restaurant, zoals de Vlamingen
dat zo mooi zeggen. Afhalen en
thuisbezorging van maaltijden
blijven wel mogelijk. Zus Louise
en broer Thomas Hagendijk uit
Bruinisse zijn tijdens de eerste
horecasluiting in dat gat ge
sprongen. Hun bedrijfje Sushi
Lushi bezorgt Japanse hapjes
aan huis.
Sushi Lushi, dat bekt lekker. De
naam dekt ook de lading. Louise
en Thomas maken op bestelling
elke dag verse sushi, gewoon
thuis in de keuken van de ouder
lijke woning in Bruinisse. Lushi is
een speelse samentrekking van
Louise en het Engelse luscious
ofwel heerlijk.
Tijdens de intelligente lockdown
dit voorjaar kregen broer en zus
spontaan een idee. ,,We zaten
toen zelf veel thuis, we lusten al
lebei graag sushi en we zijn bei
den ondernemend. Toen dach
ten we: 'Waarom gaan we niet
sushi maken en bezorgen?'.
In Bruinisse valt de appel niet
ver van de boom, want vader
Hagendijk drijft restaurant Gre-
velingen. De kennis van pa en de
ruimte in de restaurantkeuken bij
grotere bestellingen komen van
pas. ,,Onze vader heeft veel ge
holpen, onder meer met de in
koop, de bestickering, de houd
baarheidsdata en de inschrijving
bij de Kamer van Koophandel.
We zijn eerst gaan experimente-
ren met verschillende soorten
sushi. We hebben heel veel ge
proefd. Kleine bestellingen be
reiden we hier thuis in de keu
ken. We bewaren de vis en an
dere ingrediënten in een aparte
koeling. We werken netjes en ui
termate hygiënisch. Dat moet
ook met rauwe vis."
Sushi Lushi is nog een hobbybe-
drijf. Louise doet het naast haar
werk als online marketeer, Tho
mas is nog bezig aan zijn oplei
ding maritieme techniek in Rot
terdam. Haar marketingachter-
grond helpt wel bij de reclame
die ze via sociale media maken.
,,In het begin bestellen familie,
vrienden en kennissen. Het klan
tennetwerk groeit echter ge
staag, mede dankzij sociale
media. Mond-tot-mondreclame
is trouwens de beste reclame."
Bestellingen worden in een
straal van 30 kilometer bezorgd.
Klanten wordt gevraagd om de
sushi 24 uur van tevoren te be
stellen, zodat er efficiënt kan
worden ingekocht. De sushi bie
den Louise en Thomas aan in
boxen, van 16 stuks met 200
gram sashimi erbij tot de luxe
partyboot met 47 soorten, van
uramaki rolls tot nigiri's.
,,De houten partyboot is ons
eigen idee. Je krijgt de sushi in
een schip. Dat past wel
bij Bru en ik word
er zelf erg blij
van."