II
16 ZEELAND
Veel Zeeuwse
LOCKDOWN HECTIEK BIJ RESTAURANTS
restaurants zagen
de bui al hangen,
maar toch valt de
lockdown rauw op hun
dak. Van de een op de
andere dag moeten ze
sluiten. Sommigen
gaan vol in de
omschakeling naar
afhaalmenu's, anderen
zitten lijdzaam in hun
lege restaurants,
hopend op betere
tijden. Al lijken die,
gezien de stijgende
cijfers, nog ver weg te
zijn.
De telefoon staat sinds
dinsdagavond rood
gloeiend bij restau
rant De Graanbeurs
in Terneuzen. Direct
na de persconferentie van Mark
Rutte, belden mensen om nog een
tafeltje te reserveren. Eigenaresse
Karlijn De Groot zat direct volge
boekt en moet nu de hele woens
dag al mensen teleurstellen.
,,Vooral vaste klanten willen nog
een keer komen eten om ons een
hart onder de riem te steken."
Ook bij sterrenrestaurant De
Kromme Watergang in Hoofdplaat
heeft de telefoon woensdag nog
niet stilgestaan, zegt chef-kok Ed
win Vinke. ,,We zaten sowieso al
vol vanavond, maar mensen vra
gen wat er gebeurt met reserverin
gen voor komende weken en zelfs
voor de kerstdagen." Ook bij veel
andere restaurants in Zeeland is
het drukker dan normaal; De Ge
vangentoren en Panta Rhei in
Vlissingen, De Vriendschap in
Middelburg, De Proeverij in Zie-
rikzee krijgen volop reservaties
binnen. Nog een laatste keer uit
eten, nu het nog kan.
Wat te doen met
voorraad?
De grensregio is daarentegen niet
te benijden. Belgen, de belangrijk
ste doelgroep, blijven meer en
meer in eigen land. Zowel bij Het
Wapen van Sluis als restaurant
Ecluse in Sluis gaat het moeizamer
met reservaties. ,,Veel Belgen zijn
toch angstig geworden", zegt eige
naar André Jansen van Het Wapen
van Sluis. Het bezorgt hem kop-
brekens. ,,Het wildseizoen is net
begonnen en vandaag (woensdag,
konfijten om zo het het verlies zo
veel mogelijk te beperken." Daar
naast begint Vinke, net als bij de
eerste coronagolf, weer met het
maken van afhaalmaaltijden.
Die omschakeling naar afhaal
menu's moet razendsnel, zegt ook
sterrenrestaurant Spetters in Bres-
kens. ,,De lockdown valt ons rauw
op het dak", zegt chef-kok Laurent
Smallegange. ,,In onze regio valt
het mee met coronabesmettingen
en we hebben een ruime zaak
waar voldoende afstand kan wor
den gehouden. Nu hebben we dus
één dag om nog voor het weekend
om te schakelen naar afhaal-
menu's."
Boos op overheid
Hoewel veel restaurants inzetten
op afhaalmaaltijden, is dat niet
voor iedere eigenaar een reële op
tie. Voor restaurants als De Kluize-
naer in Goes en Het Wapen van
Sluis zijn afhaalmenu's niet renda
bel. ,,Het was voor ons al lastig om
dertig mensen in onze zaak te krij
gen afgelopen weken. En we mis
sen nu de investeringsmogelijkhe
den om afhaalmenu's op te zet
ten", zegt Alexander Kooman van
De Kluizenaer.
En intussen blijven alle vaste
kosten gewoon doorlopen.
Kooman is dan ook boos op de
overheid. ,,Met die laffe compen
satieregeling, die nog niets eens 50
procent loonkostendekkend was.
Wij moeten het juist hebben van
deze periode, de winterperiode.
Heel de horeca gaat eraan met
deze maatregelen." Van ontslagen
is bij het restaurant nog geen
sprake. ,,We hopen het zo lang
mogelijk te rekken allemaal."
'Weinig vertrouwen'
Jansen van het Wapen van Sluis:
,,Ik heb nog steeds geld tegoed van
de eerste compensatieregeling.
Dat is nog steeds niet afgerekend.
Als die cijfers niet naar beneden
gaan, gaat het komende maanden
echt moeilijk worden." Ook top
kok Vinke ziet de toekomst som
ber in. ,,Nee, ik heb er weinig ver
trouwen in dat we na vier weken
weer open mogen", zegt Vinke.
,,Die cijfers gaan volgens mij niet
verbeteren deze wintermaanden."
Toch gloort er wat licht aan de
horizon. Het kabinet bekijkt op dit
moment samen met de horeca- en
evenementenbranche of de hui
dige maatregelen 'slimmer en ge
richter' kunnen worden vormge
geven. Volgens het Outbreak Ma
nagement Team, dat het kabinet
adviseert, was sluiting van restau
rants helemaal niet nodig, zolang
er voldoende afstand kan worden
gehouden. De vraag is nu vooral of
het juridisch mogelijk is om on
derscheid te maken tussen restau
rants, restaurant-cafés en cafés.
red) zijn er allemaal verse produc
ten binnengekomen." Het meeste
wordt ingevroren, maar Jansen
ontkomt er niet aan dat voedsel
verloren gaat.
Met dat probleem kampen vrij
wel alle Zeeuwse restaurants.
Heel de horeca gaat
eraan met deze
maatregelen
Hoewel afgelopen week voorzich
tiger werd ingekocht, zitten ze al
lemaal met voorraad. Restaurant
Katseveer in Wilhelminadorp
probeert zo veel mogelijk in te
vriezen. ,,En veel producten die
niet houdbaar zijn geven we mee
aan het personeel. Maar sommige
spullen die je niet kan bewaren
wordt weggegooid, dat is spijtig",
zegt sommelier Thomas
Parlevin.
Topkok Vinke: ,,J e moet nu
enorm creatief zijn. Veel dingen
kan je wegvriezen. En van groen
ten draaien we purees, van garna
len maken we saus, we drogen en
donderdag 15 oktober 2020
PC
Nog een laatste keer gasten en
rap schakelen naar afhaalmenu's
Bas Bareman
Vlissingen
De keuken van restaurant De Kromme Watergang gisteravond met vlnr Edwin Vinke, zijn zoon Tom en Marcel Fijnaut. Vinke begint, net
als bij de eerste coronagolf, weer met het maken van afhaalmaaltijden. fotos peter nicolai
-Alexander Kooman, De
Kluizenaer in Goes
De Kromme Watergang gisteravond. Chef-kok Edwin Vinke heeft
er weinig vertrouwen in dat hij na vier weken weer open mag.