II
10 ZEELAND
Mopperen deed
chef-kok en
eigenaar Michel
de Smidt van
restaurant De
Tol in Eede tot
nu toe niet.
Ondanks een
verloren voorjaar
draaide hij een
'leuke zomer'.
Maar die tweede
sluiting komt aan
als een
mokerslag. ,,Dit is
rampzalig."
ETEN OP EEN ANDERE TOER
Frank Balkenende
ichel greep de verplichte
sluiting in het voorjaar aan
om het restaurant corona-
veilig in te richten. De zaak
was trouwens net gereno
veerd. „Bezorgen en afhalen
heb ik laten zitten. We dach
ten: 'we wachten de bui maar af. Net voor de slui
ting hadden we het restaurant al grondig aange
pakt. De zaak is volledig vernieuwd. Ik heb ook
een nieuwe keuken aangeschaft. Dat is een forse
investering. Maar de verf was nog niet droog of
we moesten de deur op slot doen. Dan heb je sla
peloze nachten..."
De Tol bevindt zich op een paar stappen van de
grens met België. Het is niet verbazingwekkend
dat zuiderburen er kind aan huis zijn. Maar toen
de restaurants weer mochten openen, hield Bel
gië de grenzen nog even gesloten. Dat scheelde
aanloop. Onderwijl had Michel alle veiligheids
protocollen al uitgevoerd. ,,We hebben het aantal
stoelen van 110 teruggebracht naar 60 om aan de
anderhalve meter richtlijn te voldoen. Een geluk
bij een ongeluk is dat we ons ruime restaurant in
twee volledig gescheiden delen konden splitsen.
Elk met een aparte ingang, uitgang en sanitaire
ruimte. Zo konden we 30 gasten in het ene en 30
in het andere deel ontvangen."
De zomer deed de kassa rinkelen, ook al moest
Michel het aantal terrasstoelen van 95 naar 60 te
rugbrengen. ,,Ja, dat voorjaar maak je sowieso niet
meer goed. En we missen natuurlijk de helft van
de omzet, gewoonweg omdat je veel minder stoe
len hebt. Bovendien kreeg ik vanuit de NOW-re-
geling de salariskosten van het personeel, en dat
zijn vooral familieleden, maar ten dele ver-
goed. We mogen echter niet mopperen over de
zomer. En we zijn al vele jaren bezig, dus we heb
ben vet op de botten."
De tweede volledige sluiting van de horeca
komt in Eede wel aan als een keiharde linkse di
recte. Michel begrijpt ook niet waarom de totale
horeca een maand dicht moet. ,,De horeca is ver
antwoordelijk voor maximaal 3 procent van de
besmettingen. En dat is dan met name de natte
horeca: de cafés, bars en discotheken. De restau
rants zijn het probleem niet. Het was veel beter
geweest om restaurants ongemoeid te laten en de
natte horeca te sluiten en die ruimhartig te com
penseren. Dat kost de staat ook minder geld, want
personeel kan zo aan het werk blijven. Kijk, ik ga
dit wel overleven, maar deze tweede sluiting gaat
heel veel collega's de kop kosten."
Michel hoopt dat gasten over een maand weer
kunnen genieten van een 'goed stuk vlees en
mooie verse vis'. ,,We zijn een klassiek restaurant.
Aan ingewikkelde composities doen wij niet, een
mooie entrecote of zeetong is de basis." Michel
hield tot eind vorig jaar zelf runderen, Belgisch
wit-blauw. Met een dochter die internationale
ponywedstrijden rijdt, viel dat steeds lastiger te
combineren.
Vlees, vis, fruit, friet en groente haalt hij zoveel
mogelijk van producenten en leveranciers in de
streek. Zoals friet van boer Marijn Uitdewilligen
uit Sint Kruis. ,,Ik geloof in korte ketens, het con
tact met leveranciers. Corona opent ook onze
ogen om het anders te doen." Dat geldt ook voor
Nederlandse en niet in de laatste plaats Zeeuwse
wijn. ,,Er zijn inmiddels meer producenten dan
alleen De Kleine Schorre. Eentje hier in Eede en
ook in Waterlandkerkje bijvoorbeeld. Als ze nog
iets doen aan de prijs-kwaliteit-verhouding halen
die wijnen mogelijk onze wijnkaart."
vrijdag 16 oktober 2020
GO
De malse entrecote
blij ft even liggen in Eede
Gasten tafelen na in De Tol in
Eede. De foto is maandag geno
men, toen de horeca nog open
was.
Een sappige ribeye. Chef-kok
Michel de Smidtwerkt graag met
kwaliteitsvlees.
FOTO'S CAMILE SCHELSTRAETE