II 16 ZEELAND Veel Zeeuwse LOCKDOWN HECTIEK BIJ RESTAURANTS restaurants zagen de bui al hangen, maar toch valt de lockdown rauw op hun dak. Van de een op de andere dag moeten ze sluiten. Sommigen gaan vol in de omschakeling naar afhaalmenu's, anderen zitten lijdzaam in hun lege restaurants, hopend op betere tijden. Al lijken die, gezien de stijgende cijfers, nog ver weg te zijn. De telefoon staat sinds dinsdagavond rood gloeiend bij restau rant De Graanbeurs in Terneuzen. Direct na de persconferentie van Mark Rutte, belden mensen om nog een tafeltje te reserveren. Eigenaresse Karlijn De Groot zat direct volge boekt en moet nu de hele woens dag al mensen teleurstellen. ,,Vooral vaste klanten willen nog een keer komen eten om ons een hart onder de riem te steken." Ook bij sterrenrestaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat heeft de telefoon woensdag nog niet stilgestaan, zegt chef-kok Ed win Vinke. ,,We zaten sowieso al vol vanavond, maar mensen vra gen wat er gebeurt met reserverin gen voor komende weken en zelfs voor de kerstdagen." Ook bij veel andere restaurants in Zeeland is het drukker dan normaal; De Ge vangentoren en Panta Rhei in Vlissingen, De Vriendschap in Middelburg, De Proeverij in Zie- rikzee krijgen volop reservaties binnen. Nog een laatste keer uit eten, nu het nog kan. Wat te doen met voorraad? De grensregio is daarentegen niet te benijden. Belgen, de belangrijk ste doelgroep, blijven meer en meer in eigen land. Zowel bij Het Wapen van Sluis als restaurant Ecluse in Sluis gaat het moeizamer met reservaties. ,,Veel Belgen zijn toch angstig geworden", zegt eige naar André Jansen van Het Wapen van Sluis. Het bezorgt hem kop- brekens. ,,Het wildseizoen is net begonnen en vandaag (woensdag, konfijten om zo het het verlies zo veel mogelijk te beperken." Daar naast begint Vinke, net als bij de eerste coronagolf, weer met het maken van afhaalmaaltijden. Die omschakeling naar afhaal menu's moet razendsnel, zegt ook sterrenrestaurant Spetters in Bres- kens. ,,De lockdown valt ons rauw op het dak", zegt chef-kok Laurent Smallegange. ,,In onze regio valt het mee met coronabesmettingen en we hebben een ruime zaak waar voldoende afstand kan wor den gehouden. Nu hebben we dus één dag om nog voor het weekend om te schakelen naar afhaal- menu's." Boos op overheid Hoewel veel restaurants inzetten op afhaalmaaltijden, is dat niet voor iedere eigenaar een reële op tie. Voor restaurants als De Kluize- naer in Goes en Het Wapen van Sluis zijn afhaalmenu's niet renda bel. ,,Het was voor ons al lastig om dertig mensen in onze zaak te krij gen afgelopen weken. En we mis sen nu de investeringsmogelijkhe den om afhaalmenu's op te zet ten", zegt Alexander Kooman van De Kluizenaer. En intussen blijven alle vaste kosten gewoon doorlopen. Kooman is dan ook boos op de overheid. ,,Met die laffe compen satieregeling, die nog niets eens 50 procent loonkostendekkend was. Wij moeten het juist hebben van deze periode, de winterperiode. Heel de horeca gaat eraan met deze maatregelen." Van ontslagen is bij het restaurant nog geen sprake. ,,We hopen het zo lang mogelijk te rekken allemaal." 'Weinig vertrouwen' Jansen van het Wapen van Sluis: ,,Ik heb nog steeds geld tegoed van de eerste compensatieregeling. Dat is nog steeds niet afgerekend. Als die cijfers niet naar beneden gaan, gaat het komende maanden echt moeilijk worden." Ook top kok Vinke ziet de toekomst som ber in. ,,Nee, ik heb er weinig ver trouwen in dat we na vier weken weer open mogen", zegt Vinke. ,,Die cijfers gaan volgens mij niet verbeteren deze wintermaanden." Toch gloort er wat licht aan de horizon. Het kabinet bekijkt op dit moment samen met de horeca- en evenementenbranche of de hui dige maatregelen 'slimmer en ge richter' kunnen worden vormge geven. Volgens het Outbreak Ma nagement Team, dat het kabinet adviseert, was sluiting van restau rants helemaal niet nodig, zolang er voldoende afstand kan worden gehouden. De vraag is nu vooral of het juridisch mogelijk is om on derscheid te maken tussen restau rants, restaurant-cafés en cafés. red) zijn er allemaal verse produc ten binnengekomen." Het meeste wordt ingevroren, maar Jansen ontkomt er niet aan dat voedsel verloren gaat. Met dat probleem kampen vrij wel alle Zeeuwse restaurants. Heel de horeca gaat eraan met deze maatregelen Hoewel afgelopen week voorzich tiger werd ingekocht, zitten ze al lemaal met voorraad. Restaurant Katseveer in Wilhelminadorp probeert zo veel mogelijk in te vriezen. ,,En veel producten die niet houdbaar zijn geven we mee aan het personeel. Maar sommige spullen die je niet kan bewaren wordt weggegooid, dat is spijtig", zegt sommelier Thomas Parlevin. Topkok Vinke: ,,J e moet nu enorm creatief zijn. Veel dingen kan je wegvriezen. En van groen ten draaien we purees, van garna len maken we saus, we drogen en donderdag 15 oktober 2020 PC Nog een laatste keer gasten en rap schakelen naar afhaalmenu's Bas Bareman Vlissingen De keuken van restaurant De Kromme Watergang gisteravond met vlnr Edwin Vinke, zijn zoon Tom en Marcel Fijnaut. Vinke begint, net als bij de eerste coronagolf, weer met het maken van afhaalmaaltijden. fotos peter nicolai -Alexander Kooman, De Kluizenaer in Goes De Kromme Watergang gisteravond. Chef-kok Edwin Vinke heeft er weinig vertrouwen in dat hij na vier weken weer open mag.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 44