Wortel De beste mousserende wijn van 2019 komt uit Driewegen 'Zeeuwse kaviaar' van een vergeten vis MARGOT 1 Even wegdromen naar Sardinië ZEELAND 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week. over eten en drinken in Zeeland Het leven van mijn ouders is aan de wortel aangetast. Die uitdrukking heb ik niet van mijzelf, maar dat schreef Vincent van Gogh in een brief aan zijn boer Theo vanuit Au- vers-sur-Oise. Hij probeerde daarmee zijn triest heid en eenzaamheid uit te drukken. Gelukkig voor ons schilderde hij vervolgens een paar prachtige doeken. Toch vind ik het een mooie uitdrukking, omdat hij precies weergeeft hoe de stand van zaken bij mijn ouders thuis is. Omdat we nu als gezin in de situatie zitten die onze wor tels aantast, is het moeilijk om er van een afstand naar te kijken, laat staan om erover te schrijven. Op het moment dat we dachten in een wat rusti ger periode te belanden, brak mijn vader verve lend genoeg zijn heup. De heer Parkinson, die hem overal vergezelt, kreeg er een vriend bij. Maar mijn vader, strijdvaardig als altijd, is vastbe sloten snel weer op de been te zijn. Ik hoop na tuurlijk dat dit lukt. Gelukkig krijgt hij iedere dag bezoek en ondanks corona hoop ik dat dit zo kan blijven. Samen met de Mannen was ik trouwens ooit in Auvers-sur-Oise. Het ligt vlakbij Parijs. We von den het er prachtig en bezochten er diverse loca ties waar van Gogh woonde en werkte. Het ver haal over zijn oor maakte een diepe indruk op de Mannen, die toen nog Mannetjes waren. We be zochten Parijs zelf natuurlijk ook, dat maakte nog meer indruk, al was het alleen al vanwege de Franse keuken. Daarom vandaag een recept voor wortelsoep met een Franse twist. Bak een gesnipperde ui en een teen knoflook aan in olijfolie en voeg daar 1 kilo wortelen in plakjes aan toe met een stuk geraspte gember, peper, zout en korianderpoeder. Giet er 1 liter groentebouil lon bij en laat 30 minuten zachtjes koken. Pureer de soep en serveer met crème fraiche en verse ko riander, samen met Frans stokbrood. Vandaag breng ik mijn ouders een pannetje wortelsoep. Het verhaal over zijn oor maakte een diepe indruk op de Mannen, die toen nog Mannetjes waren DRIEWEGEN Oktober, wijn maand. En aangezien er diverse wijngaarden in Zeeland zijn die op professionele manier wijn maken, gaan we daar komende maand extra aandacht aanbeste den. Vandaag wijngaard En Pas sant in Driewegen, van André Vink, die terecht trots is op zijn witte, rosé en rode wijnen. ,,De eerste druiven zijn ge plukt en volgende week zater dag gaan de laatste eraf voor de witte en de mousserende wijn. Ik laat deze druiven zo lang mo gelijk hangen, zodat er nog meer smaak aan komt", legt Vink uit. ,,En ondanks dat het nu veel regent, hebben de drui ven, de Souvignier Gris, daar geen last van. In het Zeeuwse klimaat waaien ze gelukkig snel droog." Het gebied waar zijn wijndo mein ligt, bij zijn mini-camping De Toffe Peer, is typisch Zuid- Bevelands, met coulissen, dij ken en boomgaarden met windsingels. De temperatuur ligt er wat hoger dan elders. ,,Daarom noemen ze het hier wel het Toscane van Neder land", lacht hij. ,,Dat is natuur lijk een leuk verhaal als je wijn maakt. De En Passant Brut is in 2019 gekozen tot de beste mousserende wijn van Neder land en België. Ik maakte er 2500 flessen van, die inmiddels zo goed als uitverkocht zijn. In december komen de nieuwe flessen van deze Brut op de markt, gemaakt van de druiven oogst