Zwemmende biefstuk wil wit of koel rood Wijnweetje De albacore, ook wel bekend als 'de witte tonijn', combineert perfect met de modieuze viognierdruif. Een jaar of tien geleden waren mevrouw Hamersma en ik naar Kopenhagen op eet- expeditie. Nee, niet naar ster renrestaurant Noma. Daar waren we al geweest. Zodoen de belandden we bij Geist van Bo Bech, het enfant terrible van het Deense culinaire tableau, bij Manfreds Vin die ook de sterren van restaurant Relae lieten schitteren en bij K0d- byens Fiskebar, een visafslag vermomd als restaurant. Bij die laatste lunchten we licht, omdat we 's avonds ook nog aan de overkant bij Nose- 2Tail werden verwacht. Daar was het louter vlees dat de klok sloeg. Daarbij luidde het motto niet all you can eat, maar the whole you can eat. Destijds aten we in een don kere kelder alsof we deelgenoot werden gemaakt van de riten van een geheim genootschap. Enfin, inmiddels is kop tot staart-eten breed geaccepteerd. En nu is de vis aan de beurt. De Australische chef-kok en zich- zelfvisslager noemende Josh Niland wenst daarvan ook niets weg te gooien en schreef er een boek over, The Whole Fish. Mevrouw Hamersma heeft van die Engelstalige editie al flink wat verkocht en kon bij ieder exemplaar de koper duiden. ,,Het is een echt chefsboek'', zei ze. De kopers bleken bijna zonder uitzondering professio nele koks. Nu is er ook een Nederlandse vertaling. En dat maakt 'm voor een breder publiek bekookbaar. Mevrouw Hamersma ging in elk geval meteen albacoretonijn halen. Bij tonijn beveel ik eigenlijk nooit wit aan, maar koeler te drinken rood. Alleen eet ik de zwemmende biefstuk vanwege zijn bedreigde status nog nau welijks, of ik moet weten dat er niemand van de Partij voor de Dieren in de buurt is. Albacore mag het hele jaar door en is voorzien van zo'n beetje alle goedkeuringsstem pels. Hij wordt niet overbevist. Vanwege albacore's artiesten naam 'de witte tonijn' koos ik bij dit gerecht toch wit. Een stevige, exotische, chardonnay bleek een fijne tafelgenoot en ook een opvallende pinot gris - want uit Zuid-Frankrijk - kleurde het gerecht mooi in. Toen schoof 'Elisabeth' aan, gemaakt van de modedruif viognier. Daarvan proefde ik er al veel, helaas vaak van eenzelf de kwaliteit als door kinder handjes gemaakte budgetjurk jes. Flodderende viogniers, vaak kleffe, klunzige, overrijpe wijnen. Klittend als een suiker Eten drinken Door de rook ontwikkeling van de bosbranden in Californië zijn forse hoeveelheden drui ven ongeschikt ge worden voor wijn. Een lokale distilleer derij rook een kans. Mezcal, een Mexi caanse gedestelli- leerde drank, en verschillende whis key's hebben vaak een rokerig karak ter. In San Francis co maken ze van de druiven nu een smokey grappa. Mevrouw Hamersma runt een kookboek winkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. 36

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 116