prachtig' Mijn liefde voor koken is pas echt ontstaan toen ik afwashulp werd in restaurant De Vluchthaven in Bruinisse 7 PASPOORT keuken gewerkt waar mensen bang waren om vrij te vragen, zelfs als ze een begrafenis had den. Bij mij werd daar een keer zo negatief op gereageerd dat ik nauwelijks nog durfde te gaan. Dat vond ik schandalig. Ik heb me toen voorgenomen dat zelf anders te gaan doen als ik een eigen zaak zou krijgen.'' ,,Niet echt. Het is heel simpel, je moet gewoon zorgen dat je beter bent. Als je vindt dat ie mand de vis niet goed fileert, pak je die vis en laat je zien hoe het wel moet. Geen woorden maar daden. Als iemand iets beter kon dan ik, zei ik het ook, hoor. Je moet ook complimenten geven.'' ,,Ik verschilde met de eigenaren van mening over de toekomst. Ik wilde kwaliteit en diep gang, maar zij wilden de kant op van massa en kwantiteit. Maar ik denk dat mensen voor een middelmatig restaurant niet naar het buitenge bied rijden. In die tijd heb ik besloten nooit met investeerders in zee te gaan. Ze hebben on getwijfeld verstand van zakendoen, maar niet per se van horeca.'' ,,Dat was nog even een strijd. Jean-Luc wilde graag een restaurant beginnen in Rotterdam. Nu vind ik dat de mooiste stad van Nederland, hoor. Maar niet om continu te zijn. Geef mij maar Zeeland. Als de wind goed staat, ruik ik hier de Oosterschelde. Mijn vriendin en ik woonden al in Goes, want zij komt uit deze omgeving. En ik wilde graag op de fiets naar mijn werk kunnen gaan. Ik ben meer dan te vreden over ons plekje aan de prachtige Vlas- markt. Bovendien is Goes voor een boer uit de polder al een heel grote stad, hoor.'' Met een knipoog: ,,Dat Feyenoord kampioen wordt... Of bedoel je dat niet? Als restaurant willen we gewoon nóg beter worden. De gas ten optimaal verwennen. Als dat ooit een Mi- chelinster oplevert, is het prachtig. Ik zou lie gen als ik zeg dat het me niet boeit, maar ik lieg ook als ik beweer dat ik sta te koken voor zo'n ster. Een goede recensie in de PZC vind ik net zo mooi. We willen ook dat de lokale bevolking hier lekker komt eten. Als je dat soort dingen niet waardeert, ben je een arrogante kwal.'' GO ZATERDAG 10 OKTOBER 2020 Wouter Kik: ,,We willen ook dat de lokale bevolking hier lekker komt eten. Als je dat soort dingen niet waardeert, ben je een arrogante kwal.'' FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN Wouter Kik werd op 11 maart 1989 geboren in Bruinisse. Zijn jeugd bracht hij, op een klein uit stapje na, door op Schouwen- Duiveland. Na het afronden van de havo volgde hij de middelbare hotelschool en later de koksop leiding. Als stu dent beleefde hij een mooie tijd in een toprestau rant in IJsland. Je was pas 21 toen je in restaurant De Vier bannen voor het eerst chef-kok werd. Vond je het lastig om leiding te geven aan mensen die ouder waren en langer in de keuken stonden? Waarom ging je eigenlijk weg bij De Vierban nen? Je werd de hemel in geprezen. In Nederland werkte Kik in onder meer de keukens van De Vluchthaven in Bruinisse en de sterrenrestau rants Nolet Het Reymerswale in Yerseke, Inter Scaldes in Krui- ningen en De Kromme Water gang in Slijkplaat. In De Vierbannen stond hij al op 21- jarige leeftijd aan het hoofd van de keuken. In 2019 opende Kik samen met Jean- Luc Etienne z'n eerste eigen res taurant: Codium in Goes. Kik woont samen met zijn vriendin in Goes en heeft twee kinderen. Nu heb je het zelf voor het zeggen in je ei gen restaurant. Hoe kwam je eigenlijk in Goes terecht? Wat zijn je dromen voor de toekomst?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 55