MENEER MEVROUW HAMERSMA Albacore, radicchio en hazelnoten spin, plakkend als een toffee onder een schoenzool op een warme zomerdag. Maar Elisabeth kon zo de catwalk op. In een dessin van ochtendfrisse perzik, net ont waakte abrikoos, een snufje nootmuskaat en het bitterzoete van marmelade. Bovendien lekker chewy als de albacore en met de zoeten en zuren van de krentensaus. Om binnen het thema te blij ven, dronken we de hele fles leeg. BA OME Niland (4 personen) 4 albacorefilets (a 100 g) 40 ml olijfolie krop radicchio (of 2 stronken wit lof), blaadjes in hapklare stukken zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper 2 el geroosterde hazelnoten Voor de zoetzure krentensaus 80 ml extra vergine olijfolie 100 g sjalotjes, in kleine blokjes 100 ml witte wijn 250 ml witte wijnazijn 50 g fijne kristalsuiker 80 g krenten zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper Bereiding Verwarm de oven voor op 90-100 graden. Verhit voor de saus de olijfolie in een pan en smoor de sjalotjes 10 minuten op laag vuur tot ze net goud bruin zijn. Voeg de wijn, azijn, 100 ml water, suiker, krenten en wat zout en peper toe, en kook in tot de sjalotjes zacht zijn en de saus dik en stroperig is. Laat afkoelen, zet in de koelkast. Zet een rooster op een bakplaat. Neem een stuk bakpapier en prik er wat gaatjes in, zodat het braadvocht weg kan lopen. Leg de filets erop. De oventemperatuur moet 90-100 graden blijven. Houd rekening met 30 minuten bij een 3 cm dikke filet. Wie een vleesthermometer heeft, laat de albacore garen tot een kern- temperatuur van 40 graden. De vis moet nog vrij rauw ogen. Verhit de olijfolie in een pan op hoog vuur en smoor de radicchio. Bestrooi royaal met zout en voeg op het laatst, als de bladeren geschroeid en licht geslonken zijn, de hazelnoten en 3 eetlepels saus toe. Houd warm. Laat de albacore kort rusten en snijd elke filet in drieën. Bestrijk met olijf olie, bestrooi met zout en peper. Ver deel de radicchio met de saus over de borden, leg de vis erop en serveer. het KOOKBOEK De hele vis Josh Niland (Culinair Karakter, €33) Slijterijketen Temporada 2018, chardonnay reser ve, Mendoza, Argentinië. €10,99 (wit) Mitra Speciaalzaak Domaine Coudou- let 2019, pinot gris, Pays d'Oc, Frankrijk. €8,95 (wit) Verkoopadressen: Les Généreux Online Domaine de la Baume 2019, viognier 'Elisabeth', Pays d'Oc, Frankrijk. €9 (wit) Domaine La Baume ZATERDAG 10 OKTOBER 2020 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 117