II 10 ZEELAND Mopperen deed chef-kok en eigenaar Michel de Smidt van restaurant De Tol in Eede tot nu toe niet. Ondanks een verloren voorjaar draaide hij een 'leuke zomer'. Maar die tweede sluiting komt aan als een mokerslag. ,,Dit is rampzalig." ETEN OP EEN ANDERE TOER Frank Balkenende ichel greep de verplichte sluiting in het voorjaar aan om het restaurant corona- veilig in te richten. De zaak was trouwens net gereno veerd. „Bezorgen en afhalen heb ik laten zitten. We dach ten: 'we wachten de bui maar af. Net voor de slui ting hadden we het restaurant al grondig aange pakt. De zaak is volledig vernieuwd. Ik heb ook een nieuwe keuken aangeschaft. Dat is een forse investering. Maar de verf was nog niet droog of we moesten de deur op slot doen. Dan heb je sla peloze nachten..." De Tol bevindt zich op een paar stappen van de grens met België. Het is niet verbazingwekkend dat zuiderburen er kind aan huis zijn. Maar toen de restaurants weer mochten openen, hield Bel gië de grenzen nog even gesloten. Dat scheelde aanloop. Onderwijl had Michel alle veiligheids protocollen al uitgevoerd. ,,We hebben het aantal stoelen van 110 teruggebracht naar 60 om aan de anderhalve meter richtlijn te voldoen. Een geluk bij een ongeluk is dat we ons ruime restaurant in twee volledig gescheiden delen konden splitsen. Elk met een aparte ingang, uitgang en sanitaire ruimte. Zo konden we 30 gasten in het ene en 30 in het andere deel ontvangen." De zomer deed de kassa rinkelen, ook al moest Michel het aantal terrasstoelen van 95 naar 60 te rugbrengen. ,,Ja, dat voorjaar maak je sowieso niet meer goed. En we missen natuurlijk de helft van de omzet, gewoonweg omdat je veel minder stoe len hebt. Bovendien kreeg ik vanuit de NOW-re- geling de salariskosten van het personeel, en dat zijn vooral familieleden, maar ten dele ver- goed. We mogen echter niet mopperen over de zomer. En we zijn al vele jaren bezig, dus we heb ben vet op de botten." De tweede volledige sluiting van de horeca komt in Eede wel aan als een keiharde linkse di recte. Michel begrijpt ook niet waarom de totale horeca een maand dicht moet. ,,De horeca is ver antwoordelijk voor maximaal 3 procent van de besmettingen. En dat is dan met name de natte horeca: de cafés, bars en discotheken. De restau rants zijn het probleem niet. Het was veel beter geweest om restaurants ongemoeid te laten en de natte horeca te sluiten en die ruimhartig te com penseren. Dat kost de staat ook minder geld, want personeel kan zo aan het werk blijven. Kijk, ik ga dit wel overleven, maar deze tweede sluiting gaat heel veel collega's de kop kosten." Michel hoopt dat gasten over een maand weer kunnen genieten van een 'goed stuk vlees en mooie verse vis'. ,,We zijn een klassiek restaurant. Aan ingewikkelde composities doen wij niet, een mooie entrecote of zeetong is de basis." Michel hield tot eind vorig jaar zelf runderen, Belgisch wit-blauw. Met een dochter die internationale ponywedstrijden rijdt, viel dat steeds lastiger te combineren. Vlees, vis, fruit, friet en groente haalt hij zoveel mogelijk van producenten en leveranciers in de streek. Zoals friet van boer Marijn Uitdewilligen uit Sint Kruis. ,,Ik geloof in korte ketens, het con tact met leveranciers. Corona opent ook onze ogen om het anders te doen." Dat geldt ook voor Nederlandse en niet in de laatste plaats Zeeuwse wijn. ,,Er zijn inmiddels meer producenten dan alleen De Kleine Schorre. Eentje hier in Eede en ook in Waterlandkerkje bijvoorbeeld. Als ze nog iets doen aan de prijs-kwaliteit-verhouding halen die wijnen mogelijk onze wijnkaart." vrijdag 16 oktober 2020 GO De malse entrecote blij ft even liggen in Eede Gasten tafelen na in De Tol in Eede. De foto is maandag geno men, toen de horeca nog open was. Een sappige ribeye. Chef-kok Michel de Smidtwerkt graag met kwaliteitsvlees. FOTO'S CAMILE SCHELSTRAETE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 38