van 2019. Ik doe er name lijk ongeveer een jaar over om wijn te maken. Eerst de grond- wijn, die gaat vervolgens na de tweede gisting negen maanden op de fles. Dan het proeven, dat ik samen met een oenoloog doe. Je proeft dan verschillende ver sies van de wijn, elk met een an dere hoeveelheid suiker. Zo kijk je welke verhouding je het lek kerste vindt smaken. Met een oestertje erbij natuurlijk, want daar moet deze Zeeuwse Brut wel goed bij passen." SANTADI DE WIJNTIP vrijdag 9 oktober 2020 GO Miranda Bout met een verpakte Zeeuwse bottarga op een schaal. foto Cynthia cats Dit najaar zit een reisje naar een van de zonnige Italiaanse eilan den er niet in. Maar geen nood. Voor de zilte, typisch Italiaanse smaakmaker bottarga hoef je niet eens de provincie uit. Onze bottarga komt uit de Ooster- schelde en is op Tholen als 'Zeeuwse kaviaar' te koop. „Volgende week hebben we weer verse bottarga di muggine, ge droogde viseitjes van de harder'', zegt Miranda Bout. ,,Na de vangst zouten en drogen we de kuit en persen dat flink samen. Dit is een oude bewaartechniek. Bottarga is een echte smaakmaker. Je eet het geraspt over een bord spa ghetti met knoflook en olijfolie. Of je strooit wat in een saus.'' Vissersechtpaar Miranda en Job Bout vissen al tientallen jaren met de TH16 en de TH17 in de Zeeuwse delta. Op ambachtelijke wijze vangen ze harders, ook wel witte zalm genoemd. Dit 'harde ren' doen ze met een zegen, een omringend kieuwnet. Zegenvisse rij is duurzaam, de bodem wordt niet beroerd en bijvangst is er na genoeg niet. De mazen van de netten zijn groot genoeg voor kleinere harders om doorheen te zwemmen. Zo blijft het harderbe- stand in evenwicht. Harder was tot een paar jaar terug een 'vergeten' vis. De smaak van deze vegetariër, ligt tussen die van zeebaars en zalm in. Om de vis meer onder de aan dacht te brengen, begon Miranda Bout een aantal jaar terug met het maken van bottarga van de vi- seitjes. De verkoop van dit Zeker Zeeuws streekproduct verloopt via de website zeeuwsevis.nl. ,,Ophalen in onze loods kan ook. We leveren het in stukken. Onze klanten zijn particulieren, maar ook koks nemen de smaakmaker af.'' ,,Vissers worden wel eens door de natuur verrast'', zegt ze. ,,Dit jaar hebben we een goed harder- seizoen achter de rug. De voor raad bottarga is weer aangevuld.'' Een stuk bottarga kopen bete kent niet dat je elke dag spaghetti moet eten. ,,Zo'n portie is negen maanden lang houdbaar. Is het dan niet op, dan vind je het waar schijnlijk niet lekker.'' Zeg je bottarga, dan zeg je Sardinië. Dat is de bakermat van gedroogde kuit van de harder. Ook van tonijn en zwaardvis worden de viseitjes er ge droogd. Voor de wijntip gaan we dan ook uit van de klassieke bereiding: spaghetti met knoflook, olijfolie en daar over heen geraspte bottarga. Op Sardinië maken ze tegenwoordige frisse witte wijnen, vooral van de druiven vermen- tino en nuragus. Deze Cala Silente Vermentino van de Cantina Santadi komt uit het zuidelijk deel van Sardi nië. De wijngaarden liggen op de heu vels ten noorden van Cagliari. De wijn geurt naar wit fruit, wat citrus en ook kruiden. De levendige smaak is vol, met wat kruidigheid, een hint van mint, een vleugje anijs en venkel. Bit tertje na. Dat wordt een mooie wals met de spaghetti bottarga. vermenTinü pi SAsnco". .'n, tri«Brrf! - André Vink is trots op zijn wijnen. foto cynthia cats

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2020 | | pagina 39