prachtig'
Mijn liefde voor koken
is pas echt ontstaan
toen ik afwashulp werd
in restaurant
De Vluchthaven
in Bruinisse
7
PASPOORT
keuken gewerkt waar mensen bang waren om
vrij te vragen, zelfs als ze een begrafenis had
den. Bij mij werd daar een keer zo negatief op
gereageerd dat ik nauwelijks nog durfde te
gaan. Dat vond ik schandalig. Ik heb me toen
voorgenomen dat zelf anders te gaan doen als
ik een eigen zaak zou krijgen.''
,,Niet echt. Het is heel simpel, je moet gewoon
zorgen dat je beter bent. Als je vindt dat ie
mand de vis niet goed fileert, pak je die vis en
laat je zien hoe het wel moet. Geen woorden
maar daden. Als iemand iets beter kon dan ik,
zei ik het ook, hoor. Je moet ook complimenten
geven.''
,,Ik verschilde met de eigenaren van mening
over de toekomst. Ik wilde kwaliteit en diep
gang, maar zij wilden de kant op van massa en
kwantiteit. Maar ik denk dat mensen voor een
middelmatig restaurant niet naar het buitenge
bied rijden. In die tijd heb ik besloten nooit
met investeerders in zee te gaan. Ze hebben on
getwijfeld verstand van zakendoen, maar niet
per se van horeca.''
,,Dat was nog even een strijd. Jean-Luc wilde
graag een restaurant beginnen in Rotterdam.
Nu vind ik dat de mooiste stad van Nederland,
hoor. Maar niet om continu te zijn. Geef mij
maar Zeeland. Als de wind goed staat, ruik ik
hier de Oosterschelde. Mijn vriendin en ik
woonden al in Goes, want zij komt uit deze
omgeving. En ik wilde graag op de fiets naar
mijn werk kunnen gaan. Ik ben meer dan te
vreden over ons plekje aan de prachtige Vlas-
markt. Bovendien is Goes voor een boer uit de
polder al een heel grote stad, hoor.''
Met een knipoog: ,,Dat Feyenoord kampioen
wordt... Of bedoel je dat niet? Als restaurant
willen we gewoon nóg beter worden. De gas
ten optimaal verwennen. Als dat ooit een Mi-
chelinster oplevert, is het prachtig. Ik zou lie
gen als ik zeg dat het me niet boeit, maar ik lieg
ook als ik beweer dat ik sta te koken voor zo'n
ster. Een goede recensie in de PZC vind ik net
zo mooi. We willen ook dat de lokale bevolking
hier lekker komt eten. Als je dat soort dingen
niet waardeert, ben je een arrogante kwal.''
GO ZATERDAG 10 OKTOBER 2020
Wouter Kik: ,,We willen ook dat de lokale bevolking hier lekker komt
eten. Als je dat soort dingen niet waardeert, ben je een arrogante
kwal.'' FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN
Wouter Kik werd
op 11 maart
1989 geboren in
Bruinisse. Zijn
jeugd bracht hij,
op een klein uit
stapje na, door
op Schouwen-
Duiveland. Na het
afronden van de
havo volgde hij
de middelbare
hotelschool en
later de koksop
leiding. Als stu
dent beleefde hij
een mooie tijd in
een toprestau
rant in IJsland.
Je was pas 21 toen je in restaurant De Vier
bannen voor het eerst chef-kok werd. Vond
je het lastig om leiding te geven aan mensen
die ouder waren en langer in de keuken
stonden?
Waarom ging je eigenlijk weg bij De Vierban
nen? Je werd de hemel in geprezen.
In Nederland
werkte Kik in
onder meer de
keukens van De
Vluchthaven in
Bruinisse en de
sterrenrestau
rants Nolet Het
Reymerswale in
Yerseke, Inter
Scaldes in Krui-
ningen en De
Kromme Water
gang in Slijkplaat.
In De Vierbannen
stond hij al op 21-
jarige leeftijd aan
het hoofd van de
keuken. In 2019
opende Kik
samen met Jean-
Luc Etienne z'n
eerste eigen res
taurant: Codium
in Goes.
Kik woont samen
met zijn vriendin
in Goes en heeft
twee kinderen.
Nu heb je het zelf voor het zeggen in je ei
gen restaurant. Hoe kwam je eigenlijk in
Goes terecht?
Wat zijn je dromen voor de toekomst?